ریک استرلینگ روز شنبه در گفتوگوی اختصاصی با ایرنا درباره پیامد خارج شدن آمریکا از پیمان جنگ افزارهای هستهای میانبرد با روسیه، موسوم به آی ان اف، افزود این کار به امنیت ملی آمریکا کمک نمی کند و تنها منابع بیشتری از این کشور را برای توسعه جنگافزارهای نظامی به هدر خواهد داد.
وی با اشاره به وجود مشکلات داخلی گسترده در آمریکا ادامه داد: این در حالی است که این هزینهها می تواند صرف مردمی شود که با فقر دست و پنجه نرم می کنند.
این کارشناس امور بین المللی هشدار داد: تمام توافق های مربوط به کنترل تسلیحات با ضدیت شدید نئوکانهایی که سیاست خارجی ایالات متحده را اداره می کنند، روبروست. به طور مثال "پیمان استارت نو" در سال ۲۰۲۱ باید تمدید شود که اکنون در معرض خطر قرار دارد.
وی اضافه کرد: این پیمان تعداد کلاهک های استراتژیک مستقر را به هزار و ۵۵۰ محدود می کند. همین تعداد کلاهک کافی است تا بارها و بارها جهان را ویران کند. با این حال احتمال دارد که "پیمان استارت نو" تمدید نشود.
ستون نویس تارنمای گلوبال ریسرچ یادآور شد: توافق مهم دیگری که در معرض خطر قرار دارد "پیمان فضای بیرونی" است که جنگ افزار هسته ای در فضا را ممنوع می کند.
استرلینگ ادامه داد: پرسش بزرگ این است که آیا امپراتوری ایالات متحده، جهان چند قطبی را خواهد پذیرفت یا اینکه در تلاش برای چیرگی بر جهان، کره زمین را نابود خواهد کرد؟
زورگویی بیفایده است
وی با تاکید بر اینکه روسیه و چین به طور قطع به اقدامهای آمریکا و تنشآفرینیهای آن در آسیا و اروپا پاسخ خواهند داد، گفت: ترک پیمان آی ان اف احتمال یک جنگ تسلیحاتی تازه را جدی کرده و ممکن است که ناتو دست به استقرار موشکهای برد کوتاه و متوسط در اروپا بزند.
این تحلیلگر مسایل هستهای آمریکا افزود: ایالات متحده ممکن است موشکهایی با قابلیت هستهای در آسیا نصب کند. این امر روسیه و چین را تهدید میکند و آنها را وادار به پاسخگویی خواهد کرد.
استرلینگ با اشاره به تنشها در روابط پکن و واشنگتن و نگرانی آمریکا از قدرت جهانی چین، گفت: چین یک قدرت در حال رشد است، نه فقط به دلیل جایگاه اقتصادی آن، بلکه به دلیل این که به دنبال همکاری با دیگر کشورها بر مبنای برد-برد است. اگر ایالات متحده موشکهای هستهای خود را در آسیا نصب کند، تنش را افزایش می دهد و این کار بدون پاسخ نخواهد ماند.
وی خاطرنشان کرد: اما هیچ یک از این کارها، چین را مرعوب نمی کند. تهدیدها و تاکتیکهای زورگویی، دیگر بیفایده است. چین بدون تردید هر پایگاهی را که به سوی آن شلیک کند، هدف قرارخواهد داد.
تهدید منافع ملی آمریکا
این تحلیلگر مسایل بین المللی در پاسخ به این سوال که آیا سخن مقامهای دولت ترامپ درست است که می گویند ترک جنگ افزارهای هستهای میان برد با روسیه، به امنیت آمریکا کمک خواهد کرد، گفت: خیر، این کار امنیت ملی آمریکا را از دو جهت تهدید خواهد کرد.
استرلینگ افزود: نخست، این بدان معناست که منابع حتی بیشتری (از سطح کنونی) برای ساخت جنگ افزار اختصاص خواهد یافت و خرج بهبود زندگی مردم در ایالات متحده نخواهد شد.
وی ادامه داد: زیرساختها در کشور خراب هستند و تعداد بی خانمانها رو به افزایش است، به گونهای که ۱۳۰ هزار بی سر پناه در کالیفرنیا زندگی می کنند که هرگز خانه ای برای زندگی ندارند.
این کارشناس سیاسی ادامه داد: از سوی دیگر، خروج از این پیمان خطر جنگ با کشورهایی را بالا برده است که می توانند از خود دفاع کنند و قدرت حمله را در صورتی که به آنها حمله بشود، دارند.
جنون هستهای
ایرنا پرسید که پیمان جنگ افزارهای هستهای میان برد با روسیه، برای سالهای طولانی ایمنی اروپا را از درگیری اتمی میان روسیه و آمریکا تضمین کرد. با توجه به ترک این پیمان توسط ترامپ، وضعیت امنیتی اروپا را چگونه پیشبینی میکنید؟
استرلینگ گفت: پس از امضای پیمان آی ان اف در سال ۱۹۸۷ ، هزاران جنگ افزار هستهای از اروپا برچیده شد. این تحولی بود که جهان را ایمنتر کرد و گزینه ماشه (پاسخ فوری به حمله اتمی) را از میان برداشت.
وی افزود: اکنون قرار است موشکهای با برد کوتاه و متوسط در اروپا و پایگاههای آمریکا در آسیا نصب شوند. این بدان معناست که روسیه یا چین فقط چند دقیقه فرصت دارند تا مشخص کنند آیا موشکی به سمت آنها شلیک شده است یا خیر.
این کارشناس مسایل هسته ای تصریح کرد: ۷۴ سال از بمباران اتمی هیروشیما و ناکازاکی میگذرد و جهان به ظاهر فراموش کرده است که این سلاحها چقدر ویرانکننده هستند. جنگ افزارهای هستهای جدید امروز ۱۰ برابر، قدرت ویرانکنندگی بیشتری دارند که جنونآمیز است.
نظر شما