۷ مرداد ۱۳۹۸، ۱۳:۱۷
کد خبرنگار: 819
کد خبر: 83416008
T T
۰ نفر
روزنامه آمریکایی: رویای بن سلمان برای ساخت «نئوم» محقق نمی شود

تهران - ایرنا - روزنامه «وال استریت ژورنال» در گزارشی نوشت، گرچه «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی قصد دارد پروژه «نئوم» را مانند داستان های علمی - تخیلی عینیت ببخشد، اما واقعیات موجود اجازه تحقق این رویا را به او نمی دهد.

در گزارش این روزنامه آمریکایی آمده است:در سواحل شمالغربی عربستان سعودی یک بیابان پهناور و لم یزرع وجود دارد که بن سلمان ولیعهد عربستان تصمیم گرفته آن را تبدیل به شهری برای آینده سازد.

این بیابان پرسنگلاخ و ساحل خشک 10 هزار مایلی را بن سلمان در نظر دارد تحت یک برنامه 500 میلیارد دلاری تبدیل به یک "شهر - کشور" برای آینده کند.
بن سلمان می خواهد با ساخت این شهر - کشور، بزرگترین مغزها و بهترین استعدادهای جهان را جذب قابل زیست ترین شهر جهان که بیشترین حقوق و دستمزد را در جهان پرداخت می کند، بنماید.
در این شهر، تاکسی ها بدون راننده هستند. خدمتکاران منازل ربات ها هستند. شهر از حیث فناوری، نسخه بدل "سیلیکون ولی"‌ است(سیلیکون ولی در جنوب خلیج سانفرانسیسکو در ایالت کالیفرنیا واقع است و قطب شرکتهای تازه کار و شرکتهای جهانی در حوزه تکنولوی است).

از حیث تفریحات و سرگرمی، نسخه مشابه "هالیوود" است.

در زمینه گذراندن تعطیلات،‌ نسخه بدل "فرنچ ریویرا" است(فرنچ ریویرا سواحل جنوبشرق فرانسه در ساحل دریای مدیترانه است).
هر جنایتی در شهر اتفاق بیافتد کامپیوتر آن را ثبت و اعلان خواهد کرد بدون آنکه این جنایت گزارش داده شود و یا اعلام کند در کجاها شهروندان می توانند ردیابی شوند.
با اجرای یک پروژه علمی،‌ ژنتیک شهروندان تغییر داده می شود و انسانهایی قوی تر از آنها ساخته می شود.
این پروژه ‌"‌نئوم"‌(Neom) نام دارد که یک واژه یونانی است به معنای "‌نو" .
پروژه برای اولین بار در سال 2017 رونمایی شد و در سال 2018 برای مطالعه تحویل "گروه مشاوره ای مک کنزی اند کامپنی" در بوستون آمریکا شد.
مدیریت پروژه را خود شخص بن سلمان برعهده دارد و اراده کرده که این رویا را بدل به واقعیت کند.
اما این شرکت مشاوره ای پس از مطالعه پروژه که یک سند محرمانه 2300 صفحه ای است، پروژه را یک طرح فوق العاده پرهزینه دانسته که می خواهد داستانهای علمی - تخیلی را عینیت ببخشد اما طبق همان شیوه های حقوقی سنتی - مذهبی و کلیشه ای حاکم بر جامعه.
شرکت مزبور معتقد است که واقعیات موجود، اجازه عملی شدن این رویا را نمی دهد.
یکی از این واقعیات این است که با اجرای این پروژه، قبایل محلی به زور جابجا خواهند شد.
دادگاهی مستقل در مورد روند اجرای طرح راه اندازی شده و مستقیما به شخص پادشاه گزارش خواهد داد و کاملا منطبق با فقه و شریعت اسلام قضاوت خواهد کرد.

دادگاه را شرکت حقوقی "لاتام اند واتکینز" راه اندازی کرده است.
این اسناد قبل از ماجرای قتل "جمال خاشقچی" روزنامه نگار سعودی تهیه و تحویل شرکت مشاوره ای آمریکایی داده شده است.
با توجه به موضوعات بالقوه بودجه ای و محدودیت های تکنولوژیک، معلوم نیست چه مقدار از پروژه قابل اجرا خواهد بود.
" نظمی النصر" مدیر اجرایی "نئوم"،  پروژه را "یک طرح رویایی با محوریت آینده که منحصرا بر روی تکنولوژی استوار است"، معرفی کرده و گفته که عملیات ساخت و از پروژه شروع شده و جریان دارد.
در این شهر - کشور، کارخانه های خودروسازی، شرکتهای فناوری و تفرجگاه ها و کلیه مراکز تفریح ساخته خواهد شد به نحوی که مردم عربستان مجبور نباشند برای گذراندن تعطیلات به خارج از کشور سفر کنند و هر تفریح و سرگرمی که مشتاق آن هستند را در داخل کشور تجربه کنند و پول خود را در داخل هزینه کنند.
ویژگی های منحصر به فرد این شهر رویایی عبارتست از: تاکسی های پرنده، روبات های خدمتکار، کاشت ابرهای باران زا، تاسیسات علمی برای تغییر ژنتیک افراد، روبات های دایناسور، شن های درخشان، آزاد بودن مصرف الکل، هنرهای رزمی روبات ها، تکنولوژی نوین امنیتی، ماه بزرگ مصنوعی که هر شب در آسمان می درخشد و ‌رستوران هایی در رتبه جهانی.
کشورهای حاشیه خلیج (فارس) سالهاست که شروع کرده اند با اجرای پروژه های پیشرو و آینده محور، وابستگی کشور به نفت را قطع کنند.

شهرهای "دبی" و "ابوظبی" در امارات و "دوحه" در قطر، مهمترین قطب های عظیم تجاری منطقه هستند.
اما در میان همه شهرهای آینده محور موجود در منطقه، "نئوم" بزرگ ترین و رویایی ترین شهر خواهد بود.
کار ساخت شهر "نئوم" نیاز به بودجه ای دارد که عربستان سعودی اکنون فاقد آن است.
پادشاهی هم اکنون گرفتار کسری بودجه است و بن سلمان با یک سری شرط بندی هایی از جمله سرمایه گذاری 45 میلیارد دلاری در صندوق "‌سافت بانک گروپ کورپ"‌(Softbank Group) می خواهد این کسری بودجه را جبران کند.
این پادشاهی برای اجرای مراحل اولیه "نئوم" از خارج استقراض کرده است.
اتکای "نئوم" به مشاوره های خارجی، فی نفسه برای عربستان چالش برانگیز است.

 عربستان یک کشور نوپاست و تا سال 1957 دانشگاه نداشت. به همین خاطر دچار فقر تخصص های لازم در برنامه ریزی، مهندسی و مدیریت است و برای اجرای پروژه عظیم نئوم رو به مک کنزی آورده است.

مک کنزی بیش از 40 سال تجربه کار کردن در عربستان را دارد.
شهر - کشور "نئوم" با کشورهای اردن و مصر هم مرز خواهد بود و همچون یک کشور مستقل عمل خواهد کرد.
بر همین مبنا،‌ افزون بر هنجارهای جامعه عربستان، هنجارهای غربی نیز بر آن حاکم خواهد بود از قبیل آزادی نوشیدن نوشابه های الکلی و آزادی حجاب زنان.
دو شهر مقدس "‌مکه" و "مدینه"‌ از اجرای این مقررات مستثنی هستند.
برای اجرای پروژه "نئوم" دولت عربستان مجبور است 20 هزار سکنه محل را جابجا کند.

اکثر این خانواده ها نسل های متمادی است که در محل سکونت دارند. فقط اجرای طرح جابجایی این جمعیت تا سال 2025 زمان خواهد برد که با دستور بن سلمان این مدت زمان به سال 2022 کوتاه شده است.
یک چالش دیگر، این است که مشخص نیست سیستم حقوقی این شهر جدید به چه ترتیب خواهد بود.
مشاوران حقوقی پروژه می گویند که نظام دادگستری غیرشفاف، غیرقابل پیش بینی و مبتنی بر شریعت عربستان، مانعی جدی است و جلوی کارکردن سرمایه گذاران خارجی را در کشور می گیرد.
در طراحی شهر، ساختاری جدید برای دستگاه عدالت شهر طراحی شده است به ترتیبی که قضات را پادشاه منصوب می کند و این قضات مستقیما به شخص پادشاه گزارش می دهند.

قضات هم منطبق با فقه اسلامی قضاوت خواهند کرد.
بهترین قوانین حقوقی و اقتصادی در شهر جاری خواهد بود و بازخوردهای آن بر سرمایه گذاران بالقوه و ساکنان بالقوه شهر سنجیده خواهد شد.
عملیات اجرا و ساخت وساز پروژه از 17 ژوئن ( 27 خرداد)  آغاز شده و هزاران کارگر خارجی در آن مشغول به کار هستند.
در مجموع  ولیعهد عربستان می خواهد از این پادشاهی درونگرای وابسته به نفت، یک کشور برونگرای متکی به اقتصادی تنوع گرا بسازد.
بن سلمان در جایی گفته که می خواهد کشور را از اتکا به نفت و واردات بیرون بکشد و عربستان را تبدیل به یک تولید کننده کالا و خدمات کند.
 

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha