۱۲ مرداد ۱۳۹۸، ۱۴:۴۷
کد خبرنگار: 2562
کد خبر: 83422983
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

توجه رسانه های داخلی به سیگنال های مثبت در روابط ایران و امارات

تهران- ایرنا- رایزنی‌های تهران و ابوظبی در روزها و هفته‌های اخیر که در وجوه مختلف سیاسی، اقتصادی و همکاری‌ های ساحلی جریان یافته است، به زعم اهالی رسانه و صاحبظران، نشانه‌های جدی و مثبتی از تغییر رویکرد امارات نسبت به تهران پدیدار کرده است.

به گزارش خبرگزاری آناتولی ترکیه به نقل از منابع آگاه اماراتی، مقام های این کشور پس از این که ایران اعلام کرد که یک پهپاد آمریکایی را ۲۰ ژوئن (۳۰ خرداد) در خلیج فارس هدف قرارداده و ساقط کرده است، نشست محرمانه ای در خصوص تحولات خلیج فارس برگزار کردند.

مقامات ابوظبی در این نشست بر لزوم بازنگری  در سیاست های خارجی امارات تاکید کرده است.بنابر گزارش منابع آگاه، محمد بن راشد هشدار داده که اگر یک موشک از جانب ایران به امارات برخورد کند، امارات از سرمایه‌گذاران خارجی خالی می شود و نمی توان کارگران آسیایی را نگه داشت.

به گزارش گروه نشریات خبری، بررسی روزنامه‌ها، تارنماها و خبرگزاری‌های داخلی نشان می‌دهد که چرخش غیر منتظره امارات به سمت ایران در مطالب منتشره رسانه های داخلی برجسته شده است.

به اعتقاد رسانه های داخلی امارات متحده عربی با درک پیامدهای مخرب هرگونه تقابل احتمالی با ایران، تلاش‌هایی برای نزدیک شدن به تهران را آغاز کرده است.

رسانه های داخلی، هدف اصلی امارات برای تنش‌ زدایی با ایران را ناشی از اضطرار امنیتی این کشور دانستند.

رسانه‌های اصلاح طلب

عبارت‌های به کار رفته در اخبار و گزارش‌های رسانه‌های نزدیک به جریان اصلاح طلب عبارتند از: امارات به این نتیجه رسید که با توجه به عدم اراده آمریکا، ضریب آسیب‌پذیری آنها در برابر ایران بسیار بالا رفته است؛‌ اماراتی ها با حسابی معقول تصمیم گرفتند تا حساب خود را از بحران های منطقه جدا کنند؛‌ اثبات حسن نیت ابوظبی به تهران؛‌ حاکمان امارات به این واقعیت رسیده‌اند که نمی‌توانند کشوری با ظرفیت ایران را از معاملات اقتصادی حذف کنند و راهی جز تعامل ندارند؛ ماجرای ساقط کردن پهپاد آمریکایی نقطه عطفی در نتیجه‌گیری اماراتی‌ها برای تغییر سیاست خارجی‌شان محسوب می‌شود.

واکاوی تغییر سیاست امارات

«دلایل چرخش امارات به سمت ایران» تیتر نخست روزنامه ابتکار است که در بخشی از آن می خوانیم: امارات به این نتیجه رسید که با توجه به عدم اراده آمریکا، ضریب آسیب‌پذیری آنها در برابر ایران بسیار بالا رفته است. به همین جهت حداقل در سطح تاکتیکی به سمت تغییر سیاست خارجی خودشان گام برداشتند که خروجی آن فعلاً می‌تواند تنش‌ زدایی در سطح متوسط با ایران باشد.

احمد دستمالچیان تحلیلگر مسائل خاورمیانه در گفت‌وگو با خبرنگار سیاسی ایلنا، با اشاره به سفر هیات نظامی امارات متحده عربی به تهران و خروج این کشور از ائتلاف نظامی به رهبری عربستان سعودی علیه یمن، در تحلیل چرخش سیاسی ابوظبی به سمت تهران گفت: معتقد هستم اماراتی‌ها به این نتیجه رسیدند که اگر بیش از این به سیاست‌های توسعه‌طلبانه خود ادامه دهند ضربات اقتصادی، نظامی و حیثیتی بیشتری را متحمل می‌شوند لذا با حسابی معقول تصمیم گرفتند تا حساب خود را از بحران های منطقه جدا کنند.

مصطفی نجفی پژوهشگر مسائل خاورمیانه در گفت‌وگو با «‌ابتکار» اظهار داشت: امارات بخشی از نیروهای خود را از یمن خارج کرد. معتقدم این امر در راستای اثبات حسن نیت ابوظبی به تهران بود. درواقع این سیگنال به ایران منتقل شد که امارات سعی دارد رویکردی انعطاف‌پذیرتر در جنگ یمن اتخاذ کند. در دو سه ماه اخیر هم شاهد بودیم که لفاظی‌های دیپلماتیک امارتی‌ها علیه ایران به شدت کاهش پیدا کرده و حتی رسانه‌های این کشور نیز تمایل زیادی به تقابل رسانه‌ای با ایران از خود نشان ندادند. نکته بعدی آن است که نقطه آغازین تغییر در سیاست خارجی امارات، بحث تنش‌های اخیر در منطقه نبوده، بلکه نقطه شروع این تغییر سفر هیئت اماراتی به سوریه و برقراری روابط دیپلماتیک، تجاری و اقتصادی با این کشور بود. به نظر می‌رسد اماراتی‌ها به این نتیجه رسیدند که همراهی کامل با سیاست‌های عربستان در منطقه ممکن است تبعات بسیار زیادی برای این کشور داشته باشد. ماجرای ساقط کردن پهپاد آمریکایی نیز نقطه عطفی در نتیجه‌گیری اماراتی‌ها برای تغییر سیاست خارجی‌شان محسوب می‌شود.

بهبود فضای تجارت بین دو کشور

فرشید فرزانگان رئیس اتاق بازرگانی ایران و امارات در گفت‌وگو با خبرنگار اقتصادی ایلنا در خصوص آخرین وضعیت تجارت بین دو کشور گفت: به نظر می‌رسد که این روزها فضا نسبت به گذشته بهتر شده است و حاکمان امارات به این واقعیت رسیده‌اند که نمی‌توانند کشوری با ظرفیت ایران را از معاملات و معادلات اقتصادی منطقه حذف کنند و راهی جز تعامل ندارند.

وی ادامه داد: با توجه به تغییر رفتار بازرگانان و فعالان اقتصادی کشورهای حوزه خلیج فارس به نظر می‌رسد سایر کشورهای منطقه نیز به این نتیجه رسیده‌اند که کشوری که شمال خلیج فارس و دریا عمان را در اختیار دارد، راه ارتباطی به آسیای میانه و قفقاز است و یک بازار ۸۰ میلیونی دارد را نمی‌توان نادیده گرفت.

اولین موضع رسمی امارات پس از چرخش به سوی ایران

به گزارش نامه نیوز،‌ وزیر مشاور در امور خارجه امارات متحده عربی ضمن تاکید بر همکاری مستمر امارات با عربستان سعودی، اعلام کرد که موضع مشترک این دو کشور در مورد پرونده ایران، اجتناب از درگیری و مقدم کردن رویکرد سیاسی بر مواجهه است. «انور قرقاش» وزیر مشاور در امور خارجه امارات متحده عربی، روز گذشته در سلسله پیام‌هایی در توییتر خود نوشت: موضع امارات متحده عربی و عربستان سعودی در مورد پرونده ایران مشترک است و این دو کشور رویکرد سیاسی را به مواجهه و درگیری ترجیح می‌دهند. قرقاش همچنین در اشاره به نحوه پوشش اخیار دیدار فرمانده گارد ساحلی امارات با همتای ایرانی در رسانه‌های قطری، مقام‌های قطر را متهم کرد که قصد دارند با برجسته کردن برگزاری این نشست در تهران از این موضوع بهره‌برداری سیاسی کنند.

واکنش رهبر جنبش انصار الله

به گزارش ایسنا، محمد علی البخیتی از رهبران برجسته انصارالله و عضو شورای عالی سیاسی اعلام کرد: پس از تغییر چشمگیر در موضع سیاسی و نظامی ابوظبی، انصارالله تصمیم گرفته است حملات به این کشور را متوقف کند. این در حالی است که انور قرقاش، وزیر مشاور امارات در امور خارجه در واکنش به این نشست در توییتی نوشت: با عربستان سعودی درباره استراتژی مرحله آتی در یمن توافق کردیم و درباره پرونده ایران موضع مشترک ما جلوگیری از رویارویی و اولویت‌بخشیدن به همکاری سیاسی است.

رسانه‌های اصولگرا

در ادامه به برخی از عبارت‌های به کار رفته در گزارش‌های رسانه‌های نزدیک به جریان اصولگرا اشاره می‌شود: امارات در همه سطوح شروع به تجدید نظر در محاسبات خود کرد؛ سفر هیئت اماراتی به تهران و نشست مشترک گارد ساحلی امارات با همتایان ایرانی نه‌تنها باعث خشم سعودی‌ها شده بلکه بن‌سلمان ولیعهد آل‌سعود را بسیار نگران کرده است؛‌ دلخوری آل‌سعود و به‌ویژه بن‌سلمان از رویکرد جدید امارات در قبال ایران؛‌ آل‌سعود از این مسئله عصبانی شده و برای ظاهرسازی می‌گوید اتفاق جدیدی نیفتاده است!

چرایی تجدید نظر امارات

روزنامه جوان یادداشت روزنامه «رأی الیوم» بازتاب داده و می نویسد: دیدار فرماندهان گارد ساحلی ایران و امارات برای اولین بار پس از سال ۲۰۱۳ و در پاسخ به درخواست امارات انجام گرفت آن هم پس از سفری که عبدالله بن زاید، وزیر خارجه امارات به مسکو داشت و گزارش‌های خبری حاکی از این بود که امارات در مسکو خواهان گشایش کانال ارتباط و گفتگو با ایران شده بود که این امر نشان دهنده تغییر رویکرد امارات در مسائل متعدد و مهم‌ترین آن جنگ یمن و اختلاف با ایران است.

رهبران امارات، چه در سطح نظامی و چه سیاسی، به این اعتقاد محکم رسیده‌اند که از جنگ در یمن که وارد پنجمین سال خود شده پیروز خارج نخواهد شدو با وقوع هر جنگی در منطقه امارات از مهم‌ترین قربانیان آن خواهد بود. بخصوص در سایه روحیه شهادت‌طلبی ایرانی‌ها که در جسارت آن‌ها برای سرنگونی پهپاد آمریکایی و توقیف نفتکش انگلیسی به عنوان یک پاسخ تلافی جویانه برای بازداشت یک تانکر نفت ایرانی در تنگه جبل طارق نمودار شد و به همین دلیل است.

کیهان به نقل از خبرگزاری «آناتولی» و یک منابع مطلع نوشته است که هدف قرار گرفتن پهپاد متجاوز آمریکایی توسط ایران، به تغییر محاسبات امارات و اصلاح رویکردهای سیاست خارجی این کشور منجر شده است.آناتولی از منابع نزدیک به افراد مطلع در امارات، به اطلاعاتی دست یافته که دلایل بروز نشانه‌های اخیر از تغییر در سیاست خارجی امارات و عزم این کشور برای بهبود روابط با ایران را روشن می‌کند.به گفته این منبع که خواسته نامش فاش نشود، روز ۲۰ ژوئن (۳۰ خرداد) پس از آنکه اعلام شد ایران یک هواپیمای [بدون سرنشین] آمریکایی را ساقط کرده است، شاهزاده‌های امارات نشستی سری برگزار کردند. در این نشست، «محمد بن‌زاید» ولی‌عهد ابوظبی و «شیخ محمد بن راشد آل مکتوم» حاکم دوبی و نخست‌وزیر امارات، حضور داشتند. این منبع مطلع گفت در این نشست، آل مکتوم از سیاست خارجی کشور انتقاد و بر لزوم بازنگری در آن، تأکید کرد.

نگرانی و خشم سعودی‌ها

خبرگزاری تسنیم نوشت: سفر هیئت اماراتی به تهران و نشست مشترک گارد ساحلی امارات با همتایان ایرانی نه‌تنها باعث خشم سعودی‌ها شده بلکه بن‌سلمان ولیعهد آل‌سعود را بسیار نگران کرده است. همراهی بدون فایده بن‌زاید با بن‌سلمان سرانجام وی را به این جمع‌بندی رسانده که درتعامل با ولیعهد جوان سعودی غیر از تحمل هزینه هیچ منفعتی نصیب کشورش نمی‌شود و لذا در شرایط کنونی ترجیح داده است تا این هزینه‌زایی را به حداقل برساند و در نتیجه و طی اقدامی معقول مسئله ازسرگیری رابطه با جمهوری اسلامی ایران را در دستور کار قرار داده است. بعد از سفر هیئت اماراتی به تهران فضای مجازی توسط سربازان مجازی بن‌سلمان درحقیقت منفجر شد. همه سربازان مجازی این فضا البته امارات را به خیانت متهم کردند این مسئله البته بیش از هرچیز حجم دلخوری آل‌سعود و به‌ویژه بن‌سلمان از رویکرد جدید امارات در قبال ایران را نشان داد.

روزنامه کیهان در ستون گفت و شنود خود نوشت: گفت: روزنامه سعودی شرق‌الاوسط نوشته است؛ نشست گارد ساحلی ایران و امارات یک رویداد همیشگی است و هیچ چیز جدیدی نیست!گفتم: ولی این نشست سالانه از سال ۲۰۱۳ تاکنون یعنی طی ۶ سال گذشته انجام نشده بود و حالا که امارات اعلام کرده از ائتلاف سعودی در جنگ یمن بیرون می‌رود، معنی خاصی دارد و نشان می‌دهد امارات هم مثل قطر حاضر نیست با طناب پوسیده آل‌سعود وارد چاه شود و این برگ دیگری از اقتدار ایران است.گفت: آل‌سعود هم از همین مسئله عصبانی شده و برای ظاهرسازی می‌گوید اتفاق جدیدی نیفتاده است! وگرنه سعودی‌ها رسما اعلام کرده‌اند از سرگیری این نشست بعد از ۶ سال و سفر هیئت اماراتی به ایران «خیانت امارات به اعراب» است!

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha