«بیژن شیری» روز چهارشنبه در گفت و گو با ایرنا، اظهار داشت: دلیل اصلی که زنان به زورخانهها نمیآیند وجود نگاه سنتی به این ورزش توسط زورخانهدارها و مسئولان است. در واقع در گذشته ورود زنان و پسران نابالغ به زورخانهها ممنوع بود. اکنون هم برای خیلیها سنگین است که زنان در زورخانه بنشینند و مردان را تماشا کنند، چه برسد به اینکه وارد این ورزش شوند.
وی افزود: یکی از مواردی که باید به آن بیشتر توجه شود، تغییر نگرش نسبت به این رشته است که هنوز به وجود نیامد. مشکل اساسی این است که کارکرد ورزش زورخانهای به عنوان بخشی از فرهنگ عمومی و اجتماعی در ایران کمرنگ شده است. این ورزش تاریخچه بسیار زیادی در ایران دارد و عیاران، داروغهها و گزمهها، کسانی هستند که از دل زورخانه بیرون میآمدند و صفت پهلوانی را به افرادی میدادند که بیشتر در مسیر کمک به مردم حرکت میکردند.
رییس مرکز آموزش علمی و کاربردی ورزشهای پهلوانی و زورخانهای عنوان کرد: ورزش زورخانهای به عنوان بخشی از فرهنگ ما در اجتماع و ادبیات ایران حضور دارد. اگر بخواهیم زنان را وارد این ورزش کنیم با این سابقهای که وجود دارد باید فرهنگ زورخانهای را مقداری تغییر بدهیم. باید ورزش سنتی به حرکت فرهنگی و اجتماعی تبدیل شود.
وی یادآور شد: باید شاهنامه خوانی به زورخانهها بیاید و زنان نیز در آن حضور داشته باشند. پرده خوانیها و مولوی خوانیها دوباره شکل بگیرد و به تدریج زنان این حرکت را در زورخانه انجام دهند و وارد این عرصه شوند. در غیر این صورت امکان اینکه بتوانیم زنان را وارد این عرصه کنیم مقدور نیست و حتی در بخش مردان نیز بسیار مشکل داریم تا در زورخانهها حضور یابند.
شیری تاکید کرد: البته فعالیتهای جسته و گریخته و غیرمنسجمی در میان زنان وجود دارد و این قشر مرشدهای بسیار خوبی هستند و در حرکات نمایش زورخانهای خوب هستند، اما اینکه انتظار داشته باشیم که زنان به راحتی وارد این عرصه شوند، زمینه آن وجود ندارد.
وی خاطرنشان کرد: اولین حرکت فدراسیون باید این باشد تا کارکرد زورخانهها از ورزش سنتی و قدیمی را دور کند و به یک کارکرد جدید اجتماعی تبدیل شود. در گذشتهها سعی میکردند که پهلوان را تربیت کنند و آنها نقش امین مردم را داشتند و به همین خاطر به عنوان داروغه نیز فعالیت میکردند. همچنین مردان اگر به سفر حج میرفتند، خانواده و محل کار خود را به پهلوانان میسپردند. اما اکنون این کارکرد را پهلوانان نمیتوانند داشته باشند و قانون اجازه نمیدهد که مرشدها چنین کارهایی را انجام دهند.
رییس مرکز آموزش علمی و کاربردی ورزشهای پهلوانی و زورخانهای گفت: اگر این کارکردها تغییر کند و به امر فرهنگی، ورزشی و تفریحی تبدیل شود، خانوادهها رغبت میکنند تا به زورخانه ها بیایند و وقتی این مهم تحقق یابد زنان نیز وارد این عرصه میشوند. مورد دیگری که اهمیت دارد ورود کودکان به زورخانهها است و مربیان خوبی باید بالا سر آنها باشد و والدین برای تماشای مهارتهای کودکان در زورخانهها حضور یابند. در نتیجه شرایط فراهم میشود تا آنها با فرهنگ زورخانهها آشنا شوند و تغییراتی هم در دیدگاه مرشدها به وجود بیاید.
نظر شما