۲۳ تیر ۱۳۹۸، ۱۶:۲۵
کد خبرنگار: 1921
کد خبر: 83395426
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تکاپوی انتخاباتی جریان های سیاسی کشور

۲۳ تیر ۱۳۹۸، ۱۶:۲۵
کد خبر: 83395426
تکاپوی انتخاباتی جریان های سیاسی کشور

تهران- ایرنا- رسانه های داخلی انتخابات پیش روی مجلس شورای اسلامی را با پرداختن به موضوعاتی مانند؛ اهمیت حضور مردم، غیر ضروری بودن ائتلاف میان اصلاح طلبان و اصولگرایان و وضعیت احزاب و جریان‌های سیاسی در آستانه انتخابات، مورد توجه قرار دادند.

به گزارش گروه نشریات خبری؛ بررسی امروز یکشنبه ۲۳ تیر رسانه‌های داخلی نشان می‌دهد که رسانه‌های نزدیک به جریان اصلاح طلب بیش از رسانه‌های رقیب به موضوع انتخابات پرداخته اند.

"حضور جدی، مؤثر و با انگیزه مردم در انتخابات" از دغدغه‌های رسانه‌های نزدیک به جریان اصلاح طلب است و در مقابل رسانه‌های نزدیک به جریان اصولگرا، نقد جناح رقیب را در دستور کار خود قرارداده است.

اهمیت حضور مردم؛ سخنان سخنگوی شورای نگهبان؛ راهکارهای انتخاباتی اصلاح‌طلبان؛ غیر ضروری بودن ائتلاف میان اصلاح طلبان و اصولگرایان؛ وضعیت احزاب و جریان‌های سیاسی در آستانه انتخابات؛ از محورهای مورد بررسی رسانه‌های منتسب به جریان اصلاح طلب است.

رسانه‌های نزدیک به جریان اصولگرا به محورهایی همچون، نقد اصلاح طلبان؛ انتقاد از ادعای تقلب در انتخابات ۸۸؛ عملکرد اصولگرایان در انتخابات ۹۴؛ اشاره کرده اند.

رسانه‌های اصلاح طلب

برخی از عبارات کانونی استفاده شده در این رسانه‌ها عبارتند از: حضور جدی، مؤثر و با انگیزه مردم در انتخابات‌هاست که بالاخره نوعی نمایش سیاسی در کشور محسوب می‌شود؛ حضور مردم می‌تواند کمک کند تا بخشی از مشکلات کشور را پشت سر بگذاریم؛ مردم در صحنه هستند و رأی می‌دهند؛ شورای نگهبان با کسی لابی نمی‌کند.

اهمیت حضور مردم

-یادداشتی با عنوان "الزامات حضورحداکثری در انتخابات" به قلم "مصطفی درایتی" فعال سیاسی اصلاح‌طلب، منتشر شده است. در بخشی از این یادداشت می‌خوانیم: آنچه که امروز دلسوزان کشور یا کسانی که اهل کنش سیاسی هستند فریاد می‌کنند، این است که با وضعیتی که امروز جامعه با آن روبه‌روست مهم‌ترین اهرمی که برای مقاومت لازم داریم حضور جدی، مؤثر و با انگیزه مردم در انتخابات‌هاست که بالاخره نوعی نمایش سیاسی در کشور محسوب می‌شود. لذا کار باید به گونه‌ای برنامه‌ریزی و عملیاتی شود که مردم احساس کنند از همین طریق می‌توانند به خواسته‌ها و مطالبات خود دسترسی پیدا کنند و بهترین راه همین است. حال اگر با عملکرد، اظهار نظرها یا فرایندهایی که پیش از انتخابات ایجاد می‌شود این درک در جامعه به‌وجود آید که کاری از صندوق‌های رأی ساخته نیست، مسائل در جای دیگری انجام می‌شود و مردم به صورت نمایشی برای اهداف دیگران در صحنه هستند، شاهد کاهش چشمگیر مشارکت مردم خواهیم بود. طبیعتاً صرف اینکه فقط گفته شود حضور در انتخابات مهم و ضروری است ممکن است اقناع کننده جامعه نباشد چرا که مردم این مفاهیم را با عملکردها در یک ترازو قرار می‌دهند و اگر با یکدیکر جور در نیاید طبیعی است که احتمالاً در انتخابات شرکت نکنند که این امر خطرناکی است..... حضور مردم می‌تواند کمک کند تا بخشی از مشکلات کشور را پشت سر بگذاریم، اما اگر مردم رویگردانی نشان دهند طبیعی است که با دست خود راه را برای اعمال فشار بیشتر دشمن به کشور باز گذاشتیم.

-همچنین به گزارش این روزنامه "سیدمصطفی هاشمی‌طبا" معاون رئیس‌جمهور و رئیس سازمان تربیت بدنی دولت اصلاحات و فعال سیاسی اصلاح‌طلب، در پاسخ به سوالی مبنی بر "با توجه به وضعیت جامعه، مشارکت مردم را در انتخابات اسفندماه چگونه ارزیابی می‌کنید؟ " گفت: من احساس می‌کنم که قاطبه مردم از انتخابات دلسرد نمی‌شوند و در انتخابات حضور پیدا می‌کنند. مشکل ما این است کسانی که نامزد می‌شوند و در مجلس حضور پیدا می‌کنند متأسفانه از آن شرایط ویژه قانونگذاری برخوردار نیستند وگرنه مردم در صحنه هستند و رأی می‌دهند و انتخابات هم به نحو مناسب برگزار خواهد شد. همه باید بدین فکر باشند که مجلسی داشته باشیم که به قانونگذاری بهینه بیندیشد. اگر این مساله حل شود مردم مشکلی برای حضور در انتخابات نخواهند داشت.

-آرمان: وزیر کشور با تاکید بر اینکه حمایت مردم در هر عرصه‌ای می‌تواند توطئه دشمنان را خنثی کند، گفت: سفر رئیس‌جمهور به استان‌ها به مانور قدرت مردم تبدیل شده است. عبدالرضا رحمانی فضلی یادآوری کرد: سال گذشته بولتون اعلام کرد نظام جمهوری اسلامی سقوط می‌کند و مردم ایران نمی‌توانند چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی را جشن بگیرند. اتفاقاتی در سال‌های ۹۶ و ۹۷ در کشور رخ داد که در همه کشورها شاهد اینگونه اتفاقات هستیم، اما دشمنان تحلیل غلطی داشتند که فکر می‌کردند نظام مقدس جمهوری اسلامی مورد توجه مردم ایران نیست و قطعاً سقوط خواهد کرد. رحمانی فضلی تصریح کرد: دشمنان نظام و انقلاب اسلامی فشارهای اقتصادی، تحریم‌ها و تهدیدهای نظامی و اقدامات سیاسی خود را انجام دادند تا مردم ایران سال ۹۸ در زیر سایه ولایت فقیه و نظام مقدس جمهوری اسلامی نباشند، اما امروز با تمام قدرت هستیم و نه تنها در ایران بلکه در منطقه مورد توجه هستیم. وزیرکشور تاکیدکرد: اکنون که در بهترین شرایط امنیتی و انسجام داخلی قرار داریم، انتخابات را به عنوان محور قوی وحدت، انسجام، مشارکت و نشاط سیاسی قرار خواهیم داد تا دشمنان بدانند مردم پای انقلاب و ولایت‌شان ایستاده‌اند.

