مراسم تودیع و معارفه «مجتبی شریعتی نیاسر» و «علی خاکی صدیق» معاونان پیشین و جدید آموزشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری امروز - یکشنبه - با حضور «منصور غلامی» وزیر علوم، و دیگر مسئولان این وزارتخانه برگزار شد.
شریعتی نیاسر در این مراسم تاکید کرد: نمایندگان و قوه قضاییه به آموزش عالی ورود می کنند و اجازه نمی دهند آموزش عالی کار خود را انجام دهد.
وی افزود: شورای عالی انقلاب فرهنگی به برخی مسائل از جمله مجوز تاسیس دانشگاه و کارگروه های گسترش و برنامه ریزی ورود کرده است، این شورا باید در بخش سیاست گذاری وارد شود.
وی همچنین با انتقاد از عملکرد دانشگاه آزاد، اظهارداشت: این دانشگاه خود را تافته جدا بافته می داند، در حالی که زیر مجموعه آموزش عالی است و باید تابع قانون و مقررات آن باشد.
معاون پیشین آموزشی وزارت علوم تاکید کرد: این وزارتخانه در مورد برخی تخلفات، بارها به دانشگاه آزاد هشدار داد، این دانشگاه باید نقطه ضعف هایش را شناسایی کرده و به تنویر افکار عمومی برساند.
شریعتی نیاسر با تشریح اقدامات انجام شده در دوران مسئولیت خود در معاونت آموزشی وزارت علوم اظهار داشت: سال ۹۳ روی همین صندلی برای معارفه نشستم که نقطه آغازین فعالیت ما در معاونت آموزشی بود. کنترل کمی، ارتقای کیفی و اعتلای هماهنگی شعار معاونت آموزشی در این معاونت است.
وی اولین اقدام این معاونت در دوران مسئولیت خود را اجرای طرح آمایش آموزش عالی عنوان کرد و گفت: شاهد وضعیت رشد بی رویه در زیر نظام های آموزشی عالی بودیم. تعداد مراکز آموزش عالی زیاد بود و جمعیت دانشجویی متناسب با هرم دانشجویی نبود.
معاون پیشین وزارت علوم تاکید کرد توسعه آموزش عالی متناسب با نگاه کارشناسانه نبود. با وجود اظهارات مختلف اما در مورد آمایش آموزش عالی اقدامات خاصی صورت نگرفته بود.
شریعتی نیاسر ادامه داد: در این چند سال ۵۲ موسسه غیردولتی لغو مجوز شدند و ظرفیت آنها به صفر رسید. تعداد موسسات غیردولتی از ۳۵۳ موسسه در سال ۹۲ به ۳۰۰ موسسه کاهش یافت. وی افزود: باور من این است که از غیردولتی ها به دلیل حساسیت بیشتر باید حمایت بیشتری کرد و به همین میزان در مورد آنها سخت گیری بیشتری وجود دارد.
معاون پیشین وزارت علوم همچنین گفت: کنکور نه به معنای حذف در تمام بخش ها بلکه به معنای ساماندهی پذیرش دانشجو باید اصلاح شود چرا که سیستم تست زنی روش مناسبی نیست.
شریعتی نیاسر درمورد استعفای خود نیز اظهارداشت: من در این مدت سه بار استعفا دادم، یک بار در دوران سرپرستی وزارت علوم، یک بار در زمان وزارت دکتر غلامی و آخری هم همین اواخر بود. موضوع رفتن من از معاونت آموزشی در چند ماه گذشته قطعی شد.
وی یادآور شد: تمام تغییرات صورت گرفته در معاونت آموزشی این وزارتخانه با هماهنگی صورت گرفت.
استاد دانشگاه تهران در مورد وضعیت نابسامان در جذب دانشجوی دکتری، تاکید کرد: بیش از ۱۰۰ هزار دانشجوی دکتری در کشور داریم که البته به این تعداد دانشجو نیازی نیست. سالانه ۲۰ هزار نفر هم به این ظرفیت افزوده می شود.
وی گفت: بیشتر این دانشجویان اصرار دارند بعد از اتمام تحصیل وارد دانشگاه شوند در حالی که دانشگاه به ۷۵ درصد این دانش آموختگان نیاز ندارد و تنها ۲۵ درصد آنها را جذب می کند.
معاون پیشین وزارت علوم تاکید کرد: ما ناچار آنها را به جامعه ای تزریق می کنیم که باز هم به این تعداد دانش آموخته دکتری نیازی ندارد.
شریعتی نیاسر اظهارداشت: بخشی از زمان ما در وزارت علوم برای پاسخگویی به اکاذیبی میگذرد که در فضای مجازی منتشر میشود.
وی تاکید کرد: امروز آموزش عالی کشور روی ریل صحیح قرار گرفته است که نیاز به مدیران تحول گرا دارد؛ مدیرانی که با مصادیق خلاف قانون برخورد کنند.
معاون پیشین آموزشی وزارت علوم گفت: در ارتباط با آمایش آموزش عالی، مستندات کافی وجود نداشت. در سال ۹۳ این طرح تهیه شد و در سال ۹۴ به تصویب شورای عالی انقلاب فرهنگی رسید. سیاستهای کلان آموزش عالی در بستر طرح آمایش مورد حمایت شورای عالی انقلاب فرهنگی قرار گرفت و دستگاه آموزش عالی را در هشت بند مکلف کرد که این موضوع بپردازد.
شریعتی نیاسر ادامه داد: در تشکیل ستاد آمایش، آموزش عالی به ۱۰ منطقه تقسیم و مدیریت منطقهای دنبال شد. ساماندهی مؤسسات به عنوان مهمترین بحث طرح آمایش قرار گرفت و این طرح نهایی و مصوب شد.
وی در مورد ادغام دو دانشگاه نیز یادآور شد: دانشگاه علوم اقتصادی زیرمجموعه وزارت امور اقتصادی و دارایی بود که زیرمجموعه دانشگاه خوارزمی قرار گرفت، همچنین دانشگاه شهید عباسپور به عنوان پردیس شهید عباسپور به دانشگاه شهید بهشتی متصل شد.
استاد دانشگاه تهران تصریح کرد: امروز ساماندهی به موضوع جدی آموزش عالی تبدیل شده و در دانشگاه های دنیا تجمیع و ادغام موضوع مهمی است که ما از این مسئله غافل بودیم و باید با قاطعیت آن را پیگیری کنیم.
شریعتی نیاسر همچنین به موضوع کیفیت گرایی در دانشگاه ها پرداخت و خاطرنشان کرد: دانشگاهها سطح بندی شده اند و با ابلاغ این مصوبه، فضای رقابتی جدی در دانشگاهها ایجاد شد.
وی به شرایط تحریم در کشور اشاره کرد و گفت: در این شرایط باید به دیپلماسی علمی بیشتر توجه شود و امیدواریم در سال ۱۴۰۴، پنج دانشگاه و پنج پژوهشگاه در جمع ۲۰۰ دانشگاه برتر جهان قرار گیرند.
معاون پیشین وزیر علوم خاطرنشان کرد: تفویض اختیار به دانشگاه ها از جمله در تقویم آموزشی، بازنگری دروس، آیین نامه های آموزشی و ایجاد دوره های دکتری در این دوره از معاونت آموزشی وزارت علوم صورت گرفت.
شریعتی نیاسر همچنین به برخورد وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با موسسه متخلف شاخص پژوه اشاره کرد و افزود: این موسسه با اقدامات غیرقانونی، در زمینه تقلب های علمی فعال بود و بسیاری از افراد و مسئولان را درگیر تحصیل غیرقانونی کرد که با آن برخورد قانونی شد.
نظر شما