سرانه تولید یک کیلوگرم زباله در شبانه روز تقریبا ۲ برابر استاندارد جهانی و ۳۰۰ گرم بیشتر از سرانه ملی است حال اگر این میزان تولید را بر اساس دقیقه بیان کنیم باید گفت در هر دقیقه ۷۰ کیلوگرم زباله در شهر ابهر تولید میشود.
متوسط تولید روزانه زباله به ازای هر شخص در جهان ۳۰۰ گرم و در ایران ۷۰۰ گرم و نسبت آن ۷۰ درصد تر و ۳۰ درصد زباله خشک است.
بر اساس گزارش های شهردای ابهر، تعداد دفعات جمعآوری زباله در این شهر یک یا ۲ بار در روز است که این مقدار در کشورهای جهان ۲ تا سه بار در هفته است.
پس از جمع آوری، دفن اصولی زباله برای جلوگیری مقطعی از تهدیدهای زیست محیطی صورت میگیرد و با وجود تلاشها برای جذب سرمایه گذار جهت بازیافت؛ زباله گردها موجب عقب نشینی سرمایهگذار بازیافت در شهر ابهر شده اند هرچند لازمه تحقق و اجرای تمام راهکارهای حل معضل پسماند، تفکیک زباله از مبداء است.
به نظر می رسد، اختصاص سطل های زباله ویژه زباله های کاغذی، پلاستیکی، شیشه، قوطی های فلزی، پس مانده مواد غذایی و مواد غیرقابل بازیافت برای واحدهای مسکونی مانند سازمانها و اداره ها در ترغیب مردم به تفکیک زباله در مبداء موثر است.
در این میان اگرچه در چند سال اخیر برنامه ریزان مدیریت شهری ابهر و محیط زیست درصدد کنترل زباله تولیدی و اثرات آن بر محیط زیست بودند اما یکی از مشکلات این بخش که کمتر به آن پرداخته شده مربوط به فرهنگ سازی در میان مردم برای اجرای فراگیر تفکیک زباله از مبدأ است، این مساله موجب شده روند چرخه تولید زباله در این شهر تا امحاء و بازگرداندن آن به چرخه تولید، به صورت ناقص اجرا شود.
با این حال تفکیک زباله خشک و تر در برخی خانواده ها که بیشتر در محله های غیر مرفه زندگی می کنند به صورت خودجوش صورت می گیرد و مقداری از زباله های خشک فروخته می شود و هر روز از حدود ساعت ۱۰ وانتیها یا همان نمکی ها که در ابهر به نون خشکی ها معروف هستند با جار زدن های مخصوص خودشان که گاهی صدای دلخراش بلندگوهایشان موجب سلب آسایش مردم میشود درمنطقه حضور دارند که به خرید زباله های پلاستیکی و خشک اقدام میکنند.
این زباله های خشک در منطقه حسین آباد دوباره به فروش می رسد و در عمل چرخه معیوبی را به وجود میآورد که معضل ضایعاتی های این منطقه خود قصه ی دراز دارد و به نظر میرسد با بالاتر بردن مبلغی که در ازای هر کیلو از زباله خشک ارائه می شود یا آموزش بیشتر شهروندان به فروش زباله به دکه های بازیافت می توان این چرخه را متوقف یا ضعیف کرد.
بحران خاک بسیار خطرناک تر از بحران آب است
رئیس اداره محیط زیست شهرستان ابهر در گفت وگو با خبرنگار ایرنا، با اشاره به تولید روزانه ۱۰۰ تن زباله در ابهر، گفت: زبالهها، فعالیت معادن، از بین رفتن مراتع و کشت های غیراصولی موجب فرسایش خاک و در نهایت ایجاد بحران خاک میشود که امروزه مشکلات مردم در کشور به ویژه در مناطق جنوبی را شاهد هستیم.
محمدهادی کاظمی تصریح کرد: مدیریت پسماند از اولویتهای سازمان محیط زیست است که متاسفانه به معضلی در سطح کشور تبدیل شده است.
وی با اشاره به اینکه در بازیافت استاندارد، فقط زباله های خطرناک معدوم میشود، تاکید کرد: زباله گردها که کار بازیافت را به صورت ناقص انجام میدهند موجب شده اند که سرمایه گذار به بخش بازیافت ورود نکند این در حالی است که بازیافت فقط به زبالههای خشک منتهی نمیشود و تولید کود کمپوست از زبالههای تر بخشی از بازیافت است.
کاظمی اظهار داشت: علاوه بر تولید زباله در کشور، ۲۵ هزار تن واردات زباله پلاستیکی از کشورهای همسایه توسط شرکتهای بازیافت در سطح کشور صورت میگیرد که نشان از صرفه اقتصادی این صنعت است اما اگر خسارت زیست محیطی از این واردات را در نظر بگیریم بسیار زیان آور و غیراقتصادی است.
این مسئول یادآور شد: در سطح کشور با ازدیاد زباله روبه رو هستیم که متاسفانه به دلیل نبود سیستم بازیافت نمی توانیم از این طلای کثیف بهرهبرداری کنیم که اگر فقط زباله خشک را بازیافت کنیم تا ۳۰ درصد از حجم زبالهها را کاهش میدهیم.
هیچ جایی از خطر پلاستیک در امان نیست
رئیس اداره محیط زیست ابهر بیان کرد: امروز وجود مواد پلاستیکی در میان زبالههای خانگی و استفاده بیش از حد پلاستیک در سبد خانوارها خطر جدی برای محیطزیست ایجاد کرده که در نهایت پلاستیک وارد چرخه غذایی مردم میشود.
وی تاکید کرد: اگر قانون مدیریت پسماند اجرایی شود بسیاری از مشکلات ما حل خواهد شد از سویی خلاء قانونی در این خصوص نداریم و فقط مشکل در اجرا است.
کاظمی با اشاره به اینکه هیچ جا و مکانی از خطر پلاستیک در امان نیست، گفت: طبق اصل ۵۰ قانون اساسی، حفاظت از محیط زیست یک وظیفه همگانی است و اگر همه در موضوع محیطزیست احساس مسئولیت بکنیم مشکل حل میشود.
این مسئول افزود: بی توجهی مردم و مسئولان موجب تولید این حجم از زباله شده و باید برای حفظ جان خود و محیط زیست از خواب غفلت بیدار شویم.
رئیس اداره محیط زیست ابهر با اشاره به اقدامات انجام شده در زمینه پاک سازی محیط زیست تصریح کرد: در قالب طرح "بی زباله" سال گذشته ۱۰ برنامه پاکسازی طبیعت و در ۵ ماهه سال جاری ۶ برنامه با مشارکت فعالان محیط زیست برگزار شده است.
وی تاکید کرد: تمامی برنامههای پاکسازی که تاکنون صورت گرفته در راستای چالش و طرح کشوری "بی زباله" به منظور فرهنگ سازی برای کاهش استفاده از کیسههای پلاستیکی و مدیریت مطلوب پسماندها برای کمک به حفاظت محیط زیست با تولید زباله کمتر بوده است.
کاظمی بیان کرد: با تعاملی که با مراجع قضایی صورت گرفته برای ۲ نفر از محکومان حکم جایگزین پاکسازی جاده ترانزیت و عوارضی اتوبان صادره شده که در پاکسازی طبیعت موثر هستند.
وی بیان کرد: پاکسازی ورودی شهرها و اطراف مراکز بین راهی هتل لاله، شهر آفتاب و سد کینه ورس با همکاری راه و شهرسازی از سایر اقدامات این اداره در امر پاک سازی طبیعت است.
مردم رکن اصلی مدیریت پسماند هستند
کاظمی با درخواست از مردم برای کاهش مصرف مواد پلاستیکی گفت: مردم در برخی از ناهنجاریها از غربیها الگوبرداری میکنند اما متاسفانه در تولید زباله برعکس غربیها عمل میشود و چند برابر بیشتر از استاندارد جهانی زباله تولید میکنند.
وی تصریح کرد: با اندکی تغییر در سبک زندگی و استفاده از کالاهای جایگزین پلاستیک میتوان تولید زباله به ویژه مصرف ظرفهای پلاستیکی را کاهش داد.
این کارشناس محیط زیست بیان کرد: فرهنگسازی به ویژه با همکاری نهادهای فرهنگی مانند رسانهها، مهدهای کودک، آموزش و پرورش، آموزش عالی و سازمانهای مردم نهاد اصلیترین راه کاهش تولید زباله و افزایش مشارکت پذیری و احساس مسئولیت در قبال محیطزیست است.
کاظمی تاکید کرد: شهرداریها می توانند از طریق تلویزیون شهری پیامهای زیست محیطی را ترویج دهند و با قراردادن مشوقهای مناسب مردم را در تفکیک زباله از مبداء ترغیب کنند.
رئیس اداره محیط زیست ابهر افزود: محیط زیست مسئولیت نظارتی در زمینه پسماند دارد و دستگاههای اجرایی و شهرداریها هرچه زودتر مشکل پسماند را با اجرای قانون جامع مدیریت پسماند حل کنند و مردم نیز با احساس مسئولیت بیشتری تولید زباله را کاهش دهند چرا که تبعات مالی، جانی و زیست محیطی جبران ناپذیری در صورت عدم توجه به این امر به جامعه و نسل آینده تحمیل خواهد شد.
۹۵۵۶/۶۰۸۵
نظر شما