"باربارا اسلاوین" روز یکشنبه در گفتوگوی اختصاصی با ایرنا درباره اظهارات اخیر رئیسان جمهوری فرانسه و آمریکا درباره گفتوگو با ایران افزود: میانجیگری فرانسه گام خوبی است. هر گامی که به کاهش تنش و جلوگیری از جنگ کمک کند خوب است اما من خوش بین نیستم. شرایط برای پیشرفت فراهم نیست، زیرا آمریکا نمی خواهد امتیاز بدهد.
وی رئیس جمهوری آمریکا را فردی دمدمی مزاج دانست و ادامه داد او هر روز نظرش عوض میشود و اساسا مذاکره کننده خوبی نیست که بتوان گفت میشود با وی به توافقی حتی موقتی دست یافت.
بولتون، مانع گفتوگو
این تحلیلگر مسایل سیاسی در پاسخ به این سوال که آیا آمریکا حاضر به بازگرداندن معافیت های نفتی برای خریداران نفت ایران است، گفت: اگر این باشد، شرایط متفاوت خواهد شد اما هنوز هیچ چیزی روشن نیست. حتی ما هنوز نمی دانیم آیا دولت ترامپ اجازه اجرایی کردن اینستکس را می دهد یا نه؟
اسلاوین افزود: این هفته مواضعی که مایک پمپئو وزیر خارجه و جان بولتون مشاور امنیت ملی کاخ سفید اعلام کردند، نشان می دهد که در بر همان پاشنه چرخیده و فشار حداکثری ادامه دارد. به عبارت دیگر نمیخواهند امتیازی درباره تحریمها بدهند.
وی خاطرنشان کرد: ترامپ هر روز یک حرفی میزند و موضع خود را مرتب تغییر میدهد. این هم مساله را پیچیدهتر میکند. ترامپ درباره اینکه به دنبال تغییر نظام ایران نیست هم حرف تازهای در فرانسه نزد و این را پیشتر هم گفته بود. به نظر من تا روزی که جان بولتون را در سمت خود نگه دارد، چیزی تغییر نخواهد کرد.
ترامپ کارنامه مثبتی در مذاکره ندارد
عضو اندیشکده آمریکایی شورای آتلانتیک با بیان اینکه به طور اساسی درباره ظرفیت ترامپ برای مذاکره تردید دارد، اظهار کرد:او شاهد آن هم وضع بغرنجی است که در مذاکرات با چین به وجود آورده است. او حتی نمیتواند یک توافق تجاری با چینیها انجام بدهد.
اسلاوین خاطرنشان کرد: ترامپ کارنامه مثبتی ندارد که توانایی مذاکراتی او را نشان دهد. ایرانیها با چه کسی میخواهند مذاکره کنند. برایان هوک؟! اگر ترامپ برای مذاکره جدی است، به یک نماینده ویژه نیاز دارد که کارنامه موفق دیپلماتیکی داشته باشد نه یک طرفدار دوآتشه فشار حداکثری همچون برایان هوک.
امتیاز آمریکا باید برای ایران مطلوب باشد
وی با بیان اینکه تنشها نسبت به چند هفته پیش در منطقه کم شده است، اظهار کرد: امیدوارم در جریان مجمع عمومی سازمان ملل در ماه آینده شاهد این باشیم که ترامپ سخنان تندی علیه ایران بیان نکند. باید دید آیا فرصتی در جریان مجمع عمومی سازمان ملل برای گفتوگو پیش خواهد آمد یا خیر. هر چند باز تاکید می کنم بعید است اتفاق مثبتی بدون امتیاز جدی از سوی آمریکا، رخ دهد.
این پژوهشگر مسایل ایران در آمریکا افزود: آمریکا این تنشها را آغاز کرده است و این آمریکاست که باید پیش قدم شده تا شرایط را تغییر دهد. ما هنوز هیچ نشانه ای نمیبینیم که ترامپ بخواهد امتیاز بدهد اما اگر بپذیرد که معافیتی درباره تحریمها ارائه کند، شرایط عوض خواهد شد.
اسلاوین تصریح کرد: البته یک سوال مهم این است که تا چه اندازه تحریمها را برخواهد داشت؟ آیا برای ایران کافی خواهد بود و آن را راضی خواهد کرد؟
وی ادامه داد: در این شرایط مشخص نیست چه سودی برای ایران خواهد داشت که با ترامپ در این یک سال مذاکره کند اما اگر او در دور بعد رییس جمهوری شود، سودمند خواهد بود.
نظر شما