سخنان سخنگوی شورای نگهبان

-به گزارش شرق به نقل از ایسنا، "عباسعلی کدخدایی" سخنگوی شورای نگهبان درباره اینکه بارها عمداً بررسی صلاحیت کاندیداها به تیغ نقد سپرده شده است، امروز برخی اشخاص شاخص بیان می‌کنند باید با شورای نگهبان وارد لابی شوند، گفت: شورای نگهبان با کسی لابی نمی‌کند. گوش ما نسبت به پیشنهادها و راهکارهای مفید باز است و فرقی نمی‌کند از چه جناحی باشد. نسبت به باج‌خواهی، زیاده‌خواهی و لابی گوش‌های ما ناشنوا خواهد بود ملاک شورای نگهبان قانون است. وی درباره سؤالی مبنی بر مشکل وجود صف‌های طولانی در انتخابات پرشور و تعامل برای حل این موضوع، خاطرنشان کرد: بخشی از راه‌حل ما به توسعه شعب به‌ویژه در مناطقی که جمعیت بیشتری دارد، مربوط می‌شود. در بخشی هم انتخابات الکترونیک می‌تواند کمک کند. البته این روش هم گاهی مشکل ایجاد می‌کند و عکس عمل می‌شود. افزایش شعب در دوره‌های گذشته انجام شد و در این دوره هم احتمال آن وجود دارد.

-همچنین به گزارش روزنامه ایران، وی در پاسخ به سؤالی درخصوص اینکه یکی از وزرای اصلاحات گفته اگر حاکمیت تضمین بدهد ۸۰ درصد کاندیداها تأیید صلاحیت شوند به تعبیر خودشان آنها ژنرال‌های خود را زیر سر گذاشته‌اند آیا فکر نمی‌کنید برای شورای نگهبان تعیین تکلیف است، گفت: ملاک شورای نگهبان اجرای مر قانون است و شورای نگهبان نه می‌تواند ورود کسی را تضمین کند و نه برای کسی فرش قرمز پهن می‌کند.

راهکارهای انتخاباتی اصلاح‌طلبان

به گزارش روزنامه ایران "ابراهیم اصغرزاده" عضو شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان، به راهکارهای انتخاباتی اصلاح‌طلبان اشاره کرد و گفت: تحریم، رویکردهای اصلاح‌طلبانه را بی‌معنا می‌کند.

این روزنامه در ادامه می‌افزاید: این روزها کیفیت حضور اصلاح طلبان در انتخابات مجلس محل بحث چهره‌های این جریان است. آنها مثل همیشه نگران رویکرد شورای نگهبان نسبت به نامزدهای انتخاباتی اصلاح طلبان هستند. همزمان دیدگاه‌های متفاوتی هم درباره ادامه ائتلاف اصلاح طلبان با اصول گرایان میانه رو یا پرهیز از تجربه دوباره آن مطرح می‌شود. ابراهیم اصغرزاده از چهره‌های شاخص این جریان و عضو شورای سیاستگذاری اصلاح طلبان ناظر به همین بحث‌ها معتقد است که کار این مجموعه سیاسی همانند عبور از پل صراط شده است. او از یک طرف حضور در انتخابات در هر شرایطی را مطلوب نمی‌داند و همزمان تحریم انتخابات و قهر از صندوق‌های رأی را نیز به منزله بلاموضوع شدن رویکردهای اصلاح طلبانه قانونمند می‌داند.

غیر ضروری بودن ائتلاف میان اصلاح طلبان و اصولگرایان

آرمان در یادداشتی با عنوان "همکاری برای رقابت و نه ائتلاف جناح‌ها" به قلم "داریوش قنبری" فعال سیاسی اصلاح‌طلب، نوشت: به نظر می‌رسد ائتلاف میان دو گروه و جریان سیاسی کشور که اختلافاتی در مرام، برنامه و اندیشه‌ها با یکدیگر دارند غیر ضروری است. چون چنین ائتلاف احتمالی نه به نفع جامعه و نه به نفع این جریان‌ها و تشکل‌های سیاسی است. باید بدانیم که چنین ائتلافی معنا و مفهومی ندارد. البته شرایط جامعه به گونه‌ای است که می‌بایستی وحدت نظر بیشتری در ارتباط با مسائلی که در ارتباط با منافع ملی کشور است شکل گیرد. البته در این مساله نیز هیچ تردیدی نیست، اما اینکه دو جریان سیاسی که رقیب یکدیگر هستند با یکدیگر ائتلاف کنند، در آن صورت دیگر انتخابات معنا و مفهومی ندارد. در چنین شرایطی بهتر است که دیگر انتخاباتی برگزار نگردد. به هر حال چنین ائتلاف احتمالی نه منطقی بوده و نه با عرف و چارچوب‌های سیاسی سازگاری دارد. چنین ائتلاف احتمالی میان اصولگرایان و اصلاح‌طلبان در انتخابات آتی مجلس شورای اسلامی همانند آن است که دو حزب دموکرات و جمهوریخواه در ایالات متحده با یکدیگر ائتلاف کرده و لیست واحدی ارائه دهند.

وضعیت احزاب و جریان‌های سیاسی در آستانه انتخابات

روزنامه ابتکار در مطلبی از وضعیت احزاب و جریان‌های سیاسی در آستانه انتخابات گزارش داد و زیر عنوان "از تلاش برای «وحدت» تا حفظ «پایگاه اجتماعی»، نوشت: جریان‌ها و احزاب سیاسی موجود در ایران شاید بتوان گفت طی چند سال اخیر در بی‌رمق‌ترین و بی‌سابقه‌ترین وضعیت ممکن قرار دارند. آنها تا به حال نتوانسته‌اند برای رهایی از این وضعیت راهکاری ارائه دهند. نخبگان و فعالان سیاسی هیچ برنامه و استراتژی‌ای ندارند و بیشتر از اما و اگرها سخن می‌گویند و به نظر می‌رسد به یک بن‌بست فکری و گفتمانی در شرایط کنونی رسیده‌اند. یک جریان درگیر ورود مشروط به انتخابات است، دیگری نیز همچنان در آرزوی وحدت درونی است و در تلاش است تا این بار از چندپاره شدن جلوگیری کند.

ابتکار می‌افزاید: اصلاح‌طلبان به خاطر عملکرد نمایندگانی که اکثراً به اسم لیست امید وارد مجلس شدند و همچنین عملکرد دولتی که مورد حمایت این جریان سیاسی بود در سال‌های اخیر بیشترین انتقادات را متوجه خود کرده است. اصلاح‌طلبان و دولت مورد حمایت آنها، به دلیل عدم پاسخگویی به مطالبات بدنه اجتماعی مورد بیشترین نقدها در این سال‌ها بوده و پایگاه اجتماعی آنها ضعیف شده است. درواقع فعالان سیاسی اصلاح‌طلبان این روزها از بایدها و نبایدها سخن می‌گویند. با توجه به عملکرد ضعیف دولت حامی این جریان در برخی زمینه‌ها، اصلاح‌طلبان بیشتر درگیر بازنگری در تصمیمات خود هستند. در مقابل جریان اصولگرایی نیز که همچنان در حسرت یک ائتلاف درون جناحی است و نتواسته بین طیف‌های سیاسی خود یک همگرایی ایجاد کند، سعی دارند با استفاده از این فرصت فضای سیاسی کشور را به سمت خود سوق دهند. اصولگرایان به خاطر اینکه نسبت به اصلاح‌طلبان دارای سرمایه اجتماعی کمتری هستند و از پراکندگی جریانی و طیفی نیز رنج می‌برند راه طولانی در پیش دارند.

رسانه‌های اصولگرا

برخی از عبارات کانونی استفاده شده در این رسانه‌ها عبارتند از: آرمان نمی‌داند که بسیاری از اصلاح‌طلبان درون قدرت و معتقد به نظام بر این باورند که امثال حجاریان جریان اصلاحات را به سپهر اپوزیسیون نظام برد و راهبردهای وی اصلاح‌طلبان را به خاک سیاه نشاند؛ سرمقاله روزنامه شرق به قلم سردبیر این روزنامه صراحتاً مردم را به خطای فاحش در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴ متهم کرد.؛ آقای خاتمی! با کدام سند ۸ ماه قبل از انتخابات اتهام تقلب زدید؟!"

