روزنامه "الجمهوریه" در مطلبی با عنوان " بازی شطرنج بین آمریکا و ایران نتیجه تضمین شده ای ندارد" افزود: خروج "دونالد ترامپ" رئیس جمهوری آمریکا از توافق هسته ای سال ۲۰۱۵ با ایران، انتقادات زیادی را به دنبال داشت، شاید مهم ترین این انتقادات بر این اساس باشد که آمریکا از تحریم ها به عنوان ابزاری برای به زانو درآوردن کشورها و اجبار آنان به تغییر سیاست هایشان استفاده می کند.
کاهش توان جنگ اقتصادی آمریکا
این انتقادات نشان می دهد، تحریم های بین المللی نمی تواند ضربه قوی به اقتصاد ایران وارد آورد، به عبارت بهتر تحریم ها از تحقق اهداف آمریکا عاجز مانده است و علاوه بر این واکنش هایی را به دنبال داشته است که چه بسا توان جنگ اقتصادی آمریکا علیه دشمنانش را کاهش دهد.
باید در نظر داشت که فقدان پشتوانه بین المللی از آمریکا موجب می شود نتواند بیش از آنچه در سال ۲۰۱۲ جریان داشت، ایران را تحت فشار قرار دهد و به این ترتیب تحریم های یکجانبه در تحقق اهداف خود موفق نخواهد بود.
مهم ترین هدف این تحریم ها فروپاشی نظام حاکم ایران و متوقف کردن فعالیت ها ایران و متحدانش در خاورمیانه بود اما این اهداف تحقق نیافت و تنش در این منطقه به حدی رسیده است که بازگشت به میز مذاکره را بسیار سخت کرده است به ویژه اینکه رهبر ایران بارها تفکر دیپلماسی ترامپ را رد کرد.
این وضعیت به این معنی است که راهبرد فشار شکست خورده است و آمریکا باید به منظور جلوگیری از فاجعه قریب الوقوع آن را کنار بگذارد.
آمریکا با فشارها و تحریم های جدید بر مسئولان ایرانی به دنبال این است که راه استفاده از نظام بانکی بین المللی یا هر گونه ابزارهای مالی که کشورهای اروپایی و یا سایر کشورها ایجاد کردند، برای ایران سد کند البته می داند مسئولان ایرانی پول های زیادی در بانک های جهانی ندارند.
در خصوص گزینه نظامی نیز باید گفت جنگ عراق برای آمریکا سه تریلیون دلار هزینه داشت براین اساس اکنون سوال این است چه کسی هزینه جنگ با ایران را پرداخت خواهد کرد؟ اگر کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس آماده پرداخت آن نباشند چه خواهد شد؟ در صورت جنگ قیمت نفت چگونه خواهد بود؟
این مسائل موجب می شود دولت آمریکا پیش از هرگونه اقدامی احتیاط کند زیرا می داند بیشترین کمکی که عربها می توانند بکنند همان کمک مالی است و به این ترتیب آمریکا سربازان خود را وارد جنگ سختی خواهد کرد که تر و خشک در آن با هم خواهند سوخت.
نکته قابل توجه اینکه ایران به توافق هسته ای و برنامه هسته ای صلح آمیز کاملاً پایبند بوده است اما به نظر می رسد ترامپ به این توافق اکتفا نمی کند بلکه در تکاپوی دستیابی به یک توافق دائمی است که نه فقط برنامه هسته ای ایران بلکه آزمایش های موشک های بالستیک و تمام فعالیت های آن را در سراسر خاورمیانه را شامل شود.
آمریکا از نتایج معکوس اقدامات خود علیه ایران و متحدانش بیم دارد
از سوی دیگر تحریم های آمریکا، ایران و متحدانش در لبنان و به عبارت بهتر دو عضو پارلمان این کشور را شامل شده است تا آمریکا از این طریق نشان دهد عزم خود را برای اعمال فشار هرچه بیشتر بر ایران جزم کرده است زیرا آمریکا حزب الله را یک گروه تروریستی می داند آن هم با وجود اینکه حزب الله بخشی از دولت لبنان بوده و فراکسیون تاثیرگذاری در پارلمان این کشور دارد و در بین لبنانی ها نیز از مشروعیت زیادی برخوردار است، به همین دلیل باید گفت حزب الله یک گروه تروریستی نیست و اعضای پارلمانی آن نیز از سوی مردم لبنان انتخاب شده اند.
به این ترتیب به نظر می رسد آمریکا دست بسته مانده است و نه فقط کاری برای پیشگیری نمی تواند انجام دهد بلکه بیم دارد هر گونه اقدامی علیه ایران و متحدانش در لبنان و عراق نتایج معکوسی به بار آورد.
با این توضیحات باید پرسید آیا آمریکا قدرت خود را از دست داده است؟ آیا کشورهای اروپایی در کنار آمریکا خواهند ماند؟ آیا چین و روسیه آماده حمایت از تصمیمات ترامپ هستند؟
در پاسخ به این سوال ها باید گفت اکنون روند امور خوشبینانه به نظر نمی رسد و آمریکا باید پیش از هرگونه جنگی در محاسبات خود بازنگری کند؛ جنگ هایی که اعتبار آن را از بین خواهد بود.
به عبارت دیگر آمریکا باید احتیاط کند و مهره شطرنج را با دقت حرکت دهد در غیر این صورت تمام دنیا باید بهای ماجراجویی ترامپ و تیم او را بپردازند.
نظر شما