۳ شهریور ۱۳۹۸، ۱۳:۳۶
کد خبرنگار: 2536
کد خبر: 83450457
T T
۰ نفر
چانه‌زنی دشوارِ فرانسه با ترامپ

تهران- ایرنا- تحریم‌های آمریکا علیه جمهوری اسلامی ایران و تنش در مناسبات دو طرف از مهمترین موضوعاتی است که در اجلاس «جی هفت» موضوع رایزنی‌ها به ویژه میان روسای جمهوری آمریکا و فرانسه قرار گرفت.

به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، چهل‌وپنجمین اجلاس سران گروه هفت با حضور رهبران آمریکا، آلمان، انگلیس، ژاپن، کانادا، ایتالیا و فرانسه در شهر «بیاریتز» آغاز به کار کرد. در این نشست مسائلی مانند مبارزه با تبعیض امنیت، تغییرات آب و هوایی، خشونت علیه زنان و برابری جنسیتی، تحولات مربوط به اوکراین، سوریه، ایران و بریگزیت بررسی خواهد شد.

این رخداد از ابعاد و زوایای مختلف مورد توجه تارنماها و خبرگزاری های کشور قرار گرفت. به عنوان مثال خبرگزاری «ایسنا» با استناد به گزارش رسانه هایی پون «رویترز» و «سی.ان.ان» به برگزاری اعتراضات همزمان با آغاز به کار «جی هفت» در فرانسه پرداخت و نوشت: شرکت‌کنندگان در این تظاهرات به سیاست‌های اقتصادی و سیاست‌های زیست‌محیطی کشورهای صنعتی معترض هستند و شعارهایی را علیه جهانی‌سازی و نظام سرمایه‌داری سر دادند. همچنین گروهی از جلیقه‌زردها و جدایی‌طلبان باسک نیز در این تظاهرات شرکت داشته‌اند.

همچنان که اشاره شد، تحولات مربوط به ایران یکی از محورهای مذاکرات «جی هفت» بوده است. به گزارش «ایلنا» به نقل از «رویترز»، در نشست جی ۷ رهبران هفت کشور توافق کردند که مانع از تبدیل شدن ایران به یک قدرت هسته‌ای شوند و در این نشست مقام‌های این هفت کشور متعهد شدند که به دنبال صلح و ثبات در خاورمیانه باشند. این جلسه شامگاه شنبه در فرانسه  پشت درهای بسته برگزار شد. مقام‌های دولت ژاپن در این نشست اعلام کردند که شینزو آبه در سفر به تهران در ماه  ژوئن با سران تهران گفت‌وگو کرده و گفته می‌شود وی در این نشست نسبت به سطح غنی‌سازی اورانیوم ایران ابراز نگرانی کرده است.

در این پیوند، خبرگزاری «فارس» از ماموریت محوله به «امانوئل مکرون» رئیس جمهوری فرانسه از سوی جی هفت در موضوع ایران خبر داد. به گزارش این رسانه، «خبرگزاری فرانسه» به نقل از منابع دیپلماتیک گزارش داد که سران گروه ۷، امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه را مامور ارسال پیام سران گروه ۷ به ایران کرده‌اند.

ماکرون روز شنبه نیز در حاشیه این نشست با «دونالد ترامپ» رئیس جمهور آمریکا درباره مسائل مختلف از جمله ایران دیدار و رایزنی کرده است و در جریان نقطه نظرات دو طرف قرار دارد. کاخ الیزه بعد از این دیدار گفته بود که امانوئل ماکرون و دونالد ترامپ در جریان دیدار در حاشیه نشست گروه هفت درباره ایران گفت‌وگو کردند که اختلافاتی درباره این موضوع وجود داشت.

در این زمینه بسیاری از خبرگزاری و رسانه های اصولگرا به گزارش شبکه قطری «الجزیره» استناد کردند. از جمله به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری «تسنیم» به نقل از «الجزیره»، کاخ الیزه فرانسه اعلام کرد که دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا در دیدار با امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه پیش از برگزاری نشست سران گروه۷ گفت که وی به‌دنبال جنگ با ایران نبوده بلکه خواستار توافق با ایران است.

رایزنی های فرانسه و آمریکا در زمینه تحولات ایران سبب شد تا بسیاری از رسانه ها به تحلیل و بررسی نقش فرانسه در سمت و سوی مناسبات تهران و واشنگتن بپردازند.