نقد اصلاح طلبان

-روزنامه جوان در ستون اخبار ویژه خود نوشت: آرمان توهمات خود را خبر کرد. به گزارش این روزنامه، روزنامه آرمان در تحلیلی ضمن تمجید افسانه‌ای از سعید حجاریان نوشته: «بی‌تردید سخن گفتن با سعید حجاریان آرزوی برخی اصولگرایان است تا چه برسد بخواهند با او مناظره کنند.» برای مسخره کردن حجاریان شاید بدتر از این نباشد. این مطلب در حالی است که حجاریان رسماً به سلیمی نمین نوشته است آمادگی مناظره ندارد و سلیمی مجدداً درخواست کرده است که هنوز بی‌جواب است. آرمان نمی‌داند که بسیاری از اصلاح‌طلبان درون قدرت و معتقد به نظام بر این باورند که امثال حجاریان جریان اصلاحات را به سپهر اپوزیسیون نظام برد و راهبردهای وی اصلاح‌طلبان را به خاک سیاه نشاند و مقابل نظام کشاند. اکثر اصلاح‌طلبان نیز از وی گریزان هستند و وی را «معضل اصلاحات» می‌دانند که تاکنون هیچ آورده‌ای جز محروم شدن برخی اصلاح‌طلبان از قدرت یا زندانی شدن آنان نداشته است. آرمان توضیح نداده که سخن گفتن با حجاریان چه آورده و مزیتی دارد که اصولگرایان آرزوی آن را کنند؟ گویی توهمات خود را به خبر تبدیل می‌کنند که خودگویی و خود خندی، عجب مرد هنرمندی.

آرمان که به روزنامه خانوادگی هاشمی‌ها معروف است مانند خود حجاریان به تجدیدنظرطلبی رسیده است و عامدانه روزهایی که حجاریان شیلنگ را روی هاشمی گرفت که «هاشمی دوزار به دموکراسی اعتقاد ندارد» را فراموش کردند. وقتی تمجید از هاشمی و حجاریان می‌تواند در یکجا جمع شود می‌توان فهمید که هیچ باور و اندیشه‌ای حاکم نیست. حزب باد است که منافع را سامان می‌دهد.

-همچنین این روزنامه در مطلب دیگری در ستون اخبار ویژه خود آورده است: مردم‌سالاری به سبک شرق! سرمقاله روزنامه شرق به قلم سردبیر این روزنامه صراحتاً مردم را به خطای فاحش در انتخابات ریاست جمهوری سال ۸۴ متهم کرد. …عبارات سردبیر روزنامه شرق تأیید همه حرف منتقدان اصلاح‌طلبان در دو دهه گذشته است؛ اینکه اصلاح طلبان فقط زمانی به مردم‌سالاری و دموکراسی احترام می‌گذارند که نتیجه رجوع به رأی مردم انتخاب آنان باشد. اگر نتیجه انتخابات آنان نباشند، دو حالت بیشتر ندارد؛ یا مردم خطا کرده‌اند، یا در انتخابات تقلب شده است. این در حالی است که اصلاح طلبان همواره خود را مدعیان دموکراسی معرفی می‌کنند، کسانی که به رأی مردم احترام می‌گذارند و مدعی هستند هر رویدادی را با رجوع به نظر مردم حل کنیم. اما در واقع منظورشان از مردم صرفاً حامیان خود است. مردمی که نظر آنان را تأیید کنند و مخالف رأی آنان رأیی ندهند.

این روزها مردم از مشکلات معیشتی و اقتصادی در سختی هستند، آیا سردبیر شرق وضعیت نامناسب را نتیجه خطای فاحش مردم در انتخابات اردیبهشت ۹۶ می‌داند؟!

-جوان در مطلب دیگری که در ستون ویژه خود منتشر کرد و با طرح سوالی مبنی بر "در پایان ۶ سالگی دولت یاد مردم افتادید؟ " نوشت: روزنامه ایران، ارگان رسمی دولت تیتر یک خود را از گفتگو با یک استاد دانشگاه انتخاب کرده است: «جزییات گفت‌وگوی اجتماعی دولت» و در زیرتیتر توضیح داده که «هدف گفت‌وگوی اجتماعی ترمیم رابطه دولت و مردم است. دولت می‌خواهد با بدنه نظام اجتماعی ارتباط متفاوتی داشته باشد.» احمد میدری، استاد دانشگاهی که مصاحبه کرده، از قضا معاون وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی است که قرار است در پروژه گفت‌وگوی اجتماعی که ربیعی سخنگوی دولت کلید زده، همکار او باشد. او اکنون و بعد از شش سال و در حالی که تنها دو سال تا پایان عمر دولت مانده، می‌گوید: «باید به این نقطه برسیم که برخی مسائل خاص را دیگر نمی‌توانیم بدون مشارکت جامعه حل یا بدون همکاری دستگاه‌های دیگر حل کرد.» دو سال البته زمان قابل توجهی برای چنین کاری است، اما برای دولتی که کند است و حتی انتخاب سخنگویش ۹ ماه طول می‌کشد، به نظر زمان کمی می‌رسد. از طرفی شنیدن حرف مردم بدون اراده برای حل مشکلات فقط می‌تواند حجم ناامیدی از دولت را افزایش دهد.

انتقاد از ادعای تقلب در انتخابات ۸۸

روزنامه جوان در گزارشی به پاسخ مدیرمسئول این روزنامه به نامه محمدرضا خاتمی، پرداخت و زیر عنوان "آقای خاتمی! با کدام سند ۸ ماه قبل از انتخابات اتهام تقلب زدید؟!" نوشت: در پی نامه ۱۹ تیرماه محمدرضا خاتمی به مدیرمسئول روزنامه جوان، درباره انتخابات سال ۸۸، دکتر گنجی به نامه وی پاسخ داد. در این نامه از خاتمی پرسیده شده: «بر اساس رأی کدام صندوق موسوی در شامگاه ۲۲ خرداد اعلام پیروزی کرد؟ / چرا تقلب را هشت ماه قبل از انتخابات طرح و برای آن برنامه‌ریزی کردید / شعار مرگ بر اصل ولایت فقیه به خاطر تقلب در انتخابات بود؟ / آیا درخواست موسوی از مردم برای جشن پیروزی در شامگاه میلاد حضرت زهرا بر اساس شمارش آرا یا اسنادی که شما به دادگاه ارائه کردید، انجام شده است؟»

همچنین به گزارش رجا نیوز "عباسعلی کدخدایی" سخنگوی شورای نگهبان، ادعای محمدرضا خاتمی درباره تقلب در انتخابات سال ۸۸ را کذب دانست و گفت: این ادعای مضحک و کذبی است که ارزش پاسخگویی ندارد، به همین دلیل ما نه شکایت و نه تعقیب کردیم.

عملکرد اصولگرایان در انتخابات ۹۴

رجانیوز در گزارشی به گفت و گوی با مصباحی مقدم سخنگوی جامعه روحانیت مبارز و احمد توکلی عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، پرداخته است. به گزارش این رسانه مصباحی مقدم گفت: در انتخابات ۹۲ با وقت کشی‌های سه نامزد اصولگرا فرصت از دست رفت؛ ناچار آنها برای خودشان تصمیم گرفتند و جامعه روحانیت هم برای خودش تصمیم گرفت. در انتخابات ۹۴ اگر رأی ما ریزش نداشت، حداقل چند نفر از لیست ما وارد مجلس می‌شدند. در انتخابات ۹۴ موفق بودیم، منتهی یک موفقیت نسبی! شاهدش هم این است که جناب آقای حداد عادل نزدیک به یک میلیون رأی می‌آورد و عده دیگری هم نزدیک به او رأی آوردند، ولی کل آرا زیر رأی ۳۰ نفر آنهاست. مجموعه عوامل را درنظر بگیرید. مجموعه عوامل طبیعتش این بود که این مجلس شکل بگیرد. حالا اتفاقاً عملکرد این مجلس، بستر را برای یک اقبال مجدد فراهم کرده است. همچنین به گزارش این رسانه توکلی گفت: وقتی لیست انتخابات ۹۴ درآمد، من به رفقا گفتم این لیست برای شکست خوردن خیلی خوب است، چون ۱۵ نفر از این لیست یا معاون احمدی نژاد بودند یا مشاورش یا وابسته به او.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha