مدیرکل منابع طبیعی و آبخیز داری کردستان روز سهشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: در حالی که تعداد حریقها تا پایان تیر سال گذشته ۳۹ فقره بوده که امسال با بیش از ۲.۵ برابر رشد به ۱۰۵ مورد رسیده است و همه ساله در این فصل از سال با گرم شدن هوا شاهد افزایش آتش سوزیها هستیم.
سعدی نقشبندی گفت: سال قبل آتش سوزی ها بیشتر در سطح مراتع بود، امسال هم با توجه به بارشهای مناسب در ابتدای سال، پوشش گیاهی در سطح مراتع استان حتی در مراتع درجه سه و فقیر افزایش چشمگیری داشته و بخش عمده حریقها مربوط به مراتع درجه سه واقع در حریم شهرها بوده است.
وی اضافه کرد: در سطح جنگلهای استان نیز حریق سطحی به وقوع پیوسته که در همان ساعات اولیه با همکاری مردم محلی و علاقمندان به طبیعت توسط همکاران و نیروهای اطفا حریق منابع طبیعی کنترل و خاموش شده است.
وی با بیان اینکه وسعت کردستان ۲. میلیون و ۹۰۰ هزار هکتار است که یک میلیون و ۸۰۰ هزار هکتار آن را منابع طبیعی (معادل ۶۱ درصد کل مساحت استان) تشکیل میدهد اظهار داشت: از دلایل وقوع آتشسوزیهای استان، علاوه بر گرم شدن هوا، عامل انسانی به صورت عمدی و سهوی برآورد شده است.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کردستان اضافه کرد: حتی در برخی از موارد آتش سوزی در برخی از مناطق در ساعت ۴ بامداد رخ داده و بیشترین تعداد آتشسوزی در سالجاری در بعد از ساعت اداری و در ایام تعطیلات به وقوع پیوسته است.
وی گفت: در مدت یاد شده، بیشترین آتشسوزیها مربوط به شهرستان کامیاران با ۱۷٥ هکتار و کمترین آن شهرستان دیواندره با پنج هکتار بوده است.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان افزود: در برخی موارد به دلیل ناکافی بودن تجهیزات لازم، کوهستانی و صعب العبور بودن و نبود راه دسترسی به مناطق، تنها با بهرهگیری از تجهیزات انفرادی و نیروی انسانی مانند بهرهبرداران و جوامع محلی، اطفای حریق توسط همکاران منابع طبیعی انجام میشود.
وی اضافه کرد: به همین دلیل فاصله زمانی شروع حریق تا زمان حضور در محل حادثه، بیشتر شده و با بالا گرفتن شدت وزش باد در ساعات بعدازظهرها شرایط برای گسترش مهیا شده است.
نقشبندی اضافه کرد: اطفای حریق در سطح جنگلها و مراتع استان با بهرهگیری از تجهیزات انفرادی توسط اکیپهای اطفای حریق منابع طبیعی با مساعدت و مشارکت بسیار خوب مردم و با همکاری برخی دستگاههای مرتبط با موضوع انجام میگیرد.
وی گفت: در این میان نقش همکاران بی ادعای منابع طبیعی و تیمهای اطفای حریق این اداره کل در سطح شهرستانهای استان مثال زدنی بوده و این انگیزه از مشارکت مردم طبیعت دوست استان حاصل شده است.
وی گفت: تاکنون ۲ نفر از همکاران دچار شکستگی پا و یک نفر دچار مسمومیت حاد با دود حاصل از حریق شدهاند.
مدیر کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان کردستان گفت: به منظور مشارکت جوامع محلی و بهره برداران منابع طبیعی در پیشگیری، کنترل و مقابله با آتش سوری، ۸۶ گروه واکنش سریع با مدیریت دهیاران در مناطق مختلف این استان تشکیل شده است.
وی با اعلام اینکه تا امروز ۳۰ هکتار از مساحت جنگلهای استان دچار حریق سطحی شده است از دوستداران و همیاران طبیعت انجمنهای مردم نهاد فعال منابع طبیعی و مردم استان خواست با توجه به احتمال افزایش دما در دهه سوم تیرماه ضمن مشارکت فعال در حفاظت از منابع طبیعی به عنوان بزرگترین سرمایه ملی با مشاهده هرگونه تخریب، تصرف، قطع درختان جنگلی، آتش سوزی در عرصههای مرتعی و جنگلی گزارشات خود را به سامانه تلفنی ۱۵۰۴ یگان حفاظت منابع طبیعی استان اطلاع دهند.
از مساحت ۲ میلیون و ۹۳۷ هزار هکتاری استان کردستان، بیش از ۳۷۴ هزار هکتار آن را جنگل تشکیل میدهد، جنگلهای این استان که جزو جنگلهای زاگرس شمالی به حساب میآیند، در طول بیش از ۵۰ هزار سال گذشته تشکیل شده و به لحاظ محافظت از منابع آب و خاک، تولید محصولات فرعی، ذخایر ژنتیکی، مصارف درمانی، تواناییهای اکو توریستی و ارزشهای زندگی، دارای اهمیت زیادی است.
جنگلهای این استان که بخشی از جنگلهای غرب کشور را تشکیل میدهد بیشتر اطراف شهرهای بانه و مریوان واقع شده و بعد از جنگلهای شمال کشور در رتبه دوم اهمیت قرار دارند.
روابط عمومی اداره کل منابع طبیعی کردستان ضمن دعوت مردم بهمشارکت فعالانه در امر حفاظت از منابع طبیعی به عنوان بزرگترین سرمایه ملی از شهروندان خواسته است گزارش تخریب، آتش سوزی و تصرف اراضی ملی را به سامانه رایگان و ۲۴ ساعته ارتباطی ۱۵۰۴ گزارش دهند.
۹۹۳۷ / ۳۰۳۴
نظر شما