نشریه "تایمز او ایندیا" نوشت: پاکستان روز یکشنبه اینهفته با پیوستن به روسیه، چین و آمریکا برای طراحی توافق صلح با طالبان، وارد مرکز مذاکرات صلح افغانستان شد این در حالی است که نقش هند در آینده افغانستان نادیده گرفته شده و در مذاکرات با طالبان از دهلی نو دعوت نشده است.
شیدا عبدعلی سفیر سابق افغانستان در هند گفت: تلاش ۱۸ ساله هند برای گسترش روابط با افغانستان نباید در این موقعیت نابود شود. بی تفاوتی هند نسبت به وضعیت در حال تغییر در افغانستان در دراز مدت برای این کشور گران تمام خواهد شد.
وی افزود: باید اطمینان داده شود که روند دموکراتیک در افغانستان تحت تأثیر قرار نخواهد گرفت. افغانستان نباید به دوران تاریک پیش از سال ۲۰۰۱ بازگردد. حضور هند در افغانستان به عنوان یک کشور مورد اعتماد اهمیت دارد.
هند تاکنون هیچ نقشی در مذاکرات صلح افغانستان نداشته است و به نگرانیهای این کشور نیز توجهی نشده است.
جان باس سفیر آمریکا در افغانستان هفته گذشته اعلام کرد که ممکن است انتخابات ریاست جمهوری افغانستان در تاریخ ۲۳ ماه سپتامبر به تعویق افتد تا روند صلح با طالبان تکمیل شود.
هند مخالف به تعویق افتادن انتخابات ریاست جمهوری افغانستان است. در طول سفر مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا به هند، اجیت دووال مشاور امنیت ملی هند به او اعلام کرده بود که برگزاری به موقع انتخابات سراسری هند بسیار اهمیت دارد. هند همچنین با تشکیل یک دولت موفقت در افغانستان مخالفت کرده است.
امار سینها سفیر سابق هند در افغانستان گفت: هند باید در افغانستان فعالیت بیشتری داشته باشد. دهلی نو دارای موقعیت خوبی در میان ملی گرایان افغان است و باید آنها را متحد کند.
آمریکا توانسته است روسیه و چین را با خود در افغانستان همراه کند. هفته گذشته آنها پاکستان را نیز وارد مذاکرات صلح افغانستان کردند. پاکستان نقش مهمی در آوردن طالبان به پای میز مذاکره بازی کرده است.
با این وجود هند که دارای منافع بسیار مهمی در افغانستان است در این مذاکرات شرکت نکرده است. هند از دولت افغانستان حمایت میکند اما طالبان همچنان دولت افغانستان را به عنوان یک بازیگر مشروع نمیپذیرد. از سوی دیگر مسدود بودن حریم هوایی پاکستان تجارت هند و افغانستان را متوقف کرده است و بر اقتصاد افغانستان فشار وارد کرده است.
هند گروه طالبان را یکی از مشکلات اصلی در افغانستان میداند و در این زمینه با روسیه اختلاف دارد. دهلی نو اعلام کرده است که فرقی میان تروریسم خوب و بد وجود ندارد و گروه طالبان باید به خط قرمزهای شناخته شده بین المللی احترام بگذارد و با توقف خشونت و تروریسم ارتباط خود را با گروه القاعده قطع کند. طالبان همچنین نباید هیچ اقدام مخربی که دستاوردهای ۱۵ سال گذشته افغانستان را با خطر روبرو میکند انجام دهد.
نظر شما