به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، شب گذشته (به وقت تهران) اولین شب از دومین دور مناظرات انتخاباتی میان 10 نامزد دموکرات در شهر دیترویت میشیگان برگزار و از طریق شبکه تلویزیونی «سی. ان. ان» پخش شد. تحلیل بیشتر رسانه های آمریکایی حکایت از آن دارد در این مناظره چهره شاخصی نمایان نشد که بتواند «جو بایدن» را به چالش بکشد مگر اینکه بایدن امشب حتی بدتر از مناظره پیشین عمل کند و نتواند چهره موفقی را از خود نشان دهد.
در بیشتر نظرسنجی هایی که رسانه ها و موسسه های پژوهشی در آمریکا برگزار کرده اند بایدن دارای بیشترین بخت برای کسب نامزدی این حزب عنوان شده است. پس از وی نیز «برنی سندرز» و «الیزابت وارن» قرار دارند که این دو فرد در مناظره شب گذشته فرصت پیدا کردند تا نظرات خود را بیان کنند. سندرز و وارن که برای نخستین بار رو در روی هم قرار گرفتند این بار در کنار «پیت بودجج»، «بتو اورورک»، «ایمی کلوباچر»، «جان هیکنلوپر»، «تیم رایان»، «جان دیلینی»، «مریان ویلیامسون» و «استیو بولاک» به بحث پرداختند.
مناظره نخست دموکرات ها حدود یک ماه قبل در میامی فلوریدا به میزبانی شبکه خبری «ان. بی. سی» برگزار شد. قرار است سومین مناظره نامزدهای حزب دموکرات ها نیز در نیمه نخست ماه سپتامبر (دهه سوم شهریور ماه) در شهر هوستون تگزاس برگزار و از طریق شبکه خبری «ای. بی. سی نیوز» پخش شود. حزب دموکرات چند ماهی فرصت دارد تا پس از بررسی کانون ملی حزب نامزد نهایی خود را به مردم آمریکا معرفی کند. انتخابات ریاست جمهوری در آمریکا هم قرار است سوم نوامبر 2020 (13 آبان 1399) برگزار شود.
«درمان برای همه»، موضوع داغ مناظره دوم
گذشته از موضوع همیشگی مورد توجه دموکرات ها که همان انتقاد از سیاست های «دونالد ترامپ» به ویژه در ضربه زدن به دموکراسی در آمریکا است، یکی از مهمترین محورهای مناظره شب گذشته موضوع بیمه درمانی برای عموم مردم آمریکا بود.
جو بایدن و «کامالا هریس» مهمترین چهره هایی هستند که می توانند با استفاده از تجربه شب گذشته، امشب در مناظره موفق عمل کنند. بایدن در مناظره نخست چهره پرفروغی نبود و در معرض انتقادات تند هم حزبی های خود قرار داشت. از طرف دیگر برخی تحلیلگران به ویژه جمهوریخواهان نسبت به سن و توانایی وی در انجام وظایف در کاخ سفید ابراز تردید می کنند. با این حال برخی کارشناسان تجربیات بایدن به ویژه در چارچوب دولت را نکته مثبتی در ارزیابی توانایی های وی می دانند.
روزنامه «واشنگتن پست» در مورد بحث های داغ شب گذشته نتوانست برنده یا بازنده ای را مشخص کند ولی چنین عنوان کرد اگرچه هر دو سناتور برنی سندرز و الیزابت وارن مسائل گوناگونی را مطرح کردند اما در کل توازن به سمت وارن سنگین تر بود به ویژه اینکه برخی از نظرسنجی ها پیش از مناظره هم وی را برتر از رقیب و در رده دوم نامزدهای دموکرات ارزیابی کردند.
با این حال طبق تحلیل این روزنامه، هر دوی آن ها نسبت به مناظره یک ماه قبل ضعیف تر نشان دادند و چهره های دیگر همچون بودجج، ویلیامسون و دیلینی به نسبت موفق تر ظاهر شدند.
سندرز در این منظره ضمن نژادپرست، دروغگو و زن ستیز خواندن ترامپ به ارائه آمار در زمینه شکاف طبقاتی در آمریکا پرداخت. وارن همچون سندرز به اهمیت بیمه ها، دموکراسی در آمریکا و تغییرات آب و هوایی و نقش شرکت های بزرگ تمرکز کرد. دیلینی نظرات تازه ای را در مورد بیمه همگانی و بازبینی در ارتباط آمریکا با جهان بیان کرد. بودجج هم دسترسی مردم آمریکا به سلاح، تغییرات آب و هوایی و مقابله با تبعیض نژادی را مهم دانست.
در حالی که سندرز در مناظره رویکرد بسیار تندی را در قبال اهمیت بهداشت و درمانی عمومی اتخاذ کرده بود اما وارن بیشتر به انتقادها در مورد رویکرد میانه روی خود پاسخ داد. با این حال به نوشته رسانه های آمریکایی، به نظر می رسید که این دو چهره دموکرات نوعی آتش بس میان خود برقرار کرده اند و حتی در مرحله ای که سندرز مورد حمله دیگر نامزدها قرار گرفت وارن به یکباره با قطع صحبت ها از وی دفاع کرد. این حرکت یک بار هم از سوی سندرز و به نفع وارن انجام شد.
