علیمراد اکبری روز دوشنبه در نشست کارگروه سازگاری با کم آبی خراسان جنوبی افزود: در یک گفتمان عمومی و غیرکارشناسی در کشور میزان مصرف آب بخش کشاورزی ۹۰ تا ۹۲ درصد اعلام میشود در حالی که این گونه نیست.
وی با بیان اینکه مصرف آب کشاورزی در کشور از ۶۵ درصد هم کمتر است اظهار داشت: از دو سال گذشته تاکنون برای بررسی میزان آب مصرفی در بخش کشاورزی به صورت میدانی ورود کردهایم.
معاون وزیر جهاد کشاورزی ادامه داد: در این طرح ۳۵ محصول عمده در ۷۰ درصد عرصههای تولیدی کشور هدفگذاری شد و با استفاده از توان بزرگترین و قویترین نیروهای آمار کشور اکنون نتایج ۱۵ محصول به اتمام رسیده و میزان مصرف آب کمتر از ۶۵ درصد گزارش شده است.
او با بیان اینکه ۲۵ تا ۳۰ درصد در کشور کمآبیاری میشود عنوان کرد: به عنوان مثال دور آبیاری در محصول پسته در کرمان تا ۹۰ روز است که نشان می دهد به این بخش جفا میشود.
اکبری با تاکید بر اینکه باید از منابع آبی کشور صیانت کنیم یادآور شد: با برنامههای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آبهای زیرزمینی ۱۰۰ درصد موافق هستیم اما باید امور به صورت کارشناسی شده باشد.
وی اضافه کرد: نمیتوان با بستن شیرآلات آب از منابع آبی صیانت کرد زیرا با شیر آب بازی کردن مدیریت کردن نیست لذا برای معیشت ۴.۵ تا پنج میلیون بهرهبردار بخش کشاورزی باید به صورت کارشناسی شده برنامهریزی کرد.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت: در بازدیدهایی که دو روز گذشته از منابع آبی استان خراسان جنوبی داشتیم نظر ما را در این استان عوض کرد مردم مناطق روستایی با قناتهای خشکیده چه میکنند.
وی افزود: مردم این استان انسانهایی فوق العاده بزرگوار، دلسوز و قانع هستند که کرامت آنها خیلی بالاست و در مقابل این مردم شرم میکنیم که قنات ۱۲ لیتری چند صد بهرهبردار داشته باشد.
اکبری اظهار داشت: در بحث مدیریت منابع آبی خراسان جنوبی که ضامن اهمیت اقتصادی این استان است باید بیشتر تلاش کرد و نگاهها را تغییر داد.
وی عنوان کرد: خراسان جنوبی دارای ظرفیتهای فوقالعاده زیادی است برای رسیدن به کاهش مصرف منابع آبی باید تلاش کنیم زیرا این سفرههای آبی سرمایه آیندگان مملکت است.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت: بیلان آبی خراسان جنوبی با مشکل مواجه بوده و آمار و ارقام به درستی جمعآوری نشده است که در این زمینه باید دستگاههای ذیربط جامعنگری داشته باشند.
او یادآور شد: مرجع تعیین سطح سفرههای آب زیرزمینی در استان موجود است لذا باید در مدیریت آبهای سطحی برای معیشت بهتر بهرهبرداران بخش کشاورزی بیشتر تلاش شود.
اکبری با بیان اینکه بیش از ۴۰۰ تا ۷۰۰ میلیون مترمکعب از آبهای سطحی از استان مرزی خراسان جنوبی خارج میشود گفت: همچنین مصرف آب در بخش فضاهای سبز شهری زیاد است در صورتی که این هدررفت در بیلان استان دیده نشده است.
وی افزود: در بیلان آب استان مشکلاتی وجود دارد که بایستی این موضوع با کمک دستگاههای زیرمجموعه وزارت نیرو، جهاد کشاورزی و سایر بخشها بیلان تطبیق داده شود.
معاون وزیر جهاد کشاورزی با تاکید بر اینکه باید کاشت محصولات تابستانه در این استان تعطیل شود اظهار داشت: حتی در توسعه باغاتی که مصرف آب پایین دارند باید با احتیاط عمل شود.
وی گفت: خراسان جنوبی استانی فوقالعاده آسیب پذیر است و انباشت خشکسالی در چند سال گذشته آسیبهای زیادی به بخش کشاورزی وارد کرده است لذا بایستی بستهای در بحث آبخیزداری، مدیریت آب سبز و عملیات مرمت و لایروبی قنوات تعریف شود.
اکبری بر استفاده از مالچهای پلاستیکی در مزارع کشاورزی تاکید کرد و گفت: از این طریق میتوان تا ۹۰ درصد جلوی تبخیر آب در اراضی کشاورزی را کاهش داد.
وی تصریح کرد: توسعه کشتهای نشایی، تغییر الگوی کشت، پرورش آبزیان، توسعه کشتهای گلخانهای، توسعه آبیاری نوین و میکرو، استفاده از کشاورزی حفاظتی، افزایش مواد آلی خاک و سایر از جمله راهکارهای مدیریت مصرف آب در بخش کشاورزی به ویژه در خراسان جنوبی است.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی در ارتباط با چاههای غیرمجاز درخراسان جنوبی گفت: در این استان تعداد چاههای غیرمجاز و مصرف آب بسیار پایین است اما بایستی مدیریت شود.
وی افزود: همچنین چاههای کم بازده کشاورزی با آب یا خاک شور فعال هستند که میتوان آنها را به فعالیتهای غیرزراعی مانند پرورش آبزیان اختصاص داد.
۷۵۵۷* ۶۰۵۴