افشین عاشوری روز سهشنبه در نشست خبری مشترک کارگروه ماینینگ انجمن بلاکچین و نظام صنفی رایانهای با محوریت مصوبه فرآیند استخراج رمزارزها افزود: وزیر ارتباطات نیز اخیرا گفت که بلاکچین خواهد آمد، اما باید بگویم بلاکچین آمده و آن انقلابی که از آن صحبت میکنیم واقعا شکل گرفته است اما عدهای نمیخواهند این واقعیت را بپذیرند.
وی اشاره کرد: بابت مصوبه هیات وزیران درخصوص ماینینگ، متشکریم اما دستانداز دارد؛ از جمله اینکه تعرفه برق در آن مبهم است، ماینرهای ایرانی که در کشور به عنوان صنعتگر فعالیت میکنند، چرا باید تعرفه متوسط نرخ صادراتی برق را بپردازند؟ اگر این فعالیت، صنعت است باید برای آن تعرفه برق صنعتی هم در نظر بگیرند.
عاشوری یادآور شد: وزیر انرژی عراق در گفتوگویی اعلام کرده از ایران ۱۲۰۰ مگاوات برق میخرد و اگر فروشنده دیگری پیدا کند که برق را ارزانتر بفروشد، حتما از او خریداری خواهد کرد. ممکن است در آینده این اتفاق رخ دهد و در آن شرایط برق زیادی میماند که مشتری ندارد.
رئیس کارگروه ماینینگ نیز در این نشست افزود: در مصوبهای که درباره فرآیند استخراج رمز ارز ابلاغ شده، کسی از ما نظری نخواست، یکی از نکات مثبت این مصوبه به رسمیت شناختن صنعت ماینینگ در کشور است اما نکات دیگری در این بین، بسیار پر ابهام و گنگ است.
محمدرضا شرفی اضافه کرد: اگر هر کدام از حاضران در این جلسه، ۵ ماه قبل بیتکوین میخریدند، امروز ارزش پولشان بیش از سه برابر شده بود به همین دلیل میگوییم این کار ریسک بسیار زیادی دارد و خیلیها تحمل آن ریسک را ندارند.
وی تصریح کرد: تصور عمومی شکلگرفته در این خصوص، این است که سرمایهگذاری در این حوزه، پس از دو ماه به سوددهی میرسد، در حالی که اینطور نیست، امکان ندارد فرد ظرف مدت کوتاهی به سود برسد و دلیل آن سرعت بسیار بالای توسعه سختافزارهای مربوط به این کار است، گاهی اوقات دستگاهی که برای ماینینگ خریداری میشود ، پس از شش ماه دیگر کارایی ندارد و باید آن را تعویض کرد.
در ادامه، عضو انجمن بلاکچین نیز در پاسخ به این که بیتکوین چه ارزش افزودهای برای کشور ایجاد میکند، گفت: در فرآیند استخراج رمز ارز، برق به بیتکوین تبدیل و به چرخه اقتصادی کشور وارد میشود، ماینر بیش از ۷۰-۸۰ درصد پولی که از این راه به دست میآورد را در بحث ماینینگ سرمایهگذاری میکند، گذشته از آن میزان زیادی از این پول برای تهیه کابل، سوله، انشعاب اداره برق و تجهیزاتی هزینه میشود که ساخت آن ها در ایران صورت میگیرد.
حامد علوی افزود: بیتکوین به راحتی به دلار تبدیل میشود، دلار را به سادگی میتوان به ریال تبدیل و داخل کشور استفاده کرد، سرمایهگذار بیتکوین داخل ایران است و سودش به کشور میرسد.
وی بیان داشت: در مصوبهای که در خصوص ماینینگ ارائه شد، صحبت از نرخ متوسط صادراتی به میان آمده، عدد گنگی که ما نمیدانیم چیست، کشورهای همسایه مانند روسیه و قزاقستان در صنعت ماینینگ فعالیت میکنند و قیمت برقی که به ماینرها اختصاص میدهند ارزان است.
علوی ادامه داد:گاهی اوقات منتقدان ماینینگ میگویند چرا ساز و کاری برای مالیات گرفتن از ماینرها وجود ندارد، در حالی که کشورهایی که قبل از ما وارد این حوزه شدهاند نیز هنوز ساز و کاری برای مالیات دادن ندارند و همه این مسائل باعث شده، ماینرها دستگاههای خودشان را خاموش کنند و به فکر رفتن از ایران باشند.
نظر شما