به گزارش خبرنگار ایرنا، روستای زرده در منطقه ریجاب و در دامنه ارتفاعات دالاهو و در ۴۰ کیلومتری شهر کرندغرب و در ۱۴۰ کیلومتری غرب شهر کرمانشاه واقع شده و براساس آمارها اکنون یک هزار و ۵۰۰ تن جمعیت دارد که به گفته اهالی حدود یک هزار و ۵۰۰ نفر نیز از این روستا مهاجرت کرده اند.
اهالی این منطقه هنوز هم از دردهای عمیق سال ۶۷ حکایت میکنند، روزی که به یکباره سرنوشت مردمان آن با بمبهای خوشهای دشمن بعثی تغییر کرد و یادگار آن روز، سالها درد و زخم عمیقی است که هیچگاه بهبود نیافت.
چه صبح نحسی بود صبح ۳۱ تیرماه سال ۶۷...
در ساعات اولیه صبحگاه ۳۱ تیرماه سال ۱۳۶۷ قبل از آتش بس بود که چندین فروند جنگنده عراقی از آسمان روستای زرده، بمبهای شیمیایی را به روی مردم فرو ریختند، جنایتی هولناک که هنوز هم چشمان اهالی آن از این حادثه سرخ است و در نتیجه آن ۲۷۵ تن شهید و صدها تن جانباز و مصدوم شدند.
علاوه بر زرده، روستاهای نساردیره در گیلانغرب و بخشی از شهرستانهای ثلاث باباجانی و سرپل ذهاب نیز در ۳۱ تیر ماه سال ۶۷ آماج بمبهای شیمیایی رژیم بعث قرار گرفت.
خس خس سینه و سرفههای پی در پی، سوزش چشمها، تولد کودکانی ناقص، ناراحتیهای اعصاب، سقط جنین و آواره شدن بسیاری از زندگیها، زخمها و جراحتها، یاد و خاطره عزیزانی که در این روز به یکباره جلوی چشمان عزیزانشان پرپر شدند همگی حال و روز سالهای پس از جنایت بمباران شیمایی سال ۶۷ روستای زرده و نساردیره و این مناطق است.
اگرچه وزش باد در این روز وزش دودها را برخلاف جهت روستا به سمت کوههای اطراف تغییر جهت داد اما عدهای از ساکنان این منطقه دچار ناراحتیهای شدید بینایی، شنوایی، تنفسی و پوستی شدهاند که هنوز هم آثار آن التیام نیافته است.
یکی از این بمبها بر روی چشمه آب این روستا فرود آمد و اهالی روستا که از این آب نوشیده بودند دچار عوارض شدیدی شدند و بعضی هم به شهادت رسیدند.
روستای زرده و مردمان آن نماد مظلومیت انسانهایی هستند که زندگیشان با جنایتهای دشمن بعثی و به سرکردگی استکبار اینگونه ناخوش شد و یکباره کاخهای آمال و آرزوهای مردمان سخت کوش این منطقه بکر اینگونه فروریخت.
پس از گذشته ۳۱ سال از روز ۳۱ تیرماه سال ۶۷ هنوز هم اهالی روستا این غم بزرگ را فراموش نکردهاند و به یاد عزیزانشان در این روز مویه و شیون سر میدهند و بر مزار عزیزانی که نفسهایشان در سینههایشان به دلیل استشمام گاز خردل حبس شد، حاضر میشوند و یادشان را گرامی بدارند.
امروز هم همانند هرسال و یه یاد این عزیزان درگذشته آئینی در سرسرای فجر شهرستان دالاهو با حضور فرماندار و جمعی از مسئولان و خانوادههای بازماندگان بمباران شیمیایی زرده برگزار شد.
بمباران شیمیایی زرده و سرمیل دالاهو خیانت آشکار علیه بشریت بود
فرماندار دالاهو در آئین گرامیداشت شهدای بمباران شیمیایی سال ۶۷ روستای زرده، سرمیل و دیره در جمع مسئولان و جمعی از مردم و خانوادههای شهدا گفت: در جریان جنگ تحمیلی ناخواسته و نابرابر به ملت ایران، از ابتدا تا انتها تمامی اصول و قواعد بین المللی توسط صدام حسین زیرپا گذاشته و نادیده گرفته شد.
کرم محمدی افزود: یکی از دردناکترین و غمبارترین مقاطع تاریخ جنگ هشت ساله که برخلاف تمام اصول و مقررات بین المللی است حملات شیمیایی به مناطق مسکونی است.
وی اظهار داشت: این اقدام جنایت آشکار علیه بشریت و نسل کشی تمام عیار و اجرای سیاست غیرانسانی و شرم آور سرزمین سوخته است.
نماینده عالی دولت در دالاهو با اشاره به شهادت ۲۷۵ کودک، زن، و مرد و غیرنظامی و مصدومیت بمباران ۳۱ سال پیش گفت: مدعیان دفاع و حقوق بشر و آنانی که برای جراحت یک صهیونیست زمین و زمان را به هم میریزند، نه تنها اقدام جنایتکارانه بغداد را محکوم نکرده بلکه به طور عملی و آشکار او را مورد حمایت قرار دادند.
محمدی ادامه داد: خونهای سرخ شهیدان، پرچم ذلت ناپذیری این ملت است.
او گفت: قامت خمیده ی جانبازان پایهها و ستون ایستادگی مقاومت، فداکاری و از خودگذشتگی رزمندگان، جانبازان و آزادگان و صبر و مقاومت خانوادههای آنها است.
در این مراسم به صورت نمادین آئین تابوت گردانی و تشییع نمادین پیکرهای شهدا نیز برگزار شد.
استان ۲ میلیون نفری کرمانشاه، ۹ هزار و ۸۰۰ شهید تقدیم انقلاب و اسلام کرده است و اکنون ۳۲ هزار نفر از حدود سه میلیون نفر جانبازان و خانوادههای شهدای کشور، زیرپوشش بنیاد شهید استان کرمانشاه هستند.
۲۱ هزار و ۶۰۰ جانباز و هزار و ۸۰۰ آزاده هم تنها گوشهای از جانفشانی مردم استان کرمانشاه برای انقلاب اسلامی بوده است.
۳۰۱۲/۸۰۶۶
گزارش از نازنین باباخانی