گروه اطلاع رسانی ایرنا در راستای ایفای رسالت آگاهی بخشی به انعکاس برجستهترین گزارش های روزنامههای مختلف با عناوینی چون میهمان ویژه G۷، آمریکاییها در برابر دیپلماسی ظریف منفعل شدهاند، عقب نشینی قیمت مسکن، ارز در مسیر ارزانی، مهر خشم و نزاع بر پیشانی کشور، نظام سلامت را در اتاق شیشهای قرار میدهیم،سرپیچی دستهجمعی از قانون، کمبود دانشجو یا فقر توزیع پزشک و آموزش در تراز عدالت پرداخته است در ادامه به بازتاب گزیدهای از این مطالب میپردازیم.
میهمان ویژه G۷
روزنامه ابتکار با انتشار گزارشی با عنوان میهمان ویژه G۷، می نویسد: در حالی که اجلاس سران گروه جی هفت اکنون چند دورهای است که با حضور دونالد ترامپ به محلی برای مناقشه میان هفت کشور صنعتی دنیا تبدیل شده است، روز گذشته محمدجواد ظریف وزیر خارجه کشورمان که قرار بود به شرق آسیا سفر کند، به صورت از پیش اعلام نشده به شهر بیاریتز فرانسه به عنوان محل چهل و پنجمین اجلاس سران گروه جی هفت سفر کرد.این سفر از آنجا اهمیت دارد که کنفرانس سران هفت کشور صنعتی، در دو روز اول خود علاوه بر چالشهایی نظیر تغییرات آب و هوایی، موضوع بریگزیت (خروج بریتانیا از اتحادیه اروپا)، تجارت جهانی و نیز جنگ اقتصادی میان ایالات متحده، به محلی برای گفت وگوها درخصوص موضوع ایران و برجام تبدیل شده بود. در همین رابطه ظریف که جمعه گذشته در سفر خود به پاریس با امانوئل ماکرون رئیسجمهوری فرانسه دیدار و گفتوگو کرده بود، بار دیگر ظرف مدتی کمتر از دو روز به فرانسه رفت و بلافاصله با ژان ایو لودریان وزیر خارجه این کشور مذاکرات خود را شروع کرد. به گفته سیدعباس موسوی سخنگوی وزارت خارجه، ظریف در راستای اجرای تعهدات برجامی اروپا و اعضای ۱+۴ و همچنین ابتکاری که بین روسای جمهوری ایران و فرانسه در جریان است به محل اجلاس جی هفت رفته تا جزئیات این طرح مجدد بررسی شود.
از سوی دیگر در حالی که یک منبع مطلع از کاخ الیزه موضوع کاهش تنش میان ایران و آمریکا را محور گفت و گوهای ظریف با لودریان در بیاریتز اعلام و ایران نیز تاکید کرده که در این سفر دیداری میان ظریف با مقامات آمریکایی صورت نخواهد گرفت، دونالد ترامپ رئیس ایالات متحده آمریکا در واکنش به سفر غیر منتظره ظریف به جنوب فرانسه ضمن خودداری از اظهارنظر درخصوص این موضوع، گفته است: در این باره نظری ندارم. این در حالی است که استیون منوچین وزیر خزانه داری آمریکا بدون اشاره به ورود ظریف به محل نشست سران گروه هفت، بار دیگر مدعی شد که دونالد ترامپ مایل به گفتوگوی بدون پیششرط با مقامات ایرانی است. از سوی دیگر پیش از عزیمت ظریف به شهر بیاریتز، یک منبع نزدیک به رئیس جمهوری فرانسه به خبرگزاری این کشور گفته که سران جی ۷ شامگاه شنبه توافق کردند تا امانوئل ماکرون مامور انتقال پیام آنها به ایران درمورد موضوعاتی همچون برجام، برنامه هسته ای، موشکی و منطقه ای شود. خود ماکرون نیز روز گذشته در گفت و گو با شبکه تلویزیونی LCE اعلام کرد که سران جی ۷ درخصوص یک اقدام مشترک در قبال ایران با هدف کاهش تنشها به توافق رسیدهاند. به گفته کارشناسان این توافق میان سران جی ۷ زمانی صورت گرفته که آنها موافقت کردهاند با یک صدای واحد به منظور توقف تنشها و نیز بازگشت ایران از گامهای هستهای با تهران به گفتوگو و مذاکره بپردازند.
آمریکایی ها در برابر دیپلماسی ظریف منفعل شدهاند
روزنامه آرمان ملی در مطلبی با عنوان آمریکاییها در برابر دیپلماسی ظریف منفعل شدهاند، به گفت وگو با حشمت الله فلاحت پیشه پرداخت و آورد: بهنظر میرسد سقوط پهپاد آمریکایی نقطه عطفی بود. بعد از آن نیز جنگ نفتکشها و پیروزی ایران در این رابطه مجموعه شرایط موجب شد تا کشورهای عربی، آمریکاییها را آن قدرتی که متصور بودند ندیدند. بنابراین عدم کفایت قدرت آمریکاییها برای اعراب اثبات شد. لذا امارات صریحتر و پس از آن سعودیها بهصورت محسوستر بهدنبال کاهش تنش با تهران هستند. بنابراین ناامید شدن دوستان و متحدان واشنگتن در منطقه بزرگترین ضربه را به راهبرد دریایی آمریکاییها وارد کرد. تنها دو بازیگر به آمریکاییها پیوستند اول انگلستان بود که بهگونهای با ورود به بازی نفتکشها سرشان به سنگ خورد که عملا دیگر موضوعی تحت عنوان امنیت دریانوردی و حضور در کنار آمریکاییها را مطرح نمیکنند. دیگری رژیم صهیونیستی بود که اعلام آمادگی برای حضور را اعلام کرد. هرچند این مساله بیشتر در چارچوب سیاست اعلامی قابل تحلیل است. چون صهیونیستها یک رژیم در حال جنگ با جریان مقاومت محسوب میگردند.
کشورهای اروپایی در حال حاضر بیشتر به دنبال حفظ اروپا در قالب برجام و نه حفظ برجام هستند. چون طرف اصلی توافق هستهای ایران و آمریکا هستند که روزبهروز مواضعشان از یکدیگر دورتر میشود. کشورهای اروپایی نیز چون عملکردشان خنثی بوده نتوانستهاند برجام بدون آمریکا را تعریف کنند. لذا بهنظر میرسد برجام اگر این گونه پیش رود در اختلافات تازه شکل گرفته میان ایران و آمریکا و دیپلماسی در حال تقویت بین ایران و اروپا عملا برجام همچون یک کوه یخ در حال آب شدن است. بنابراین مسائل دیگری در این مناسبات سنگینی خواهد کرد. همچنین بهگونهای تمامی بازیگران منتظر تحولات سیاسی در آمریکا خواهند ماند. اگر نتیجه تحولات کنار رفتن ترامپ در انتخابات باشد طبیعتا برجام تازهای شکل خواهد گرفت که در برجام تازه هرچند متن برجام تغییر نخواهد کرد اما کشوری همچون ایران حتما بهدنبال ضمانتهای خیلی قویتر از برجام خواهد گشت. اما اگر ترامپ پیروز انتخابات در ۲۰۲۰ شود در آن زمان ایشان سازوکاری ملی را در غالب ایران تعریف خواهد کرد. بنابراین سعی خواهد داشت تا دیپلماسی مجزایی را با ایران شکل دهد. مطمئنا در این دیپلماسی پیشنهادهای اقتصادی مشخصی را برای ایران مطرح خواهد کرد که در آن زمان اروپاییهایی که هم اکنون خنثی هستند در آن زمان نیز آمریکا بری آنها نقش خنثی تعریف خواهند کرد.
عقبنشینی قیمت مسکن
روزنامه دنیای اقتصاد با درج گزارشی با عنوان عقب نشینی قیمت مسکن،آورده است: اولین عقب نشینی قیمت مسکن با انتشار آمار معاملات ملک مرداد، به ثبت رسید. اطلاعات جدید دفتر اقتصاد مسکن نشان میدهد تورم ملکی در پایتخت در ادامه چرخش از مسیر صعود منفی شد. ماه گذشته مطابق آمار رسمی از معاملات قطعی آپارتمان، متوسط قیمت هر مترمربع واحد مسکونی ۳ درصد نسبت به تیر کاهش پیدا کرد و به ۱۳ میلیون و ۱۸۰ هزار تومان رسید. تورم ماهانه مسکن یک ماه قبلتر، با شیب تند کاهش پیدا کرد و به مرز «صفر» نزدیک شده بود. اکنون ثبت «تورم منفی» در میانه تابستان از غلبه «انتظارات کاهشی» در بازار برای دستیابی به ثبات در عصر پساجهش خبر میدهد. وضعیت معاملات مسکن در تهران همچنین از کمای کامل این بازار حکایت میکند. ماه گذشته تعداد واحدهای مسکونی فروخته شده در تهران به سطح بیسابقه ۲۹۰۰ واحد مسکونی رسید.
طی همه سالهای اخیر، فروش ماهانه کمتر از ۴ هزار واحد مسکونی حتی در ماه های نیمهتعطیل فروردین، سابقه نداشته است. شرایط موجود بیانگر افت شدید تقاضای مصرفی ناشی از نبود قدرت خرید و همچنین کاهش تحرکات سفته بازانه تحت تاثیر نبود چشمانداز برای سودگیری است. فعالان بازار ملک احتمال کاهش بیشتر قیمت اسمی طی ماههای آینده را زیاد میدانند و در عین حال از تداوم رکود میگویند. اولین کاهش قیمت اسمی مسکن در آمارهای رسمی درباره وضعیت تحولات بازار مسکن شهر تهران بعد از گذشت ۴۵ ماه رقم خورد. آمارها نشان میدهد نرخ رشد ماهانه قیمت مسکن-تورم ماهانه مسکن-در مردادماه برای اولین بار بعد از ۴۵ ماه متوالی-به جز ماههای نیمه تعطیل فروردین ماه که بهعنوان ماههای استثنا در بازار مسکن محسوب میشود-به زیر صفر رسید و منفی شد؛ تورم ماهانه مسکن در ماه میانی تابستان- مرداد ۹۸-معادل ۳ درصد کاهش یافت.
ارز در مسیر ارزانی
روزنامه مردم سالاری با انتخاب تیتر ارز در مسیر ارزانی، نوشت: بازار طلا و ارز مدتی است با ثبات پیوند خورده و نه تها دیگر از هیجان های شوک آور این بازار خبری نیست بلکه ، اتفاقا در مسیر سقوط قیمت هم افتاده است. بازاری که گویا دیگر تحت فشار های سیاسی بین المللی نیست و راهش را از مسیر جدا کرده و به مسیر ارزانی افتاده است.به طوریکه دیروز هم در بازار ارز، طلا و سکه شاهد کاهش قیمتها بودیم. رئیسکل بانک مرکزی هم با اشاره به ایجاد ثبات نسبی در بازار ارز و به تبع آن در سایر بازارها، گفت: ثبات بازار ارز قطعا به معنای توقف یا کاهش قیمتها و رفع فشار اقتصادی بر طبقات درآمدی متوسط و پایین جامعه نیست و صرفا شکست فشار حداکثری آمریکا در نیل به اهدافش را نشان میدهد.عبدالناصر همتی در پستی اینستاگرامی با بیان اینکه حمایت از اقشار با درآمد ثابت و پایین باید با جدیت پیگیری شود، گفت: در کنار برنامهریزیهای دولت، امید به بهبود شرایط با توجه به عزمی که در تولیدکنندگان و اخبار واصله از گوشه و کنار کشور در تلاش برای رونق تولید ملی میرسد، به شدت نسبت به شش ماه پیش فزونی یافته است.
دلالان و سفتهبازانی که در ۲ سال اخیر بازار ارز را به بیثباتی رسانده بودند، پس از موفقیت دولت و بانک مرکزی در مهار تلاطمهای بازار و ایجاد ثبات، روند خروج از بازار ارز و مهاجرت به سایر بازارها را آغاز کردهاند که البته هنوز مشخص نیست که در آینده، کدام بازار قرار است قربانی سفتهبازی و سودجویی آنها شود.عبور از میان دلالان بازار ارز که در خیابان فردوسی تهران، مشغول فعالیت هستند نشان میدهد، هیجان و تلاطمی که از میانه سال ۱۳۹۶ آغاز شده بود، اکنون فروکش کرده است.اگر سال گذشته و یا فصل بهار امسال از میدان فردوسی به سمت جنوب حرکت میکردید، نخستین چیزی که به چشم میآمد، ازدحام و شلوغی خیابان به دلیل تجمع دلالان بود.نوسان و تلاطم شدید بازار ارز سبب شده بود که دلالان و سفته بازان به راحتی جولان داده و مثل آب خوردن، قیمت دلار و سایر ارزها را بالا و پایین ببرند.اعلام یک شایعه باعث نوسان چند صد و یا چند هزار تومانی نرخ دلار در عرض چند ساعت میشد و به تبع آن همه بازارهای کالایی و اقتصادی به هم میریخت.تلاطم شدید آن روزهای بازار ارز، چنان جذابیتی را برای دلالان ایجاد کرده بود که حتی برخی افراد و سرمایهگذاران اقدام به ورود به بازار ارز کرده و به سرعت به دلالان این بازار تبدیل شدند.
مهر خشم و نزاع بر پیشانی کشور
روزنامه همدلی در گزارشی با عنوان مهر خشم و نزاع بر پیشانی کشور،آورده است: نزاع و درگیری یکی از اصلیترین آسیبهای اجتماعی جامعه ماست، اتفاقی که در فضای عمومی جامعه رخ میدهد و تبعات منفی زیادی به دنبال دارد، قتل و جنایتهای خیابانی یا خانوادگی یکی از تلخترین تبعات این زد و خورد و یقهگیریها است. واقعیت این است که ما در جامعهای زندگی میکنیم که خشونت از در و دیوار آن میریزد و روابط افراد با یکدیگر مهربانانه و لطیف نیست. تشکیل روزانه بیش از ۱۷ هزار پرونده نزاع در کشور شاهدی بر این ادعاست. آمارهای پزشک قانونی نیز بر خشونت جامعه صحه میگذارد. دیروز سازمان پزشکی قانونی آخرین آمارها از مراجعه مردان و زنان ایرانی به مرکز پزشکی قانونی استان را در ۴ ماه سال جاری اعلام کرد. آماری که نشان میدهد وضع خشونت و درگیری در کشور همچنان نگران کننده و رو به رشد است. براساس این آمار، در چهارماه نخست امسال (از ابتدای فروردین تا پایان تیر ماه) ۲۱۵ هزار و ۶۴۳ مصدوم نزاع به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کردند، این آمار در مقایسه با مدت مشابه سال قبل که آمار مراجعان نزاع ۲۰۷ هزار و ۴۲۷ نفر بود، چهار درصد افزایش یافته است.
در این میان استان تهران با ثبت ۳۶ هزار و ۱۸۲ مورد نزاع در صدر مراجعات به پزشک قانونی قرار گرفته و ایلام با هزار و ۸۸ مورد کمترین ارجاع معاینات نزاع را در کشور به نام خود ثبت کردند. بر همگان روشن است که قریب به ۳۰۰ هزار پرونده پزشکی ناشی از زد و خورد آن هم در طول فقط چهارماه از سال آمار بالا و هولناکی است که نیاز به تامل و مداخلات روانشناسان و جامعهشناسان دارد. البته باید به این نکته توجه داشت که آمار اعلام شده از سوی سازمان نظام پزشکی، تنها مربوط به پروندههایی است که به پزشکی قانونی مراجعه کردهاند، اگر بخواهیم به آمار همه نزاعهای سطحی که طرفین دعوا زحمت مراجعه به پزشک قانونی را به خود ندادهاند، هم اشاره کنیم بیشک رقمی به مراتب بزرگتر به دست میآید. نیم نگاهی به به آمارهای نزاع در کشور و مقایسه آن با سالهای قبل و حتی با برخی از کشورهای دیگر، سوالهای زیادی را در ذهن ایجاد میکند. این که چرا خشونت در جامعه ایران به ویژه پایتخت کشوربه شکل محسوسی در حال افزایش است؟
نظام سلامت را در اتاق شیشهای قرار میدهیم
روزنامه ایران در مطلبی با عنوان نظام سلامت را در اتاق شیشهای قرار میدهیم به گفت وگو با سعید نمکی وزیر بهداشت پرداخت و آورد: طرح تحول نظام سلامت یکی از طرحهای بسیار موفق دولت دکتر روحانی بود که با اولویت سلامت به بقیه فعالیتهای کشور شروع شد. با توجه به اینکه انسان سالم یکی از اصلیترین محورهای توسعه در همه جای دنیاست، این طرح بهعنوان یکی از حرکتهای بسیار ارزشمندانه تیم دکتر روحانی است. ما هم در روزهای ابتدای برنامهریزی طرح تحول نقش داشتیم. سالهایی که در سازمان برنامه و بودجه بودم و بودجه نظام سلامت را مدیریت میکردم در تقویت این حرکت ملی تمام تلاشمان را کردیم. طرح تحول چند دستاورد مهم برای کشور داشت. اول در کاهش هزینههای کمرشکن درمان از جیب مردم؛ بخصوص در هزینه بستری که کمک کرد. بویژه آنکه بعد از سال ۹۱ که ناگهان قیمت ارز ۳ برابر شد، پرداخت هزینه دارو و تجهیزات پزشکی از جیب مردم در بخش درمان و بستری در حد کمر شکن بود که این طرح توانست به شکل قابل توجهی به کاهش این هزینهها کمک کند. نکته دومی که قابل توجه است در توسعه زیرساختهای نظام سلامت بخصوص در نقاط دور افتاده کشور کارهای بسیار ارزشمندی توسط همکارم در وزارت بهداشت پیگیری شد.
نکته سوم؛ طرح تحول در بسته خدمتی «ماندگاری و مقیم کردن طبیب و کادر پزشکی در نقاط کمتر برخوردار» بسیار موفق عمل کرد. معتقدم آنچه عامل بدبختی ما است درون ما است یعنی ما در بحث شفافیت اتاق شیشهای نداشتیم الان ساختار را بهسمت شفافیت میبریم تا آخر شهریور ماه ساختار کدهای مربوطه تجهیزات پزشکی باید در بیاید. کاری که ما کردیم در ساختار و نظام سازمان غذا و دارو تغییر ایجاد کردیم. دقیقاً به سمتی پیش میرویم به جای آنکه سامانهای دست بخش خصوصی باشد دست بخش دولتی باشد. دوم تمام ضعفها را میگیریم. سوم برای قسمتهایی که عدم شفافیت داشت از جمله کمیسیونها ساختار جدید تعریف میکنیم این کمیسیونها درباره قیمت دارو تصمیم میگرفتند که ما خبر نداشتیم و به ما قیمت دو برابر میدادند با اصلاح ساختار قیمت داروها را همه میبینند. بهترین شیوه اصلاح ساختار است اگر درون سیستم را منزه کنیم مجرای فساد هم بسته میشود و البته اگر پشت سامانه افراد ناباب بگذاریم مثل آن میماند که دزدی و فساد را ساماندهی میکنیم.
سرپیچی دسته جمعی از قانون
روزنامه شرق با انتشار گزارشی با عنوان سرپیچی دسته جمعی از قانون، می نویسد: بر اساس آخرین بخشنامه شورای پول و اعتبار در پنجم شهریور سال ۱۳۹۶، بانکها موظف هستند به سپردههای بلندمدت خود نرخ سود ۱۵درصدی و به سپردههای ماهشمار خود که در واقع سپردههای کوتاهمدت هستند، نرخ سود ۱۰درصدی بدهند؛ اما بررسی میدانی «شرق» و استعلام از ۱۸ بانک و مؤسسه اعتباری، حاکی از آن است که این مصوبه در کمتر بانکی اجرا میشود؛ تاجاییکه در برخی از بانکها و مؤسسات، نرخ سود سپردههای بلندمدت از مرز ۲۰ درصد نیز عبور کرده است. چندی پیش معاون امور بانکی، بیمه و شرکتهای دولتی وزارت اقتصاد درباره نرخ سود اولتیماتوم داد و در نامهای به مدیران عامل ۱۳ بانک تأکید کرد همه بانکهای دولتی و غیردولتی ملزم به رعایت نرخها و سایر مصوبات شورای پول و اعتبار هستند. اگرچه برخی کارشناسان معتقدند چشمپوشی بانک مرکزی از تخلف بانکها در شرایط فعلی و با وجود عقبماندگی شدید نرخ سود بانکی از تورم منطقی به نظر میرسد؛ اما باید در نظر داشت که سرپیچی از قانون، هرچقدر منطقی به نظر برسد، باز هم تخلف است و اگر قرار است بانکها بتوانند نرخ سود را تا ۲۰ درصد بالا ببرند، این موضوع باید به تصویب شورای پول و اعتبار برسد.
«شرق» در یک بررسی میدانی از نرخ سود سپردههای مدتدار در سه مؤسسه اعتباری و ۱۵ بانک استعلام گرفت.اولین بانکی که به آن مراجعه میکنم، بانک پاسارگاد است. از مسئول باجه میپرسم نرخ سود سپردههای مدتدار در بانک پاسارگاد به چه صورت است؟ او پاسخ میدهد: «بستگی دارد چقدر پول داشته باشید. اگر پولتان زیر ۵۰ میلیون تومان باشد، ۱۵ درصد؛ اگر از ۵۰ میلیون تا ۵۰۰ میلیون است، ۱۸درصد؛ اگر از ۵۰۰ میلیون تومان تا یک میلیاردو۵۰۰ میلیون تومان باشد، ۱۹ درصد و بالاتر از این مبلغ هم ۲۰ درصد سوددهی دارد. اگر هم بخواهید پولتان را زودتر بردارید، قبل از سه ماه ۱۰ درصد ماهشمار و بعد از سه ماه با همان درصدهایی که گفتم برایتان حساب میشود».
کمبود دانشجو یا فقر توزیع پزشک
روزنامه اعتماد با درج مطلبی با عنوان کمبود دانشجو یا فقر توزیع پزشک، آورد: «سازمان سنجش و آموزش کشور موظف است ظرفیت پذیرش مربوط به رشتههای علوم پزشکی برای سال تحصیلی۹۹- ۱۳۹۸ و به بعد را به میزان ۲ برابر افزایش دهد و نسبت به انتقال دانشجویان رشتههای علوم پزشکی واجد شرایط به داخل کشور اقدام مینماید.» این ماده واحدهای است که در پایان طرح نمایندگان خواستار افزایش ظرفیت پذیرش رشتههای علوم پزشکی آمده است؛ طرحی که با عنوان طرح دوفوریتی تدوین شد و در مراحل اولیهاش توانست امضای بیش از ۸۰ نماینده مجلس را در پای خود ثبت کند. شاید همین میزان استقبال نمایندگان و قید دوفوریت و الزام به افزایش دوبرابری ظرفیت پذیرش دانشجو بود که ناگهان موجی از ابراز نگرانی و اعتراض و هشدار را از سوی وزارت بهداشت، سازمان نظام پزشکی و حتی دانشجویان این رشته به دنبال آورد؛ موجی که همچنان ادامه دارد.
نقشه سازمان جهانی بهداشت نشان از دسترسی کمتر به پزشک در ایران به نسبت کشوری درگیر ناآرامی مانند سوریه دارد اما آیا این کمبود دسترسی را میتوان با افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی رفع کرد؟ سازمان نظام پزشکی در جلسهای که چندی پیش تشکیل داد به صورت جدی بر روی میزان دانشجویان در حال تحصیل در رشتههای مرتبط با علوم پزشکی تاکید داشت و با عدد و آمار نشان داد که از سال ۱۳۸۸ تاکنون در برخی از این رشتهها میزان پذیرش ۱۱۷ و ۱۲۰ درصد رشد هم داشته است و ادامه دادن به این روند دیگر منطقی نیست (دو نمونه از جدولهای ارایه شده در این جلسه را در این صفحه میبینید.) موضوع توزیع عادلانه و منطقی خدمات بهداشت و درمان موضوعی کاملا متفاوت است، نوع و نحوه توزیع پزشکان و خدمات درمانی اگر مورد توجه قرار نگیرند، تغییر در میزان پذیرش دانشجویان این رشتهها قرار نیست دغدغه نمایندگان مجلس را برطرف کند.
آموزش در تراز عدالت
روزنامه صبح نو با انتخاب مطلبی با عنوان آموزش در تراز عدالت به گفت وگو با حجت الاسلام علی ذوعلم ،معاون وزیر آموزشو پرورش پرداخت و نوشت: در ایران بیش از ۱۴ میلیون دانش آموز وجود دارد که برای مجهزکردن آنها به کتابهای درسی، روزانه ۵۰۰ هزار جلد کتاب چاپ میشود تا بتوانیم ۱۴۰ میلیون کتاب را تا آغاز سال تحصیلی به دست دانش آموزان برسانیم که این میزان چاپ در مقایسه با انتشار کتب درسی در بسیاری از کشورها قابل قیاس نیست و در نوع خود رکوردی ویژه است. با وجود تمام تاکیدات و تلاش هایی که برای تحقق عدالت آموزشی میشود، نتایج حاصله چندان رضایتبخش نیست و بخشی از ناعدالتی آموزشی در سالهای اخیر در نتایج کنکور سراسری نمود پیدا کرده است. در آموزش و پرورش کمبود پژوهش نداریم و در پژوهشگاه مطالعات آموزش و پرورش، پژوهش های متعددی وجود دارد که حاوی نکات خوبی هستند اما کدام مدیر است که براساس پژوهش تصمیم بگیرد؟ ضعف فرهنگ پژوهش ناشی از ضعف عقلانیت است. در شرایط فعلی با ضعف پژوهش و اعتبار برای التزام به نتایج پژوهشها مواجه هستیم، در واقع کمبود پژوهش نداریم اما به آن توجه نمیشود.
برخی ظرفیتهای آموزش و پرورش مغفول مانده و در حوزههای تربیت و یادگیری کمتر نیازها مورد توجه قرار گرفته است. همچنین در ساحت تربیت سیاسی و اجتماعی، حکمت و تفکر با ضعفهایی مواجهیم. به نظر میرسد همه میدانیم که تا رسیدن به عدالت آموزشی راه زیادی در پیش است. این عدالت آموزشی نه در توزیع کتاب درسی خلاصه میشود و نه در سوادآموزی اولیه همگانی و اعزام معلم به مناطق محروم بلکه این عدالت ابعاد گستردهتری دارد. عدالت تربیتی، عدالت جنسی، عدالت مهارتآموزی، عدالتِ یافتن فرصتهای شغلی مناسب، تحصیلات و عدالت در ارتقای تحصیلی و موفقیت در آزمونهای آموزش عالی و حتی عدالت در زبان آموزشی با توجه به مؤلفههای زبان مادری، فقط بخشی از شاخههای عدالت آموزشی است، پس برای رسیدن به همه ابعاد عدالت آموزشی نیاز است تا برنامهریزیهای بلندمدت صورت پذیرد و مهمتر آن است که این برنامههای تدوینشده به بهترین شکل اجرا شود.
نظر شما