«امیرعلی ابوالفتح» در گفتوگو با خبرنگار سیاسی ایرنا، درخصوص اقدام دولت آمریکا در تحریم محمدجواد ظریف، گفت: آمریکاییها حدود یک ماه پیش قصد تحریم ظریف را داشتند که بیشتر یک نوع هشدار دادن به وی برای متوقف کردن فعالیتهایش بود و میخواستند موضوع را اصطلاحا تست کنند.
وی با بیان اینکه از فاصله اعلام تحریم احتمالی ظریف تا اقدام بامداد روز پنجشنبه وزارت خزانهداری آمریکا در تحریم وزیر امور خارجه ایران چند اتفاق افتاد که زمینه تحریم ظریف را فراهم کرد، اظهار داشت: عامل نخست، درخواست مایک پمپئو برای انجام سفر به تهران و گفتوگو با رسانههای ایرانی بود که این درخواستها به صورت رسمی با پاسخ مثبتی همراه نشد و به دلیل جدی تلقی نشدن تصمیم واشنگتن برای گفتوگو، با بیاعتنایی همراه شد.
حمایت رهبری نشان داد حرف ظریف، حرف نظام است
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی ادامه داد: تحول دیگر این بود که عدهای در داخل خواسته یا نخواسته، عمدا یا سهوا این پیام را برای آمریکا منتقل کردند که ظریف در حاشیه قرار گرفته، مورد اعتماد حاکمیت نیست و حرف و عمل اصلی را دیگران میزنند. این مسئله به نامه گلهگذاری وزیر امور خارجه ختم شد که رهبری قویا این مسئله را رد و از ظریف حمایت کرد.
ابوالفتح با بیان اینکه حمایت رهبر انقلاب نشان داد که وزیر امور خارجه به حاشیه نرفته است، تصریح کرد: حمایت رهبری نشان داد علیرغم برخی از اختلاف نظرها و تفاوت سلیقهها در مسائل کلی یا جزیی، شکافی در عرصه دیپلماسی نظام ایجاد نشده و حرف نظام، حرف ظریف و حرف ظریف، حرف نظام است.
ظریف به دلیل توانمندی، اثرگذاری و نقش بیبدیلش تحریم شد
وی یادآور شد: آمریکایی زمانی که دیدند که نمیتوانند از شکاف میان وزیر امور خارجه و نظام بهرهبرداری کنند، ظریف را تحریم کردند، ظریف به خاطر اینکه وزیر امور خارجه ایران است، تحریم نشد، به خاطر اینکه منویات نظام و خواستههای رهبری را مورد پیگیری قرار میدهد، تحریم شد. در واقع تحریم ظریف به دلیل توانمندی، اثرگذاری و نقش بیبدیل اوست.
این کارشناس ارشد مسائل آمریکا افزود: ظریف در دیپلماسی عمومی که در پیش گرفته، به گونه تاثیرگذاری گفتمانسازی و واژهسازی میکند که تا عمق سیاستهای کاخ سفید را مورد هدف قرار میدهد. نمونه آن را میتوان در ساختن اصطلاح «تیم بی» مشاهده کرد که در افکارعمومی و رسانههای آمریکایی بسیار مورد حمایت قرار گرفت، بازتولید شد و به کاخ سفید نیز رسوخ پیدا کرد.
دولت آمریکا از مصاحبههای ظریف بسیار عصبانی است
ابوالفتح با بیان اینکه کاخ سفید برای خاموش کردن صدای ظریف، وی را تحریم کرده است، ابراز داشت: قبل از ظریف، روسای جمهوری و وزرای امور خارجه ایران بارها به آمریکا سفر کرده و با رسانههای آمریکایی گفتوگو میکردند اما با هیچ کدام از آنها مانند ظریف برخورد نشد. آنچه موجب تفکیک ظریف از دیگران شده، نوع تعامل و دیپلماسی عمومی وی و تیمش در وزارت امور خارجه است.
وی با اشاره به مصاحبههای ظریف با رسانههای آمریکایی بیان کرد: دولت آمریکا از مصاحبههای ظریف که موجب ارتباط مستقیم وی با نخبگان و مردم آمریکا میشود، بسیار عصبانی است و به همین خاطر، در بیانیهای که وزارت امور خارجه آمریکا در این رابطه صادر کرد، وزیر امور خارجه را به عنوان سخنگوی اول نظام ایران معرفی کرده است.
دموکراتها نگران افزایش احتمال جنگ هستند
این پژوهشگر مسائل آمریکا درباره واکنشهای داخلی در آمریکا نسبت به تحریم ظریف نیز یادآور شد: واکنشها نسبت به اقدامات دولت آمریکا قطبی است و موضوع ایران و برجام، این واکنشها را قطبیتر کرده است. هرآنچه موجب برخورد با ایران و تضعیف بیشتر برجام شود، مورد حمایت جمهوریخواهان و آنچه موجب باز ماندن درب دیپلماسی و حفظ برجام شود، مورد حمایت دموکراتها است.
ابوالفتح اضافه کرد: نمایندگان دموکرات کنگره و اعضای دولت اوباما نگران هستند که با تحریم وزیر امور خارجه ایران، کانالهای ارتباط و درب دیپلماسی بستهتر شود و احتمال جنگ افزایش یابد.
جمهوریخواهان به تحریم ظریف قانع نیستند
وی با اشاره به حمایت جمهوریخواهان از تحریم ظریف عنوان کرد: اقدام ترامپ طبیعتا مورد حمایت جمهوریخواهان افراطی مانند تام کاتن، مارک روبیو و لیندسی گرام و همچنین جنگطلبان است. آنها حتی به این تحریم قانع نیستند و معتقدند باید اقدامات تندتری مانند برخورد نظامی هدفمند با ایران و عدم تمدید معافیتهای هستهای انجام شود.
این تحلیلگر ارشد مسائل سیاست خارجی درباره اثرگذاری تحریم ظریف بر روند کاری وی گفت: به شکل سنتی، این اقدام دولت آمریکا نمیتواند بر روند کاری ظریف اثرگذار باشد. آن گونه که ظریف اعلام کرده، اموال و حساب بانکی در آمریکا ندارد که بخواهد توقیف شود و رفت و آمدی نیز به ایالات متحده ندارد. تنها مسئله، سفر به نیویورک برای شرکت در نشستهای سازمان ملل متحد است.
آمریکا نباید مانع سفر ظریف به سازمان ملل شود
ابوالفتح با اشاره به «قرارداد مقر» اظهار داشت: براساس قرارداد مقر میان آمریکا و سازمان ملل متحد که در ۱۹۴۷ امضا شده است، دولت آمریکا موظف به دادن ویزا به ظریف برای سفر به نیویورک در جهت شرکت در نشستهای سازمان ملل متحد است و آنها نباید مانع از سفر وزیر امور خارجه شوند.
وی ادامه داد: نکته حائز اهمیت این است که دولت کنونی آمریکا نشان داده به حقوق بینالملل و مقررات جهانی هیچ توجه و پایبندی ندارد و ابایی از عدم رعایت بدیهیترین اصول ندارد و چه بسا آنها با توجه به ترسی که از ظریف دارند، مانع از سفر وی برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل متحد شوند.
این کارشناس ارشد مسائل آمریکا با اشاره به تهدیدات دولت آمریکا تصریح کرد: ممکن است توئیتر و اینستاگرام به دلیل نگرانی از نوع برخورد دولت ترامپ حساب شخصی ظریف را بسته و اجازه دسترسی به وی را ندهند و رسانههای آمریکایی هم محتاطتر شده و کمتر خواهان گفتوگو با ظریف شوند.
ابوالفتح با یادآوری تروریستی اعلام شدن سپاه از سوی دولت آمریکا خاطرنشان کرد: سابقه رفتار با سپاه نشان داد که دولت آمریکا بیشتر نمایشهای تبلیغاتی انجام میدهد. آنها هرچند سپاه را تروریست اعلام کردند اما در ماههای اخیر موردی از برخورد با سپاه را نداشتند. اکنون نیز باید منتظر ماند و دید اقدام آمریکا در مورد ظریف جنبه عملی به خود میگیرد یا آنکه نمایشی و تبلیغاتی است.
نظر شما