سید علیرضا آوایی روز دوشنبه در دیدار فائق زیدان رئیس دستگاه قضایی کشور عراق و هیات همراه در محل وزارت دادگستری کشورمان اظهار کرد: جمهوری اسلامی ایران و عراق امروز در شرایط همکاری عالی قرار دارند و دیدارها و جلسات در راستای ارتقای بیش از پیش مناسبات میان دو کشور صورت می گیرد.
وزیر دولت تدبیر و امید در وزارت دادگستری با قدردانی از مواضع کشور عراق و رییس دستگاه قضایی این کشور نسبت به مواضع جمهوری اسلامی ایران در منطقه و جهان، گفت: ما نیز به عنوان دولت و مردم جمهوری اسلامی ایران از پیروزی های مکرر مردم و مسئولان عراق در عرصه های داخلی و خارجی بی نهایت خرسند هستیم و معتقدیم با تشریک مساعی و کمک به یکدیگر به عنوان دو شریک راهبردی برخی مشکلات قضایی فیمابین حل و فصل می شود.
از ملت عراق انتظاری جز پیروزی بر داعش نداشتیم
آوایی با اشاره به اینکه امید داریم هر روز دو کشور در قله های رشد در ابعاد معنوی و مادی حرکت کنند، افزود: پیروزی مردم، نیروهای مسلح و دولت عراق بر نیروهای تروریستی داعش جزو کارهای بزرگ بوده که انجام گرفته و ما از ملت عراق انتظاری غیر از این پیروزی نداشتیم، اگرچه برخی دولت های مخالف توقعی دیگر داشتند.
وی با بیان اینکه از سال ۱۳۹۰ (۲۰۱۱) موافقتنامه استرداد محکومین میان دو کشور به امضا رسیده است، گفت: طی ۴ مرحله این کار انجام شده و هم اکنون نیز بیش از ۳۲۰ زندانی در عراق داریم و همچنین در اقلیم کردستان عراق نیز دهها زندانی وجود دارند که با توجه به جوانب عاطفی اخلاقی و انسانی و بحث فشار مضاعف به خانواده زندانیان باید این موضوع تبادل و دیدار خانواده ها با زندانیان هر چه سریعتر اجرایی شود.
در اجرای استرداد محکومان تاخیر وجود دارد
آوایی با اشاره به اینکه موافقتنامه استرداد محکومین انجام گرفته ولی در اجرای آن تاخیر وجود دارد، تصریح کرد: امید است در راستای تبادل زندانیان تسریعی صورت بگیرد و طبعاً جمهوری اسلامی ایران به قوانین طرف عراقی کاملاً احترام گذاشته اما انتظاری که از مجموعه قضایی شما (عراق) داریم این است که گاهی اوقات ایرانی هایی گرفتار می شوند و به دلیل جرایمی که مرتکب می شوند طرف عراقی محکومیت هایی برای آنان در نظر می گیرد که توقع داریم نهایت رافت دستگاه قضایی عراق شامل این افراد بویژه جوانان و افراد سالخورده شود.
وزیر دادگستری با بیان اینکه سالانه چندین میلیون نفر از اتباع دو کشور رفت و آمد دارند و طبعاً این گستردگی روابط اقتضای پیش آمدن مشکلات قضایی میان اتباع دو کشور را دارد، گفت: از مردم و دولت و مسئولان عراقی به دلیل پذیرایی از زائران ایرانی تقدیر می شود و من معتقدم آن بخش از مشکلات که در این جلسات و طی توافق نامه امضا شده، رفع شود.
پیشنهاد تشکیل کمیسیون مشترک قضایی میان ایران و عراق
وزیر کابینه دولت روحانی پیشنهاد کرد که کمیسیون مشترکی از دستگاه قضایی دو کشور درباره اختلافات و مسائل قضایی تشکیل شود تا مسائل دوطرف را رفع نمایند.
وی با بیان اینکه به دلیل حجم بالای تجاری میان دو کشور به طور قطع مشکلاتی برای تجار دوکشور پیش خواهد آمد، افزود: برای پیشگیری از موارد گفته شده و حل مشکلات، پیشنهاد کمیسیون مشترک قضایی را در اسرع وقت با ریاست قوه قضاییه جمهوری اسلامی مطرح می کند.
آوایی در خصوص تشکیلات قضایی ایران و عراق با اشاره به اینکه وزارت دادگستری کشورمان هم مانند طرف عراقی زیر نظر دولت بوده و دستگاه قضایی استقلال دارد، گفت: وزیر دادگستری در ایران با پیشنهاد رییس عالی دستگاه قضا به رییس جمهوری و پس از تایید نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی منصوب می شود و در صورت سوال داشتن نمایندگان در خصوص مسائل مختلف وزیر موظف به پاسخگویی به نهاد قوه مقننه است.
قوه قضاییه در ایران مستقل است
این وزیر دولت دوازدهم تاکید کرد: قوه قضاییه در خصوص صدور احکام قضایی مستقل بوده و هیچ ارگانی نمی تواند در احکام صادره تاثیر گذاری کند و همچنین ارتباط خوبی میان دو دستگاه وجود دارد و دو طرف در جهت پیشبرد مسائل قضایی کمک همدیگر هستند.
آوایی با اشاره به اینکه ایران و عراق باید گامهای عملی در خصوص موافقتنامه های امضا شده بردارند، تصریح کرد: خواست ما این است که تعهدهایی که دو کشور در زمینه قضایی امضا کرده اند با قدرت میان طرفین عمل شود و در گام بعدی موارد همکاری قضایی و موافقت های جدید نیز اجرایی شود.
عراقی ها هم مانند ایرانیان برادران ماهستند
وزیر دادگستری با بیان اینکه معتقدیم زندانیان عراقی که در کشور ما هستند، همانند ایرانیانی هستند که در عراق وجود دارند و برادران دینی ما هستند، افزود: ما همان تفکری که درباره محکومان ایرانی در عراق را داریم درباره اتباع عراقی هم داریم و فکر می کنیم طرف عراقی هم همین را می گوید. ظاهراً مشکلی در کلیات استرداد و نگهداری زندانیان وجود ندارد و اجرای موافقت های قبلی در جهت استرداد محکومان رافع مشکلات است.
رییس دستگاه قضایی عراق: به توافق هایی که امضا شده عمل می کنیم
فائق زیدان رییس دستگاه قضایی عراق نیز در این دیدار با اشاره به اینکه این دیدارها امر مهمی است و می توانیم موافقت نامه های سال ۲۰۱۴ و قبل از آن را اجرا و تکمیل کنیم گفت: در دیدار با ریاست قوه قضاییه جمهوری اسلامی ایران متوجه شدیم که موافقتنامه های میان دو کشور قابلیت اجرای مبادله و استرداد محکومین و بازداشت شدگان و تبادل نظر در مسائل قانونی و حقوقی را دارد و فقط باید نسبت به محتوای آن تجدید نظرهایی صورت گیرد.
رییس هیات ۲۰ نفره قضایی عراق افزود: اگر همه مسائل در قالب یک توافقنامه واحد اجرایی شود بهتر است و درباره استرداد محکومین باید اقدامات سریع تری انجام گیرد و مسائل اخلاقی و انسانی در قبال خانواده زندانیان مد نظر قرار بگیرد.
روابط دو کشور به بالاترین حد رسیده است
فائق زیدان با بیان اینکه همانطور که مردم عراق میزبان خوبی برای زائران ایرانی هستند در مقابل مردم ایران هم با زائران و مسافران برخورد بسیار عالی دارند، اظهار کرد: هر دو ملت در کشوشان نعمات وجود قبور اهل بیت را داشته و این بسیار ارزنده است.
وی با اشاره به اینکه روابط تاریخی میان دو کشور به بالاترین حد خود رسیده و دو کشور در راستای دفع حملات دشمنان در کنار یکدیگر قرار دارند، گفت: مردم دو کشور در برابر تهدید داعش علیه دشمنان اسلام جنگیدند و خونهای ریخته شده مردم دو کشور نشانگر اتحاد است و ما شاهد آن بودیم که ایرانی ها چه خدماتی را در زمان حمله داعش به عراق داشتند.
با تشکیل کمیسیون مشترک قضایی استرداد محکومان تسریع می شود
رییس دستگاه قضایی عراق با بیان اینکه پیشنهاد کمیسیون مشترک دو کشور در راستای حل مسائل قضایی مشکلات را رفع می کند، افزود: همراهان بنده در این سفر و این نشست از کارشناسان ارشد و مسئولان قضایی، مسئولان دیوان عالی و روسا و قضات استانهای مختلف عراق هستند که با حضور این افراد در کمیسیون قضایی مشترک موافقت نامه های قبلی و پیش رو در استرداد محکومان و دیدار خانواده های زندانیان دو طرف تسریع خواهد شد.
در پایان این دیدار وزیر دادگستری کشورمان لوح و هدایایی به رییس دستگاه قضایی عراق اهدا کرد و وی هم قطعه متبرکی از حرم حضرت امام علی علیه السلام به آوایی هدیه نمود.
نظر شما