ایران روز یکشنبه در پی خروج آمریکا از برجام و اعمال تحریمهای ظالمانه از سوی این کشور علیه ایران و عدم انجام تعهدات از سوی دولتهای اروپایی و بقیه کشورهای امضا کننده توافق هستهای گام دوم کاهش تعهد به برنامه هستهای سال ۲۰۱۵ را انجام داد.
در این میان مقامها و سناتورهای روس به اظهار نظر در خصوص تحولات اخیر پرداختند.
رئیس امور بین الملل سنای روسیه: توپ برجام در زمین آمریکا است
کنستانتین کاساچوف رئیس کمیسیون امور بین المللی شورای فدراسیون (مجلس سنای روسیه) نخستین سناتوری بود که به این موضوع واکنش نشان داد و گفت: آمریکا برای حفظ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) مسئولیت دارد و اکنون آنها هستند که باید برای حفظ این توافق گام بردارند چرا که توپ در زمین ایالات متحده قرار دارد.
وی به خبرنگاران گفت: فقط ایالات متحده آمریکا میتواند معامله هستهای با ایران را نجات دهد و خواستههای ایران برای حفظ این توافق بین المللی از نظر حقوی موجه و منطقی است.
کنستانتین بیان اینکه اقدامات این کشور شرقی (ایران) ناراحت کننده است اما فاقد منطق آهنین نیست، اظهار داشت: توپ در زمین طرف آمریکایی قرار دارد و فقط ایالات متحده میتواند این توافق را که از طرف شورای امنیت تأیید شده است، نجات دهد.
سناتور روس گفت: در وضعیت کنونی شاخصهای سطح غنی سازی اورانیوم نکته اصلی نیست بلکه آمادگی تهران برای بازگشت به رعایت برجام مهم است.
وی افزود: در ابتدا آمریکا به برجام ضربه سنگین زد و سپس کشورهای اروپایی در اجرای تعهدات خود برای ایجاد مکانیسم اینستکس برای تسهیل پرداختهای مالی ایران تأخیر بسیار طولانی کردند هر چند که هنوز معلوم نیست که این ساز و کار در نهایت کار خواهد کرد یا خیر.
نماینده روسیه در وین: دلیل اقدام برجامی ایران را درک میکنیم
میخائیل اولیانوف نماینده دائمی روسیه در سازمانهای بین المللی در وین و آژانس بین المللی انرژی اتمی با بیان اینکه تلاشهای دیپلماتیک برای حفظ و نجات توافق هستهای با ایران موسوم به برجام همچنان ادامه دارد، خواستار خویشتنداری طرفها برای حفظ این توافق شد.
وی گفت: ما از ایران میخواهیم از اقداماتی که اوضاع پیرامون برجام را پیچیدهتر کند جلوگیری کند هر چند که ما اقدامات ایران و دلایلی که این کشور دست به تصمیمات اخیر زده است را درک میکنیم.
وی افزود: ما از ایران دعوت میکنیم از اقدامات بعدی که وضعیت پیرامون معامله هستهای (برجام) را پیچیدهتر میکند، خودداری کند.
اولیانوف با بیان اینکه فرصت برای ادامه اقدامات دیپلماتیک وجود دارد، اظهار کرد: در هر صورت تلاشهای دیپلماتیک درباره معامله هستهای با ایران ادامه خواهد یافت.
وی خاطرنشان کرد: گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی درخصوص سطح غنی سازی اورانیوم در ایران ممکن است در نشست ویژه شورای حکام در روز دهم ماه جولای (روز چهارشنبه) ارائه شود.
به گفته مقام روس، چنین بنظر میرسد که آژانس بین المللی انرژی اتمی اندازهها را خواهد سنجید و به شورای حکام گزارش خواهد داد.
سناتور روس: اقدامات خصمانه آمریکا علیه ایران منطقه را متشنج کرده است
فرانتس کلینتسویچ معاون کمیسیون دفاعی شورای فدراسیون (مجلس سنای روسیه) گفت: آمریکا به جای حل و فصل اوضاع پیرامون برجام، اقدامات خصمانه علیه ایران بکار گرفته و همین مساله باعث شده است که وضعیت در منطقه متشنج شود.
وی در واکنش به اعلام افزایش سطح اورانیوم غنی شده از سوی ایران گفت: این تصمیم کاملاً قابل انتظار بود و بر اثر خروج آمریکا از برجام گرفته شده است.
کلینتسویچ افزود: بدیهی است این اقدام ایران ممکن است خوشایند دیگر طرفهای این توافق نباشد اما ایران از امنیت خود دفاع میکند و من معتقدم که تهدیدهای آمریکا علیه ایران در این زمینه بی فایده است.
وی خاطرنشان کرد: نگران هستم که آمریکا نه فقط واکنش مثبت به این اقدام ایران نشان ندهد بلکه گامهایی بر دارد که تهران را وادار به اقدامات بیشتری کند و وضعیت در خاورمیانه روزبروز بدتر شود.
معاون کمیسیون دفاعی شورای فدراسیون این را هم گفت که دوره ریاست جمهوری دونالد ترامپ به عنوان مدت زمانی در تاریخ به ثبت خواهد رسید که ثبات راهبردی در جهان از بین رفت.
نماینده دومای روسیه: ما شاهد پیامدهای سنگین خروج آمریکا از برجام هستیم
آنتون ماروزوف عضو کمیسیون امور بین المللی دومای روسیه در واکنش به اقدامات ایران درخصوص توافق هستهای موسوم به برجام اعلام کرد که امروز جهان شاهد پیامدهای سنگین خروج غیر مسئولانه آمریکا از برجام است.
وی خاطرنشان کرد: تصمیم ایران برای آغاز غنی سازی اورانیوم بالاتر از سطح ۳.۶۷ درصد که در برجام به عنوان سطح مجاز ثبت شده بود، مسائل بزرگی در عرصه امنیتی در پی خواهد داشت و چرا که خیلیها همچون روسیه طرفدار عدم انتشار سلاح هستهای در جهان نیستند.
ماروزوف گفت: روسیه از شرکای آمریکایی همواره خواسته بود که میز مذاکره را ترک نکنند و فکر دیگری برای گفت وگو و مذاکره با ایران پیدا کنند نباید اقدامات یک جانبه آمریکا را فراموش کرد.
رئیس بین الملل دوماً: ثبات و امنیت منطقه به سیاستهای ایران بستگی دارد
لئونید سلوتسکی رئیس کمیسیون بین المللی دومای روسیه با اشاره به فشارهای ایالات متحده بر ایران و سیاه نمایی علیه تهران توسط واشنگتن، اعلام کرد که ایران همچنان بازیگر بزرگ باقی مانده و ثبات و امنیت منطقه به سیاستهای این کشور بستگی دارد.
وی با بیان این مطلب در جمع خبرنگاران گفت: تصمیم ایران درباره غنی سازی اورانیوم نتیجه اقدام تحریک آمیز آمریکاست.
وی ادامه داد: اعلام تصمیم ایران برای افزایش سطح اورانیوم غنی شده در این کشور نتیجه خروج آمریکا از برجام و عدم امکان اجرای تعهدات شرکای اروپایی برای ایجاد ساز وکار مالی به منظور دور زدن تحریمهای آمریکا بود.
مقام روس خاطرنشان کرد: در این موضوع انگیزه و دلیل اقدامات ایران کاملاً قابل فهم است. این، نتیجه اقدام تحریک آمیز بزرگ از پیش برنامه ریزی شده است.
رئیس کمیسیون امور بین المللی دومای روسیه با بیان اینکه آمریکا به طور مستمر علیه ایران دست به سیاه نمایی میزند، اظهار کرد: آمریکا برچسب رژیم خطرناک را برای ایران به جامعه جهانی تحمیل میکند.
وی افزود: آمریکا از اینکه ایران با آرامش برجام را تحت کنترل آژانس بین المللی انرژی اتمی اجرا کند، رضایت نداشت. دولت آمریکا با خروج از برجام و با افزایش اقدامات نظامی در نزدیکی مرزهای ایران، هر بار تهران را برای اقدامات متقابل تحریک کرد.
مقام پارلمانی روس تصریح کرد: ایران در این شرایط همچنان بازیگر بزرگ باقی مانده و ثبات و امنیت منطقه به سیاستهای این کشور بستگی دارد.
به گفته سلوتسکی، ایران در زمان حاضر نیاز به نشان دادن نمونهای از خویشتنداری دارد. در شرایط کنونی تأثیرگذاری بر ایران دشوارتر شده است.
وی ادامه داد: اما ادامه چنین اقدامی در مورد ایران ضروری است. ما همواره با شرکای ایرانی در راستای دیپلماسی پارلمانی گفت وگو و تلاش میکنیم آنها را متقاعد سازیم که به اعمال تحریک آمیز آمریکا پاسخ ندهند.
رئیس مرکز امنیت و انرژی روسیه: آمریکا مسئول وضعیت کنونی در برجام است
آنتون خلوپکوف رئیس مرکز امنیت و انرژی روسیه با بیان اینکه تحریمها و تهدیدهای آمریکا کشورهای اروپایی را وادار به خودداری از اجرای تعهدات خود در برجام کرده است، اظهار داشت: آمریکا مسئول اصلی وضعیت کنونی در برجام و اجرا نشدن این توافق بین المللی است.
وی در گفت وگو با خبرنگار ایرنا تصریح کرد: گام جدید اعلام شده از سوی ایران برای افزایش سطح اورانیوم غنی شده حاکی از این واقعیت است که تهران نمیخواهد نظاره گر نقض حقوق خود در برجام باشد.
خلوپکوف با اشاره به این واقعیت که برجام یک توافق چندجانبه است، اظهار داشت: اگر یک یا چند طرف از این توافق از اجرای تعهدات خود سر باز میزنند نباید انتظار داشته باشند طرف مقابل آن را به طور کامل اجرا کند.
خلوپکوف افزود: ایران یک سال پس از خروج آمریکا از برجام صبر کرد و گام نخست خود را برداشت و پس از اینکه اتحادیه اروپا به تعهدات خود در برجام عمل نکرد، ایران گام دوم خود را اعلام کرد.
کارشناس روس معتقد است ایران با شفافیت رفتار میکند و هیچ موضوعی را در چارچوب برجام پنهان نمیکند و اقدامات هستهای این کشور تحت کنترل آژانس بین المللی انرژی اتمی انجام میگیرد.
وی افزود: ایران صریحاً اعلام کرده که اگر طرفهای دیگر برجام به اجرای آن بازگردند تهران نیز به تناسب آن اقدام میکند.
رئیس مرکز امنیت و انرژی روسیه خاطرنشان کرد: اما تروئیکای اروپایی قصد کمک واقعی به تسهیل تجارت ایران با کشورهای دیگر را ندارد و اینستکس فقط شامل کالاهای غیرمشمول تحریمهای آمریکا میشود.
خلوپکوف افزود: این گونه رفتار طرفهای غربی حاکی از ناتوانی یا بی تمایلی برای اجرای کامل برجام است و بیانات آنها در حمایت از این توافق بین المللی را زیر سوال میبرد.
کارشناس روس در همین حال معتقد است که ایران باید مراقب باشد تا در دامی که از سوی آمریکا علیه برجام گسترده شده نیفتد زیرا این کشور را به سوی انجام اعمال بیشتر که فاصله گرفتن از برجام تعبیر میشود، هدایت میکنند.
خلوپکوف خویشتنداری ایران و اقدام سنجیده را نکات مهم در رویارویی با آمریکا خواند زیرا ایالات متحده از هر اقدام ایران در جهت سیاه نمایی از این کشور استفاده میکند.
** توقیف تانکر نفتکش توطئه ای برنامه ریزی شده است
رئیس مرکز امنیت و انرژی روسیه معتقد است که توقیف تانکر نفتکش حامل محموله نفت ایران توسط انگلیس در جبل الطارق توطئه ای است که در آن سر ماجرا آمریکا قرار دارد.
وی افزود: واشنگتن میخواهد حداکثر تنشها پیرامون ایران ایجاد شود و این بار برای اجرای چنین نقشهای از انگلیس کمک گرفته است.
کارشناس روس گفت: انگلیس که در خروج از اتحادیه اروپا ناتوان مانده برای جلب حمایت آمریکا به هر اقدامی متوسل میشود و توقیف نفتکش نیز در راستای همین سیاست اجرا میشود و سناریو به گونهای چیده شده که ایران در عرصه بین المللی احساس ناامنی کند و فروش نفت این کشور با مشکلات جدید برخورد کند.
کرملین خواستار ادامه مذاکرات درباره برجام شد
دمیتری پسکوف سخنگوی رئیس جمهوری روسیه آخرین مقام بلند پایه روس بود که امروز به این موضوع واکنش نشان داد وی در جمع خبرنگاران اعلام کرد: روسیه خواستار ادامه مذاکرات و تلاشهای دیپلماتیک پیرامون برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) است.
وی افزود: بخش دیپلماسی روسیه به تلاشها در این عرصه ادامه خواهد داد و ما همچنین در انتظار نتایج کار کمیسیون آژانس بین المللی انرژی اتمی (نشست شورای حکام) هستیم که در روزهای آینده برگزار میشود.
یادآور میشود که طبق توافق هستهای که میان ایران و شش کشور آمریکا، انگلیس، فرانسه، آلمان، روسیه و چین در سال ۱۳۹۴ منعقد شد، چنین مقرر شد که ایران با رفع تحریمهای بین المللی از مزایای اقتصادی برجام برخوردار شود؛ اما آمریکا در سال ۱۳۹۷ با خروج از این توافق اعلام کرد که تحریمهای خود را برگردانده و با اعمال فشارحداکثری تلاش میکند تا فروش نفت ایران را به صفر برساند.
در مقابل این اقدامات، ایران از کشورهای اروپایی خواست تا طبق توافق نسبت به مقابله با تحریمهای آمریکا و انجام تعهدات اقدام کرده و راهکارهایی را برای برخورداری تهران از مزایای اقتصادی برجام پیش بینی کنند. اما با گذشت بیش از یکسال و صبر ایران، اروپا تاکنون این تعهد خود را انجام نداده است.
در پی این اقدام، شورای عالی امنیت ملی روز ۱۸ اردیبهشت ماه امسال (۱۳۹۸) در بیانیهای از برنامه ایران برای کاهش تعهدات هستهای در توافق یرجام خبر داد.
براساس بیانیه شورای عالی امنیت ملی، در صورتی که شرکای اروپایی برجام طی این مدت گامی برای تأمین منافع ایران در توافق برجام برندارند ایران گام دوم کاهش تعهدات هستهای خود را در پایان مهلت ۶۰ روزه برمی دارد.
در همین راستا رئیس جمهوری چهارشنبه هفته گذشته و در جلسه هیأت دولت گفت که ایران دیگر متعهد به رعایت سقف ۳/۶۷ درصد نخواهد بود.
ایران در عین حال اعلام کرده است اقداماتش در کاهش تعهدات هستهای برگشت پذیر است و هر گاه شرکای اروپایی اقدام به اجرای تعهدات خود در برجام کرده و منافع ایران در توافق هستهای تأمین شود تهران هم سریعاً میتواند کاهش تعهدات خود را متوقف کند.
ایران دو ماه قبل اعلام کرده بود که "به کشورهای باقیمانده در برجام شصت روز فرصت داده میشود تا تعهدات خود به ویژه در حوزههای بانکی و نفتی را تأمین کنند؛ چنانچه در این مهلت کشورهای مزبور قادر نباشند مطالبات ایران را تأمین کنند درمرحله بعدی جمهوری اسلامی ایران رعایت محدودیتهای مربوط به سطح غنی سازی اورانیوم و اقدامات مربوط به مدرنسازی رآکتور آب سنگین اراک را نیز متوقف خواهد کرد. "
رئیس جمهوری فرانسه شنبه شب در تماس تلفنی با رئیس جمهوری ایران، با قبول اینکه اقدامهای اروپا برای جبران تحریمهای آمریکا موفق و کارآمد نبوده، وعده داد که همه تلاش خود را برای جبران این موضوع بکار گیرد.
نظر شما