بهسازی و ساماندهی حاشیه نشینی در کشور عزم ملی می طلبد

مشهد- ایرنا- معاون وزیر راه و شهر سازی گفت: بهسازی و ساماندهی حاشیه نشینی در کشور از پیچیدگی های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی برخوردار است که بدون عزم ملی و همت همگانی میسر نیست.

محمد پژمان عصر چهارشنبه در همایش "باز آفرینی، هم افزایی و هم آفرینی" در مشهد افزود: امیدوارم شهر مشهد به عنوان آغازگر این طرح الگوی اجرایی سایر شهرهای کشور شود.

وی اظهار داشت: آسیب ها و مخاطرات موجود، اجرای این طرح را ضروری ساخته و گرچه مسئولان کشور در تمام برنامه های توسعه به اجرای این طرح اصرار داشتند اما هرسال بیش از ۱۰ درصد توفیق در این زمینه کسب نشده است.

مدیر عامل شرکت باز آفرینی شهری ایران ادامه داد: ۲۱ میلیون نفر معادل ۲۵ درصد جمعیت ایران درگیر حاشیه نشینی هستند و این عرصه از نظر فیزیکی ۲۵ تا ۳۰ درصد عرصه های شهری را شامل می شود لذا ساماندهی آن کاری بس بزرگ است که بدون جلب مشارکت عمومی ساکنان و همکاری همه نهاد های دولتی غیر ممکن است.

پژمان گفت: باید مطالعه دقیق در این زمینه انجام شود و برنامه ریزی متناسب با ظرفیت های فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی منطقه و جلب مشارکت مردم صورت گیرد تا مردم احساس تعلق خاطر نموده و مشتاق به مشارکت در اجرای این طرح شوند.

وی افزود: کار ما طی سال های گذشته در این زمینه تناقض داشت، جابه جایی جمعیت را به رسمیت نمی شناختیم و حضور ما تقابلی و تخریبی بود اما امروز فهمیده ایم که در اجرا اشتباه کردیم که حاصل آن وجود ۱۱ میلیون سکونتگاه غیر رسمی در کشور شده است.

وی اظهار داشت: امروز باید اعتماد سازی کنیم تا در بهسازی و بازآفرینی سکونتگاههای غیر رسمی بتوانیم جلب مشارکت نماییم.

پژمان گفت: اگر از ابتدا با قوه قهریه و کمیسیون ماده ۱۰۰ و تخریب برخورد نمی کردیم، مسکن های غیر ایمن به صورت شبانه ساخته نمی شدند که امروز در برابر بلایا حادثه ساز باشند.

وی افزود: هر سال ۲۵۰ هزار نفر به حاشیه نشینان کشور افزوده می شوند و ۲۷ هزار محله در ۵۴۳ شهر کشور نیازمند بازآفرینی است که اجرای این مهم جز با کمک و مشارکت اهالی و همکاری دستگاههای دولتی غیر ممکن است.

استاندار خراسان رضوی نیز در این همایش راه حل اصلی کاهش معضل حاشیه نشینی را کارآفرینی در روستاها و فراهم کردن زمینه کسب درآمد برای روستائیان عنوان کرد.

علیرضا رزم حسینی گفت: در گذشته در زمینه مدیریت ها اشتباهاتی را مرتکب شدیم که جمعیت روستا نشین کشور از ۷۴ درصد به ۲۶ درصد رسید و این معلول اموری است که در گذشته انجام دادیم، محل هایی را که می توانست جاذبه گردشگری باشند به بهانه نوسازی خراب کردیم، زمینه های کار آفرینی روستایی را از بین بردیم که منجر به تخلیه روستا ها شد.
وی افزود: امروز هم بخش کشاورزی از نابسامانی توزیع ثروت و کار رنج می برد، بیش از ۸۰ درصد درآمد کشاورزی کشور متعلق به حدود ۱۰ درصد از دست اندرکاران بخش کشاورزی است و دشت های پر آب کشور در اختیار این اقلیت قرار دارد.

وی اظهار داشت: کشاورزان بسیار در حد نیاز خود از کشاورزی منتفع نیستند و به دلیل نداشتن کسب و کار راهی شهر ها می شوند در حالی که عده ای اندک، دشت های پر آب کشور را در اختیار دارند و مالیات هم نمی دهند.

رزم حسینی با بیان اینکه با ایجاد کار و درآمد در روستاها مهاجرت معکوس می شود گفت: انتظار داریم در ۶۶ محله حاشیه شهر مشهد نهاد های تسهیلگر با هدف جلب مشارکت عمومی فعال شوند و در این میان ۶ محله به عنوان الگو، عملیات اجرایی را با مشارکت همگانی آغاز و به انجام برسانند.
وی با تاکید بر اینکه ساماندهی حاشیه نشینی در مشهد دغدغه رهبر معظم انقلاب نیز هست افزود: در این راستا از مسئولان بالادستی می خواهم که به مسئولان استانی اختیارات بیشتری بدهند، مدیران کل باید قدرت تصمیم گیری داشته باشند لذا بدون اختیارات نمی شود کار کرد.

رئیس شورای اسلامی شهر مشهد نیز در این همایش گفت: شورای پنجم با ایجاد سازمان بازآفرینی، ساماندهی جدی سکونتگاه های غیر رسمی و محلات حاشیه ای شهر مشهد را در دستور کار دارد.

محمد رضا حیدری افزود: در اجرای این مهم سه رکن دولت، مالکین و سرمایه گذاران باید مورد توجه قرار بگیرند و طرح باید اجتماع محور و هدف نهایی آن جلب مشارکت عمومی ساکنان محل باشد.

وی اظهار داشت: در طرحهایی که پیش از این در اطراف حرم مطهر رضوی و آبکوه به دور از اجتماع محوری اجرا شده، موفق نبوده ایم لذا مردم محل باید احساس کنند که اجرای این طرح علاوه بر ارتقای منزلت اجتماعی آنها از نظر اقتصادی نیز به نفع آنان است.

عضو هیات مدیره شرکت بازآفرینی شهری ایران نیز در این مراسم گفت: این طرح از بزرگی و پیچیدگی قابل توجهی برخوردار است که اجرا آن جز با همکاری دستگاههای دولتی و مشارکت مردم امکان پذیر نیست.

محمد آیینی افزود: هدف از اجرای این طرح ارتقای تاب آوری و کاهش انواع فقر شهری و ارتقای هویت و منزلت مکانی این محلات است که مشارکت عمومی همراه با ملزومات فرهنگی، اجتماعی و زیست محیطی را می طلبد.

معاون اجتماعی مرکز امور اجتماعی و فرهنگی وزارت کشور نیز در این همایش گفت: ساماندهی حاشیه نشینی و سکونتگاه های غیر رسمی یکی از اولویت های کشور تعیین شده است زیرا این محیط ها علاوه بر ایجاد مشکلات، کانونهای تولید برخی آسیب های اجتماعی هستند.
رضا محبوبی افزود: اگر ساماندهی این مناطق همراه با جلب مشارکت عمومی و ساکنان محل نباشد راه به جایی نخواهد برد که این مهم می تواند از طریق تشکیل دفاتر تسهیلگری که هم اکنون ۲۰ دفتر آن در مشهد فعال شده، اجرا شود.

وی اظهار داشت: باید کاری کنیم که ساکنان این محله ها با تعلق خاطر شهروند درجه یک شوند و در این راه از هیچ مشارکتی دریغ نکنند.
۶۰۷۰/‏۶۰۵۳

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha