رشته های بیلیاردی، ورزشی است که برای معرفی و اثبات خود راه سختی را پیموده است. مسابقات این رشته گاهی به مدت ۱۱ ساعت طول می کشد و بازیکن نیز تلاش می کند در جریان مسابقه حرکات خود و حریف را با ذهن و فکر محاسبه و رصد کنند. با این حال هجمه ها و حاشیه هایی در روزهای گذشته پیرامون فدراسیون و مسئولان آن شنیده و منتشر شد. «هاشم اسکندری» رئیس فدراسیون بولینگ، بیلیارد و بولس و «امیر سرخوش» ملی پوش ایران و دارنده عنوان قهرمانی در آسیا و جهان با حضور در خبرگزاری جمهوری اسلامی به شائبه ها و حواشی رخ داده پاسخ دادند.
ایرنا: منتقدان می گویند که در مدت ۹ سال ریاست شما، این نهاد روند نزولی داشته است؟
اواخر سال ۱۳۸۹ در حالی با عنایت خداوند به سمت رشته های بیلیاردی سوق داده شدم که جایگاه بیلیارد ایران در جهان، چهل و هفتم بود. در مدت ۹ سالی که در خدمت مجموعه فدراسیون بولینگ و بیلیارد هستم با همت همه بازیکنان و افرادی که در این مجموعه هستند، توانستیم موفقیت های زیادی را کسب کنیم و جایگاه ایران را به دوم جهان برسانیم. این در حالی است که در این مدت ۹۷ مدال بین المللی در رقابت های مختلف توسط ملی پوشان کسب شد و امیدوارم با تلاش «امیر سرخوش» و سایر ملی پوشان جشن کسب صدمین مدال را بگیریم. در بخش زنان نیز جایگاه ایران نهم جهان است تا اعتبار خوبی برای فدراسیون کسب شود. همچنین کسب کرسی نایب رئیسی در آسیا و جهان که توسط بنده بدست آمد به دلیل همین پیشرفت ها بود. البته حواشی سبب نشد تا این روند رو به رشد متوقف شود. زیرا اعتقاد دارم مانند راننده مسابقات اتومبیل رانی، بدون توجه به پشت سر فقط باید به جلو نگاه کرد. اگر می خواستیم به این حواشی بپردازیم این موفقیت ها حاصل نمی شد. البته همه ارکان فدراسیون نیز برای روند رو به رشد تلاش کردند. هر چند که حاشیه سازان همچنان حاشیه سازی می کنند.
امروزه جایگاه ایران در رشته های بیلیاردی از مرز آماتور گذشته و ما با فدراسیون حرفه ای ها تعامل و تفاهم نامه امضاء کردیم. در بخش مربیگیری و داوری نیز پیشرفت های چشمگیری کسب کردیم تا آنجا که داوران ایرانی رشته های بیلیاردی در رقابت های جهانی قضاوت می کنند.
ایرنا: این اتهام به فدراسیون درباره فاکتورسازی برای سفرهای برون مرزی وارده و همچنین گفته می شود که شما برای پاسخگویی به این مسائل به سازمان بازرسی کل کشور احضار شدید. این صحبت منتقدان درست است؟
اینکه گفته می شود بازرسی کل کشور من را احضار کرده، درست نیست. زیرا این نهاد هر ساله برای رفع ابهام از تعدادی فدراسیون صورت های مالی را می گیرد که روند آن در حال انجام است. ولی حاشیه سازان همین موضوع را سوژه کرده و حتی ما را هم اعدام کردند. بازرسی کل کشور هم بنده را احضار نکرده بلکه نمایندگان این نهاد به محل فدراسیون آمدند و درباره بعضی از شائبه ها پرسیدند و ما پاسخگو بودیم. این را هم در نظر بگیرید بیشتر این حاشیه سازان به دنبال کسب پست و مقام هستند که تا زنده ام اجازه ورود به این افراد را نمی دهم. این را هم بگویم وقتی در یک ساختمان، شیشه ای هم شکسته شود، آن شیشه را تعمیر می کنند و تمام ساختمان را نابود نمی کنند. با این حال نگاه ما رو به جلو است و قطعا در آینده اتفاق های بهتری رخ خواهد داد.
ایرنا: بعضی از ورزشکاران رشته های بیلیاردی می گویند با هزینه شخصی خود به رقابت ها برون مرزی اعزام می شدند. این موضوع صحت دارد؟
هزینه مسابقات رسمی را فدراسیون پرداخت می کند. اما تعدد مسابقه در رشته های بیلیاردی زیاد است و فدراسیون توانایی پوشش همه این رقابت ها و پرداخت هزینه ها را ندارد. از طرفی در سال گذشته ۵۵۰ میلیون تومان پرداختی حقوق داشتیم و ۲۵۰ میلیون تومان نیز هزینه های جاری بود. در حالی که فقط یک میلیارد تومان بودجه فدراسیون است و با توجه به مشکلات اقتصادی، این رقم ۳۰ درصد کاهش پیدا خواهد کرد. حالا باید با باقیمانده بودجه مسابقات داخلی، هزینه پایگاه بیلیارد ورزشگاه آزادی و غیره پرداخت شود که از بضاعت فدراسیون خارج است. تا اکنون نیز اعتقاد داشتم بازیکنی که علاقه دارد با هزینه شخص خود با هدف تجربه اندوزی به رقابت های بین المللی برود، به او مجوز بدهیم. ولی با توجه به حواشی که ایجاد شده احتمال داره دیگر این اجازه را به بازیکنانی که مایل به اعزام با هزینه شخصی هستنند، ندهم.
ایرنا: این گلایه و حتی نقد درست است که افرادی با سطح پایین فنی و علمی با فدراسیون همکاری می کنند؟
در فدراسیون شورای راهبردی و فنی راه اندازی کردیم و افرادی که برای مسائل مختلف آموزش می دهند تحصیلات عالی تربیت بدنی دارند. اما عده ای حاشیه ساز که سابقه ای ورزشی، مربیگری و قهرمانی ندارند، فقط مدعی هستند. ولی ما به این افراد توجه نمی کنیم. این فدراسیون دارای میلیاردها تومان سرمایه نیست. همچنین فدراسیون سیاست های کاری خود را دارد و دلیلی وجود ندارد تا به حاشیه سازانی که هیچ عقبه ای در این ورزش ندارند جوابگو باشیم. زیرا وقتی عده ای یک دروغ را تکرار می کنند باور می کنند که سرمربی تیم ملی یا قهرمان آسیا و جهان هستند. آنهایی که ادعا می کنند پیشکسوت این رشته هستند ثابت کنند در کدام مسابقه شرکت کرده اند؟ فدراسیون سال ۱۳۸۱ تازه شروع به کار کرده و تا سال ۸۹ که هیچ مدالی کسب نکرده است، این پیشکسوتان کجا بودند؟ در ورزش بیلیارد هم شرایط سنی مهم نیست. «سالیوان» که بهترین اسنوکر باز جهان است بالای ۴۰ سال سن دارد. حال اگر این گله یا نقد توسط ورزشکار قهرمان یا مدیر با سابقه یا مسئول ورزشی گفته می شد با کمال میل آن را می پذیرم. ولی اینکه هر فردی مدعی شود، آن را فقط به حساب حاشیه سازی می گذارم.
در مربیگری هم تحصیلات نقشی خاصی ندارد. بلکه تجربه و دوره هایی که فرد گذرانده سبب متمایز شدن او می شود. «کامران شهلا» سرمربی تیم های ملی نیز تنها مربی است که دوره های حرفه ای مربیگری را گذارنده است. با این حال اگر بعضی از این حاشیه سازان فکر می کنند مربی می شناسند که از «کامران شهلا» برتر است، او را معرفی کنند. کامران شهلا جزء نخستین بازیکنان و مربیان تیم های ملی بوده است و با حقوق پایین در فدراسیون مربیگری می کند. در حالی که کشورهای عربی خواهان او هستند.
ایرنا: چرا از پیشکسوتان یا حتی بازیکنان مطرح رشته های بیلیاردی برای مربیگری استفاده نمی شود؟
همانطور که گفتم اوج قهرمانی های اسنوکر و بیلیارد از سال ۹۰ به بعد آغاز شد. در حقیقت نخبه ها و بهترین های حال حاضر در رشته های بیلیاردی از این سال به بعد معرفی شدند. اگر بخواهیم این افراد نخبه که سن زیادی هم ندارند وارد فضای مربیگری کنیم آن وقت آنها از موقعیت های قهرمانی خود دور می شوند. البته بازیکنانی که کمی افت می کنند و برای فضای قهرمانی مناسب نیستند، برای مربیگری در رده های سنی استفاده خواهیم کرد. این را هم در نظر بگیرید زمانی که در فدراسیون کار را آغاز کردیم، آیین نامه و کمیته ای نداشتیم و همه این کارها با تلاش و پیگیری های زیاد راه اندازی شد.
ایرنا: رقابت های پیشکسوتان با حواشی زیادی برگزار شد. دلیل این اتفاق ها چه بود؟
گروهی هستند که فقط با هدف آسیب زدن به فدراسیون و حاشیه سازی در رقابت های مختلف حاضر می شوند و در مسابقات پیشکسوتان هم که چند وقت پیش برگزار شد این گروه حضور داشتند. جالب اینکه مسئول برگزاری مسابقات پیشکسوتان به دلیل تخلف احضار شد. ولی او محل برگزاری مسابقه و سالن را ترک می کند. هرچند که جای خالی او را سریع پر کردیم. ما نیز آنها را به کمیته انضباطی معرفی کردیم و علیه حاشیه سازان نیز برخلاف میل باطنی شکایت می کنیم.
ایرنا: چرا کمیته انضباطی «اکرم محمدی» دارنده مدال آسیایی را از تیم ملی کنار گذاشت؟
برای پاسخ به این سوال اجازه بدهید از گذشته توضیحی بدهم. مسابقاتی در شهر فجیره کشور امارات متحده عربی برگزار شد و من هم به عنوان نایب رئیس فدراسیون بیلیارد آسیا در این مسابقات حاضر بودم. یکی از فروشندگان میز می خواست رقابت های ایت بال چینی برگزار کند و من هم پذیرفتم تا برای رونق ورزش زنان ایران این مسابقات انجام شود. تعداد شرکت کنندگان پاکت بیلیارد در مسابقه ۹ نفر بود که ۳ نفر از این تعداد نیز ایرانی بودند. به دلیل موقعیت مکانی فجیره نیز استقبال خوبی از مسابقات انجام نشد تا شرکت کنندگان زن بسیار کم شوند. برای همین با حمایت فدراسیون خانم محمدی در مسابقات شرکت کرد و صاحب مدال شد. حال اگر خانم محمدی واقعا مدال آور است چرا در دیگر مسابقات مدال نیاورد؟ پس از این مسابقات نیز این حس به او القاء شد که قهرمان المپیک است و حاشیه سازی کرد که چرا به من سکه ندادند؟ در حالی که رقابت های رسمی آسیایی و جهانی فقط سالی یک بار برگزار می شود و وزارت ورزش و جوانان نیز برای مدال آوری در این مسابقات سکه می دهد.
دیگر اینکه خانم محمدی در زمان برگزاری اردوهای رسمی بدون هماهنگی محل اردو را ترک می کرد. حتی گزارش رسیده بود که او در مسابقات رسمی، دخانیات مصرف می کرده و دیگران را نیز به این حرکت دعوت کرده است. البته حواشی دیگری مانند ترک اردو در مسابقات برون مرزی نیز گزارش شد. در نهایت کمیته انضباطی با تایید شاهدان او را به مدت ۶ ماه محروم کرد و بنده نیز به عنوان مسئول فدراسیون جلوی بی اخلاقی ها که الگو نامناسبی برای دیگر ورزشکاران است می گیرم.
ایرنا: گفته می شود شما به منتقدان خود پست نایب رئیسی پیشنهاد داده اید تا آنها علیه فدراسیون حاشیه سازی نکنند. این ادعا درست است؟
آیا فکر می کنید که فدراسیون به گونه ای است که بنده به چنین آدم های پست بدهم؟ جالب است بدانید، فردی در فدراسیون حاضر شد و تهدید کرد در صورتی که به این آدم پست ندهید، فلان فرد را اجیر می کنند تا با چاقو به ما آسیب بزند. این شرارت ها را برای نخستین بار می بینیم. ولی اجازه این قلدربازی ها را نمی دهم.
ایرنا: گفته می شود شما از همه ورزشکاران برای اعزام به سفرهای خارجی حمایت نمی کنید؟
هزینه اعزام یک تیم به مسابقات بین المللی حدود ۶۰ تا ۸۰ میلیون تومان است و با توجه به بودجه یک میلیاردی که داریم، نمی توانیم همه ورزشکاران را به مسابقات اعزام کنیم. جالب اینکه عمده فدراسیون های ملی در جهان و در رشته های بیلیاردی به جز فدراسیون های عربی، هیچ هزینه ای به ورزشکاران خود برای اعزام ها پرداخت نمی کنند. به عبارتی هر ورزشکاری حامی مالی شخصی خود را دارد. به عنوان مثال کشوری مانند مالزی که مدالی در رقابت ها بین المللی هم کسب نکرده است، باشگاه های این کشور سالانه باید یک هزار دلار به فدراسیون های خود پرداخت کنند. همچنین با رئیس فدراسیون مالزی صحبت می کردم که او می گفت بودجه فدراسیون صرف رقابت های داخلی و سیاستگذاری های فدراسیون می شود و ما برای اعزام ورزشکاران بودجه ای نداریم. این رویه برای فدراسیون هایی مانند هنگ کنگ، ژاپن و چین نیز صادق است. به عبارتی هر ورزشکار رشته های بیلیاردی اگر تلاش و هزینه کند و به جمع حرفه ای های جهان برسد، به سرعت تمام هزینه هایی که انجام داده جبران می کند. زیرا در رقابت های حرفه ای های جایزه ای در حدود ۵۰۰ هزار پوند توزیع می شود.
ایرنا: گلایه ای از فدراسیون وجود دارد که شما در کارشناسی برای استاندارد سازی باشگاه ها سخت گیری می کنید. در این باره نظر شما چیست؟
باشگاه های بیلیاردی زیر نظر ادارات کل استان ها هستند. اما از آنجا که کیفیت باشگاه ها برای فدراسیون خیلی مهم است، جلسات مختلفی را در کمسیون ماده ۵ وزارت ورزش و جوانان گذراندم تا تاییدیه ما برای باشگاه داری هم لحاظ شود. زیرا پیش از این فرد مجوز باشگاه داری می گرفت ولی استانداردهای لازم را رعایت نمی کرد. بر همین اساس قوانینی را تصویب کردیم تا زمانی که از نظر کارشناسی و قوانین، باشگاهها استانداردهای لازم را نداشته باشد، مجوز باشگاه داری از سوی ادارات کل وزارت ورزش و جوانان صادر نشود. البته قانون هم به فدراسیون اجازه نمی دهد از باشگاه ها مبلغی دریافت کند.
ایرنا: بعضی از مسئولان این رشته در شهرستان ها گله می کنند چرا در اتاق فکر فدراسیون جایگاهی ندارند؟
اتفاقا فدراسیون از همه ظرفیت شهرستان ها برای رشته های اسنوکر و بیلیارد بهره می برد و مسابقات کشوری در رشته های مختلف نیز برگزار می شود. هر چند که بعضی نیز علاقه ای برای حضور در مسابقات کشوری را ندراند. اما درباره ادعای این مسئولان که مدعی داشتن مدارک بالا و توانایی تدریس در رشته های مختلف بیلیارد هستند و می خواهند در اتاق فکر فدراسیون نیز باشند، باید بگویم ما از این موضوع استقبال کردیم. بر همین اساس از همه مسئولان رشته های بیلیاردی درشهرستان ها دعوت کردیم در دوره مدرسی حاضر شوند تا از همه آنهایی که ادعای مدارک تحصیلی بالا و توان تدریس دارند استفاده شود. ولی عده ای نتوانستند در این کلاس شرکت کنند. زیرا مدرک تحصیلی لازم را نداشتند تا مشخص شود صحبت های این دوستان ادعایی بیش نبود.
ایرنا: بولینگ همچنان مهجور مانده است. دلیل این موضوع چیست؟
رشته هایی مانند بولینگ به چیزی که نیاز دارند داشتن خط استاندارد است. ولی متاسفانه خط استاندارد و دستگاه واکس مخصوص در کشور وجود ندارد. امکان خریداری و تجهیز از طرف فدراسیون نیز میسر نیست. زیرا از بودجه فدراسیون خارج است. همچنین افرادی که در بولینگ فعالیت می کنند بیشتر جنبه تفریحی آن را در نظر می گیرند. حتی این افراد که در کشور قهرمان می شوند در رقابت های بین المللی در انتهای جدول رده بندی قرار می گیرند. با این حال تلاش کردیم پایگاه قهرمانی انقلاب را در اختیار بگیریم ولی هم اکنون به مزایده گذاشته شده است.
ایرنا: چه برنامه ای برای آینده دارید؟
به دنبال گرفتن میزبانی جام جهانی هستیم. این را هم در نظر بگیرد که متاسفانه به رغم اینکه مجوز های لازم برای حضور اسنوکر در المپیک ۲۰۲۰ کسب شده بود ولی به دلیلی این موقعیت گرفته شد. همچنین گرفتن کرسی ها برای قطری ها و اماراتی در آسیا و فدراسیون جهانی بسیار مهم است. زیرا افزایش چشم گیری در حقوق آنها از سوی کشور مطبوع خود دارد تا کار سخت شود.
ایرنا: آخرین صحبت شما؟
از خانواده بزرگ بیلیارد تقاضا دارم مراقب خود، کار و ورزشی که انجام می دهند باشند و به مجموعه فدراسیون اعتماد کنند. آرزویم داشتن پایگاه قهرمانی بزرگ بولینگ، بیلیارد و بولس در ورزشگاه آزادی است که ابتدایی ترین خواسته برای هر فدراسیونی در دنیا است.
نظر شما