نخستین ایستگاه سفر منطقه ای سرگئی لاوروف کوبا بود که در چارچوب آن وزیر امور خارجه روسیه با برونو رودریگز همتای کوبایی خود دیدار و گفت وگو کرد.
لاوروف در این دیدار از سیاست های آمریکا در برابر کوبا بویژه گسترش تحریم ها که بیش از 60 سال علیه این کشور آمریکای لاتین اعمال می شود انتقاد کرد.
وزیر خارجه روسیه گفت: تحریم های امریکا علیه کوبا غیرقانونی است و کشورهایی که در سازمان ملل علیه لغو تحریم های کوبا و رفع محاصره اقتصادی این کشور رای می دهند را نمی توان مستقل خواند.
وی درباره قانون تحریم کوبا ازسوی آمریکا افزود: همه مواد این قانون غیرقانونی و متناقض قوانین بین المللی است و هر ساله مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ای را با مضمون غیرقابل قبول بودن محاصره اقتصادی و بازرگانی کوبا صادر می کند و این قطعنامه بطور میانگین 190 رای می آورد.
لاوروف تصریح کرد که روسیه و کوبا تمام تلاش های ممکن را برای تحکیم مناسبات و همکاری های استراتژیک و درازمدت دو کشور بکار می گیرند.
کوبا متحد استراتژیک روسیه است و این کشور آمریکای لاتین روابط گسترده راهبردی با اتحاد جماهیر شوروی سابق داشت اما پس از فروپاشی شوروی روابط مسکو و هاوانا راکد و در سراشیبی سقوط قرار گرفت.
با آغاز حکومت ولادیمیر پوتین رئیس جمهوری روسیه در دهه 2000 میلادی، روابط روسیه و کوبا دوباره رونق گرفت و مسکو 29 میلیارد دلار از بدهی کوبا به شوروی سابق را بخشید و قرار شد بقیه این بدهی را در طول 10 سال از جمله با صادرات کالا تسویه کند.
**سفر به برزیل با هدف شرکت در اجلاس بریکس
لاوروف روز جمعه هاوانا را به مقصد ریودوژانیرو ترک کرد و با توجه به این نکته که اکنون رئیس جمهوری طرفدار آمریکا بر مسند قدرت در برزیل نشسته است و بارها تمایل خود را برای نزدیکی به واشنگتن نشان داده است بنابراین سفر به برزیل استراتژیک ترین بخش سفر لاوروف به آمریکای لاتین به حساب میآمد.
لاوروف در سفر به این کشور در اجلاس وزیران گروه بریکس که هر سال به نوبت در یکی از کشورهای عضو برگزار می شود، شرکت کرد.
بریکس نام گروهی به رهبری قدرتهای اقتصادی نوظهور است که از به هم پیوستن حروف اول نام انگلیسی کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تشکیل شده است.
لاوروف در نشست شورای وزیران بریکس از اقدامات آمریکا در منطقه خلیج فارس که منطقه را بی ثبات کرده است، انتقاد کرد.
وی از کشورهای عضو بریکس شامل برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی خواست از طرح این کشور برای ایجاد امنیت گروهی در خلیج فارس حمایت کنند.
لاوروف تاکید کرد که اقدامات ضدایرانی برخی کشورها منجر به افزایش تنش در خلیج فارس شده است و این روند ممکن است در نهایت منجر به وقوع رویدادهای خطرناک شود و در نتیجه خطر آغاز یک درگیری نظامی گسترده وجود دارد.
رئیس دستگاه دیپلماسی روسیه در بخش دیگری از سخنان خود گفت که ایران همچنان به برنامه جامع اقدام مشترک موسوم به برجام وفادار است هر چند که همکاران آمریکایی ما با وجود قطعنامه شورای امنیت از آن خارج شدند و تحریم های غیرقانونی و یکجانبه علیه تهران به اجرا گذاشته و دیگر کشورها را هم تهدید به همکاری با ایران و اجرای قطعنامه شورای امنیت می کنند.
لاوروف در بخش دیگری از سخنان خود در این نشست در مورد پیامدهای استقرار تسلیحات در فضا که آمریکا درپی آن است، هشدار داد.
وزیر خارجه روسیه در این باره گفت: روسیه از مقاصد آمریکا برای استقرار سلاح در فضا نگران است و این اقدام می تواند منجر به ایجاد موج جدید مسابقه تسلیحاتی در جهان باشد.
لاوروف در ریودوژانیرو در چارچوب برنامه سفر خود نیز دیدارهای دوجانبه ای با وزیران خارجه برخی کشورهای شرکت کننده در اجلاس گروه بریکس ازجمله با وزیران خارجه آفریقای جنوبی و چین داشت.
وزرای خارجه کشورهای روسیه و چین در دیدار خود ازجمله بر ضرورت کاهش تنش ها میان ایران و آمریکا در دریای عمان و تنگه هرمز تاکید کردند.
وانگ یی عضو شورای دولتی و وزیر خارجه چین گفت: دو طرف باید با کوشش مشترک ضمن عملی کردن شناخت مشترک رهبران دو کشور به ایجاد انگیزه جدید در روابط دو کشور چین و روسیه در عصر جدید و حصول دستاوردهای بیشتر، ظرفیت و کیفیت راهبرد را ارتقا بخشند.
لاوروف نیز ضمن موافقت با ارزیابی وانگ یی از روابط روسیه و چین گفت: روسیه مایل است به اتفاق چین ضمن عملی کردن شناخت مشترک رهبران دو کشور، با پیشبرد توسعه باثبات روابط مشارکتی راهبردی همه جانبه دو کشور در عصر جدید، برای حصول ثمرات بیشتر روابط دو کشور کوشش کند.
وزیر خارجه روسیه در دیدار با همتای آفریقای جنوبی خود نیز بر توسعه همکاری های دو کشور و عزم متقابل برای گسترش روابط دوجانبه تاکید کرد.
آفریقای جنوبی متحد استراتژیک مسکو در آفریقا است و روسیه با این کشور در عرصه های مختلف همکاری می کنند.
لاوروف در آخرین بخش سفر خود به سورینام کشور کوچکی در آمریکای جنوبی سفر کرد.
وی با دسی بوترسه رئیس جمهوری سورینام و پولاک بیگلی همتای سورینامی خود دیدار و درخصوص روابط دو کشور با آنها گفت وگو و تبادل نظر کرد.
حجم مبادلات بازرگانی روسیه و سورینام در سال 2018 حدود 3 میلیون دلار گزارش شده است و این رقم هر سال در نوسان است.
یادآور میشود که روسیه با بسیاری از کشورهای آمریکای لاتین که آمریکا از آنها به عنوان حیاط خلوت خود یاد میکند روابط خوبی دارد و به خوبی به این مساله آگاه است که هیچ چیز بیشتر از بهبود روابط با این کشورها مقامات کاخ سفید را خشمگین نمیکند.
اکوادور، بولیوی، برزیل، آرژانتین، کوبا و ونزوئلا ازجمله کشورهای آمریکای لاتین هستند که اکنون با روسیه روابط خوب و راهبردی دارند.
سفر اخیر لاوروف به چند کشور آمریکای لاتین یک بار دیگر عزم روسها برای گسترش روابط با کشورهای این منطقه که آمریکا حیاط خلوت خود خوانده و حتی حضور روسیه در آنجا را عامل بی ثبات کننده تلقی کرده است، اثبات کرد.
نظر شما