سید مجتبی حسینی یکشنبهشب در آیین آغاز نوزدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی افزود: سرزمین کهن ایران، زادگاه آیینهای یگانهای است که همواره به توحید، اصالت و همبستگی اجتماعی تاکید داشته و چه بسا آموختنیها و رموز زندگانی که با تعزیه، نقالی و پردهخوانی، خیمهشببازی و تختهحوضی از نسلی به نسل دیگر منتقل شدند.
وی بیان کرد: آمیختگی جان و جهان ایرانی به آداب و آیینهای برآمده از باورها در لایه لایه زندگی این ملت متبلور است و در این میان تئاتر به مانند رویکردی فرهنگی هنری، پیوندی است که میتواند کارکرد روزآمدی از آیینها را در برابر ابتلائات اجتماعی این روزگار بیافریند.
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر همافزایی فضاهای دانشگاهی، مطالعات دانشجویان و به کار گرفتن مولفههای استخراج شده از آیینهای پربار این فرهنگ اضافه کرد: برگزاری رویدادهایی که در کنار حفظ زایایی و مانایی تئاتر ایرانی، در صدد القای ضرورتهای روزگار خویش به مدد آیینها و قابلیتهای آیینی باشد، میتواند به شکلگیری درست و نظام اصولی این نوع از نمایش کمک کند.
وی تاکید کرد: نوزدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی بیهیچ مبالغهای متنوعترین رویداد هنری کشور و دعوت دوبارهای است از همه نهادها و دستگاهها که با همداستانی، اسباب ترغیب یکدیگر را در این مسیر فراهم سازند.
حسینی ادامه داد: جای خالی دروس شناختی، معرفی و آموزش نمایش در کتابهای آموزشی دبستانها و دبیرستانها، نه محروم کردن تئاتر بلکه محروم شدن آموزش و پرورش از کشف ظرفیتهای دانشآموزان و حذف نقش تربیتی تئاتر در تعالی کیفیت تحصیلی و تدریس است.
وی یادآور شد: زادگاه نمایشها، آیینها هستند و آیینها از گذشتههای دور به عنوان شکلی از ثبت و ضبط باورها، آداب، تاریخ و مناسک به شمار میرفتند و همخوانی خاستگاه این ۲ پدیده به شباهتهایی در بازتاب بیرونی و کارکرد اجتماعی آنها منجر شده است.
معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار داشت: آیینها در هر دورهای به تناسب نیاز انسانها به وجود آمدند و هدفی جز پویایی فرد و جامعه پیشرو نداشتند، از این رو میتوان بنا به کنش اجتماعی تئاتر در حفظ و بازآفرینی آیینهای دیرین کوشید و در معرفی آن، امروز طرح آفرینی کرد.
وی افزود: رشد چشمگیر این عرصه به ویژه در ۲ دهه گذشته ضرورت ایجاد مکانهای اختصاصی برای اجرای روزانه و بیوقفه تولیدات تئاتر آیینی و سنتی را بیشتر ملموس کرده و روشن است که این هنر، افزون بر رشد مضاعف تخصصهای گوناگون، چه میزان بر صنعت گردشگری و جذابیت بخشی به داشتههایمان اثر دارد.
حسینی همچنین گسترش هنر و شمار مخاطبان آن در کنار گوناگونی اثرها و اجراها را فرصتی ارزشمند برشمرد و بیان کرد: در صورت درک و دریافت درست میتوان منظوری بهتر برای دانشآموختگان، هنرجویان و هنرمندان ترسیم کرد و از راههای اثربخشتری برای انتقال مفاهیم به نسل جدید بهره گرفت.
نوزدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی با حضور جمعی از هنرمندان، هنردوستان و مسوولان به میزبانی خانه تاریخی طباطباییها کاشان گشایش یافت.
این رویداد هنری که از روز شنبه با هفتمین سمینار بین المللی در قمصر کار خود را آغاز کرده، با اجرای آثار میدانی و صحنهای در برخی مکانهای تاریخی کاشان مانند خانههای نقلی و احسان، میدان ولی سلطان و تیمچه امینالدوله واقع در بازار تاریخی این شهر تا فردا دنبال می شود.
میزبانی نوزدهمین جشنواره نمایشهای آیینی و سنتی از روز ۲۱ مردادماه به تهران انتقال یافته و ۲۶ مرداد در تماشاخانه سنگلج به ایستگاه پایانی میرسد.
۶۱۳۶/۸۱۲۳
نظر شما