این روستا سابقهای کهن دارد و آثار باستانی از جمله مسجد جامع که قدمت آن به هزار سال میرسد و قلعه باستانی به نام "قلعه دختر" که شواهد معماری قدمت آن را به قرن ششم تخمین میزند را در دل خود به یادگار دارد و گواه بر قدمت طولانی این روستای دیدنی است.
عدهای براین باورند که نام روستا برگرفته از نام یک زن در قلعه دختر (به نام رقیه) و به مرور زمان به رقه تبدیل شده است.
قدمت این روستا بر کسی پوشیده نیست و بزرگان شهرهای اطراف از جمله بشرویه، طبس و فردوس همگی براین نکته که قدمت روستا حتی از برخی شهرهای بوجود آمده بیشتر است، اذعان دارند.
مردمان شهرستانهای اطراف، این روستا را به عنوان منطقهای سرسبز میشناسند و تعطیلات خود را به ویژه در فصل تابستان و برای فرار از گرمای طاقت فرسا به این روستا مسافرت میکنند.
سفرنامه ناصر خسرو از جمله اسناد و مدارک تاریخی است که در آن از رقه به عنوان قصبهای سرسبز با نهرهای فراوان و مسجد آدینه یاد شده است.
ناصرخسرو در قرن پنجم هنگام سفر از طبس به تون (فردوس) به توصیف روستای رقه پرداخته و نوشته است: چون از طبس دوازده فرسنگ بیامدیم قصبهای بود که آن را رقه میگویند، آبهای روان داشت و زرع و باغ و درخت و بارو و مسجد و آدینه و دیهها و مزارع تمام دارد نهم ربیعالاخر از رقه برفتیم و دوازدهم ماه به شهر تون رسیدیم میان رقه و تون بیست فرسنگ است.
رقه به عنوان یک دهستان متشکل شده از روستاهای زیادی است که در میان آنها خدآفرید، سرند، نخاب و مجد روستاهای سرسبز و دیدنی هستند.
از جمله اماکن مذهبی و تاریخی این منطقه میتوان به امامزاده محمدبن اصغر هوگند، بی بی نجمه خاتون مجد، قلعه دختر، مسجدجامع، منزل حاج محمد فروغ نصیرایی، طاق فدک و آسیابهای آبی این دهستان اشاره کرد که پس از گذشت چندین سال هنوز فعال است.
همچنین کال سرند و کال نخاب از جمله رودخانههای فصلی دیدنی این منطقه است که سالانه هزاران نفر از آن بازدید میکنند.
دشتهای اطراف این رودخانهها زیستگاه بیش از صدها گونه جانوری و گیاهی کمیاب بوده که به اذعان برخی کارشناسان طبیعت بکر و دست نخورده این دهستان بسیار غنی و ناشناخته باقی مانده است.
از کوهستانهای اطراف روستا نیز سالانه چندین تن آنغوزه، زیره، آویشن و غیره برداشت میشود.
هفت آسیاب ر مسیر قدیمی بشرویه به رقه که بخشی از جاده کهن این شهر به طبس بوده و مطابق با قنات کهن از کوههای رقه به سمت دشت بشرویه ساخته شده، قرار دارد که دو آسیاب از این تعداد فعال است.
خانه باغ علیرضا فروغ نصیرایی از آثار تاریخی ثبت ملی در این روستا است که مرمت و تجهیز آن در دست اقدام بوده و حدود سه ماه آینده تبدیل به اقامتگاه بومگردی میشود.
در عین حال مسافرانی که قصد اقامت در شهرستان بشرویه برای دیدن جاذبههای تاریخی این شهرستان را دارند میتوانند از ۹ اقامتگاه بومگردی در بافت تاریخی شهر بشرویه برای اقامت استفاده کنند.
روستای رقه در ۱۷ کیلومتری شهرستان بشرویه و ۱۵ کیلومتری شهر ارسک واقع شده است. برای سفر به این روستا از بیرجند مرکز استان خراسان جنوبی باید ۲۶۰ کیلومتر را با خودروی سواری پیمود.
۹۸۹۳*۳۰۲۸
نظر شما