تحلیل روزنامه انگلیسی از تلاش چین و اروپا برای حفظ برجام در مخالفت با آمریکا

تهران - ایرنا - روزنامه "د دی" نوشت، دیپلمات های ایران و پنج قدرت جهانی روز یکشنبه در اجلاس کمیسیون مشترک برجام همزمان با افزایش تنش ها میان تهران و واشنگتن و خروج یکجانبه آمریکا از توافق هسته ای با ایران، متعهد شدند برای حفظ این توافقنامه و حل و فصل اختلافات مرتبط با آن تلاش کنند.

به گزارش روزنامه "د دی" (theday) انگلیس،  نمایندگانی از ایران، آلمان، فرانسه، بریتانیا، چین، روسیه و اتحادیه اروپا، در اجلاس کمیسیون مشترک برجام که روز گذشته 29 ژوئیه (6 مرداد) در وین برگزار شد، دیدار کردند تا در مورد توافق هسته ای ایران که سال 2015 میلادی به امضا رسید و برنامه هسته ای ایران را محدود ساخت گفت و گو کنند.

«عباس عراقچی» معاون وزیر امور خارجه ایران پس از اتمام این اجلاس در مصاحبه با خبرنگاران، فضای این اجلاس را سازنده و گفت و گوها را خوب ارزیابی کرد و افزود: « نمی توانم بگویم که همه چیز را حل کردیم اما تمام طرف ها برای حفظ و نجات این توافق مصمم هستند. »

«فو کانگ» مدیر بخش کنترل تسلیحات وزارت امور خارجه چین نیز در این باره گفت: « برخی لحظات تنش زا در طول جلسه وجود داشت اما در کل فضای این مذاکرات خوب، دوستانه و کاملا حرفه ای بود. »

وی همچنین افزود: «همه طرف های حاضر در نشست وین نسبت به حفظ برجام پایبند هستند و به اجرای این توافق بین المللی به نحوی متوازن ادامه می دهند و با تصمیم آمریکا مبنی بر بازگرداندن یکجانبه تحریم ها علیه تهران، قویاً مخالفت می کنند. »

هر دو این دیپلمات ها اعلام کردند توافقنامه عمومی به منظور برگزاری هر چه زودتر نشست وزرای خارجی نیز به امضا رسید اما تاریخ آن هنوز مشخص نشده است.

پس از خروج «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا از برجام، ایران از کشورهای اروپایی عضو برجام می خواهد تا برای حفظ این توافق تلاش کنند. آژانس بین‌المللی انرژی اتمی روز ۸ ژوئیه (۱۷ تیر) برای اولین بار تأیید کرد که ایران غنی‌سازی اورانیوم خود را به بالاتر از ۳/۶ درصد توافق ‌شده در برجام، افزایش داده. اتحادیه اروپا از این اقدام بسیار نگران است و از ایران خواسته تا از گام‌های بیشتری برای تضعیف توافق هسته‌ای خودداری کند.

عراقچی در حاشیه این اجلاس به خبرنگاران گفت که در صورتی که اروپایی ها از نجات برجام ناکام بمانند، تهران به کاهش تعهدات هسته ای اش ادامه می دهد. همانطور که گفته ایم، ما به کاهش تعهداتمان به توافق ادامه خواهیم داد تا اینکه اروپایی ها منافع ایران تحت توافق را تضمین کنند.

فو کانگ در نشست روز یکشنبه اعلام کرد که اروپا از ایران می خواهد تا به پایبندی کامل به توافق هسته ای بازگردد و ایران نیز در مقابل از اتحادیه اروپا، فرانسه، بریتانیا و آلمان تا بخش های این قرارداد پایبند باشد و همه طرف ها همچنین با اعمال یکجانبه تحریم های آمریکا، بشدت مخالفت کرده و حمایت خود را از تلاش های چین به منظور حفظ روابط تجاری و نفتی با ایران اعلام کردند.

 بررسی کاهش تعهدات برجامی ایران و همچنین سازوکار مالی اروپا موسوم به «اینستکس» از مهمترین مسائل قابل طرح در نشست کمیسیون مشترک برجام بود. به علاوه ایران مشتاق فعال سازی سیستم های اروپایی است که بدون نقض تحریم ها آنها را قادر به ادامه تجارت با یکدیگر می کند.

به نوشته این روزنامه، پس از توقیف نفتکش ایرانی از سوی انگلستان در جبل الطارق در روابط اروپا و ایران تنش هایی بوجود آمده که در وین نیز به این مساله رسیدگی شده است.

در همین حال «حسن روحانی» رئیس جمهوری ایران در نامه ای انتصاب «بوریس جانسون» را به سمت نخست وزیری جدید انگلیس تبریک گفت و از تقویت روابط دو جانبه تهران و لندن در دوران نخست وزیری وی ابراز امیدواری کرد.

روحانی در این پیام که روز یکشنبه 28 ژوئیه (6 مرداد) منتشر شد، ابراز امیدواری کرده که آشنایی بوریس جانسون با "مسائل روابط ایران و انگلستان" و "یک بار حضور" او در تهران، "به رفع موانع موجود" در روابط دو کشور کمک کند.

ترامپ با خروج یکجانبه از برجام و اعمال تحریم های شدیدتر علیه ایران اعلام کرد که خواهان مذاکره با تهران و دستیابی به توافقی بهتر است.

از طرفی اروپا برای توقف کامل توافق هسته ای با ایران تحت فشار آمریکا قرار دارد و از طرفی دیگر برای نادیده گرفتن تحریم های آمریکا از طرف ایران تحت فشار است.

نشست فوق‌العاده کمیسیون مشترک برجام در سطح معاونان و مدیران کل سیاسی ایران و گروه ۱+۴ و نماینده اتحادیه اروپا در هتل کوبورگ وین  برگزار شد.

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha