به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهشهای خبری ایرنا، هیاتی از انصارالله یمن هفته گذشته به ایران سفر کرد. در این سفر مسوولان ایران در جریان دیدار با «محمد عبدالسلام» سخنگوی انصارالله برضرورت حفظ اتحاد و حل اختلاف ها از طریق مذاکره یمنی – یمنی و بدون دخالت خارجی تاکید کردند. همچنین در جریان دیدار هیات انصارالله از تهران رئیس هیات مذاکرهکنندگان یمن از انتخاب «ابراهیم الدیلمی» بهعنوان سفیر فوقالعاده این کشور در تهران خبر داد.
همچنین در چارچوب رایزنیهای ایران برای حلوفصل سیاسی بحران یمن، نشست مشترک سهجانبهای با حضور هیاتی از کشورمان به ریاست «علیاصغر خاجی» دستیار ارشد وزیر امورخارجه در امور ویژه سیاسی، هیاتی از انصارالله یمن به ریاست محمد عبدالسلام سخنگوی انصارالله یمن و سفرا و روسای نمایندگیهای چهار کشور ذیربط اتحادیه اروپا موسوم به ۴E (انگلستان، فرانسه، آلمان و ایتالیا) در محل وزارت امورخارجه در تهران برگزار شد و در پایان این نشست، هیاتهای شرکتکننده با تاکید بر لزوم توقف هرچه سریعتر جنگ، بر راه حل سیاسی بهعنوان راهکار نهایی بحران یمن تاکید و با ابراز نگرانی از وضعیت انسانی در این کشور خواستار تسریع در ارسال کمکهای انسانی شدند.
ایران تاکنون پنج دور نشست با چهار کشور اروپایی (فرانسه، انگلیس، ایتالیا و آلمان) درباره یمن داشته است. آخرین دور این نشست دوشنبه ۲۷ اسفند ماه ۱۳۹۷ در شهر بروکسل پایتخت بلژیک با حضور «حسین جابریانصاری» دستیار سابق وزیر خارجه ایران در امور ویژه سیاسی و با حضور نمایندگان چهار کشور اروپایی و «هلگا اشمید» معاون مسوول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و دبیرکل سرویس اقدام خارجی این اتحادیه بود.
** تاکید ایران بر گفت و گوی یمنی - یمنی
روزنامه «عربی 21» مصر در این خصوص نوشت: حضرت آیت الله «خامنه ای» رهبر انقلاب اسلامی ضمن حمایت از انصارالله و گفت و گوهای یمنی - یمنی خواستار مقابله با طرح تجزیه یمن شد.
روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن نیز در گزارشی با اشاره به نشست سه گانه ایران، گروه انصارالله لبنان و چهار کشور اروپایی در مقر وزارت امور خارجه ایران در روز شنبه 26 مرداد و گفت و گوها برای حل بحران یمن نوشت: این نشست در چارچوب رایزنی های ایران برای رسیدن به یک راه حل سیاسی با هدف حل بحران یمن قرار می گیرد. این نشست در شرایطی برگزار شد که دامنه حمله های انصارالله به تاسیسات نفتی و فرودگاه های عربستان افزایش یافته است. در این نشست نمایندگان همه طرف های حاضر از ادامه بحران یمن ابراز نگرانی کردند.
به نوشته روزنامه «رای الیوم» چاپ لندن، پس از فروپاشی ائتلاف سعودی اماراتی، یمن خود را برای مرحله پس از جنگ و بازگشت روابط دیپلماسی با تهران آماده می کند. اوضاع ائتلاف سعودی - اماراتی هر روز در یمن پیچیده تر می شود. نیروهای یمن هر روز تاسیسات حیاتی عربستان را هدف قرار می گیرند و بسیاری از کشورهای جهان هم به این نتیجه قطعی رسیدند که پیروزی ائتلاف ناممکن است. این موضوع سبب شده است که درها برای گفت و گوهای سیاسی باز شود. برنامه ریزی های انصارالله هم نشان می دهد که این گروه خود را برای مرحله پس از جنگ آماده می کند. «عبدالملک بدرالدین الحوثی» هم در سخنرانی خود به تحولات روابط یمن با تهران که به مرحله تازه ای وارد شده اشاره کرده است. ایران با به رسمیت شناختن دولت صنع تصمیم شجاعانه ای گرفته است. این یک تصمیم منطقی است که پس از چهار و نیم سال جنگ و تغییر رویکرد جامعه بین الملل و افکار عمومی درباره جنگ گرفته شده است. مقامات ایران به قطعی بودن شکست ائتلاف حمله به یمن یقین داشتند و برای برقراری روابط با یمن هم آمادگی داشتند.
روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن هم نوشت: استقبال گرم مقام های ایران از هیات انصارالله یمن و دیدار حضرت آیت الله خامنه ای با رهبران این جریان خشم دشمنان انصارالله را به دنبال داشته است. این دیدار دارای پیام هایی درباره ماهیت روابط ایران با یمن است. در این دیدار حضرت ایت الله خامنه ای مخالفت ایران با تجزیه یمن را اعلام و بر وحدت و حاکمیت یمن تاکید کردند و گفتند مردم یمن به لطف خداوند دولت قدرتمندی را تشکیل خواهند داد. در این دیدار حضرت آیت الله خامنه ای نامه کتبی «عبدالملک الحوثی» را دریافت کردند و آن را به طور کامل خواندند و از این نامه شادمان شدند. این در حالی است که پیش از این رهبر انقلاب نامه «ترامپ» را که توسط «شینزو آبه» نخست وزیر ژاپن به ایران منتقل شده بود، برگرداندند.
** شکست ائتلاف سعودی – اماراتی در یمن
روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن نوشت: عربستان بزرگترین زیان دیده جنگ علیه مردم یمن است. اکنون این کشور تنها مانده و ائتلاف آن نتوانسته است هیچ دستاوردی داشته باشد. تحولات عدن هم زیان بزرگی برای ریاض و ضربه به طرح ها و ائتلاف های آن و دولت فراری یمن است.
روزنامه «الشرق» قطر هم نوشت: به تازگی حمله های موشکی و پهپادی انصارالله به عربستان به طور بی سابقه ای افزایش یافته و این در حالی است که سامانه پاتریوت و همه سلاح های ائتلاف عربستانی - اماراتی نتوانسته است از عربستان حمایت کند. اگرچه ریاض و ابوظبی تلاش می کردند کارامدی و تاثیر حمله های پهپادها و موشک های یمنی ها به عربستان را کم رنگ جلوه دهند اما هدف قرار گرفتن تاسیسات نفتی آرامکو ضربه ای دردناک و نگران کننده برای ریاض بود. در این زمینه «حاتم الفلاحی» تحلیلگر مسائل نظامی گفت انصارالله موفق شده است از طریق حمله به بانک اهداف ها در داخل عربستان دامنه نبرد را از داخل یمن به داخل عربستان منتقل کند.
«علی القحوم» عضو دفتر سیاسی انصارالله هم به روزنامه الشرق قطر گفت: کشورهای ائتلاف حمله به یمن (امارات و عربستان) به مرحله شکست، سردرگمی و ناتوانی رسیده اند. هیچ افق روشنی درباره جنگ آنها در یمن وجود ندارد. آنها ناامید شده اند و اردوگاه آن در معرض فروپاشی و گسست است. اکنون نیاز به بازنگری در محاسبات و درک ضرورت گفت و بازگشت به میز مذاکرات به عنوان گزینه برتر است.
نظر شما