۱۸ تیر ۱۳۹۸، ۱۰:۵۸
کد خبرنگار: 2667
کد خبر: 83387921
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

پویایی بیانی از مزیت های شعر کردی جنوبی است

۱۸ تیر ۱۳۹۸، ۱۰:۵۸
کد خبر: 83387921
پویایی بیانی  از مزیت های  شعر کردی جنوبی است

ایلام - ایرنا- مدیر حوزه هنری سازمان تبلیغات اسلامی استان ایلام شعر و شاعران کردی سرا را از جریان‌های پیشرو شعر و ادب کشور نام برد و همچنین گفت: حرکت و پویایی در قالب‌های مختلف بیانی از مزیت‌های شعر و شاعران کردی جنوبی محسوب می‌شود.

به گزارش ایرنا، محمدعلی قاسمی در جریان نخستین کنگره سراسری شعر کُردی «هانا» که شامگاه دوشنبه به حضور شاعران کردی گوی کشور در مجتمع فرهنگی و هنری ارشاد اسلامی ایلام گشایش یافت دوره‌های رونق شعر و ادب محدوده استان ایلام را تشریح کرد.

وی با ذکر اینکه برای رونق شعر کردی جنوبی و به خصوص در استان ایلام می‌توان دو دوره تاریخی متصور شد افزود: یک دوره تاریخی مربوط به قبل از سال ۵۷ و قبل از انقلاب است و دوره دیگر بعد از انقلاب اسلامی و دوره معاصر است، در دوره گذشته، میراثی که از آن دوران به ما رسیده است به دوره افشاریه برمی گردد که شاعران بزرگی ازجمله شاکه و خان منصور، غلامرضا خان ارکوازی، میر نوروز و شاعران دیگری که میراث ارزشمند تاریخی از شعر و ادب براز انان برجای مانده است.
این فعال ادبی بیان کرد: قبل از انقلاب اسلامی قالب شعر جنوبی کردی عمدتاً محدود به مثنوی بود، اما اتفاق مهمی که در زبان کردی جنوبی افتاد به دوره بعد از انقلاب برمی گردد که سردمدار تحولات این قالب زبان شعری شاعر شاعران استان ایلام بودند و بعدها شاعران کرمانشاهی به این جمع اضافه شدند.
قاسمی گفت: در این دوره وزن کلاسیک وارد حوزه شعر کردی جنوبی شد تا قبل از این بیشتر در شعر کردی جنوبی وزن هجایی رعایت می‌شد، بعد از اینکه قالب کلاسیک وارد این جریان شعری شد، طلایه داران این جریان ازجمله عبدالجبار کاکایی، ظاهر سارایی و عبدالحمید یعقوبیان درست به خلاقیت زدند و قالب‌های جدیدی وارد این زبان شیرین شد.

وی به افراد پیشرو این حوزه به استادان پیشرو چون فرهاد شاهمرادیان و حشمت‌الله منصوری و ایرج خالصی اشاره کرد و توضیح داد: بعد از انقلاب اساتیدی مانند ولی محمد امیدی و عباسی آرام خدمات شایانی به جریان شعر کردی جنوبی داشتند ادامه داد: شاعران جوان به‌ویژه در دهه ۶۰ برای اولین بار شعر نیمایی را وارد شعر کردی جنوبی کردند و شعر آزاد کردی در طول چند سال گذشته با تلاش و پشتکار شاعران جوانی که مایه افتخار این مرزوبوم هستند، قوت گرفت و این شاعران در این قالب افتخارآفرینی داشتند.

مدیر حوزه هنری ایلام تقویت زبان کردی جنوبی و معرفی قابلیت‌های این نوع شعر کردی و حفظ این میراث فرهنگی را از اهداف برگزاری این کنگره برشمرد و گفت: در این گردهمایی ۳۵ نفر از شاعران کردی سرا استان های کردستان، کرمانشاه و ایلام به مدت ۲روز به شعرخوانی می پردازند.

وی همچنین از برنامه ریزی برای جاپ اثار ابن کنگره صورت مکتوب و همچنان انتشار اثار بصورت فابل صوتی با هدف اشنایی مردم با زبان کردی جنوبی خبر داد.

گویشوران کردی جنوبی با لهجه های مختلف در گستره غرب و جنوب کشور از کردستان تا همدان و کرمانشاه و ایلام سکونت دارند.

شعرخوانی و اجرای موسیقی توسط علی دوست فلاحتی، شعرخوانی شاعران کردی سرا، اجرای گروه موسیقی رازان و رونمایی از لوح فشرده شماره ۲ هانا شعر ۵ شاعر ایلامی از دیگر برنامه‌های این کنگره ادبی اعلام شده است.

کردی جنوبی در عراق نیز به خصوص بغداد، دیالی و واسط رواج دارد.

۶۰۳۴

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha