در گزیده ای از گزارش روزنامه اعتماد آمده است: حتی گاهی مخاطب را به اشتباه میاندازد که آیا تهیهکنندگان و برنامهسازان با چارچوبهای تصمیمسازی و تصمیمگیری در جمهوری اسلامی آشنا نیستند یا ترجیح میدهند همه چیز را جور دیگری «القا» کنند. این روزها البته حوزه مورد علاقه جریانی در «رسانه ملی» که پشتیبانانی در فضای مجازی دارند؛ وزارت خارجه و اقدامات دیپلماتیک کشور است که ارکستر انتقاد از مسوول وزارت خارجه دو دولت حسن روحانی را در داخل کشور راهبری میکند. شاید باور اینکه «جهانآرا» رودرروی «دولت» ایستاده، سخت باشد اما آنها که این برنامه را دنبال میکنند نمیتوانند تلقی دیگری از گفتههای مجری و بعضی مهمانان برنامه داشته باشند.
۲۰ مرداد امسال «فاجعه منا» ۴ ساله شد؛ فاجعهای که تنها ۴۶۴ نفر از حجاج ایرانی در اثر آن جان باختند. به همین مناسبت صداوسیما به وقت ساعت ۲۲ روز یکشنبه در برنامه «جهانآرا» گفتوگویی با موضوع «بازخوانی فاجعه منا و بررسی ظرفیتهای سیاسی حج برای جهان اسلام» و با حضور مرتضی رکنآبادی(برادر غضنفر رکنآبادی، دیپلمات شهید در فاجعه منا) و حجتالاسلام مجتبی نامخواه، پژوهشگر انقلاب اسلامی روی آنتن زنده شبکه افق رفت اما بخشی از این برنامه حاشیهساز شد.
مرتضی رکنآبادی برادر غضنفر رکنآبادی، شهیدی که در فاجعه منا به شهادت رسید در خلال صحبتهای خود در این برنامه زنده ادعای عجیبی را مطرح کرد و گفت «مسوولان جمهوری اسلامی که سال گذشته برای انعقاد قرارداد حج رفته بودند، توافقنامهای را امضا کردند که براساس آن پذیرفتهاند آنچه در منا رخ داد، مقصرش ایرانیها بودند تا بتوانند راه حج را باز کنند. به این وسیله راه باز شد و روی خون شهدای ما پا گذاشته شد تا اینکه به کجا برسیم».
مجری برنامه نیز در مواجهه با طرح این ادعای عجیب پرسید که آیا اطلاع قطعی در این مورد دارد که برادر شهید رکنآبادی تاکید کرد: «اطلاع قطعی دارم و به موقع اگر نیاز بود، منبع خود را هم حتما معرفی میکنم». گرچه مرتضی رکنآبادی در گفتههای خود از لفظ «مسوولان جمهوری اسلامی» نام برد اما جریان مخالف دولت در فضای مجازی که همراهی ویژهای نیز با صداوسیما دارند بار دیگر بدون راستیآزمایی سخنان مهمان برنامه با هشتگ «فاجعه_منا» مسوولیت را بر دوش دولت و وزیر خارجه انداختند؛ گویی هر کجا هر مذاکرهای رخ دهد، مسوول مستقیم آن محمدجواد ظریف است. برای نمونه چهرههایی چون علی قلهکی از فعالان رسانهای و مجازی منتقد دولت این روایت را در توییتر خود نقل کرد، مستقیم ظریف را نشانه گرفت و نوشت «خداقوت آقای ظریف؛ حقشه تندیس شما در تمامی میادین اصلی استانهای کشور نصب شود.»
با این حال برخی از چهرههای نزدیک به دولت در همین شبکه اجتماعی توضیح دادند که مسوولیت مذاکره در مورد حج با وزارت خارجه نیست. مثلا علیرضا رحیمی، عضو اصلاحطلب هیات رییسه و کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس در توییتر نوشت که پس از حادثه و در سال ۹۵ ظریف گزارش کاملی در این زمینه به کمیسیون امنیت ملی ارایه و این وزارتخانه برای احقاق حقوق شهدای منا، همه اقدامات ممکن حقوقی و سیاسی را انجام داده است. رحیمی همچنین تاکید کرد که سازمان حج و بعثه مسوول مستقیم مذاکرات و توافقات حج در هر سال هستند. همان طور که حسامالدین آشنا پای ثابت دولتیها در توییتر و البته ازجمله منتقدان همیشگی صداوسیما وارد بحث شد و با طرح پرسش از مستندات مدعیات نوشت: «برادر عزیز جناب آقای رکنآبادی سلامعلیکم. آیا برای ادعای خود دلایل، شواهد یا مستنداتی دارید. مدیر محترم شبکه محترم افق آیا در این شبکه راهنمای عملی برای میزبانان برنامههای زنده در مواجهه با ادعاهای قابل مناقشه وجود دارد».
نظر شما