به نوشته رسانه ها با این حال «بهداشت برای همه» مهمترین بحث در مناظره بود و 25 دقیقه نخست آن هم مستقیما به این موضوع اختصاص داده شد. نشریه «تایم» هم عنوان داشت که در مناظره شب گذشته موضوعات بیشماری مطرح شد اما ارزیابی خط مشی های درمانی نامزدها، وجود نابرابری و تغییرات اقلیمی مسائلی بودند که نامزدها با دست پر و با انبوهی از اطلاعات و آمار به آن ها پرداختند. در این چارچوب سندرز به ویژه در بحث بی عدالتی در ایالات متحده فعال تر بود. برخی تحلیلگران اما سخنان وی را با بزرگنمایی شرایط بد آمریکا همراه دانستند. به عنوان نمونه وی عنوان داشت که سه نفر در ایالات متحده وجود دارند که بیشتر از 90 درصد طبقات پایین این کشور سرمایه دارند.
طبق تحلیل این نشریه معتبر، سندرز با رویکردهای چپگرایانه خود در ارائه آمارها بزرگنمایی می کرد زیرا در فهرست 400 فرد ثروتمند سه فرد نخست 310 میلیارد دلار سرمایه دارند حال آنکه به اعتقاد یکی از مشاوران پیشین سندرز که اکنون برای یک موسسه پژوهشی فعالیت می کند، ثروت 63 میلیون خانوار آمریکایی که معادل 160 میلیون نفر یا نیمی از طبقه پایین این کشور می شود حدود 245 میلیارد دلار تخمین زده می شود. سندرز همچنین شب گذشته اعلام کرد که نیمی از آمریکایی ها با چک، امور زندگی خود را می گذرانند یا اینکه شرکت هایی همچون آمازون میلیاردها دلار سود را هر سال کسب می کنند اما هیچ مبلغی را به عنوان مالیات ایالتی نمی پردازند. گفته می شود در این آمار هم بزرگنمایی صورت گرفت زیرا ادعای نخست شامل حدود 40 درصد مردم این کشور می شود و ضمن اینکه شرکت آمازون از 2012 تا 2018 حدود 8 درصد مالیات پرداخت کرده است.
مسیر دشوار دموکرات ها
پس از مراسم ابتدایی نخستین سوال از همه نامزدها در مورد دلیل نامزدی آن ها و سیاست های هر یک از آن ها بود که بنا بر تحلیل واشنگتن پست در کل وارن و دیلینی بهتر از بقیه ظاهر شدند. دیلینی با سخنان و برنامه های تازه خود در طرح درمان برای همه توانست در این مناظره بهتر از قبل ظاهر شود. وی ضمن انتقاد از برخی فعالیت ها در بخش درمان خصوصی، طرح های «باراک اوباما» در حوزه درمان و تجارت خارجی را چارچوب مناسبی برای برنامه های خود ترسیم کرد. پس از دیلینی برخی از دیگر نامزدها نیز گفته های وی را تکرار کردند.
با این حال هنوز وارن و سندرز از نگاه بسیاری از رسانه های آمریکایی در این گروه بخت بیشتری دارند. تفاوت این دو نامزد اما در ویژگی های شخصیتی آن ها است. سندرز همیشه در حال فریاد زدن و حمله به میانه روها است و از گفتن بحث های شخصی خودداری می کند. در طرف مقابل توانایی وارن در لحظات سرنوشت ساز و قدرت وی در بافتن داستان های خاص وی را مورد توجه مخاطبان قرار می دهد. وارن مضطرب اما شاداب به نظر می رسد. وی در کل با انتقاد از نامزدهایی که بدون هدف و توانایی لازم وارد رقابت ها شدند، نشان داد که قادر به پیشبرد ایده های بزرگ خود و مبارزه برای آن ها است.
در این مناظره سیاست خارجی جایگاه چندانی نداشت بحث بر سر کشورهای افغانستان و کره شمالی و حتی رابطه ترامپ با روسیه و بودجه نظامی موضوعاتی بودند که برخی از نامزدها به آن پرداختند. در کل به نظر می رسد همانگونه که بسیاری از تحلیلگران و رسانه های آمریکایی اعتقاد دارند دموکرات ها در این شرایط نمی توانند خود را چابک نشان دهند. شلوغی صحنه مناظره باعث می شود فرصت هر نامزد اندک و پاسخ ها هم سطحی باشد. حضور تعداد زیاد مدعیان که برخی از آن ها موضوع را جدی نمی گیرند باعث می شود که زمان باارزش این حزب از دست برود و آن ها نتوانند نفرات اصلی و قدرتمند خود را پیدا کنند.
نظر شما