معاون مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، سلامت جسمی و روانی شاغلان وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی روز چهارشنبه در دومین نشست دبیرخانه های انجمن های صنفی کارفرمایی سازندگان مسکن و ساختمان کشور در مشهد گفت: این شاخص در مصر ۱۶، تونس ۱۸ و آمریکا ۱۰ نفر است.
آرش گودرزی افزود: بر اساس آخرین آمار سازمان بین المللی کار که در سال ۲۰۱۹ منتشر شد، سالانه ۲ میلیون و ۷۸۰ هزار کارگر بر اثر حوادث و بیماری های ناشی از کار فوت می کنند، سالانه ۳۷۴ میلیون کارگر دچار حوادث شغلی می شود و هزینه حوادث و بیماری های شغلی حدود چهار درصد تولید ناخالص داخلی هر کشور است.
وی اظهار داشت: براساس اطلاعات سازمان پزشکی قانونی ایران در سالهای ۱۳۸۳ تا ۱۳۹۶، بیشترین میزان فوت براثر حوادث ناشی از کار مربوط به سال ۱۳۹۲ به تعداد هزار و ۹۹۴ نفر بود که آن سال، آخرین سال دولت احمدی نژاد و اوج کار پروژه مسکن مهر بوده است.
وی گفت: بعد از سال ۱۳۹۲ میزان مرگ و میر حوادث ناشی از کار روند نزولی یافت به طوری که این تعداد در سال ۱۳۹۶ به هزار و ۶۷۵ نفر رسید که شامل کارگران رسمی، غیررسمی و مهاجر بود، نیمی از فوت شدگان در این سال مربوط به صنعت ساخت و ساز شهری بود که نیم آن نیز بر اثر سقوط از ارتفاع جان خود را از دست دادند که این مهم نشان از ضعف مدیریت ساخت و ساز شهری است.
گودرزی افزود: تعداد کارگران رسمی در کشور ۱۴ میلیون نفر است که همراه با خانواده هایشان ۳۹ میلیون نفر از جمعیت ایران را تشکیل می دهند و این جمعیت زیر پوشش قانون کار و بیمه تامین اجتماعی هستند.
وی اظهار داشت: دلیل بالا بودن شاخص مرگ و میر کارگران در ساخت و ساز شهری این است که محیط کار ناایمن و رفتار ناایمن کارگر و کارفرما در کشور نهادینه شده و در بسیاری از کارگاه های ساختمانی مجری ذیصلاح برای کنترل بهداشت و ایمنی کار وجود ندارد.
وی گفت: این در حالی است که قوانین مترتب بر ایمنی و بهداشت کار در ایران زیاد و مناسب است اما این قوانین به درستی اجرا نمی شود.
گودرزی افزود: حوادث بسیار ناشی از سقوط از ارتفاع این مرکز را بر آن داشت تا برای تدوین استاندارد داربست با سازمان ملی استاندارد وارد مذاکره شود.
وی اظهار داشت: استاندارد داربست توسط سازمان ملی استاندارد تدوین شد اما این استاندارد اجباری نیست و هم اکنون از ۳۰ هزار استاندارد تدوین شده در کشور هزار و ۳۷ مورد اجباری است که بیشتر آن نیز مربوط به صنعت غذا می باشد.
وی گفت: مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت کار، سلامت جسمی و روانی شاغلان، پیگیر اجباری کردن استانداردهای مربوط به ایمنی در صنعت ساختمان از طریق سازمان ملی استاندارد است.
گودرزی افزود: مرکز تحقیقات و تعلیمات حفاظت فنی و بهداشت وزارت کار در پی آن است که با مداخلات آموزشی، مداخلات فنی و مهندسی نرخ بروز حوادث ناشی از کار را کاهش دهد.
وی بررسی حفاظت فنی دستگاه ها و تجهیزات در محیط کار به تعداد هفت هزار و ۸۴۰ مورد، سالم سازی محیط کار به تعداد هزار و ۵۷۰ مورد و آموزش یک میلیون و ۳۴۰ هزار نفر در سال گذشته را از اقدامات این مرکز برشمرد.
وی اظهار داشت: سازمان برنامه و بودجه امسال اعتبار خوبی را برای این مرکز در نظر گرفته که در این راستا شناسایی ۲۴۰ قلم دستگاه و تجهیزات موثر در بروز حوادث ناشی از کار، تصویری کردن آموزش ها در محیط کار، درنظر گرفتن مخاطرات اجرایی در محیط کار در آیین نامه حفاظتی و اجباری کردن استانداردهای مربوط به محیط کار انجام گرفته است.
دومین نشست دبیرخانه های انجمن های صنفی کارفرمایی سازندگان مسکن و ساختمان کشور تا فردا در مشهد ادامه دارد.
۷۴۸۹/ ۶۰۵۳
نظر شما