«رامین مهمانپرست» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی، درباره اقدام ایران در توقیف کشتی انگلیسی استِنا ایمپرو (stena impero) گفت: بحث خلیج فارس و امنیت آن برای کشورهای منطقه از بیشترین اولویت برخودار است و قطعاً کشورهای منطقه بیشتر از کشورهای دیگر نسبت به آن حساسیت دارند.
وی خلیج فارس را یک منطقه استراتژیک و حساس و محل تامین انرژی دنیا دانست و اظهار داشت: کشورهایی که درصدد عبور و مرور از تنگه هرمز و استفاده از خیلج فارس هستند، بدیهی است که باید علاوه بر رعایت قوانین بینالمللی، به مقررات داخلی کشورهای منطقه نیز احترام گذاشته و آن را رعایت کنند.
انگلیس در حال نزدیکی به آمریکا برای کسب حمایت از آنهاست
دیپلمات پیشین کشورمان ادامه داد: با این وجود مشاهده میکنیم برخی از کشورها نه تنها مقررات کشورهای منطقه را رعایت نکرده و توجهی هم به قوانین بینالمللی ندارند بلکه برای خود قانون میگذارند که طبیعی است در این شرایط باید منتظر عکسالعمل کشورهای منطقه نیز باشند.
مهمانپرست درباره احتمال افزایش تنش میان ایران و انگلیس تصریح کرد: انگلیس به خاطر عدم موفقیت ترزا می در کسب موافقت مجلس این کشور برای خروج از اتحادیه اروپا و مجبور شدن وی به استعفا، چندان از ثبات در شرایط داخلی برخودار نیست و مشاهده میکنیم دولت این کشور و وضعیت سیاسیاش متزلزل بوده و در حال یک جابجایی بزرگ با تغییر نخستوزیر هستند.
وی با بیان اینکه بیثباتی لندن موجب تزلزل در سیاستهای انگلیس شده است، خاطرنشان کرد: در شرایط کنونی، انگلیس به خاطر خروج ناگزیرشان از اتحادیه اروپا، از یکسو فکر میکنند حمایت و پشتیبانی این اتحادیه را از دست دادهاند و از طرف دیگر به دلیل شرایبط موجود فکر میکنند تا باید به واشنگتن نزدیکتر و همراهتر شوند تا از پشتوانه و حمایتهای آن برخودار شوند.
سفیر پیشین ایران در لهستان و قزاقستان افزود: در چنین شرایطی، دولت انگلیس به دام دولت افراطی دونالد ترامپ گرفتار شده و سیاست خارجی لندن گروگان طراحی خطرناک آمریکاییها در مورد ایران شده است و ناخواسته در جهت کسانی حرکت میکند که خواستار افزایش تنش با ایران و تشدید بحران در منطقه هستند.
تندروهای منطقه و جنگطلبان آمریکایی میخواهند پای انگلیس را به تنش بکشانند
مهمانپرست در تشریح بیشتر طراحی بدخواهان مناسبات ایران و انگلیس ابراز داشت: از جمله کسانی که خواستار افزایش تنشها و تشدید بحرانها هستند، رژیم صیهونیستی و برخی از رهبران جوان و افراطی کشورهای حاشیه خلیج فارس و همچنین جنگطلبان و تندروهای آمریکایی هستند که میخواهند پای انگلیس را به این تنشها بکشانند که قاعدتاً این مسئله به سود انگلیس و منافع ملی این کشور نیست.
وی در پاسخ به این سوال که چرا انگلیس به جای پیگیریهای حقوقی و رایزنیهای دیپلماتیک برای حل و فصل آزادی کشتی خود، به ابزار تهدید و تحریم متوسل شده است؟ بیان کرد: همانطور که گفتهام شرایط انگلیس ویژه است. وضعیت نامعلوم برگزیت و عدم ثبات سیاسی در عرصه داخلی به دلیل مخالفتهای پارلمان انگلیس به طرحهای ارائه شده درباره چگونگی خروج این کشور از اتحادیه اروپا موجب استعفای نخستوزیر این کشور شده است.
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی اضافه کرد: در چنین شرایط لندن به جای برخورد منطقی با موضوع و احترام به حقوق دولتها وارد بازی تنشآلودی شده تا از این طریق از سوی ایالات متحده آمریکا، حمایتهای لازم را کسب کند و از وضعیت کنونی در عرصه داخلی خارج شود به همین دلیل، انگلیسیها اقداماتشان از منطق خارج شده و به سیاست تهدید و قلدرمابی روی آوردهاند.
مهمانپرست درباره تاثیر این تنش بر توافق هستهای نیز یادآور شد: از ابتدا نسبت به نیات برخی از اعضای برجام تردیدهای جدی وجود داشت و به همین دلیل، مذاکرات هستهای با منطق بیاعتمادی پیش رفت. با تغییر دولت آمریکا، انگلیس به عنوان مهمترین و بزرگترین متحد آمریکا همواره از آمادگی لازم برای همراهی بی چون و چرا و چشمبسته با سیاستهای کاخ سفید را داشته است و به نظر میرسد اقدام این کشور در توقیف نفتکش ایران در جبل الطارق و اقداماتش در خلیج فارس در جهت هماهنگی با آمریکا باشد.
نظر شما