رئیس جمهوری: پاسخ به تماس تلفنی اوباما به توافق ژنو سرعت داد

تهران - ایرنا - رئیس جمهوری با اشاره به سفر خود به مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۹۲ تصریح کرد: اگر در نیویورک وزیر امور خارجه ما با وزیر امور خارجه آمریکا دیدار نکرده بود و من به تلفن اوباما جواب نمی‌دادم، این کار با سختی و کندی انجام می‌شد.

 حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی امروز - سه شنبه- در دیدار وزیر، معاونان و مدیران ارشد وزارت امور خارجه اظهار داشت: سیاست خارجی ویژگی خاص و یک روابط تنگاتنگی با ملت دارد، ملت مشخصه اش در یک جا محدوده ای است که داخل را از خارج جدا می کند، مرزهای جغرافیایی و مرزهای سیاسی داخل و خارج خودی و بیگانه  ملیت ما را به همبستگی ما را کامل‌تر می کند.
 

وزیر خارجه نماینده کل ملت ایران است

وی اظهار داشت:  وقتی می گوییم سیاست خارجی یعنی نحوه تعامل کل یک ملت و یک کشور با بیرون و دیگران، سیاست خارجی نمی تواند سیاستی باشد که مربوط به یک جناح یک حزب یک جمع باشد، سیاست خارجی مربوط به کل ملت ایران است و وزارت خارجه و شخص وزیر خارجه وقتی در سیاست بیرونی ما و خارجی ما حرف می زند و به عنوان نماینده کل ملت ایران است نه نماینده یک گروه و جناح به همین دلیل دیپلماسی و سیاست خارجی ما باید یکپارچه باشد.

روحانی تصریح کرد: اگر ملت یکپارچه را می خواهیم آن ملتی توانمند و قدرتمند است که یکپارچه باشد تکه تکه شدن و جداشدن بخش های مختلف منابع قدرت یک ملت توان ملت را می کاهد.

وزیر امروز خارجه ما یک مجتهد سیاسی است

رئیس شورای عالی امنیت ملی با تاکید بر اینکه ملتی توانمند است و می‌تواند در برابر دشمن خارجی مقاومت کند که آن ملت یکپارچه باشد، اظهار داشت: سیاست خارجی دوران قبل و بعد از انقلاب را دیده‌ایم. مردم ما یک انقلاب ملی و اسلامی بزرگ را به ثمر رساندند. یکی از ویژگی‌های انقلاب ما استقلال است که به عنوان یکی از شعارهای اصلی مردم متجلی بود و اینکه وابستگی ما به قدرت‌های خارجی قطع شد.  
روحانی با بیان اینکه یکی از تحقیرهای بزرگی که قرن‌ها بر مردم ایران تحمیل شده بود و آن تحقیر در برابر قدرت‌های بیگانه و تسلیم شدن و سر فرود آوردن بود، این تحقیر را انقلاب برداشت، تصریح کرد: ملت ما مستقل شد و در همه مجامع جهانی وقتی ما حرف می‌زنیم، می‌دانند ما به عنوان نماینده ملت‌مان حرف می‌زنیم و نه نمایندگی شرق و غرب و این و آن ملت.  
وی ادامه داد: وزیر امور خارجه ما وقتی حرف می‌زند به عنوان نماینده ملت ایران حرف می‌زند ولی خیلی از کشورها وقتی در سازمان‌های بین‌المللی حرف می‌زنند، به عنوان نمایندگی یک قدرت بزرگ یا ابرقدرت حرف می‌زنند و حرف‌های آنها را به شکلی دیگر تکرار می‌کنند. شاید این افتخار نصیب خیلی از کشورها نباشند.
رئیس‌جمهور با بیان اینکه خیلی از کشورها مستقل هستند ولی عددشان زیاد نیست، خاطرنشان کرد: معمولا کشورها وابستگی دارند. آنچه در سیاست خارجی برای ما مهم است این است که وزارت امور خارجه به عنوان نیروهای تخصصی کارشناس در امر سیاست خارجی و روابط خارجی هستند یعنی شما، سفرا و سایر مقامات وزارت امور خارجه به عنوان کارشناسان امین نظام در سیاست خارجی هستید.  
روحانی افزود: کارشناس امین آنجایی که باید مشورت بدهد، باید آنچه می‌فهمد، تشخیص می‌دهد و تقاضای مشاور امین می‌کند، حرف خود را به صراحت بزند؛ هرچند ممکن است آن حرف که به رئیس‌جمهور می‌زند، خوشایند نباشد. اگر خوشایند این و آن باشد از امانت خارج می‌شویم.  
وی با بیان اینکه در قرآن درخصوص پیامبران مسئله «رسول امین» تاکید شده است، خاطرنشان کرد: وزارت خارجه دو جا امانت‌دار هستند. سفیر، وزیر و معاون وزیر باید در جمع نظر کارشناسی‌اش را بدهد؛ مخصوصا ظریف که یک نخبه و مجتهد سیاسی است. برخی‌ها در سیاست درس خوانده و تجربه هم دارند ولی به مقام اجتهاد نرسیدند ولی وزیر امروز خارجه ما یک مجتهد سیاسی است.

تصمیمات مهم سیاست خارجی را نظام می‌گیرد

رئیس شورای عالی امنیت ملی گفت: ما مسئولین نمایندگان مردم هستیم و در جایی که باید بحث کارشناسی شود باید با رعایت امانت صحبت کنیم. در هر سطح و جمعی هم فرقی نمی کند، چرا که آنجا از طرف مردم حرف می زنیم.
وی افزود: در همه کشورهای دنیا تصمیم‌های مهم روابط خارجی و سیاست خارجی را نظام می گیرد که وابسته به ساز و کار قانون اساسی آن کشور، در یک نظام دولت این تصمیم را می گیرد در نظامی دیگر یک شورا یا مقامات ارشد آن کشور. ما نظرمان را به صراحت می گوییم، اما تصمیم گیری ساز و کاری مشخص دارد. وقتی نظام به تصمیمی رسید ما باید آنجا هم امین باشیم و با امانت تصمیم نظام را به دنیا اعلام کنیم.
روحانی تصریح کرد: ممکن است در شورای عالی امنیت ملی - که بنده هم به عنوان نماینده مردم ایران حضور دارم - جمع تصمیمی را اخذ می کند که بنده مخالف آن باشم، اما به عنوان نماینده آن شورا آن تصمیم را امضا می‌کنم. بعضی این مسئله را درست لمس نمی کنند که اگر من به عنوان رئیس جمهور نظرم را برای مردم بیان می کنم، اما اگر لایحه ای را دادم به مجلس و مجلس آن را تغییر داد و قانونی مصوب شد که با نظر من منتفاوت است، من موظفم آن قانون را امضا و اجرا کنم. این دو گانگی نیست.
وی ادامه داد: همه ما باید نظراتمان را با قدرت و بدون و کم و کاست بیان کنیم، اما اگر ساز و کار تصمیم گیری، تصمیمی را گرفت همه ما موظف هستیم آن را اجرا کنیم.

وزیر امور خارجه با صراحت نظرات کارشناسی خود را بیان می‌کند

رئیس جمهوری اسلامی ایران در ادامه گفت: من شهادت می دهم وزیر خارجه ما در همه جلسات در هر سطحی که برگزار شده است، نظراتش را به صراحت بیان کرده است. این امتیاز بزرگی است. ممکن است بعضی افراد لمس نکنند این امتیاز چقدر بزرگ است و چه شهامتی نیاز دارد. وزیر رو به روی رئیس جمهور است و نظرش را به صراحت بیان می کند حتی اگر می داند رئیس جمهور با نظرش مخالف است. اما وزیر امورحارجه ما چون خود را مشاور عالی نظام در امر سایست خارجی می داند، نظرات کارشناسی اش را با صراحت بیان می کند.
روحانی خاطر نشان کرد: اگر در نظام تصمیمی اتخاذ می شود، بعد از تصویب مجری هستیم و اینجا همه ما باید امانت دار باشیم و من شهادت می دهم در این مرحله هم وزیر ما رسول امین بوده. یعنی وقتی نظر جمعی را شنید ممکن است گاها نظرش متفاوت بوده اما نظر جمع را اجرا کرده چون تصمیم نظام بوده است.
وی خاطرنشان کرد: این مسئله برای دولتی که از آغاز تبلغاتش با مردم سیاست خارجی را به رای مردم گذاشته  مسئله مهمی است. در دولت های قبلی هم سیاست‌های خارجی قاعدتا در چارچوب منافع ملی اتخاذ می‌شده که من به آن ها کاری ندارم اما در دولت ما هم اول و هم دوم نظرم را در سیاست خارجی به رای مردم گذاشته ام.

فحاشی و سخنرانی علیه دنیا هنر نیست 

روحانی ادامه داد: من به عنوان رئیس جمهوری هم در دور اول و هم دور دوم؛ نظرم را در سیاست خارجی به رای مردم گذاشتم و یکی از شعارهای اصلی در انتخابات تعامل سازنده با جهان بود. شاید یکی از دلایلی کسانی که به من رای دادند همین اصل تعامل سازنده با دنیا باشد.  
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه تعامل سازنده با جهان کار دشواری است؛ تاکید کرد: تقابل با جهان آسان ترین کار است، فحاشی و سخنرانی علیه دنیا هنر نیست و تقابل با دنیا هنرمندی نمی خواهد.  
وی ادامه داد: ممکن است در برهه ای کشوری در برابر جمع یا کشور دیگری مسیر تقابل را انتخاب کند اما اساس در روابط و سیاست خارجی تعامل سازنده است. مقام معظم رهبری در دور دوم دولت هم تعبیر تعامل گسترده با جهان فرمودند و بنابراین این سیاست نظام و خواست مردم است.  
حجت الاسلام روحانی خاطرنشان کرد: همه ما کارگزار نظام هستیم اما به یک معنا هم کاره ای نیستیم و همه باید مطیع نظر اکثریت قاطع مردم باشیم. مبنای نظام ما بر این است که تمام مقامات با رای مردم مشروعیت پیدا می کنند. هر کس در هر مقامی مستقیم یا غیرمستقیم با رای مردم به آن مقام رسیده است و جمهوریت نظام جمهوری اسلامی به معنای واقعی و نه شعاری، جمهوری است.  
وی افزود: مردم با رای خود اعضای شوراها، نمایندگان مجلس، خبرگان و رئیس جمهوری را انتخاب می کنند. اصل ۶ قانون اساسی صراحتا اعلام می کند که اداره امور مردم و کشور با رای مردم و از طریق انتخابات مختلف انجام می گیرد.
 رئیس جمهوری تاکید کرد: اینکه آمریکا فکر می کند با تحریم و فشار می‌تواند نظام را تغییر دهد و مردم را از جمهوری اسلامی رویگردان کند تا عشق به ایران را کنار بگذارند؛ تا زمانی که اصل ۶ قانون اساسی پابرجاست این امر امکان پذیر نیست.  

اگر از اصل ۶ فاصله گرفتیم دیر یا زود باید خداحافظی کنیم

روحانی ادامه داد: تضمین جمهوری اسلامی ایران برای قرن ها در تاریخ آینده، با اجرای درست اصل ۶ قانون اساسی است و اگر از اصل ۶ فاصله گرفتیم باید دیر یا زود خداحافظی کنیم. اصل ۵۹ قانون اساسی به عنوان بند کمکی اصل ۶ است و این اصول جمهوری اسلامی ایران را برای همیشه تضمین می کند، یعنی با اجرای اصل ۵۹ و ۶ و تعهد به این اصول و البته همه اصول قانون اساسی اگر همه جهان کنار هم باشند نمی توانند نظام جمهوری اسلامی را تغییر دهند.  

وی با تاکید بر اینکه اساس جمهوری اسلامی ایران نظر مردم است، گفت: نمی توانیم مخالف خواست مردم ساز جداگانه ای بزنیم.
رئیس دولت تدبیر و امید با اشاره به مصوبه هیات دولت در تبدیل ریال به تومان گفت: استدلال من درباره مصوبه اخیر دولت و تبدیل پول ملی از ریال به تومان این بود که ما باید با زبان مردم حرف بزنیم. امروز در گفت و گوی مردم ریال جایگاهی ندارد و بیشتر در بانک ها و مکاتبات رسمی ریال نوشته می شود.  
رئیس جمهوری با اشاره به اینکه تفاوت میان ریال و تومان برای مردم دشواری به وجود آورده است، گفت: کمتر کشوری را سراغ دارم که پول ملی با آنچه گفته می‌شود و آنچه نوشته می شود تفاوت داشته باشد. ما باید تابع مردم باشیم.
رئیس جمهوری گفت: اگر در بانک بگویید ۱۰هزار تومان می خواهیم، در سند بانکی می نویسند ۱۰۰هزار ریال؛ در مکاتبات رسمی و در بانک به یک گونه حرف می زنیم اما مردم به گونه ای دیگر حرف می زنند که این موضوع برای مردم دشواری ایجاد کرده است.
روحانی با تاکید بر این که ما باید تابع مردم باشیم، افزود: کمتر کشوری را سراغ داریم که زبان مردم در پول ملی با آنچه که می‌نویسند تا این اندازه تفاوت داشته باشد.
وی تاکید کرد: سالیان درازی است که واحد پول رسمی «ریال» شده است، سالهاست این اتفاق افتاده است اما کسی گوش نمی‌کند و هیچ کس از واحد ریال استفاده نمی‌کند از طرفی وقتی برای مردم می‌خواهیم توضیح بدهیم و می‌گوییم ۱۰هزار میلیارد ریال پس از آن توضیح می دهیم ۱۰۰۰ میلیارد تومان تا هم خودمان بفهمیم هم مردم منظور ما را بهتر دریافت کنند.

نمایندگی مردم افتخار است

رئیس جمهوری اظهار داشت: مثال واحد پول ملی مثال ساده ای برای دوگانه حرف زدن  است؛ در برخی جاهای دیگر نیز  مردم زبان ما را درک نمی کنند و ما نیز  زبان آن ها را نمی‌فهمیم. در حکومت حاکمان باید نمایندگان مردم باشند؛ چیزی بالاتر از این نیست. در نظام جمهوری اسلامی ایران مقامی بالاتر از نمایندگی مردم وجود ندارد هر چه هست نمایندگی مردم است؛ نمایندگی مردم افتخار دارد و حرف و خواست مردم اساس است.
 وی بیان کرد: «ملت ایران» در سیاست خارجی ما یک خصیصه بزرگ است در سیاست خارجی باید همه تلاش کنیم در کنار مردم باشیم، نه چیزی را به مردم تحمیل کنیم. اگر قرار بود چیزی به مردم تحمیل شود که در قبل (رژیم پهلوی) نیز به آنها تحمیل می‌شد، البته در آن زمان خارجی‌ها و سفیر آمریکا تحمیل می‌کرد، اکنون من نوعی می‌خواهم تحمیل کنم؛ تحمیل، تحمیل است.

مردم به تعامل گسترده با جهان رای داده اند

روحانی بیان کرد: نظر مردم برای ما مهم است و این تعامل سازنده یا به تعبیر مقام مقام معظم رهبری با «تعامل گسترده» به رای مردم گذاشته شده است که در دور اول با آن رای دادند و در دور دوم رای بیشتری به آن داده اند.
وی افزود: رای و انتخاب مردم نشان می دهد که مسیری که انتخاب کردیم مسیر درست یا نادرست بود؛ اگر با مردم باشیم اگر سخن ما با اکثریت قاطع مردم یکی باشد که البته مردم ما راه خود را با آرمان‌های انقلاب و دین فاصله ندارد مردم ما مسلمان هستند و به دین خود علاقه دارند.  
رئیس جمهوری بیان کرد: هیچ عشقی در ذهن مردم بالاتر از عشق به اسلام و ایران نیست و این دو عشق است که زندگی ما را می سازد و مسیر حرکت ما را روشن می کند این دو با هم مغایرتی ندارد اسلام با خواست اکثریت یک جامعه بزرگ و فرهنگ دوست مانند ایران عزیز است، از طرفی عقل هم با شرع فاصله ندارد، اگر چیزی را شرع بگوید، دقت که بکنیم عقل نیز همان را تایید می‌کند، بین منطق و ارمان فاصله ای وجود ندارد.
وی اضافه کرد: میان منطق و آرمان فاصله نیست. اینها یکی هستند و اگر میان آنها فاصله گرفت، نشان می‌دهد ما یک جایی خطا می‌کنیم.  
رئیس دولت تدبیر و امید با تاکید بر اینکه ما از اول بر تعامل سازنده اصرار ورزیده و امروز هم بر تعامل سازنده اصرار می‌کنیم، اظهار داشت: در آغاز کار من احساس کردم وزیر و وزارت امور خارجه بهتر از نهاد دیگر می‌تواند، مذاکرات را انجام دهد. در همان روزهای دولت یازدهم از مقام معظم رهبری تقاضا کردم و گفتم می‌خواهم پرونده هسته‌ای را از شورای عالی امنیت ملی گرفته و به وزارت امور خارجه دهم و آنجا این موضوع را رسیدگی کند. خیلی هم در این رابطه بحث نکردیم و ایشان قبول کردند.  
روحانی ادامه داد: من زمانی که در شورای عالی امنیت ملی بودم، این رسالت و وظیفه را از وزارت امور خارجه گرفته بودند و به شورای عالی امنیت ملی دادند که به پیشنهاد وزیر امور خارجه وقت بود که در جلسه سران، این مسئله را پشنهاد داده بود. سر و پایه اولیه قبولی ما در برجام این مسئله بود، وگرنه نمی‌شد در کمتر از ۱۰۰ روز به توافق ژنو برسیم.  

 اگر جواب تلفن اوباما را نمی‌دادم توافق هسته ای با کندی انجام می‌شد

وی با اشاره به سفر خود به مجمع عمومی سازمان ملل متحد در سال ۹۲ تصریح کرد: قدم‌های دیگری هم بود. اگر در نیویورک وزیر امور خارجه ما با وزیر امور خارجه آمریکا دیدار نکرده بود و من به تلفن اوباما جواب نمی‌دادم، این کار با سختی و کندی انجام می‌شد. اینکه در کمتر از ۱۰۰ روز با شش قدرت بزرگ به توافق موقت ژنو برسیم در برخی از مواقع دشوار بود. ساعت ۵ صبح برای پذیرش نهایی این توافق صحبت می‌کردیم که گرفته شد و عمل شد، آسان نبود. این یک توافق بزرگ بود.  
رئیس شورای عالی امنیت ملی با بیان اینکه قبل از آن (توافق ژنو) هشت سال مذاکره شده بود و در هشت سال پیشرفتی حاصل نشد، خاطرنشان کرد: فرض کنید ناگهان در ۱۰۰ روز پیشرفت عظیمی انجام شد. تحمل این مسئله از سوی برخی‌ها سخت بود. همه ما در یک نوع رقابت و حسادتی قرار داریم. وقتی یک دولت و افرادی ادعا کنند مسئله‌ای قابل حل نیست و میز مذاکره‌ای که هشت سال وجود داشت، فایده ندارد. من نمی‌گویم تقصیر این طرف بود یا آن طرف. طبیعی است که از این مسئله حرف‌ و حدیث درمی‌آید.

  در صلح حدیبیه هم توافق حداکثری نشد

روحانی با بیان اینکه اگر در هر توافقی با هر کشوری که باشد، به دنبال حداکثر باشید، آن توافق به دست نمی‌آید، ابراز داشت: پیامبر (ص) هم در توافق حدیبیه حداکثری توافق نشد. نوشتند «محمد رسول الله»، مشرکان گفتند ما قبول نداریم. پیامبر قبول کرد چون می‌خواست این توافق برقرار و صلح ایجاد شود. تندروها در بیرون از خیمه پیامبر (ص) شروع به نق زدن کردند.  
وی با بیان اینکه در توافق، مطالبات حداکثری را مطرح و اصرار می‌کند ولی در نهایت در نقطه‌ای به توافق می‌رسد، عنوان کرد: هدف ما برای ما آن بود که به دنیا بگویم آمریکا و برخی از غربی‌ها می‌گویند ایران به دنبال منطق نیست و تنها با زور و جنگ می‌توان با ایران برخورد کرد، این حرف‌شان دروغ است. می‌خواستیم نشان بدهیم اهل قدرت مذاکره، تعامل و منطق هستیم که این کار شهامت می‌خواهد.

 ظریف یک دیپلمات شناخته شده در جهان است 

رئیس جمهور تصریح کرد: ما فردی را که هم علمش را داشته باشد و هم هنرش را داشته باشد در کشور داشتیم. یاران و همکاران خوبی هم در کنارش حضور داشتند. ما نیرویی داشتیم که هم کاردان و هنرمند برای این کار باشد و هم دیپلمات در سطح جهانی باشد. آقای ظریف در سطح جهان یک دیپلمات شناخته شده است.
روحانی با اشراه به خواسته های ایران در جریان مذاکرات هسته ای افزود: ما می‌خواستیم مثلا اگر دنیا می گوید، حق ندارد غنی سازی کند، دنیا این حق را برای ما به رسمیت بشناسد. یک عده ای می گفتند از طریق مذاکره نمی شود شورای امنیت را تسلیم حق کرد. شاید هم حرف اشتباهی نمی‌گفتند. در دنیا خیلی کم سابقه است، در ضمن خودشان هم هشت سال در مذاکرات تلاش کرده بودند و به نتیجه نرسیده بودند. حتی زمانی که من در جلسه ای گفتم، همه قطعنامه ها را لغو خواهیم کرد، همه می گفتند نمی شود.
وی اضافه کرد: حتی در همین دولت هم بودند عده ای که می‌گفتند نمی شود قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل را لغو کرد. در جلسه ای با حضور آقایان ظریف، عراقچی و تخت روانچی در این خصوص بحث می‌کردیم که در توافق باید قطعنامه لغو شدود، حتی خود ما هم در نحوه انجام این کار تردیدهای بسیار داشتیم.
روحانی با تاکید بر اهمیت برجام برای ایران و جهان گفت: این که می گویم برجام از بین رفتنی نیست، اینجاهایش را می گویم.ما ایران هراسی را از بین بردیم، این ادعا که ایرانیان اهل منطق نیستند از بین رفت، این که ما قادر نیستیم با کشورهای بزرگ دنیا با مذاکره به نتیجه برسیم را از بین بردیم، این که PMD را به عنوان یک طوق لعنتی به پای ما بسته بودند و خیلی ها می‌گفتند این طوق را نمی شود از بین برد، ما از بین بردیم. این موارد از جمله پیروزی‌های دائمی برجام است. حتی اگر تمام ۱+۴ از برجام خارج بشوند این افتخارات دائمی است و از بین نخواهد رفت.
رئیس دولت دوازدهم با اشاره به این که بعد از توافق ژنو وارد مذاکرت گسترده‌تر شدیم و در نهایت به توافق نهایی رسیدیم افزود: این توافق نهایی هم برای دشمنان ایران خیلی سخت بود. اسرائیلی‌ها بعد از توافق هسته ای ما، چه در زمان توافق و چه در زمان اجرایش، شب های طولانی خوابشان نبرد. نمی خواستن این توافق انجام شود. آنقدر اسرائیلی ها به کشورهای مختلف سفر کردند تا مانع به سرانجام رسیدن این توافق شوند. صهیونیست‌ها همواره با این توافق مخالف بودند، ارتجاع هم همین نظر را دارد، تندروهای آمریکا هم این نظر را دارند. این مثلث شوم از ابتدا هم با هم بودند، الان هم با هم هستند.
رئیس شورای امنیت ملی گفت: وقتی توافق هسته ای انجام گرفت برای این که به اجرا نرسد، خیلی کارها در جاهای مختلف انجام پذیرفت که هر کدامشان کافی بود برای این که این توافق به نتیجه نرسد. اما اراده خداوند این بود که برای جهانیان روشن شود ملت ایران دارای اراده تعامل و مذاکره و منطق هست.

حرف ترامپ درست بود؛ ما در هیچ مذاکره ای شکست نخوردیم

روحانی افزود: توافقی امضا شد که همه دنیا نتوانستند بگویند این توافق به ضرر ایران بود. فقط آنهایی که دشمن ما بودند، می گفتند این توافق بد است، چون به نفع ایران است. خود ترامپ هم همین را گفت. او حتی در شعری هم که گفت به این حقیقت اعتراف کرد. البته شعر او فقط مصراع اولش درست بود؛ ایران در هیچ مذاکره‌ای شکست نخورده این جمله درست بود.
ادامه دارد 
روحانی گفت:‌ ما شکست نخوردیم و همه قبول دارند که ما پیروز شدیم. ولی در عین حال ممکن است کسی بگوید که این پیروزی حداکثری و صددرصدی نبوده است که به اعتقاد من شدنی نیست که حتی اگر با یک کشور دوست راجع به یک موضوع اختلافی مذاکره انجام گیرد بتوان به موفقیت حداکثری و صددرصد رسید. خیلی بتوان موفق بود ۹۰ درصد.
رئیس جمهوری افزود: ما در طول تاریخ، با خیلی ها مذاکره کرده ایم و فقط ۱+۵ نبوده. همین الان هم با خیلی از کشورها راجع به موضوعات مختلف در حال مذاکره هستیم. این کار عظیم و بزرگ انجام گرفت و موفقیت این کار را من بر عهده همه مسئولین و عزیزانی که زحمت کشیده اند به ویژه وزارت خارجه و آقای ظریف می‌دانم.
روحانی اظهار داشت: اگر آقای ظریف وزیر خارجه نبود و شخص دیگری بود، و همچنین اگر همکاران خوب وی در وزارت خارجه، سازمان انرژی اتمی وزارت دفاع که همگی کمک کردند نبودند، ما به این آسانی به موفقیت نمی رسیدیم. پس بخش از موفقیت برجام دائمی است. همه باید بدانند برخی از موفقیت های برجام یعنی پیروزی حقوقی، پیروزی سیاسی و اخلاقی دائمی هستند و هیچ وقت از بین نمی‌روند.
وی درخصوص موفقیت‌های اقتصادی نیز بیان داشت: ما در ۴ سال گذشته از این موفقیت استفاده‌های زیادی کردیم. در عین حال که طرف مقابل ما از همان روز اول بدعهدی‌هایی داشت. آقای عراقچی قبل از صحبت من گفتند که ده ها میلیارد پول کشور ما که بسته شده بود آزاد شد و برگشت و توانستیم از آن بهره برداری و استفاده کردیم.

می‌گفتند هواپیماها کاغذی است

رئیس جمهوری عنوان داشت: ما علاوه بر اینکه فروش نفت و میعانات را به نزدیک ۳ برابر افزایش دادیم، کار بزرگی نیز انجام گرفت. ما بعد از برجام  ما موفقیت‌های بسیاری به دست آوردیم. این موفقیت ها از لحاظ اقتصادی به قدری بود که بعضی ها عصبانی شده بودند و می گفتند چه خبر شده چرا اینقدر هتل‌های ما پر شده است نزدیک ۷۰- ۸۰ نفر از یک کشور آمده اند.
روحانی گفت: ما هواپیما می خریدیم آنها عصبانی می شدند و می‌گفتند که این هواپیماها کاغذی است. این افراد می‌توانند بروند به فرودگاه مهرآباد و امام خمینی سوار شوند و ببینند، هواپیماهای خریداری شده چگونه هستند. ما ناوگان هوایی مان را تقویت کردیم.ناوگان ریلی مان را تقویت کردیم از لحاظ بانکی و اقتصادی نیز حرکت های بسیار مهمی را انجام دادیم و رسیدیم به سال ۹۶. اینجا شیطان رجیم یک بار دیگر ظهور و بروز پیدا کرد.
وی یادآورشد: در سال ۹۶ از یک طرف آمریکایی ها به دنبال این بودند که به برجام ضربه بزنند و از یک طرفی شک داشتند و نمی دانستند که اگر این کار را انجام بدهند چقدر تاثیر خواهد داشت. یک حادثه ای در داخل رخ داد و آنها هم یک تفسیر غلط کردند و به تصمیم رسیدند. 

اطرافیان ترامپ وی را اغفال کردند

رئیس جمهوری خاطرنشان کرد: دی ۹۶، یک عده ای یک اغتشاش خیابانی را طراحی کردند.اینکه چه کسانی و با چه هدفی این کار را انجام دادند را در فرصت دیگری خواهم گفت. آمریکایی ها به دام افتادند و فکر کردند نظام ایران سست شده و به جایی رسیده که یک هل دیگر بدهیم تمام است.این یک هل دیگر باعث شد که آقای ترامپ گول خورد و اطرافیان وی نیز که جنگ طلب تندی هستند وی را اغفال کردند.
روحانی اضافه کرد:  ترامپ تصمیم گرفت که از برجام خارج شود در ابتدا می خواست اروپایی ها را نیز وادار کند که آنها نیز از برجام خارج شوند ولی آنها زیربار نرفتند.
رئیس دولت تدبیر و امید با طرح این سوال که اگر آمریکا یک خطا و اشتباه استراتژیک انجام داده آیا ما بایستی جواب بدهیم؟ گفت:خیلی خوشمزه است.دولت آمریکا بسیاری از توافقات را زیرپا گذاشته است اما برخی دلیل خروج آمریکا را تقصیر ما می‌دانند. اینکه آمریکا با ژاپن، اتحادیه اروپا، چین و.... مشکل دارد و به نخست‌وزیر سابق انگلیس توهین می‌کند، نشان می‌دهد او تقصیر دارد. 
روحانی با بیان اینکه حاکمانی در کاخ سفید بر سرکار آمدند که در این فضاحت در تاریخ سراغ نداریم، تصریح کرد: آمریکایی‌ها از این توافق خارج شدند، چه گلی بر مردم آمریکا زدند؟ 
وی با بیان اینکه آمریکا بعد از خروج از توافق تنها ماند، خاطرنشان کرد: در این مسئله وزارت امور خارجه بار سنگینی بر دوش دارد. در سازمان ملل، در اروپا، در ورشو و... تنها بود. وزارت امور خارجه تلاش کرد. چرا تشکر نمی‌کنیم وقتی ترامپ در مجمع عمومی مضحکه می‌شود، در شورای امنیت سازمان ملل تنها می‌ماند و در فشار به اروپا جواب مثبت به او نمی‌دهند، وقتی در فلسطین و جولان تنها می‌ماند. آمریکا هر روز خود را منزوی می‌کند. ما کار خودمان را به خوبی انجام دادیم.
رئیس قوه مجریه با بیان اینکه یک امتیاز دیگر غیرقابل بازگشت به دست آوردیم و آن وفای به عهد است، ابراز داشت: دنیا فهمید اگر ایران عهدی بست و پیمانی را امضا کرد، پای پیمانش می‌ایستد. این مسئله جاودانه و امتیازی است که هیچ وقت از بین نمی‌رود. طرف مقابل از توافق خارج شد و طرف‌های دیگر به تهعداتشان عمل نکردند ولی ما یک سال صبر کردیم و نشان دادیم ملتی هستیم که به عهدش می‌ایستد. 
روحانی با تاکید بر اینکه امتیاز دیگر ما انزوای آمریکا بود، بیان کرد: مگر در این یک سال آمریکا تنها نبوده است؟ مگر کسی بوده است که بگوید آمریکا کار درست کرده است؟ به غیر از یک رژیم غاصب و یکی دو تای دیگر همه کشورها از او حمایت نکرده و منزوی شدند. ما دو بار در دادگاه لاهه موفق شدیم. دادگاه لاهه یک حکم موقت داد که آمریکا نباید تحریم‌ها را اجرا کنند.

 موفقیت در دادگاه لاهه بزرگتر از موفقیت مصدق بود

وی افزود: برخی‌ها موفقیت‌ها را کوچک و ناکامی‌ها را می‌بینند. در دادگاه لاهه موفقیتی را به دست آوردیم بزرگتر از موفقیت مصدق و موفقیتی را در شورای امنیت به دست آوریم که در تاریخ بی نظیر است. 
رئیس‌جمهور با بیان اینکه اگرچه طرف مقابل به ما بدهکار است ولی ما همچنان از برجام استفاده می‌کنیم، یادآور شد: اقدام ما در کاهش تعهدات، کسی از نظر منطق، حقوق و سیاست نمی‌تواند به ما ایراد بگیرد در حالی که اگر روز اول این کار را می‌کردیم ما منزوی می‌شدیم. کار عاقلانه و دقیق تا به امروز انجام شده است.  
روحانی با بیان اینکه خود آمریکایی‌ها نمی‌دانند چه می خواهند بکنند، عنوان کرد: آنها موفقیت کوتاه مدتی به دست آوردند وقتی که گفتند ما بی قید و شرط به دنبال مذاکره هستیم ولی اگر عقل داشتند و می‌خواستند مذاکره کنند، می‌گفت می‌خواهم تروریسم اقتصادی را کنار بگذارم و در کلام مودب می‌شد. آن وقت ما در داخل مشکل پیدا می‌کردیم و مردم می‌گفتند چرا مذاکره نمی‌کنید؟ ولی خودش ثابت کرد حرف واهی می‌زند. ناتوانی در تصمیمات‌شان عجیب و غربی است. 
وی به تحریم رهبری و وزیر امور خارجه از سوی آمریکا اشاره کرد و یادآور شد: آنها گفتند حاضریم بی قید و شرط مذاکره کنیم ولی چند روز بعد مقام معظم رهبری را تحریم کردند. ما که نمی‌خواهیم با شما مذاکره کنیم و شایستگی مذاکره را ندارید ولی اگر بخواهیم به فرض مذاکره هم بکنیم، چه کسی باید تصمیم‌گیری نهایی کند؟ شما که قانون ما را بلدید و می‌دانید بدون تصمیم و نظر ایشان، نمی‌توانیم یک امر مهم را پیش ببریم. 
رئیس‌جمهور اضافه کرد: باز هم گفتید که می‌خواهیم مذاکره کنیم ولی وزیر امور خارجه ایران را تحریم کردید. چگونه می‌خواهید مذاکره کنید؟ شما با چه کسی می‌خواهید مذاکره کنید؟ یا سیاستی در آمریکا در کار نیست یا آنها متلون المزاج هستند و هر روز یک تصمیم را می‌گیرند.
روحانی با تاکید بر اینکه ایران اهل گفت‌وگو و مذاکره است، عنوان کرد: اگر آمریکا مذاکره می‌خواهد، باید قبل از هر کار کل تحریم را بردارد تا جانی علیه حقوق انسان‌ها نباشد. ما نمی‌توانیم با جانی صحبت کنیم. اعمال آمریکا، کار تروریستی است و ترویسم اقتصادی را انجام می‌دهد پس اگر می‌خواهید باید راه مذاکره فراهم شود، راهش توبه است. البته ملت ما تواب الرحیم است ولی به شرط آنکه توبه واقعی کنید.

صلح با ایران مادر همه صلح هاست

رئیس جمهوری اسلامی ایران در ادامه سخنان خود به سخنان سال گذشته خود اشاره کرد و گفت: من پارسال در جمع شما و سفرا گفتم صلح با ایران مادر همه صلح هاست، جنگ با ایران هم مادر همه جنگ هاست. شما اگر امنیت می خواهید و سربازان شما در منطقه امنیت می خواهند، امنیت در قبال امنیت خواهد بود. شما نمی توانید امنیت ما را خدشه دار کنید و انتظار امنیت برای خود داشته باشید. همانطور که صلح در برابر صلح است و نفت هم در برابر نفت. 
وی افزود: امروز فهمیدید ما قدرتمند هستیم و قادر هستیم حرفی را که می زنیم عمل کنیم و چنین کاری هم که انجام می دهید، کار اشتباه و ناصحیحی است. فهمیدید که پهباد مدرن شما با موشک ساخت ایران که وزارت دفاع دولت یازدهم و دوازدهم ما ساخته شده است و سپاه پاسداران غیور هم این موشک را با دقت و مهارت شلیک کرده است.

 خیلی وقت بود کشتی‌های انگلیسی قوانین را رعایت نمی کردند

روحانی خاطرنشان کرد: خود شما گفتید ایران ما را بی حیثیت کرده است، این نتیجه عملکرد خود شماست، ما که نمی خواستیم. آن رفیق شما هم رفت کشتی ما را در جبل الطارق غارت کرد. خیلی وقت بود کشتی های انگلیس در خلیج فارس قوانین و اخطارهای ما را رعایت نمی کردند. اما چون در زمان صلح بودیم، از خیلی خطاها صرف نظر می کردیم، ولی حالا که شما رفتار غیردوستانه نشان می دهید، ما هم در اجرای قانون تعارف نخواهیم داشت.
روحانی تاکید کرد: در هنگام توقیف کشتی انگلیسی ناوچه شما در کنار کشتی بود، اما چرا کاری نکرد؟ وقتی هلی کوپترهای ما روی کشتی شما قرار گرفت چرا ناوچه شما که آنجا بود کاری برای نجات کشتی متخلف انجام نداد؟ نمی شود تنگه هرمز برای شما آزاد باشد اما تنگه جبل الطارق را برای ما ببندید.
رئیس شورای امنیت ملی افزود: ما در طول این پانزده ماه به حول قوه الهی بعد از یک فشار شدید که بر مردم وارد آمد، با کمک همین مردم و حضور و تلاش همگان، امروز مقداری از  فشارهای روی دوش مردم کاسته شده است. آمار و ارقام این واقعیت را به ما می گوید. در سال گذشته صنعت ما طی همه ماه ها و سه ماهه ها که کنترل شده است، رشد منفی بود. اما در دوماه ابتدایی امسال شاهد رشد مثبت در حوزه صنعت هستیم که خیلی معنای مهمی دارد.
وی اضافه کرد: بازار بورس ما را می بینید که با نشاط کار می کند. در ۵ فصل گذشته، بازار بورس ۱۳۳ درصد رشد داشته است. این نشان می دهد مسیر ما مسیر درستی است. در بسیاری از محصولات کشاورزی هم رشد داشته ایم. همچنین در اشتغال نیز علی رغم فشاری که به مردم آمد، امسال شرایط ما شرایط مثبتی بود و بیش از ۳۰۰ هز ار فرصت اشتغال ما افزود شده است.
روحانی در ادامه خاطر نشان کرد: با این حال همچنان ما با دنیا مذاکره می کنیم، اگر به نتیجه رسیدیم که رسیدیم، و گرنه راه دیگری را در پیش خواهیم گرفت.
رئیس جمهور در پایان سخنان خود به مسئله مذاکره با آمریکا اشاره کرد و گفت: به آمریکایی ها می گویم تمام تحریم ها شما غلط بود و اگر سپاه را تحریم کردید تا تضعیف شود اشتباه کردید، اگر سپاه را برای ایجاد تفرقه در داخل کشور تحریم کردید، اشتباه کردید و دیدید که اتحاد داخلی بیشتر شد. اگر وزیر امور خارجه ایران  را تحریم کردید تا او را ضعیف کنید و در داخل تفرقه بیندازید، باز هم اشتباه کردید.
وی یادآورشد: همانطور دیدید جز یک مشت جنگ طلب، تمام نیروهای، افراد و نهادهای داخل کشور و در سطح منطقه و بین الملل به  حمایت از وزیر خارجه ما پرداختند و پشتیبانی از او را افزایش دادند. این یک واقعیت است که تحریم های شما نتیجه عکس دارد و وقتی شما تحریم می کنید، همه ملت را برای مقابله با خودتان به صحنه می‌آورید.

دیر یا زود در این نبرد پیروز می شویم

حجت الاسلام روحانی افزود: وزیر امور خارجه ما میان مردم داخل کشور، منطقه و همه سیاسیون جز مشتی جنگ طلب از هر زمان دیگری محبوب تر و قوی تر است. 
رئیس جمهوری خطاب به دولت آمریکا گفت: اگر وزیر امورخارجه ما را برای ایجاد اختلاف تحریم کردید، باز اشتباه کردید. امروز همه ملت پشت وزیر خارجه ماست و هشتگ های فضای مجازی مانند «ما همه پاسدار هستیم و یا ما همه ظریف هستیم» با هر تحریم شما داغ می شود و همه مردم به صحنه می آیند. 
وی تاکید کرد: ما یک ملت واحد هستیم، وزارت خارجه این ملیت را همیشه مستحکم کرده و تحریم شما ملیت ما را مستحکم تر خواهد کرد. 
رئیس جمهوری با اشاره به وجود فشار و سختی در زندگی مردم گفت: ما از این فشار عبور خواهیم کرد، تردید نداشته باشید که در نهایت و دیر یا زود در این نبرد پیروز می شویم و در این مسیر حقی که انتخاب کردیم خداوند هم حامی ما خواهد بود.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha