نخستین جشنواره استانی انگور سیاه بانه تهرهرهشه پنجم شهریور و در چهارمین روز از هفته دولت با معرفی فرآورده های ان محصول برای سرمایهگذاری، ارائه روش های نوین کشت و پرورش انگور، توسعه باغات، معرفی ارقام برتر انگور دیم و آبی کردستان و توسعه و ایجاد بازارهای صادراتی همزمان با آغاز برداشت این محصول در تالار دریا بانه برگزار شد بر خلاف همیشه اینبار تالار دریا میزبان تولید کنندگان، باغداران، کشاورزان و صنعت گران بانه بود.
شهرستان بانه همزیستی طولانی با انگور سیاه دارد مزه انگور سیاه آربابا زبان زد خاص و عام است و این همزیستی طولانی مدت ریشه در فرهنگ و تاریخ این شهر داشته است بهطوریکه بسیاری از زنان و مردان روستایی با آغاز فصل برداشت انگور با ابزاری ساده و سنتی فرآوردههای متنوع ترش و شیرینی از این محصول درست می کنند و بر سر سفره های خود می گذارند.
برپایی نمایشگاه در محوطه تالار دریا از حاشیههای جشنواره استانی انگور بود که در این مکان غرفههای عرضه محصولات ارگانیک محلی زوج اهل روستای دارساوین، عسل ۱۰۰ درصد طبیعی تولید بانه، انگور و انجیر روستای ورچک، عرقیات گیاهان بومی و محلی، سبد بافی، کلاه دوزی و پستک بافی دایر شده بود.
اجرای موسیقی زنده، شعرخوانی در باب انگور و مویز، اجرای گروه ههلپهرکی نیشتمان بانه، همخوانی خوانندگان فولکلور محلی به صورت سنتی باعث ایجاد روحیه نشاط در حاضرین شد و خواستار اجرای دوباره این برنامه ها شدند.
اجرای هر برنامه ای نقاط ضعف و نقاط قوتی دارد که نامناسب بودن فضای برگزاری جشنواره یکی از نقاط ضعف جشنواره انگور سیاه بانه بود.
نخستین جشنواره شهرستانی انگور سیاه بانه تهرهرهشه در مهر ماه سال ۹۵ در روستای زرواو سفلی یکی از قطب های مهم تولید انگور سیاه برگزار شد و امسال نخستین جشنواره استانی انگور سیاه است که بانه میزبان آن بود البته نامناسب بودن مکان برگزاری جشنواره یکی از نواقص بود چرا که انتظار میرفت در یکی از روستاهای تولید انگور و در فضای باز و مکانی طبیعی این جشنواره برگزار تا استقبال بهتری از آن شود.
علاوه بر نامناسب بودن مکان جشنواره نحوه چیدمان انگور در سبدها، سیستم صوتی نامناسب و مکان نمایشگاه نیز نامناسب بودن از دیگر نقاط ضعف این جشنواره بود مکان نمایشگاه باید طوری طراحی شود که غرفه داران بتوانند به راحتی مراحل تولید محصول خود را برای حاضرین اجرا کنند.
شورش نصیری یکی از سریعترین طراحان چهره ایران اهل شهرستان سردشت آذربایجان غربی یکی از مهمانان ویژه جشنواره بود که همزمان با اجرای برنامه ها و سخنرانی، چهره خالد جعفری رئیس سازمان جهاد کشاورزی استان، محمد امینزاده سرپرست فرمانداری بانه، کریم شریفی مدیر جهادکشاورزی بانه و چند منظره طبیعی را با سرعت و دقت بسیار زیاد طراحی و در پایان مراسم آن را سخنرانان هدیه کرد.
مهمان نوازی میزبانان جشنواره انگور سیاه بانه از دیگر حاشیه های زیبای این جشنواره بود میزبانان با میوژاو که گواراترین نوشیدنی روزهای تابستانی بانه است که از خُرد و خیس کردن مویژ به دست می آید و از قدمت بسیار زیادی بر خوردار است از مهمانان پذیرایی کردند.
کردستان دومین تولید کننده انگور کشور
براساس آمارهای کشور ایران یازدهمین تولید کنند انگور و سومین تولید کننده کشمش دنیا است ۱۵ هزار هکتار از اراضی کردستان به کشت انگور اختصاص یافته که سالانه ۱۵۵ هزار تن انواع انگور برداشت می شود و این استان رتبه دوم تولید کشور را به خود اختصاص داده که ۵۵ هزار تن به صورت تازه خوری مصرف می شود و یا توسط تولید کنندگان به مویژ، کشمش، سرکه، آب غوره، دوشاب، شیره و دیگر فرآوری ها تبدیل می شود و انگور مازاد بر نیاز استان به استان های همجوار و کشورهای همسایه صادر می شود.
بر اساس تحقیقاتی که انجام شده ریشه انگور وحشی در روستاهای تاژان و تاژابان بیش از ۲ هزار سال قبل کشف شده در واقع کردستان خواستگاه اصلی تولید انگور است.
خواص انگور
انگور میوه ای شیرین و بسیار مغذی و مقوی است که خون را تصفیه و سینه را صاف می کند و برای درمان ورم معده و روده بسیار مناسب است این میوه منبع عناصر آهن، منگنز، پتاسیم و ویتامین سی است عصار انگور در کاهش التهاب بیماریهای مفصلی، درمان سرطان ها و بیماری های قلبی و کاهش پربی خوی و فشار خون بسیار موثر است.
انواع انگور کردستان
اراضی شیب دار، بارندگی مناسب سالانه و آب و هوای مناسب این استان مستعد کشت انگور کرده و بیش از ۶۵ درصد انگور کردستان به صورت دیم کشت میشود و انواع انگور کردستان شامل ته ره ره شه، طائفی، مام برایمه، سرقوله، سادانی، زردکه، سوراو کاژاو، عسکری، فخری، کشمش، شاهانی، بیدانه، بیدانه قرمز و سفید، بول مازو، گنکه، صاحبی، ویس قلی، چاوه گا، خلیلی، میرزایی، هلقو، تبرزه، لعل، قره اوزوم، شیرازی، بزمارکوت، دره بول، شرشره، کورد کوش، منقا و ریش بابا است که رقم ره شه دارای انتی اکسیدانی به نام «رزوارتراول» است که برای بسیاری از بیمارهای قلبی و عروقی مناسب است.
حُسن ختام
حُسن ختام این جشنواره نیز تجلیل از ۱۰ انگورکار نمونه کردستان بود که با اهدای لوح سپاس و تندیس جشنواره از آنان تقدیر شد.
شهرستانهای مریوان، بانه و سروآباد به ترتیب بالاترین سطح زیر کشت و تولید انگور بویژه انگور سیاه تهرهرهشه کردستان را دارند اما به دلیل کمبود منابع مالی و سرمایه گذاری و ناکافی بودن ظرفیت صنایع تبدیلی فراوری این محصول به صورت میکانیزه انجام نشده اما تولیدکنندگان به صورت سنتی فراوری این محصول را انجام می دهند.
شهرستان مرزی بانه با ۱۵۸ هزار نفر جمعیت در ۲۷۰ کیلومتری غرب سنندج مرکز کردستان واقع شده است.
۷۴۶۹/۹۱۰۲
نظر شما