۱۰ مرداد ۱۳۹۸، ۱۳:۳۴
کد خبر: 83420750
T T
۰ نفر
مخالفان و موافقان صفرهای روی پول چه می گویند؟

تهران- ایرنا- مصوبه دولت برای حذف چهار صفر از واحد پول ملی، از دید برخی ناظران با توجه به تجربه های بین المللی، پیامدهای مثبتی چون کاهش تورم را به دنبال خواهد آورد. اما گروهی از کارشناسان این اقدام را در مدیریت چالش های اقتصادی بی اثر می دانند و شماری دیگر در مورد پیامدهای نامطلوب آن هشدار می دهند.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، در جلسه دیروز (چهارشنبه ۹ مرداد) هیات دولت کلیات لایحه حذف چهار صفر از پول ملی در دولت تصویب شد. انتشار خبر این مصوبه دولتی که باید در چارچوب لایحه ای برای بررسی و طی روند قانونی شدن به مجلس ارایه شود، موجی از واکنش ها در فضای مجازی را به دنبال داشت. کاربران واکنش های خود را در طیفی متنوع از نظرات حمایتی تا انتقادی در این ارتباط گستردند. هشتگ هایی چون «#حذف_صفر_از_پول_ملی»، «#حذف_صفر» و .. معرف واکنش هایی در این ارتباط بود.

گروهی این طرح را دیرهنگام، ولی لازم و ضروری دانستند که احتمالا می تواند بخشی از چالش های اقتصادی کشور را برطرف کند. کاربری پیامدهای مثبت این اقدام را به صورت موردی برشمرد:«کاهش نرخ تورم، نقل و انتقال آسان تر پول، صرفه جویی در هزینه هی چاپ اسکناس، صرفه جویی در هزینه های معاملاتی در مسایل مالی، آثار مثبت روانی در جامعه، تقویت پول ملی و افزایش ارزش اسمی آن، جلب اعتماد سرمایه گذاران خارجی، سادگی در مبادلات و ...». این ها نمونه ای از دلایلی است که در توجیه تصویب و اجرایی سازی این طرح نام برده شده است.

تعدادی هم این تصمیم را اقدامی انحرافی برای تغییر مسیر افکار عمومی از مطالبات اقتصادی و معیشتی جامعه می دانند. برخی با همین استدلال، این تصمیم را اقدامی «پوپولیستی» ارزیابی می کنند. از دید این افراد دولت در تلاش است تا به جامعه بگوید من در حال انجام کارهای مهمی هستم که دغدغه شما است، در حالی که به ادعای برخی، این اقدام «هیچ تاثیری» بر مسایل اقتصاد کلان کشور نخواهد گذاشت.

«سیدفرید موسوی» نماینده مجلس در توییتی آورد: «حذف بی فایده صفر از پول ملی و دست در جیب آیندگان با پاپ اوراق و برداشت از صندوق برای تامین بودجه جاری، راهکار برون رفت از شرایط اقتصادی فعلی نیست و صرفا گره های موجود را سخت تر می کند. اگر راه حلی برای شرایط فعلی ندارید، اوضاع را پیچیده تر نکنید.»

یک کارشناس مسایل اقتصادی هم نوشت:«تاثیر حذف چهار صفر از پول ملی و تبدیل ریال به تومان بر اقتصاد ایران در حد هیچ است. فقط مردم مدتی گیج می شوند و به صورت مقطعی احساسشان نسبت به قیمت ها و درآمدها تعدیل می شود.»

دیگری اجرای این طرح را منجر به افزوده شدن برگی به «تجربه ناکامی» در مدیریت اقتصادی کشور دانسته و این استدلال را در توجیه ادعای خود مطرح کرده که «هرگونه سیاست پولی کنترلی و حذف صفر از پول ملی، مستلزم ثبات سیاسی و اقتصادی و اجرای آن در بستر آرام اقتصادی و اجتماعی است در صورتی که جامعه ایران در شرایط بحران اقتصادی به سر می برد.»

روزنامه نگاری هم پرداختن به این مساله را نیازمند بررسی چرایی به وجود آمدن این صفرها طی سال های گذشته دانسته است و دولت و مجلس را از تصمیم گیری عجولانه در این حوزه بر حذر داشته است.

برخی هم بار روانی ناشی از این اقدام را مورد توجه قرار دادند. به نوشته یک کاربر، « آیا قشر ضعیف ، کارگران و کارمندان میتونن بار روانی پائین آمدن مبلغ اسمی درآمدشون را تحمل کنند یا نه؟!»

دیگری با این اعتراف که از مسایل اقتصادی سر در نمی آورد، مدعی شد چنین لوایحی نشان می دهد که «دولت طرح و برنامه درستی برای مهار گرانی ها ندارد.»

برخی هم معایب احتمالی حذف صفر را برشمردند. در توییتی «هزینه سنگین اسکناس هاس جدید، افزایش سطح عمومی قیمت ها، ناسازگاری دفاتر و صورت های مالیو پایگاه های اطلاعاتی جدید و قدیم، احتمال کاهش درآمدهای صادراتی به دلیل افزایش پول ملی و ...» جزو ایرادات تصویب و اجرای این لایحه بر شمرده شده اند.

گروهی اما نحوه بازتاب رسانه ای این خبر از سوی رسانه ها را مورد نقد قرار دادند. برخی رسانه ها امروز تیترهایی با این مضمون که «چهار صفر از پول ملی حذف شد» منتشر کردند. از دید گروهی از کاربران، اینگونه نیست که این رسانه ها «تفاوت لایحه و قانون را ندانند» بلکه «برای جذب مخاطب» چنین تیتری می زنند و از وظیفه «اطلاع رسانی» خود عدول می کنند.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha