پیشگویی اصولگرایان از پیروزی، ابهامات رهبری اصلاح طلبان

تهران-ایرنا- با نزدیک تر شدن به اسفندماه، تحرکات انتخاباتی جریان های سیاسی هم افزایش یافت هر یک از آنها آرام آرام تشکیلات انتخاباتی خود را راه اندازی کرده و مانیفست می دهند. گروهی پیروزی خود را قریب به یقین می دانند و گروه دیگر در پی تدوین سازوکار تازه یا تحکیم نهادهای مشورتی پیشین هستند.

مانیفست های انتخاباتی یکی یکی میان جریان ها رو می شود. اصولگرایان همچنان با انتقاد از عملکرد جریان رقیب خود را پیروز انتخابات آینده می دانند و اصلاح طلبان با ریشه یابی چالش های پیش رو مانند سازوکار تصمیم گیری در شورای عالی سیاستگذاری و نیز موضوع رهبری، به دنبال تاثیرگذاری در انتخابات اسفند ۹۸ هستند.

در این زمینه تازه ترین رویدادها و نشست های حزبی، انتصابات و تصمیمات احزاب و افراد مرور می شود.

مانیفست ها و تحرکات انتخاباتی

«حسین کنعانی مقدم» دبیر کل حزب سبز در تشریح آخرین تحرکات تشکیلاتی و انتخاباتی حزب متبوعش گفت: فعالیت انتخاباتی خودمان را آغاز کردیم و در جلسه اخیر شورای مرکزی مصوب کردیم که هماهنگ با اصولگرایان و جامعه روحانیت مبارز فعالیت کنیم. البته با جبهه ایستادگی نیز همکاری خواهیم داشت چرا که این جبهه حلقه وصل ما با شورای ائتلاف اصولگرایان خواهد بود.

«جواد امام» دبیرکل مجمع ایثارگران اصلاح‌طلب هم می گوید: مجمع ایثارگران اصلاح طلب هنوز وارد مقوله انتخابات نشده است اما برای یازدهمین دوره انتخابات مجلس در چارچوب و هماهنگ با شورای عالی سیاست‌گذاری اصلاح‌طلبان فعالیت خواهیم کرد.

«احمد شریف» دبیرکل حزب همبستگی دانش‌آموختگان ایران اسلامی (هدا) هم از آماده سازی فهرست اولیه این حزب برای انتخابات مجلس خبر داده و گفته است: «دستورالعملی صادر کرده‌ایم و به دفاتر استانی اعلام داشته که تا اواخر شهریور سال جاری لیست اولیه خود را برای انتخابات مجلس به کمیته انتخابات حزب ارائه دهند و کمیته انتخابات امروز (۲۸ مرداد) تشکیل جلسه خواهد داد.»

«محمد هادی جامعی» سخنگوی حزب اراده ملت از بررسی شرایط نامزدهای خود برای حضور در انتخابات خبر داده است.

حزب مستقل و اعتدال هم «جعفر آیین پرست» را به عنوان رئیس کمیته انتخابات خود معرفی کرد.

حزب اتحاد ملت سلسله نشست های انتخاباتی با حضور چهره های دانشگاهی و اصلاح طلب برگزار می کند.

حزب اعتماد ملی هم هفته گذشته در نشست سراسری بررسی چالش‌ها و فرصت‌های انتخابات از زبان «اسماعیل گرامی مقدم» سخنگوی خود استراتژی انتخاباتی خود را اعلام کرد. گرامی مقدم در این نشست با بیان اینکه استراتژی تشکیلاتی اعتماد ملی حضور در شورای عالی سیاستگذاری اصلاح‌طلبان است، گفت: «اگر در انتخابات حضور داشته باشیم در صحنه سیاست می‌مانیم، اما اگر تحریم کنیم هم این تحریم به فراموشی سپرده می‌شود و هم آینده سیاسی حزب را تحت‌الشعاع قرار می‌دهیم. از این رو نباید عرصه را خالی کنیم.»

همایش جوانان حزب ندای ایرانیان هم هفته گذشته برگزار شد و اعضای شورای مرکزی، هسته مرکزی، کمیته ها و شاخه های مختلف و روسای آن ها توسط اعضا انتخاب شدند. همچنین «صادق خرازی» دبیرکل این حزب هم درباره آخرین تصمیمات ندای ایرانیان برای حضور در انتخابات گفت: «در حال بررسی کیفیت ورود به ائتلاف جدید اصلاح‌طلبان هستیم، و حزب تاکنون تصمیمی برای پیوستن و هماهنگی با آنها اتخاذ نکرده است.»

انتقادها از رقیب اهم فعالیت انتخاباتی

جریان اصولگرا این روزها بیش و پیش از آنکه در تحرک انتخاباتی درون جبهه داشته باشد به نقد عملکرد جریان رقیب می پردازد. هرچند «مرتضی آقاتهرانی» دبیرکل جبهه پایداری از تدوین مدل پیشنهادی ائتلاف جریان انقلابی خبر داده است اما «امیرحسین قاضی زاده هاشمی» دیگر عضو این جبهه درباره وحدت اصولگرایان گفته است: «وحدت انتخاباتی یک وسیله است و هدف نیست و باید ارزیابی کرد که مردم نسبت به وحدت واکنش بهتری نشان می‌دهند یا آنکه موافق با لیست مستقل‌اند یا اصلا از لیست‌گرایی خسته‌اند و خواستار ارائه شاخص‌ها هستند.»

«سیدمحمد حسینی» سخنگوی جمنا در تشریح چالش های فراروی اصلاح طلبان مواردی مانند اختلافات داخلی و افول پایگاه مردمی و عملکرد منفی لیست امید را برشمرده است. این انتقادات اصولگرایان نوعی پیش بینی پیروزی را هم در اردوگاه اصولگرایان تقویت کرده است به گونه ای که روزنامه «سیاست روز» یکی از رسانه های اصولگرا در این زمینه هشدار داده و نوشته است: «اصول‌گرایان به جای اقناع افکار عمومی از عملکرد خود در مجالس هفتم تا نهم و بیان علت حمایت بی چون و چرای خود از دولت‌های نهم و دهم (احمدی‌نژاد) و حضور فعال در صحنه سیاست و ارائه برنامه‌های راهبردی برای اداره کشور، به انتظار امدادهای غیبی یا وضع تعرفه برای رقابت نشسته‌اند. در خیال خام خویش امیدوارند که با مدیریت فضای موجود، بتوانند اکثریت مجلس یازدهم را از آن خود کنند. لابد از نظر دوستان تکلیف شرعی مردم ایجاب می‌کند که در انتخابات مجلس شورای اسلامی شرکت کنند و به کسانی رای دهند که هم انقلابی‌اند و هم اسلام‌گرا هستند.»

«امیر محبیان» تئوریسین اصولگرا هم درباره تکاپوی این جریان برای پیروزی به هر قیمتی گفته است: «مشکل من این است که جریان اصولگرای ما که نسبت به آن تعلق خاطر دارم و قبول دارم، متاسفانه پیروزی بر رقیب برایش اصالت یافته است. ببینید مهم این است که شما وقتی که به قدرت رسیدید، می‌توانید گره‌ای از کار مردم باز کنید یا خیر، وگرنه تمام اعتبار خود را قمار می‌کنید بر افرادی که هیچ توانایی خاصی ندارند. فرض کنیم شما وارد اتاقی می‌شوید و می‌گویند که اینها دارند در خصوص شما تصمیم می‌گیرند و تصمیم دارند که شما را در دره بیندازند و همه هم با هم وحدت دارند. آیا این وحدت برای شما مطلوب است.»

رهبر معنوی یا تشکیلاتی؟

موضوع رهبری جریان اصلاحات با سخنان «غلامحسین کرباسچی» دبیرکل حزب کارگزاران سازندگی بار دیگر به سرخط خبرها و اظهارات اصلاح طلبان بازگشت. کرباسچی گفته بود اصلاحات نیازمند رهبری است و سیدمحمدخاتمی رهبر معنوی و نه تشکیلاتی این جریان است. «حسین مرعشی» در توضیح موضعگیری کرباسچی گفت: «خاتمی رهبر واقعی و بی‌نظیر اصلاحات است. رئیس دولت اصلاحات برای اعمال رهبری در جبهه اصلاحات با محدودیت‌هایی مواجه است. موضوع اعمال رهبری که بحث اصلی کرباسچی است ابزار و سازمان می‌خواهد. واقعیت این است که شرایط سیاسی جبهه اصلاحات به‌گونه‌ای نیست که رییس دولت اصلاحات ابزارهای لازم برای اعمال رهبری را دراختیار داشته باشد.»

شماری از چهره های اصلاح طلب هم در این زمینه معتقدند خاتمی ادعای رهبری جریان اصلاحات را ندارد. «بهزاد نبوی» چهره مطرح اصلاح طلب می گوید: «هیچ گاه نگفته که رهبر اصلاحات است. داشتن کاریزما موضوع متفاوتی است. اگر منِ نوعی صد بار «تکرار کنم» کسی به حرفم توجه نمی‌کند. ایشان یک بار تکرار می‌کنند، تمام لیستشان رأی می‌آورد. اصلاح‌طلبان باید از این امتیاز حداکثر بهره را ببرند و این ربطی به رهبری فردی ندارد و آقای خاتمی هم مدعی آن نیست.»

آذر منصوری هم گفته است: «آقای خاتمی نه ادعای رهبری اصلاحات را دارد و ‌نه در جزئیات دخالت می کند، بلکه تاکید وی بر حرکت جبهه‌ای است و تا جایی که اطلاع دارم تاکنون تاکید بر ادامه کار شورای عالی داشته اند.»

«محمدصادق جوادی حصار» عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی معتقد است: «شخص رهبر اصلاحات نه مدعی رهبری جریان اصلاحات بود و نه اصلاح‌طلبان چنین نسبتی را به او داده بودند؛ بلکه او به عنوان پرچم‌دار بزرگ اهداف اصلاح‌طلبی مطرح بود که در قامت یک مجری ظاهر شد و یک به یک به این اهداف جامه عمل پوشاند.»

شورای سیاستگذاری؛ انقضا یا آغاز اصلاح؟

انتقادات به شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان و رئیس آن یعنی محمدرضا عارف یکی از مهمترین سوژه های خبری و تحلیل هفته گذشته بود. پس از آنکه «محمد قوچانی» سردبیر روزنامه سازندگی در توضیح سخنان کرباسچی گفته بود عبور از عارف به معنای عبور از خاتمی و خروج از اصلاحات نیست، حسین مرعشی سخنگوی این حزب هم عارف را نه شخصیت سیاسی بلکه فرهنگی دانسته که سقف پرش اصلاحات در انتخابات گذشته بوده است.

«علی محمد نمازی» دیگر عضو شورای مرکزی حزب سازندگی از عارف خواسته است برابر انتقادات هراس نداشته باشد، او گفته است: «اگر از درون جریان اصلاحات برخی خودانتقادی‌ها وجود دارد، این نباید موجب نگرانی باشد زیرا این انتقادات با هدف اصلاح این جریان انجام می‌شود و معنی تخریب ندارد.»

«علی تاجرنیا» فعال سیاسی اصلاح طلب گفته است: «فقدان یک مدیریت کارآمد و بدنه منسجم باعث شده که امروز مجلس به اسم فراکسیون امید، اما به کام بخش‌هایی از منتقدان جریان اصلاحات باشد. زمانی که در دوران انتخابات برخی دلسوزان تذکر می‌دادند نباید به هر شکلی در انتخابات به لیست‌هایی برسیم بایستی به‌این سخنان توجه می‌شد، اما مشاهده کردیم افرادی که در لیست قرار گرفتند آنطور که باید به جریان اصلاح‌طلبی وفادار نبودند.

اعضای شورای عالی سیاستگذاری هم این میان در دفاع از عملکرد خود به میدان آمده اند. عارف درباره این انتقادات گفته است: «ماموریت عده‌ای در داخل جریان اصلاحات شکاف انداختن در داخل این جریان است. برخی هجمه‌ها در ظاهر به یک فرد خاص است ولی در نهایت گفتمان اصلاحات را نشانه گرفته است.»

«آذر منصوری» دیگر عضو شورای عالی سیاستگذاری هم با اشاره به ظرفیت این شورا برای اصلاح و نقدپذیری گفته است: «همه باید کمک کنند تا تصمیمات شورای عالی شفاف و دموکراتیک گرفته شود و سعی شود تصمیمات با خطاهای کمتری همراه باشد و در نهایت این شورا پاسخگوی عملکرد خود باشد. در این فرآیند با توجه به حرکت جبهه ای، نگاه حذفی به هر فرد یا گروهی که در این جبهه حضور دارد، این انسجام را به هم خواهد زد.»

«حسن رسولی» دیگر عضو شورای عالی سیاستگذاری هم در دفاع از عارف می گوید: «قطعا وقتی در بین این همه شخصیت های توانمند جریان اصلاحات، به صورت اجماعی ایفای نقش راهبری اجماع ساز به آقای عارف سپرده می شود، برخی دوستان اصلاح طلب بدون آنکه به زبان بیاورند در ذهن، خودشان را زیبنده این جایگاه می دانند بنابراین از این جهت آقای عارف مورد نقد قرار می گیرد.»

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha