مباحث کتاب «مدخلشناسی شعر کهن استان سمنان» در سه فصل ترتیب داده شده است. نویسنده فصل اول را به بحث درباره زندگی و معرفی شعر شاعران اختصاص داده است.
در فصل دوم نیز شعر شاعران از دیدگاه سبک شناسی بررسی می شوند و در فصل آخر نیز با تکیه بر عنصر زیباییشناسی پیرامون اشعار شاعران استان سمنان بحث میشود.
فصل اول کتاب بیشتر حالت جمع آوری دارد و مؤلف بر اساس منابعی که در دست داشته، کوشیده زندگی نامهای برای هر یک از سخنوران سمنانی ترتیب دهد، اما فصل دوم و سوم بیشتر جنبه تحلیلی و تحقیق دارد و نگارنده بر اساس مشاهده اشعار و شناختی که از دوره های شعری و عناصر زیبایی شناختی داشته است.
همچنین با مراجعه به کتاب و مقالاتی که پیرامون این شاعران نگاشته شده است، به تحلیل اشعار آنان پرداخته شده است. این کتاب را انتشارات زمزم هدایت وابسته به پژوهشکده علوم اسلامی امام صادق (ع) قم و به همت حوزه هنری استان سمنان به چاپ رسانده است.
کتاب «مدخل شناسی در شعر کهن استان سمنان» در ۱۶۸ صفحه و در قطع رقعی به علاقهمندان عرضه شده است.
بخشی از کتاب
مشتاق سمنانی از شاعران سمنانی اواخر عصر بازگشت است. وی به سال ۱۲۷۱ هجری قمری در سمنان زاده شد. دوران کودکی او به فقر و فاقه گذشت. در جوانی با تره بار فروشی روزگار گذرانید تا اینکه خط زیبا و استعداد ادبی اش پای او را به دستگاه حاکم سمنان باز کرد. از آن پس منشی حاکم سمنان گردید و به مرور مورد توجه شاهزادگان قجر قرار گرفت. (نوح، نصرت الله، تذکره شعرای سمنان، ص ۶۵) اشعار وی به دو دسته تقسیم می شوند؛ یکی اشعار جدی که بیشتر متأثر از زندگی پر رنج دوره کودکی و جوانی اوست و دوم اشعار طنز که بهترین اشعار وی است.
همان طور که گفته شد مشتاق خطاط قابلی بود و همه اشعار خود را به خط خوش می نگاشت. از آثار خوشنویسی او نیز نمونه هایی در دست است. مشتاق در سال ۱۳۲۶ هجری قمری در سن پنجاه و پنج سالگی درگذشت و در زادگاهش سمنان به خاک سپرده شد.
درباره نویسنده
محمددرزی متولد سال ۱۳۶۲ در شهرستان بندرگز است دوران دبیرستان را در شهرستان گرگان گذراند و در همین شهر مدرک کارشناسی زبان و ادبیات فارسی گرفت. برای گذران دوره کارشناسی ارشد در سال ۱۳۸۷ رهسپار سمنان شد و در سال ۱۳۸۹ از دانشگاه سمنان دانش آموخته شد و سال بعد در همین دانشگاه در دوره دکتری زبان و ادبیات فارسی پذیرفته شد. نویسندگی را از سال ۱۳۸۴ با نگارش مقالات ادبی در نشریات محلی استان گلستان آغاز نمود. وی در سال ۱۳۹۱ کتابی با عنوان دیوان لامعی گرگانی با سرمایهگذاری اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن آثار و مفاخر استان گلستان به چاپ رسانید.
۹۸۹۱/۶۱۰۳