۱۹ تیر ۱۳۹۸، ۲۰:۰۱
کد خبرنگار: 751
کد خبر: 83390677
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

واکاوی ضرورت شرکت اصلاح طلبان در انتخابات ۹۸

۱۹ تیر ۱۳۹۸، ۲۰:۰۱
کد خبر: 83390677
واکاوی ضرورت شرکت اصلاح طلبان در انتخابات ۹۸

تهران - ایرنا- اظهار نظرها درباره انتخابات مجلس شورای اسلامی که در اسفند ماه سال جاری برگزار می شود، با موضوعاتی مانند؛ «تحریم یا ضرورت شرکت اصلاح طلبان در انتخابات» و استراتژی انتخاباتی دو طیف اصلی سیاسی، در رسانه های داخلی دنبال شده است.

بررسی برخی خبرگزاری ها، روزنامه ها و سایت های داخلی، حکایت از آن دارد که موضوع ضرورت شرکت اصلاح طلبان در انتخابات و تغییر استراتژی اصلاح طلبان برای بالا بردن مشارکت مردم در رسانه های اصلاح طلب مطرح شده است.

به گزارش گروه نشریات خبری، افزون بر این موضوع ها، «اختلاف بین جریان های اصولگرا» و «نامشخص بودن آرایش اصول‌گرایان در انتخابات آتی مجلس» از دیگر محورهای مطالب رسانه های نزدیک به این جریان سیاسی هستند.

رسانه های منسوب به جریان اصولگرایی نیز موضوعات زیر را مورد توجه قرار داده اند:

«احساسی بودن انتخابات آینده و حمایت اصلاح طلبان از لاریجانی»، «نقد سیاست های انتخاباتی اصلاح طلبان»، «تلقین بر وجود اختلاف در جبهه اصول‌گرایی» و «شرکت بدون شرط اصلاح طلبان در انتخابات».

رسانه های اصلاح طلب

آنچه در پی می آید برخی عبارت های کانونی در رسانه های منسوب به اصلاح طلبان است:

اصلاح‌طلبان نباید به‌سمت تحریم انتخابات بروند؛ حکومت باید این امکان را فراهم کند که مشارکت مردم بالا برود تا امنیت کشور تامین شود؛ باید به فکر بازگرداندن نشاط به جامعه و بالا بردن سطح مشارکت مردم در انتخابات باشیم؛ قصه تکراری انتخاب اصلح و صالح؛ با طرح نواصولگرایی قالیباف ماجرای عبور از جامعه روحانیت مبارز هم در بین برخی حامیان اصولگرایی خود را نشان می‌دهد.

ضرورت شرکت اصلاح طلبان در انتخابات

روزنامه اعتماد در تیتر نخست خود اظهارات متفاوت «بهزاد نبوی» در حمایت از روحانی و شرکت در انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی را بازتاب داده و می نویسد: آنچه حالا نبوی را در مقابل برخی یاران قدیمی‌اش قرار داده اما تنها به بحث حمایت از دولت محدود نیست. او در بحث ورود اصلاح‌طلبان به انتخابات نیز برخلاف برخی همفکرانش، به‌صراحت از حضور در انتخابات دفاع می‌کند. موضوعی که این نوبت کمی از آن فراتر نیز رفته و تاکید دارد حتی اگر قرار به شکست در این انتخابات باشد، باز اصلاح‌طلبان نباید به‌سمت تحریم انتخابات بروند. او همچنین گفته است: «باید مردم را امیدوار کرد. انتخابات پیش‌رو دست ما نیست. حکومت باید این امکان را فراهم کند که مشارکت مردم بالا برود تا امنیت کشور تامین شود. نه اینکه مانند انتخابات گذشته کاندیدایی با ۱۷۰ هزار رای در تهران نماینده شود! اصلاح‌طلبان باید به فکر امنیت و مصالح کشور باشند. آنها برنده نشوند، مهم نیست. آنها حتی می‌توانند نامزد معرفی نکنند، ولی انتخابات را تحریم نمی‌کنند.

روزنامه مردم سالاری نیز اظهارات نبوی را زیر عنوان «انتخابات، نظام را بیمه می‌کند» انتشار داده است.

تغییر استراتژی اصلاح طلبان برای بالا بردن مشارکت مردم

«آیا استراتژی «سکوت» می‌شکند؟» عنوان مطلبی در روزنامه اعتماد است که در بخشی از آن به نقل از «محمدرضا عارف» رییس فراکسیون امید مجلس شورای اسلامی می خوانیم: «متاسفانه بخشی از سرمایه اجتماعی به دلایل گوناگون از جمله ناکارآمدی بخش‌هایی از نظام اداری و تصمیم‌گیری از دست رفته است و باید به فکر بازگرداندن نشاط به جامعه و بالا بردن سطح مشارکت مردم در همه زمینه‌ها به خصوص در انتخابات باشیم.»

اعتماد در ادامه می نویسد: آنچه عارف دیروز و ۲۲۶ روز مانده به انتخابات به آن اشاره می‌کند، دغدغه و شاید به بیانی بهتر مطالبه جدی بدنه اجتماعی اصلاح‌طلبان بوده و هست… این اظهارنظر نشان می‌دهد که احتمالاً در آستانه انتخابات دور یازدهم مجلس شورای اسلامی، استراتژی‌ها اندکی تغییر می‌کند و گفت‌وگو با مردم از راهی صادقانه‌تر و بی‌پرواتر پیش خواهد رفت.

اختلاف بین جریان های اصولگرا

روزنامه اعتماد زیر عنوان «حکایت اختلاف همچنان باقی است» می نویسد: مشکلات قدیمی دوباره دردسرساز شده و باز پای اختلافات زودتر از هر اقدامی برای رسیدن به وحدت به اردوگاه اصولگرایی رسیده است. اوج این قصه هم به دعوای طیف سنتی جناح راست و جبهه پایداری مربوط می‌شود؛ همان قصه تکراری انتخاب اصلح و صالح.

اعتماد در ادامه به اظهارات متفاوت آیت الله مصباح یزدی و محمدرضا باهنر در این زمینه اشاره می کند.

در بخشی دیگر از این گزارش زیر عنوان «سکوت پدرخوانده»، می افزاید: تا بود اصولگرایان مدعی بودند این جامعه روحانیت مبارز است که در جریان انتخابات برای اصولگرایان خط‌مشی تعریف می‌کند و جناح راست باید زیر چتر آنها حرکت کنند؛ موضوعی که با گذشت هر انتخابات کم‌کم رنگ و لعاب خود را برای جناح راست از دست داد و با طرح نواصولگرایی قالیباف ماجرای عبور از جامعه روحانیت مبارز هم در بین برخی حامیان اصولگرایی خود را نشان می‌دهد.

روزنامه شرق نیز زیر عنوان ««اصلح رأی‌آور» ایده آیت‌الله مصباح بود یا صادق محصولی؟» می نویسد: آیت‌الله مصباح یزدی سال ۹۳: هیچ دلیلی هم وجود ندارد که اگر بنده تشخیص دادم یکی اصلح است، باید حتماً زمینه رأی‌آوری هم داشته باشد.

شرق می افزاید: جبهه پایداری به انتقاد محمدرضا باهنر درباره ایده «انتخاب اصلح» آیت‌الله مصباح‌یزدی و حامیانش واکنش نشان داد. باهنر گفته بود معرفی اصلحی که امکان رأی‌آوری‌اش فراهم نیست، کار بیهوده‌ای است. حالا جبهه پایداری گفته که مقصود آنها از این ایده، معرفی اصلح غیررأی‌آور نیست، بلکه اصلح رأی‌آور است. جبهه پایداری در حساب توییترش نوشت: «جناب آقای محمدرضا باهنر در حالی [این سخنان را] بیان کرده که آیت‌الله مصباح معتقد است باید از اصلح حمایت شود حتی اگر رأی نیاورد، که اساساً این ادعا برخلاف دیدگاه علامه مصباح‌یزدی است که به‌دفعات فرمودند: «معرفی اصلحی که امکان رأی‌آوری آن فراهم نیست، کار لغوی است.»

نامشخص بودن آرایش اصول‌گرایان در انتخابات آتی مجلس

تارنمای انتخاب نوشت: «حمیدرضا ترقی»، فعال سیاسی اصول‌گرا درباره برنامه و آرایش اصول‌گرایان در انتخابات آتی مجلس گفت: گفتمان‌های مختلفی مطرح و مورد بررسی قرار گرفته است، اما هنوز به یک جمع‌بندی واحد نرسیده‌ایم که کدام گفتمان را متناسب و منطبق با شرایط روز، نیازها و خواست‌های مردم را انتخاب کنیم.

رسانه های اصولگرا

برخی از عبارت های به کار رفته در رسانه های اصولگرا عبارتند از:

فضای انتخاباتی کشور چه در مجلس و چه در ریاست جمهوری بشدت احساسی است؛ تا ۲ ماه مانده به انتخابات اصلاً صحنه قابل پیش‌بینی نیست؛ قطعاً اصلاح‌طلبان پشت سر لاریجانی قرار خواهند گرفت؛ سیاست انتخاباتی اصلاح‌طلبان، بیش از پیش در معرض داوری‌های انتقادی قرار گرفته است؛ معمولاً در جریان انتخابات‌ها، افرادی از هر دو جناح سیاسی پای ثابت هستند و خیال ترک گود رقابت را نیز ندارند؛ اصلاح طلبان شرکت نکردن در انتخابات را قبلاً تجربه کرده‌اند و برداشت‌شان این بوده که به ضررشان تمام شده.

احساسی بودن انتخابات آینده و حمایت اصلاح طلبان از لاریجانی

روزنامه وطن امروز، گفت‌وگوی خود با «محمدرضا باهنر»، دبیر کل جامعه اسلامی مهندسین و نماینده ۷ دوره مجلس شورای اسلامی را زیر عنوان «حمایت اصلاح‌طلبان از لاریجانی محتمل است»، انتشار داده و می نویسد: باهنر معتقد است فضای انتخاباتی کشور چه در مجلس و چه در ریاست جمهوری بشدت احساسی است، به گونه‌ای که تا ۲ ماه مانده به انتخابات اصلاً صحنه قابل پیش‌بینی نیست و حتی خود افراد حاضر در رقابت‌ها هم نمی‌توانند تحلیل درستی از شرایط ارائه دهند. او عدم فعالیت احزاب و وجود برخی مشکلات در قانون انتخابات را نیز از جمله دلایل مهم این معضل می‌داند. به اعتقاد باهنر، جریان های اصولگرایی و اصلاح‌طلبی به هیچ وجه نباید با هم ائتلاف انتخاباتی کنند اما حتماً لازم است با هم گفت‌وگو کنند. چهره قدیمی مجلس شورای اسلامی تاکید دارد برنامه‌های انتخاباتی اصلاح‌طلبان از اصولگرایان منسجم‌تر است. به گفته باهنر، اصلاح‌طلبان مبتنی بر شرایط میدانی در انتخابات تصمیم می‌گیرند و در انتخابات ۱۴۰۰ ریاست‌جمهوری حتی اگر چهره‌هایی مثل محمدرضا عارف نیز در صحنه باشند و در مقابل نیز علی لاریجانی کاندیدا شود و شرایط رای‌آوری لاریجانی بهتر باشد، قطعاً اصلاح‌طلبان پشت سر لاریجانی قرار خواهند گرفت.

نقد سیاست های انتخاباتی اصلاح طلبان

روزنامه جوان زیر عنوان «‌سردرگمی اصلاح‌طلبان در نحوه تعامل با دولت آشکار!» می نویسد: ابراهیم اصغرزاده، فعال سیاسی اصلاح‌طلب در مصاحبه با روزنامه اعتماد و در پاسخ به این سؤال که «اصلاح‌طلبان باید چه کار کنند که از یک سو به دلیل امید به تحقق وعده‌ها همچنان از دولت با همان رویکرد انتقادی حمایت کنند و از سویی بتوانند جامعه را در انتخابات با خود همراه سازند؟» گفته که «عبور از دولت در نظر و عمل درجات و شئون مختلف و متفاوتی دارد. نباید بازی به نفع دولت پنهان و موازی با بازیگران اقتدارگرا ختم شود.» همین جمله او و صحبت کوتاه او در یک مصاحبه مفصل در مورد دولت پنهان تیتر اصلی صفحه یک روزنامه شده است: «نباید به نفع دولت پنهان بازی کرد».

جوان در ادامه بخشی دیگر از اظهارات اصغر زاده درباره ناکامی های اصلاح طلبان در رسیدن به برنامه های خود را آورده و از قول وی می افزاید: صحبت رجزخوانی نیست، این ایام، ایام مصیبت‌خوانی اصلاح‌طلبان است. سیاست انتخاباتی اصلاح‌طلبان، بیش از پیش در معرض داوری‌های انتقادی قرار گرفته است».

تلقین بر وجود اختلاف در جبهه اصول‌گرایی

«از مردم رانده، از وحدت مانده» عنوان گزارشی در روزنامه «صبح نو» می باشد که در بخشی از آن آمده است: نخستین شیطنت رسانه‌های اصلاح‌طلب برای تلقین اختلاف در جبهه اصول‌گرایی به اظهارات اخیر غلامعلی حدادعادل بازمی‌گردد. این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام که روز یکشنبه، ۹تیر در نشست مشترک اعضای شورای مرکزی و دبیران استانی کانون دانشگاهیان سخن می‌گفت، با تأکید بر وحدت نیروهای انقلابی در انتخابات مجلس یازدهم اذعان کرد: «خوب است امسال برخی برای رضای خدا احساس تکلیف شرعی نکنند و فداکاری کنند تا زمینه برای رسیدن به گزینه یا گزینه‌های مشترک هموار شود». رسانه‌های غوغاسالار جریان اصلاحات با دست گرفتن این اظهارات، سعی کردند این‌گونه القا کنند که طرف سخن حدادعادل، جریان نواصول‌گرایی بوده؛ جریانی که اکنون دو سالی می‌شود آقای محمدباقر قالیباف آن را به میانه افواه سیاسیون کشانیده است.

این روزنامه در ادامه می افزاید: معمولاً در جریان انتخابات‌ها، افرادی از هر دو جناح سیاسی پای ثابت هستند و خیال ترک گود رقابت را نیز ندارند. این چهره‌های نوعاً پابه‌سن‌گذاشته، با طرح مفاهیم کلیشه‌ای و دور از مقتضیات سپهر سیاسی، به عرصه انتخابات قدم می‌گذارند و فضا را برای دیگرانی تنگ می‌کنند که ایده‌های بدیعی دارند. به‌نظر می‌رسد روی سخن حدادعادل بیشتر این قماش باشند.

شرکت بدون شرط اصلاح طلبان در انتخابات

خبرگزاری فارس در گفت‌وگو با «صادق محصولی» که این روزها در قامت قائم مقام جبهه پایداری ایفای نقش می‌کند، از وی سوال می کند؛ «اخیراً اصلاح‌طلبان اظهاراتی را مبنی بر حضور مشروط در انتخابات مطرح کرده‌اند. ارزیابی شما از این سخنان چیست و به‌نظر شما آن‌ها با چه استراتژی در انتخابات مجلس حضور خواهند یافت؟».

محصولی در این ارتباط می گوید: اصلاح طلبان به شکل‌های گوناگون به دنبال رفع و رجوع ناکارآمدی دولت هستند که از حمایت آنان ناشی شده است. شرکت نکردن در انتخابات را قبلاً تجربه کرده‌اند و برداشت‌شان این بوده که به ضررشان تمام شده و این را بارها اذعان کرده‌اند. اگر الان هم تجربه کنند چیزی نصیب‌شان نمی‌شود. لذا احتمال کمی می‌دهم که شرط بگذارند، چه شرطی؟ همه چیز دولت از ابتدای انقلاب تا کنون دست اینها بوده، غیر از یک برهه‌ای محدود.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha