«حمیدرضا طیبی» به بهانه سی و نهمین سالگرد تاسیس جهاد دانشگاهی در گفت و گو با خبرنگار گروه دانشگاه و آموزش ایرنا به تشریح عملکرد این نهاد دانشگاهی پرداخت.
وی اظهارداشت: بودجههای پژوهشی محدود بوده و اگر بخواهیم آن را به طور مساوی تقسیم کنیم و همه در حوزههای مختلف فعالیت کنند به نتیجه مطلوبی نمیرسیم بلکه باید مجموعههای توانمند را مورد شناسایی قرار داده و به آنها ماموریتها را واگذار کنیم.
رئیس جهاد دانشگاهی ماموریت اصلی این نهاد را الگوسازی توان کشور در رسیدن به پیشرفت در بخش های فرهنگی، علمی و فناورانه، اشتغالزایی و آموزش عنوان کرد.
طیبی تاکید کرد: یکی از اهداف اصلی جهاد دانشگاهی مورد استفاده قرارگرفتن فناوریها است. در سال گذشته ۱۰ فناوری شاخص با حضور معاون اول رئیس جمهوری و معاون علمی و فناوری رئیس جمهوری رونمایی شد که هدف از این رونمایی بیان توانمندی این نهاد و کشور در تولید فناوری ها و کمک این معاونین در کاربرد آن در صنعت کشور بود.
وی ادامه داد: تجربه ۳۹ سال فعالیت بیانگر این است که تا به حال ما خود نیازهای کشور را شناسایی و بر مبنای آنها با استفاده از منابع محدود به تولید فناوری پرداختیم یا به دنبال عقد قرارداد برای تولید فناوری ها بودیم.
رئیس جهاد کشاورزی تصریح کرد: همیشه ما پیگیر این موضوع بودهایم که آیا این فناوریها در حوزه پزشکی، مهندسی و کشاورزی مورد نیاز کشور بوده یا خیر و بعد با مراجعه به وزارتخانهها و سازمانهای مختلف بدنبال عقد قرارداد حرفهای و منابع مالی برای اجرای آنها بودیم.
طیبی افزود: این فرآیند زمان بر بوده که گزاره ۳ تا ۱۰ سال را در این خصوص به خود اختصاص میدهد. زمانی که میخواهیم کارهای حرفهای بزرگ انجام دهیم، بودجه های بالای یک میلیارد تومان نیاز دارد لذا در شرایط فعلی کشور ۳تا ۱۰ سال زمان برای اثبات قابلیت و عقد قرارداد نیاز است که به مرحله تولید و فنآوری برسیم.
وی خاطرنشان کرد: احساس کردیم که باید به دنبال این برویم که خود حوزه اجرایی کشور و نظام به جهاد دانشگاهی ماموریت واگذار کند تا زمان را از دست ندهیم.
رئیس جهاد دانشگاهی یادآور شد: با آغاز مسئولیت من در سال ۹۲ در جهاد دانشگاهی با توصیه رهبر معظم انقلاب سندی را در شورای عالی انقلاب فرهنگی تصویب کردیم که نقش این نهاد در اجرای نقشه جامع علمی کشور بود.
طیبی افزود: این مصوبه در سال ۹۴ مورد تصویب قرار گرفت و از این سال به بعد به دنبال اجرایی کردن این مصوبه رفتیم. همچنین هماهنگی را با سازمان مدیریت و برنامه ریزی و مجلس شورای اسلامی انجام شد که ۳ بند از آن در برنامه ششم توسعه اضافه شد.
وی خاطرنشان کرد: معتقدیم در پروژه های کشور باید انتقال فناوری در خریدهای خارجی صورت گیرد و به راحتی بازار را در اختیار آنها قرار ندهیم. دو ماده را در برنامه ششم توسعه گنجاندیم که در خریدهای حمل و نقل ریلی و خرید آب شیرینکنها انتقال فناوری صورت گیرد.
رئیس جهاد دانشگاهی تصریح کرد: یکی از کارهایی که در سال گذشته انجام دادیم اجرایی شدن مصوبه برنامه ششم توسعه با کمک معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در خصوص بحث پروژه ملی در زمینه طراحی و ساخت ران قطار ۸ واگنه ملی در کشور بود.
طیبی ادامه داد: این پروژه عملی شده و جهاد نقش متولی سیستم رانش، طراحی، ساخت و انتقال فنآوری آن را دارد. همچنین ساخت ۶۳۰ دستگاه واگن برای مترو تهران از چین و انتقال فنآوری صورت گرفته توسط جهاد دانشگاهی که متولی این انتقال در بحث سیستم رانش است.
وی از دیگر فعالیتهای جهاد دیدار خصوصی در ۳ آبان ۹۷ با رهبر معظم انقلاب و بازگو کردن توانمندیهای این نهاد بود که دستاوردهای فناورانه جدید خدمت رهبر معظم انقلاب ارائه و درخواست کمک به استفاده و واگذاریهای جدید از ایشان شد.
رئیس جهاد دانشگاهی تاکید کرد: با دستور رهبری هماهنگی با وزرا و روسای سازمانهای مرتبط که از این فناوری ها میتوانند استفاده کنند یا سفارش فناوری های جدید را بدهند انجام شد، همچنین جلساتی با وزیران نفت و جهادکشاورزی و معاونین وزارت صنعت، کشور و سایر سازمانها همچون بنیاد مستضعفان و ستاد اجرایی فرمان امام (ره) و آستان قدس رضوی برگزار و منجر به انعقاد قراردادها و استفاده و تولید فناوریهای جدید شد.
طیبی از مهم ترین دستاورد سال گذشته جهاد دانشگاهی گفت و افزود: از ما درخواست شد تا لیست فناوری هایی را که وابستگیهای مورد نیاز کشور را رفع، تامین و قطع وابستگی میکنند را با توجه به بودجه مورد نیاز ارائه دهیم.
وی افزود: این بودجه از صندوق توسعه ملی تامین شد که منتظر پرداخت بودجه از طرف بانک مرکزی هستیم که حدود ۴ ماه است در پرداخت آن کوتاهی شده است. این پروژهها وابستگی فناورانه را مرتفع میکنند و باید در پرداخت آن تعجیلی صورت گیرد.
رئیس جهاد دانشگاهی از ارائه طرحهایی در حوزه کشاورزی گفت و افزود: در حوزه فنی مهندسی و پزشکی نیز طرحهای خوبی انجام پذیرفته است که این طرحها و قراردادهای جدید در حال انعقاد تا دو سال آینده تحول زیادی را در توسعه فناوری در کشور به همراه دارد.
طیبی تصریح کرد: برای فعال بودن واحدهای استانی در حد زمان با استانداران و نمایندگان جلساتی را برگزار و با توجه به مزیتهای استانی پروژه هایی را به آنها پیشنهاد میدهیم که اگر منابع مالی این پروژه ها تامین شود پروژه های شاخصی مرتبط با مزیت بومی در هر استان به اجرا در خواهد آمد.
وی اظهارداشت: در حوزه اشغال دو کار موفق در سال گذشته داشتیم که اجرای پایلوت اشتغال خانگی با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی در ۹ استان کشور بود که ویژگی این کار به نسبت کارهای مشابه قبلی این بود که کمک مالی در کارهای قبلی بیشتر صورت میپذیرفت و این پولها در حوزه های دیگر هزینه میشد اما کاری را که ما در این پایلوت اشتغال خانگی انجام دادیم ابتدا شناسایی این شغل ها در استان ها، شناسایی افراد و حوزههای علاقه مندی آنها بود که بر اساس حوزهها آموزش های مورد نیاز به افرادبرای کار آفرینی انجام میشد.
رئیس جهاد دانشگاهی کمک های دولت به این بخش را محدود عنوان کرد و گفت: اتصال کارآفرینهای خانگی به بازار کار از مهم ترین کارهایی بود که جهاد انجام داد چراکه دغدغه این افراد بازاریابی محصولاتشان بود.
طیبی افزود: تولید بدون کارخانه در کشور رشد خوبی پیدا کرده و شرکتها توان برندسازی خوب را دارند واین کار را انجام میدهند. وصل این مشاغل خانگی به برندها و فروش معقول محصولات آنها به برندها از موفقیتهای جهاد دانشگاهی است.
وی با یادآوری اجرای خوب این پروژه گفت: وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی تصمیم گرفت ۳۱ استان را در بحث مشاغل خانگی به جهاد دانشگاهی واگذار کند.
رئیس جهاد دانشگاهی دومین موفقیت این نهاد را اشتغال ۶ هزار زن سرپرست خانوار عنوان کرد و گفت: در ۳۱ استان کشور قرارداد ۶ هزار نفر به عنوان پایلوت اولیه با معاون زنان ریاست جمهوری و وزارت رفاه، تعاون و کار اجتماعی منعقد شد که حدودا از هر استان ۲۰۰ نفر تحت این پوشش قرار میگیرند.
طیبی به طرح سرباز ماهر و آموزش ۱۶ هزار سرباز با همکاری وزارت ورزش و جوانان اشاره کرد و افزود: مدیریت و برگزاری ۱۳ رویداد استارتآپی در سراسر کشور اجرا شده که اقدامی در حوزه اشغال و کارآفرینی است.
وی ادامه داد: جهاد دانشگاهی توانسته فناوریهای خوبی را تولید کند که انتظارمیرود این فناوریها مورد استفاده قراربگیرد. همچنین کارهای بزرگ فناورانه در حوزههای پزشکی در دست اجرا است که زمانبر هستند.
رئیس جهاد دانشگاهی افزود: کار خوب در حوزه پزشکی زمانی که تحقیق پایه در آن شروع شده وبه بالین میرسد حدود ۱۴ تا ۱۵ سال زمان میبرد که معمول آن به این صورت است که با یک کار مطالعاتی و تحقیقات در حوزه آزمایشگاه شروع شده و به حوزه آزمایشات حیوانی و انسانی میرسد وهزینه بسیار زیادی دارد.
طیبی به به تشریح فعالیت های پژوهشگاه های رویان، ابن سینا، پژوهشکده معتمد که در زمینه سرطان سینه فعالیت میکنند و پژوهشکده علوم پزشکی واحد تهران که در حوزه زخمهای بدخیم دیابتی کار میکنند، پرداخت و گفت: این پژوهشگاهها مجموعههای توانمندی هستند که خواهان ارزیابی و واگذاری ماموریت به آنها هستیم.
وی تصریح کرد: اقدامات فوق العاده خوبی در حوزه پزشکی در جهاد دانشگاهی در حال انجام است. در حوزههای غیر پزشکی نیز همچون متههای حفاری قرارداد بزرگ تولید مته منعقد شد که حدود ۸ نوع فناوری جدید مته را باید تولید کنیم.
رئیس جهاد دانشگاهی ادامه داد: برای این فناوری پنج سال زمان صرف شد تا دانش اولیه مته را تست کرده و به دست آوردیم. در صورتی که در حال حاضر هر مته جدیدی را که دانش آن را به دست میآوریم فرآیند تولید آن حدود یک سال ونیم کاهش پیدا کرده است.
طیبی از دانش تولید ۳ مته در سال گذشته گفت و افزود: دانش تولید این ۳ مته از موفقیت های بزرگی است که به لحاظ صنعت حفاری ایران و جهاد دانشگاهی به دست آمده است.
وی در این گفت و گو همچنین درمورد فعالیت این نهاد با شرکت فلات قاره اظهارداشت: باید از دستاوردهای فناورانه در حوزه رفع آلودگیهای زیست محیطی و نفت که در خاک ایجاد میشود بهره جست. زمانی که حفاری انجام میشود ۲ استخر بزرگ حاوی مواد نفتی تا پایان عملیات حفاری ایجاد میشود که این نفتها تجزیه نمیشود.
رئیس جهاد دانشگاهی افزود: این نهاد دانشی به دست آورده که مایعات داخل خاک را جمع کرده و تبدیل به کمپست می کند که در این صورت خاک آلوده تبدیل به خاک قابل کشت می شود. جهاد این کار رابا موفقیت در مناطق نفت خیز انجام داده و طی قراردادی که در یک سال اخیربا شرکت فلات قاره بسته در لاوان یک استخر بزرگ را رفع آلودگی کرده است.
طیبی در خصوص بخش آموزش جهاد دانشگاهی هم گفت: این حوزه در زمینه آموزشهای مهارتمحور حرکت کرده و سعی دارد ارتباط موثر آموزش عالی با حوزههای پژوهشی را محقق کرده و به بدنه دانشجویی جامعه منتقل کند تا آنها نیز بتوانند از آزمایشگاههای جهاد پروژههای خود را توسط اساتید مجرب انجام دهند.
وی یادآور شد: همچنین در آینده نزدیک مرکز آموزشهای تخصصی پژوهشگاه رویان افتتاح می شود که هدف این مرکز آموزش انتقال تجربیات در آموزشهای فناورانه به فارغ التحصیلان دانشگاه در قالب آموزشهای سه تا شش ماهه است.
رئیس جهاد دانشگاهی خاطرنشان کرد: بعد از ۳۹ سال استانداردهای حرفهای را به دست آوردهایم که در محیطهای واقعی تست میشوند که باید عرق ملی استفاده از این محصولات داخلی به وجود آید و چنانچه تحریمها رفع شود خریدهای خارجی را نیز از سر خواهیم گرفت.
به گزارش ایرنا، در ۱۶ مرداد ۱۳۵۹ ستاد عالی انقلاب فرهنگی، جهاد دانشگاهی را با فرمان امام خمینی (ره) در راستای اهداف انقلاب فرهنگی ایران اسلامی تاسیس کرد.
تشکیل جهاد دانشگاهی برای تبیین اهداف خاصی محقق شد که در این زمینه وظایفی نیز برای مجموعه تعریف شد که از آن جمله می توان به تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر اسلامی؛ برنامهریزی فرهنگی و تربیتی و ایجاد آمادگی فکری و مکتبی جوانان بهویژه دانشآموزان دبیرستانی و دانشجویان، مقابله با غربگرایی و انحرافات فرهنگی، ایجاد تشکیلات مناسب به منظور تألیف، ترجمه، نشر کتاب و تحقیقات توسعهای و کاربردی، پیگیری طرحهای تحقیقاتی؛ حمایت، جذب و تشویق دانشجویان و پژوهشگران جوان و مستعد و برنامهریزی و ایجاد شرایط و امکانات لازم برای فعالیتهای علمی و پژوهشی آنان برمبنای شناخت مشکلات واقعی و نیازهای تخصصی جامعه، اجرای دورههای رسمی آموزشهای علمیکاربردی و ایجاد تشکیلات آموزشی و تحقیقاتی و مشارکت در ایجاد زمینههای مناسب برای اشتغال فارغالتحصیلان دانشگاهی اشاره کرد.
نظر شما