در این زمینه، «خبر آنلاین» با «حمیدرضا آصفی» سخنگوی پیشین وزارت امور خارجه گفت وگو کرد. آصفی در این مصاحبه با تاکید بر سابقه بد آمریکایی ها در مذاکرات، به نشست گروه ۷  اشاره کرد و گفت «باید دید که پس از این دیدار آیا اجلاس گروه هفت می تواند ترامپ را قانع کند یا خیر؟ به نظر می رسد که فرانسه، نظر اکثر کشورهای اروپایی را دارد و آن کشورها هم فرانسه را نماینده خود می دانند. آنچه که مشخص است؛ فرانسه باید به واقعیت های موجود توجه کند. جمهوری اسلامی در مسیری قدم گذاشته است که تا به حقوق خودش نرسد از مسیری که انتخاب کرده است دست برنمیدارد. فرانسه و اروپا در مقابل نیز،  باید حقوق ایران را به رسمیت بشناسند ضمن اینکه آنها دیگر نمی توانند با انگیزه های کم و به قولی معروف "شیرینی دادن" ایران را از مسیر اصلی خود خارج کنند.»

آیا ماکرون می‌تواند میان ایران و آمریکا تنش‌زدایی کند و زمینه آغاز گفت وگوها میان تهران و واشنگتن را فراهم کند؟ ؛ این سوالی است که «فرارو» مطرح ساخته و در ادامه آورده است: برای پاسخ دادن به این پرسش ابتدا باید بسته پیشنهادی فرانسه و همچنین مواضع طرفین ماجرا یعنی ایران و آمریکا را بررسی کرد. پیشنهادات فرانسه، حول محور تامین منافع اقتصادی ایران می‌چرخد. در تماس تلفنی اخیر رئیس‌جمهور حسن روحانی و ایمانوئل ماکرون، طرف فرانسوی پیشنهاد داده است که اعضای باقیمانده در برجام ۱۵ میلیارد دلار به سازوکار «ابزار حمایت از مبادلات تجاری» (اینستکس) تزریق کنند. شبکه خبری المیادین، که برای نخستین بار این پیشنهاد را رسانه‌ای کرد، به نقل از منابع خود مدعی شد که پنج میلیارد دلار از فرانسه و ۱۰ میلیارد دلار از سایر اعضای برجام تامین خواهد شد.

به نوشته «فرارو»، راهکار فرانسه دو طرف دارد؛ ایران و آمریکا. از این رو، موفقیت آن مرهون همکاری و همراهی دو طرف است. خصوصا که فرانسه به تنهایی نمی‌تواند انتظارات اقتصادی ایران را برآورده کند. هر دو پیشنهاد فرانسه (تزریق اعتبارات به اینستکس و صدور معافیت‌های نفتی از سوی آمریکا) نیازمند موافقت آمریکا و اعضای باقیمانده در برجام است.

برخی ناظران، احتمال عقب‌نشینی آمریکا از برخی تحریم‌ها را بعید می‌دانند مگر اینکه کاخ سفید امتیازاتی از ایران بگیرد. در همین رابطه، دکتر «علی بیگدلی» کارشناس مسائل اروپا به «فرارو» گفته است: «(دونالد) ترامپ با حجم فراوان تحریم‌ها و حجم فراوان تسلیحاتی که وارد خلیج فارس کرده است بعید به نظر می‌رسد از این موضع سخت عقب‌نشینی کند مگر در صورتی که بتواند امتیازی بگیرد.»

علاوه بر این، دیگر رسانه ها هم در گفت وگو با کارشناسان به بحث و بررسی رایزنی های اروپایی- آمریکایی پرداختند. «پیروز ایزدی» روز یکشنبه در گفت‌وگو با خبرگزاری «جمهوری اسلامی» با اشاره به سفر روز جمعه «محمدجواد ظریف» به پاریس و رایزنی‌های امانوئل مکرون در اجلاس گروه ۷ گفت: فرانسوی‌ها مانند اتحادیه اروپا به دنبال حفظ برجام هستند و توافق هسته‌ای را دستاورد بزرگی برای تامین صلح و امنیت جهانی به ویژه امنیت اروپا می‌دانند.

به گفته این تحلیلگر مسائل بین الملل، فرانسه برای موفقیت در کاهش تنش بین ایران‌ وآمریکا باید واشنگتن را متقاعد کند دست از سیاست فشار حداکثری علیه ایران بردارد و شرایط را به دوران قبل از تحریم برگرداند.

رسانه های مخالف دولت هم طبق معمول کوشیده اند از دل این رخدادها، حربه ای برای حمله به سیاست خارجی «حسن روحانی» بیابند. «جهان نیوز» در گزارش خود در این پیوند نوشته است «افتخار جدید دولت مدعی فهم زبان دنیا: حذف گزینه موشکی از بسته پیشنهادی فرانسه/ آفرین! ولی بگویید قرار است آخرش با آمریکا مذاکره بکنید یا نه؟! ...در حقیقت به جای حرکت ایران بعد از گذشت چندسال از نقطه صفر به سمت اعداد مثبت، اروپایی ها موضع ایران را به نقاط منفی سیر داده و با منت گذاری ایران را از اعداد منفی به سمت صفر نزدیک می کنند و دولتمردان این توهین و فریبکاری را پیروزی توصیف می کنند.»

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha