ناخدا یکم «عباس فاضلی نیا» عصر چهارشنبه در گفت وگو با خبرنگار دفاعی ایرنا، اظهارداشت: کار باز تعمیر زیر دریایی سنگین طارق در کارخانجات نیروی دریایی ارتش به اتمام رسیده و این شناور زیر سطحی برای انجام ماموریت به ناوگان دریایی جنوب ملحق شده است.
به گفته فاضلی نیا، پس از زیر دریایی طارق، کار بازتعمیر دیگر زیر دریایی سنگین ایران به نام نوح نیز آغاز شده است.
وی با اشاره به قدرت جمهوری اسلامی ایران در ساخت شناورهای زیر سطحی گفت: نیروی دریایی ارتش زیر دریایی های کلاس سبک غدیر و نیمه سنگین فاتح را به صورت کاملا بومی طراحی و تولید می کند.
فرمانده کارخانجات ارتش با بیان اینکه ساخت زیر دریایی نشان دهنده سطح بالای تکنولوژی در ایران است، توضیح داد: تنها کشورهای محدودی در جهان میتوانند زیر دریاییهای سنگین را بازتعمیر کنند، از این رو توان باز تعمیر زیر دریاییهای کلاس سنگین ایران، کشور سازنده این زیر دریاییها را نیز متعجب کرده است.
ناخدا فاضلی نیا افزود: کارخانجات نیروی دریایی ارتش علاوه بر کار باز تعمیرهای اساسی شناورها، کار آماده سازی ناوگروهها برای اعزام به ماموریتهای بلند مدت و ساخت شناور را نیز بر عهده دارند.
جمهوری اسلامی ایران سه فروند از این نوع زیر دریایی سنگین (کیلو) تحت عناوین طارق، نوح و یونس را در اختیار دارد و تا کنون توانسته است علاوه برتعمیر ، بازسازی و کارکردهای معمول، موشک کروز را در یک فرایند ۲ مرحله ای از زیر آب توسط آنها شلیک کند.
** زیر دریایی کیلو
زیردریایی کلاس کیلو نوعی زیردریایی نظامی با موتور دیزلی - الکتریکی ساخت کشور روسیه است که در مجموع ۵۷ فروند از این زیردریایی ساخته شده که ۴۷ فروند از آنها در نیروی دریایی هشت کشور روسیه، چین، ایران، ویتنام، لهستان، الجزایر، رومانی و هند فعال هستند.
وزن این زیردریایی با بارگیری کامل در زیر آب به سه هزار تا سه هزار و ۹۰۰ تن میرسد و طول آن ۷۰ تا ۷۴ متر است. کیلو بیشتر به منظور ماموریتهای ضد زیردریایی و ضدکشتی در آبهای کمعمق طراحی شدهاست و به اژدرهای ۵۳۳ مم، موشکهای ضدکشتی، مینهای دریایی و موشکهای دفاع هوایی کوتاهبرد مسلح است.
حفاظت از پایگاههای دریایی، تأسیسات ساحلی و خطوط کشتیرانی و انجام ماموریتهای شناسایی و گشتزنی از دیگر وظایف این زیردریاییهاست که از بیصداترین زیردریاییهای دیزلی دنیا بهشمار میروند.
نیروی دریایی ارتش اواخر سال گذشته در دومین روز از رزمایش ولایت ۹۷ از زیر دریایی طارق اقدام به پرتاب موشک کروز کرد که به گفته فرماندهان نیروی دریایی در این روش مکان و موقیت زیر دریایی شناسایی نمی شود.
** زیر دریایی فاتح
نیروی دریایی ارتش علاوه بر زیر دریایی های کیلو زیر دریایی های سبک و نیمه سنگینی را نیز در اختیار دارد که به صورت کاملا بومی طراحی و تولید شده اند.
زیر دریایی ۵۲۷ تنی فاتح که ۲۸ بهمن ماه برای نخستین بار به آب انداخته شد، توانایی حرکت در عمق ۲۰۰ متر را به صورت عادی داشته و بیشینه ژرفای قابل دستیابی برای آن نیز ۲۵۰ متر است.
فاتح دارای توان دریانوردی به مدت ۳۵ روز است که از این لحاظ نیز بهبود چشمگیری نسبت به زیردریایی غدیر دارد؛ سرعت سطحی فاتح ۱۱ نات (۲۰٫۳۵ کیلومتر بر ساعت) و در حالت غوطه ور ۱۴ نات (۲۵٫۹ کیلومتر بر ساعت) است. این زیردریایی توانایی حمل موشکهای زیرسطحی، موشکهای دوشپرتاب سطح به هوا و همچنین امکان حمل نیروهای تکاور و رساندن آنها به نقاط مورد نظر را نیز دارد.
فاتح دارای چهار مقر پرتاب اژدرهای کالیبر ۵۳۳ میلیمتری است و توانایی حمل هشت مین دریایی و ۲ اژدر رزرو را نیز دارد.
بر اساس اعلام وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، نقش اصلی زیردریایی فاتح مقابله با یگان های شناور سطحی و زیر سطحی با استفاده از اژدر و موشک است. این زیردریایی می تواند به صورت انفرادی یا گروهی (به همراه سایر زیردریایی ها، یگان های شناور و تجهیزات ساحلی) عمل کند.
ماموریت مهم دیگر این زیردریایی قابلیت مین ریزی در دریا است و چنانچه تهاجم آبی خاکی به سواحل کشور متصور باشد، از این کلاس زیردریایی در فاصله مناسب از ساحل به عنوان یگان جلودار با هدف مقابله با یگان های آبی خاکی حامل نفر و تجهیزات دشمن استفاده می شود.
عملیات تجسس و جمع آوری اطلاعات از دیگر ماموریت های حائز اهمیت زیردریایی فاتح در زمان صلح است. این زیردریایی دارای قابلیت ممتاز در اجرای عملیات چریکی بوده و قادر است در بنادر و نقاط محدود سواحل وارد شده و به انتقال نیروی مخصوص بپردازد.
زیردریایی فاتح به لحاظ ابعاد بدنه و پروانه، هوشمندی دستگاه ها و سامانه ها، مناسب اجرای ماموریت های محوله است.
زیر سطحی فاتح ابرسامانه ای با بیش از ۴۱۲ هزار قطعه و نتیجه تلاش ۴ میلیون و ۲۰۲ هزار نفر ساعت متخصصان توانمند داخلی است که در صنایع دریایی وزارت دفاع با همکاری نیروی دریایی ارتش و مبتکران دانشگاه ها و مراکز علمی کشور، طراحی و ساخته شده است.
** زیردریایی غدیر
غدیر زیر دریایی کلاس سبک نیروی دریایی ایران است که که بیشتر در آب های کم عمق کاربرد دارد، از این رو می تواند در محدوده خلیج فارس، تنگه هرمز و دریای عمان مورد استفاده قرار گیرد.
این زیردریایی کاملا ایرانی که با توجه به سرعت ۳۰ ثانیه ای جدا شدن آن از اسکله و قابلیت بالا در غوص، صعود و مانور یک زیر دریایی عملیاتی محسوب می شود، می تواند با کمک ۲ مقر طراحی شده در جلوی آن اژدر شلیک کند.
این زیردریایی ۲۹ متری می تواند به راحتی در بستر دریا قرار گیرد تا از دید رادارهای دشمن پنهان بماند و از اعماق آب های جنوبی کشور دشمن را غافلگیر کند.
قدرت جابجایی سریع نیرو، رهگیری شناورهای سطحی و زیر سطحی دشمن، قابلیت شناسایی اهداف نظامی، حمل نیروهای تکاور و مدت زمان ماندگاری مناسب در زیر آب از جمله توانمندیهای این زیرسطحی ۱۱۵ تنی است.
از دیگر ویژگیهای غدیر می توان به چابکی لازم برای انجام سریع مأموریتها، سونار اندازه کوچک، دستگاه کنترل عمق خودکار، سامانه های هدایت دستی، هیدرولیک و خودکار، حداقل صدای خروجی و بکارگیری از موتورهای دیزل–الکتریک اشاره کرد که امکان شناسایی آن را توسط دشمن به حداقل می رساند.
سامانه نوین پرتاب اژدر نیز از قابلیت های بسیار مهم این زیرسطحی است که دقت بالای هدف گیری را در اختیار غدیر قرار می دهد.
همچنین سامانه های مخابراتی بسیار پیشرفته غدیر که همگی ساخت صنایع داخلی هستند، برقراری ارتباط با سایر واحدهای شناور، واحدهای هوادریا و مراکز فرماندهی و تبادل اطلاعات را به صورت امن و در یک شبکه هماهنگ و یکپارچه فراهم کرده اند که موجب ارتقا کارایی و هم افزایی توان عملیاتی نیروهای عمل کننده در فضای نبرد نامتقارن شده است.
نظر شما