۱۷ تیر ۱۳۹۸، ۱۰:۲۲
کد خبرنگار: 1929
کد خبر: 83386149
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

ایران، مانعی در راه هژمونی آمریکا

۱۷ تیر ۱۳۹۸، ۱۰:۲۲
کد خبر: 83386149
ایران، مانعی در راه هژمونی آمریکا

تهران- ایرنا- روسیه قدرت هسته ای عمده و رقیبی است که با دخالت در انتخابات ایالات متحده و دیگر مسیرهای پنهان، به دنبال بی ثبات کردن ایالات متحده بوده است. ورود احتمالی چنین رقیبی، قطعاً خطرات منازعه با ایران را برای ایالات متحده افزایش می‌دهد.

روزنامه شرق در این گزارش آورده است: چنین دخالتی احتمالاً به شکل انتقال تسلیحات به صورت مخفی انجام خواهد شد اما ممکن است مثل سوریه، شامل به کارگیری نیروهای نظامی نیز بشود؛ البته روسیه در صورتی چنین خواهد کرد که ایران درخواست کند و روسیه نیز پیش‌بینی کند ایالات متحده در تلاش است از طریق اعمال زور، در ایران تغییر رژیم را رقم بزند.

از نظرگاه روسیه، ایران مانع ژئواستراتژیک ارزشمندی برای غلبه ایالات متحده در خاورمیانه است. نتیجه چنین غلبه‌ای، توانایی آمریکا برای نفوذ بیشتر بر قیمت‌های جهانی نفت و گاز به ضرر روسیه است و ایران مانع این توانایی نیز هست. ایران توانایی آمریکا در جا به جایی منابعش را نیز محدود می‌کند. آمریکا در مسیر اعمال فشار بر روسیه و اجبارش به ورود به نظم بین المللی با رهبری آمریکا به چنین جا به جایی منابعی نیاز دارد.

روسلان ممدوف، هماهنگ کننده برنامه خاورمیانه و آفریقای شمالی در شورای روابط خارجی روسیه، در مصاحبه‌ای تازه می‌گوید روسیه امیدوار است از تقابل با ایالات متحده بر سر ایران اجتناب کند؛ اما می‌خواهد که اروپا پروژه اینستکس را پیاده کند تا به شرکت‌های اروپایی اجازه دهد تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران را دور بزنند. از دید ممدوف اینستکس نه‌تنها راهی بالقوه برای نجات توافق هسته‌ای ایران است، بلکه مقدمه‌ای است برای پایان‌دادن به هژمونی ایالات متحده روی نظام مالی جهانی.

او اشاره می‌کند که روسیه منافع متفاوتی با ایران دارد. روسیه خواستار ارتشی «باثبات، سکولار و قوی» برای سوریه است، نه نفوذ نیروهای نیابتی ایران در آنجا، یا در لبنان یا عراق. او می‌گوید: روسیه از تحریم‌های ایالات متحده علیه ایران سود می‌برد، چون هر چه منابع ایران محدودتر باشد، ظرفیت ایران برای حفظ نفوذش در سوریه کمتر خواهد بود. تحریم‌ها به شرکت‌های نفتی روسی هم سود می‌رسانند. ممدوف اما این موضع را تلطیف و تأکید می‌کند گرچه بین اهداف روسیه و ایران واگرایی وجود دارد، به نفع روسیه نیست که ایران ناپایدار شود. ایران پایدار برای روسیه مهم است، نه تنها در خاورمیانه، بلکه در قفقاز و افغانستان.

ایالات متحده همین حالا هم تعهد خود به توافق را رها کرده، توافقی که در مرز درهم‌شکستن کامل است، در حالی که آمریکا تحریم‌های خود را گسترده می‌کند. ایران هم به غنی سازی اورانیوم و اقدامات دیگر ادامه می‌دهد، فراتر از حدی که توافق اجازه می‌دهد. سیاست‌گذاران ایالات متحده باید با توجه به تجربه جنگ‌های پیشین، متوجه باشند که هر اقدام تهاجمی بیشتر در جهت تقابل با ایران، به سادگی ممکن است به نقطه‌ای فراتر از کنترل ایالات متحده برسد و قدرت‌های هسته‌ای رقیبی مثل روسیه را نیز درگیر کند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha