حجت الاسلام و المسلمین محمد مهدی عرب انصاری در بازدید از پارک علم و فناوری البرز افزود: برخی افراد نفوذی به دنبال مایوس کردن و ضربه به محصولات داخلی و رفتن به سمت واردات هستند.
وی ادامه داد: امیدواریم دولت در مسیر اعتلای کشور بیش از گذشته به مجموعه های دانش بنیان کمک کند.
انصاری عرب با اشاره به بازدید خود از مجموعه پارک علم وفناوری البرز گفت: در این مجموعه افراد فرهیخته و عاشق در حال عبور از مسیری هستند که به رشد و افتخار ختم میشود.
معاون سازمان بازرسی کشور بیان داشت : ما چند مساله مفقوده مانند اعتماد به نفس، خودباوری، اعتقاد به ما میتوانیم داشتیم که در حال پیدا شدن هستند.
وی ادامه داد: گستره فعالیت پارک علم و فناوری البرز و جهاد دانشگاهی به لحاظ موضوع بسیار وسیع است و رشد موفقیتها تا رسیدن به محصول هم به تعداد رسیده است، این به بار نشستن اهمیت زیادی دارد و تحقیقاتی است که در کتابخانه خلاصه نشده است.
عرب انصاری خاطرنشان کرد: در کشور جای چنین کاری خالی بود، امروز دیگر نمیتوان پیشرفت کشور را به دهههای مختلف تقسیم کرد بنابراین امیدواریم رشد در کشور آنقدر شتابان شود که هر سال معیاری برای سال بعد شود.
وی گفت: سازمان بازرسی به جهاد دانشگاهی به عنوان یک نهاد انقلابی و مولود انقلابی کمک خواهد کرد، خوشبختانه مدیران متدین و با تعصب نسبت به کار را در جهاد دانشگاهی شاهد هستیم و امروز برای من روز ماندگار و شیرینی بود.
حمیدرضا طیبی رییس جهاددانشگاهی نیز در این مراسم بازدید، اظهار داشت: مشکل بزرگ و عمدهای که با آن مواجه میشویم، در کاربردی کردن پژوهشها در حوزهی تجاریسازی فناوریها با وجود تلاش گستردهی ما در صنعتی کردن آن است.
وی ادامه داد: تا زمانیکه ارز فراوان در دست کارفرمایان دولتی یا حتی بخش خصوصی وجود دارد و کشوری مثل چین هم یارانهی فراوانی در صادرات محصولات خود قرار میدهد، متاسفانه علاقه به خرید خارجی زیاد است؛ وزارت صمت نیز کنترل لازم را در این زمینه انجام نمیدهد.
طیبی با اشاره به تحمیل تحریمهای اجباری از سوی آمریکا، اضافه کرد: در این فرصت پیشآمده و با توجه به سختی دور زدن تحریمها و اقدام برای خریدهای خارجی، علاقه به خرید تولیدات داخلی و رجوع به جهاددانشگاهی بیشتر شده است؛ البته متاسفانه افرادی در داخل مترصد این موقعیت هستند که اگر دوباره تحریمها برداشته شود، به خریدهای خارجی بازگردند.
رییس جهاددانشگاهی ادامه داد: ما از سازمان بازرسی انتظار داریم که روی این مسایل نظارت داشته باشد؛ وقتی یک فناوری تولید میشود، باید استفاده شود و کشور نیز بر همین رویه پیشرفت خواهد کرد.
وی گفت: ما به لحاظ نیروی انسانی مشکلی در داخل نداریم و دانشگاههای ما نیروهای توانمندی را تربیت میکنند؛ ما به لحاظ منابع انرژی و معدنی مزیت داریم و این نیروی انسانی توانا هم میتواند در حوزههای مختلف خلق مزیت کند و باید از این منابع انسانی، حمایت و استفاده شود.
طیبی با اشاره به اینکه در ساختارهای اصلی کشور برای رشد علمی و فناورانه باید حمایت جدی انجام شود و به توان داخل باور داشت، بیان کرد : با فساد در کشور باید برخورد جدی کرد و هزینهی فساد در کشور پایین است. تخلف در کشور کمهزینه است و باید جلوی آن گرفته شود.
مرور اقدامات و دستاوردهای شاخص جهاددانشگاهی
رییس جهاد دانشگاهی گفت: در کشورهایی که نهادی را در نظام ملی علم، فناوری و نوآوری برای رسیدن به اقتصاد دانش بنیان و متکی بر تولید ملی خود طراحی میکنند به ۲ موضوع توجه میشود که یکی از آنها تولید فناوریهای روز مورد نیاز و نسلهای بعدی آن فناوری و دیگری تولید علوم جدید مثل نانوتکنولوژی، بیوتکنولوژی، علوم شناختی و فناوری اطلاعات است.
طیبی افزود: این کشورها تولید علوم جدید را به دانشگاهها و تولید فناوری به خصوص فناوریهای روز مورد نیاز جامعه را به مراکز تحقیقات صنایع بزرگ واگذار میکنند اما در کنار اینها مراکز تحقیقاتی غیردولتی هم ایجاد میکنند تا در بروکراسی دولتی گرفتار نشوند و مسیرهای تولید علم و فناوری را به صورت میانبر طی کنند و همچنین تحقیق و توسعه صنایع کوچک و متوسط را بر عهده بگیرند.
رئیس جهاددانشگاهی خاطرنشان کرد: امروز پس از گذشت ۴۰ سال از تشکیل جهاد دانشگاهی، ۲۰ درصد منابع ما به صورت کمک است و گستره جغرافیایی جهاد دانشگاهی در سراسر کشور را با هفت هزارو ۵۰۰ نیرو در گرایشهای مختلف تحصیلی در بر میگیرد.
طیبی ادامه داد: جهاد دانشگاهی برای خود سند چشم انداز نوشته که در این سند با تجربه خود ۲ نوع برنامهریزی را در دستور کار قرار داده است یکی اینکه خودمان تشخیص میدهیم که براساس نیازهای جامعه چه اقداماتی باید انجام دهیم که این برنامهریزی پنج ساله است و دیگری به دنبال این بودیم که نظام به ما ماموریت دهد بر همین اساس در سال ۱۳۹۳ که خدمت مقام معظم رهبری رسیدیم ایشان در آن جلسه فرمودند که شما نقش خود را در جامعه علمی کشور مشخص و بعد با دولت مذاکره کنید تا این نقشها به شما واگذار شود که این را دنبال کردیم و هفت ماموریت برای ما تصویب شد.
وی به تعدادی از این ماموریتها اشاره و اعلام کرد: ما در اولین ماموریت مسئولیت انتقال چند فناوری را بر عهده گرفتیم، در ماموریت دوم پژوهش محوری را برای حل مشکل را دنبال و مباحثی مثل سلولهای بنیادی را متولی شدیم.
رئیس جهاددانشگاهی افزود: ماموریتهایی در بحث آموزشهای بین المللی با توجه به تجارب فناورانه و مهارتی را هم دنبال کردیم تا ما هم مثل کشورهای کره، ژاپن موسساتی ایجاد و برای فناوریهای خود بازار ایجاد کنیم چون به عنوان نمونه اگر ژاپن برای صنعت ما راه حل میدهد تکنولوژی خود را هم معرفی میکند بر همین اساس ما هم گفتیم میتوانیم چنین ماموریتهایی را انجام دهیم.
طیبی خاطرنشان کرد: در اقدامی دیگر با مجلس هم برای گنجاندن ماموریت برای ما در برنامه ششم هماهنگ کردیم که یکی بحث حمل و نقل ریلی بود و عنوان کردیم میتوان بخش کمی از بازار را به خارجیها بدهیم و جهاد دانشگاهی مسئول انتقال فناوری در این حوزه شود، برای بحث آب شیرینکنها هم همین موضوع مطرح شد تا همین اتفاق رخ دهد و فقط دستگاه خریداری نشود و فناوری منتقل شود.
وی در ادامه با بیان اینکه فعالیتهای تحقیقاتی جهاددانشگاهی در داخل گروههای پژوهشی انجام میشود گفت: بر همین اساس علاوه بر واحدهای سراسر کشور یک سری پژوهشگاه و پژوهشکدههای مستقل از واحدها مثل رویان، محیط زیست، علوم انسانی و اجتماعی، صنایع غذایی، تکنولوژی تولید هم در چارچوب جهاددانشگاهی وجود دارد.
رییس جهاددانشگاهی با بیان اینکه این نهاد خود را مدل بومی شده پارک علم و فناوری میداند، گفت: با این وجود در راستای سیاستهای وزارت علوم، سه پارک علم و فناوری کرمانشاه، البرز و پارک علم و فناوریها نرم صنایع فرهنگی به همراه تعدادی مراکز رشد در کشور هم ایجاد کردهایم.
طیبی به اقدامات جهاددانشگاهی در حوزه فرهنگی هم اشاره کرد و گفت: در حوزه فرهنگی در زمینه قرآن کار را زود شروع کردیم، انتشارات، مستندسازی علم که سال ۶۰ شروع شد، سازمان دانشجویان، افکارسنجی هم در حوزه فرهنگی وجود دارد، در حوزه مراکز آموزشی دو دانشگاه داریم در تهران و یزد و یک دانشکده علوم پایه فناوریهای نوین علوم پزشکی در مقاطع ارشد و دکتری، تعدادی علمی-کاربردی و مراکز آموزشی کوتاه مدت و تخصصی، مرکز اطلاعات علمی برای جمع آوری مقالات و پایان نامهها برای توسعه علمی کشور، سازمان تجاری سازی فناوری و توسعه اشتغال دانش آموختگان، مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی هم در چارچوب جهاد فعال است.
وی خاطرنشان کرد: سعی ما بر این است کارهایی که در جهاد دانشگاهی به بلوغ میرسد از بدنه جهاد دانشگاهی جدا شود و در داخل شرکتهای وابسته مستقر و ۶۰ درصد سهام آن به کسانی که فناوری را تولید کرده اند واگذار شود.
رییس جهاددانشگاهی به چند مورد از اقدامات شاخص این نهاد اشاره و اعلام کرد: در صنعت برق ایران تمرکز را بر ایجاد تاسیسات آزماشگاههای مرجع گذاشتیم و برای صنعت برق تجهیزات خوبی ساختیم و به دنبال صادرات این تجهیزات هستیم که در همین راستا با وزیر نیروی عراق جلسهای داشتیم و تیمی هم برای بازدید آمدند که بازخورد خوبی داشت.
طیبی با بیان اینکه تحریمها باعث شده تمایل بیشتری از داخل کشور به جهاددانشگاهی ایجاد شود، گفت: ما در حوزه ماشین های الکتریکی صاحب دانش هستیم، در حوزه نفت هم با توجه به اینکه نفت ایران مقدار زیادی آب نمک دارد بر روی دانشی کار کردهایم که آب و آب نمک از نفت را به روش الکترواستاتیکی بگیریم و موفق هم شدیم و الان در حال امضای یک قرارداد ۵۰ هزار بشکهای هستیم.
وی افزود: در موردی دیگر فرستندههای رادیویی هم برای صدا و سیما تولید کردهایم که اخیرا هم تلویزیون دیجیتال روستایی برای استفاده در مناطقی که سیگنال تلویزیون دریافت نمیشود را با قیمت بسیار ارزان ساختهایم.
رئیس جهاددانشگاهی افزود: در حوزه سلولهای بنیادی، سلول درمانی، همانند سازی و شبیه سازی حیوانات و تغییرات ژنتیکی در حیوانات برای تولید دارو هم فعالیت داریم.
طیبی ادامه داد: در بحث سرطان پستان در خانمها که متاسفانه شیوع زیادی هم دارد کارهای خوبی انجام شده است.
وی به اقدامات جهاددانشگاهی در حوزه کشاورزی هم اشاره و اعلام کرد: در بحث گیاهان دارویی، بومی سازی و تولید دارو از این گیاهان و دانش گلخانههای هوشمند هم متمرکز شدهایم.
رئیس جهاددانشگاهی با بیان اینکه ۳۱ فناوری که توان کار بر روی آن داریم را معرفی کردهایم تا به ما در این حوزهها ماموریت واگذار شود، گفت: ما در کشور توان کارهای بزرگ را داریم، اقتصاد ما میتواند متکی بر تولید مبتنی بر علم و فناوری باشد که کارهای جهاد دانشگاهی هم در این حوزهها الگوسازی است.
پارک علم و فناوری البرز حدود ۱۳۰ شرکت فناور و دانش بنیان دارد.
۸۰۲۹/ ۶۱۵۵
نظر شما