جعفر علیزاده روز شنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار داشت: گیاه «تریتیکاله» از مخلوط گندم و نوعی جو به نام «چاودار» بهوجود میآید که علاوه بر مصرف دام و طیور به سبب داشتن پروتئین بالا، میتوان با مخلوط کردن با آرد گندم در پخت نان هم از آن استفاده کرد.
وی افزود: بازده این محصول نسبت به سایر غلات بیشتر است به طوریکه در هر هکتار بیش از پنج تُن محصول از آن برداشت میشود و همین امر انگیزه را برای کشت آن بین کشاورزان افزایش داده است.
وی با بیان اینکه این گیاه در زمینهای کم بازده هم قابل کشت است، اضافه کرد: گیاه تریتیکاله در برابر کم آبی، شوری، سرمازدگی و آفتها مقاوم بوده و نیاز این گیاه به کودشیمیایی نسبت به گندم کمتر است.
وی با بیان اینکه کشت این محصول در راستای جایگزین کردن کشتهایی با نیاز آبی بالا و صرفهجویی در مصرف آب بهویژه در حوزه دریاچه ارومیه که کشاورزان با تنشهای آبی در چند سال گذشته مواجه بودند از اهمیت ویژه ای برخوردار است، افزود: عملکرد بالا و انجام عملیات کشت، داشت و برداشت آن همزمان با سایر غلات از جمله گندم و جو بر اهمیت آن افزوده است.
رییس اداره تولیدات گیاهی جهادکشاورزی مهاباد گفت: یکی از معایب کشت «تریتیکاله» این است که مراکز خرید و قیمت تضمینی برای آن تعریف نشده است و کشاورزان باید محصول مازاد بر نیاز خود را در بازار آزاد به فروش برسانند که خرید تضمینی آن از سوی مسوولان میتواند کشت آن را در منطقه افزایش دهد.
«تریتیکاله» اولین گیاه زراعی مصنوعی ساخت دست بشراست که والد مادری آن گندم و والد پدری آن چاودار است.
دانه تریتیکاله دارای چروکیدگی و رنگ تیره است که خوراکی مطلوب برای دام و طیور است؛ میزان پروتئین لاینهای تریتیکاله بین ۱۰ تا ۲۰ درصد است که بیشتر از میزان پروتیین گندم نان بوده و دارای ارقام بهاره، زمستانه و بینابین است.
مهاباد در جنوب آذربایجانغربی واقع شده و دارای بیش از ۸۰ هزار هکتار اراضی مستعد کشاورزی و باغی است.
در سال زراعی جاری، ۶۸ هزار و ۵۰۰ هکتار از مزارع مهاباد به کشت محصولات مختلف اختصاص یافته که ۵۲ هزار هکتار آن به صورت دیم و مابقی به صورت آبی کشت شده است.
۳۰۲۰/۶۱۸۵/۲۰۹۳
نظر شما