۱۳ شهریور ۱۳۹۸، ۱۲:۱۱
کد خبرنگار: 2330
کد خبر: 83464678
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

قمار جانسون بر سر برگزیت

۱۳ شهریور ۱۳۹۸، ۱۲:۱۱
کد خبر: 83464678
قمار جانسون بر سر برگزیت

تهران-ایرنا- پافشاری «بوریس جانسون» نخست وزیر انگلیس برای پیشبرد اهدافش درخارج کردن بدون توافق انگلیس از اتحادیه اروپا و افزایش مخالفت ها با او در پارلمان، وی را با خطر از دست دادن اکثریت پارلمانی و شکست در انتخابات زودهنگام احتمالی در آینده مواجه کرده است به ویژه این که وی در اقدامی غیرمتعارف ۲۱ نفر از اعضای حزب محافظه کار را از این  حزب اخراج کرد.

ائتلاف شورشی در میان قانونگذاران بریتانیایی روز چهارشنبه بعد از یک رای گیری برای پیشبرد طرح خود برای جلوگیری از برگزیت بدون توافق، کنترل پارلمان انگلیس را در اختیار گرفتند؛ اقدامی که نتوانست مانع خشم جانسون شود و او آن را همانطور که پیش از این وعده داده بود با اخراج ۲۱ نفر از «توری ها» (عضو حزب محافظه کار) تلافی کرد. این عده کسانی بودند که از طرح پارلمان برای جلوگیری از برگزیت جلوگیری کردند.

جانسون همچنین تهدید کرده که انتخابات زودهنگام را برگزار می کند که هر دوی این اقدامات راهبردی است و تهدیدی گسترده را به دنبال خواهد داشت چرا که این اقدام اکثریت پارلمانی او را نابود و مجلس عوام را وادار به دستیابی به توافق درباره انتخاباتی می کند که تضمینی برای پیروزی جانسون در آن  وجود ندارد.

نخست وزیر انگلیس از قبل به ائتلاف شورشی در پارلمان هشدار داده بودکه اگر به طرحی در مخالفت با خروج بدون توافق رای دهند این امر می تواند به اخراج آنها از حزب و جلوگیری از رقابت آنها به عنوان عضو حزب محافظه کار در هر گونه انتخاباتی در آینده شود.  

اما اقدام بی سابقه نخست وزیر انگلیس در اخراج ۲۱ نماینده محافظه کار که بسیاری از آنها اعضایی با سابقه خدمت طولانی بوده اند نشان می دهد که اوضاع تا چه اندازه وخیم  شده است. حتی برخی از ناظران سیاسی معتقدند این امر می تواند به عنوان تغییر شکل در داخل خود حزب باشد.

سی ان ان درگزارشی در همین زمینه محافظه کاران را یکی از موفق ترین احزاب سیاسی در جهان توصیف کرده و نوشت، اخراج اعضای ارشد میانه روی حزب محافظه کار که بیشتر از برخی از نخست وزیران سابقه  سیاسی دارند از جمله «کِنت کلارک» که لقب «پدر مجلس» را دارد و افراد دیگری همچون «نیکولاس سومز» نوه «وینستون چرچیل» نخست  وزیر سابق انگلیس بین سال های ۱۹۴۰ تا ۱۹۴۵ میلادی نشان می دهد که تا چه اندازه مرکز ثقل این  حزب تغییر کرده است.«پدر مجلس» عنوانی است سنتی و غیررسمی که در بریتانیا به عضوی خاص از اعضای مجلس قانونگذاری اعطا می‌شود. در بعضی دوره‌ها ترجیح داده شده که این عنوان به مسن‌ترین فرد داده شود اما در دوره‌های ای دیگر این عنوان به طولانی‌ترین دوران خدمت به عنوان نماینده اعطا شده‌ است.

جانسون با این اقدام اکثریت را از دست داد و به نظر می رسد به دنبال جایگزین کردن اعضای همسوتر در انتخابات سراسری است. وی ظاهرا با درخواست برگزاری انتخابات زودهنگام افزایش اکثریت و تقویت موضع خود در رابطه با برگزیت را هدف قرار می دهد اما «ترزا می» نخست وزیر قبل از او نیز همین تاکتیک را در سال ۲۰۱۷ بکار بست که ضربه مهلکی به او بود.

اما به غیر از حزب کارگر، در صورت در پیش بودن انتخابات، جانسون با تهدیدهای دیگری نیز از سوی دیگر فراکسیون های پارلمانی مواجه است. بی تردید حزب او بسیاری از کرسی های خود را در اسکاتلند از دست خواهد داد که باید آن را در مناطق دیگری جبران  کند.

دموکرات لیبرال ها به اندازه کافی درمناطقی که در سال ۲۰۱۶ به ماندن در  اتحادیه رای دادند، قوی هستند  که ممکن است برخی از کرسی های حزب محافظه کار را از آنها بگیرند. حزب برگزیت که «نایجل فاراژ» ریاست آن را  برعهده دارد نیز اگر تا زمان برگزاری انتخابات انگلیس هنوز از اتحادیه اروپا خارج نشده باشد، می تواند برخی از آرای حزب محافظه کار را از آن خود کند.

فاراژ از جمله اعضای مؤسس حزب استقلال انگلیس موسوم به «یوکیپ» است که در پی امضای پیمان اتحادیه اروپا در سال ۱۹۹۲ حزب محافظه کار را ترک کرد.

چه کسی درباره برگزاری انتخابات تصمیم گیری می کند؟

در انگلیس چند نوع انتخابات وجود دارد: انتخابات سراسری انگلیس، انتخابات پارلمان‌ها و مجالس تفویضی، انتخابات پارلمانی اتحادیه اروپا، انتخابات محلی، انتخابات شهرداری‌ها و انتخابات کمیسر پلیس و جنایی. پس از تصویب قانون «تثبیت دوره‌های پارلمانی» در ۲۰۱۱ برای انتخابات‌های سراسری، همهٔ انتخابات پس از گذشت یک دورهٔ ثابت برگزار می‌گردند. با این حال امکان برگزاری انتخابات زودهنگام و انتخابات پارلمان‌ها و مجالس تفویضی در وضعیت‌های خاص وجود دارد.

بر اساس این قانون جانسون نمی تواند به تنهایی درباره این انتخابات تصمیم گیری کند. او نخست باید حمایت دو سوم قانونگذاران را در مجلس عوام کسب کند و این به معنای جلب حمایت حزب مخالف کارگر است.

«جرمی کوربین» رهبر حزب کارگر ماه ها است که خواستار برگزاری انتخابات است بنابراین اکنون مخالفت با این درخواست برای او دشوار خواهد بود اما حزب کارگر درباره انگیزه های جانسون مظنون است. این حزب مخالف برگزاری این انتخابات بعد از ۳۱ اکتبر مهلت تعیین شده برای برگزیت است. با توجه به وضعیت حزب کارگر در نظرسنجی ها، این حزب اشتیاق چندانی درباره پیشنهادد برگزاری انتخابات زودهنگام ندارد.

کوربین ظاهرا روز سه شنبه توپ را در زمین جانسون انداخت و گفت اگر نخست وزیر بخواهد انتخابات برگزار شود نخست باید طرح جلوگیری از برگزیت بدون توافق که موردحمایت گروه شورشی در پارلمان است، تصویب شود.

اما اگر پیشنهاد برگزاری انتخابات بدون نتیجه باقی بماند و طرح جلوگیری از خروج بدون توافق مورد حمایت قرار گیرد جانسون در وضعیت دشواری قرار خواهد کرد و چاره ای نخواهد داشت مگر این که به دنبال راه  حلی برای توافق با بروکسل باشد که این موضوع فقط همه چیز را به خانه اول باز خواهد گرداند.

 جانسون ژوئیه گذشته با وعده اجرای همه‌پرسی سال ۲۰۱۶ و خارج کردن بریتانیا از اتحادیه اروپا تا  ۳۱ اکتبر (۹ آبان) به کرسی نخست وزیری انگلیس دست یافت.
نخست وزیر انگلیس گفته که به دنبال جدایی دوستانه و با توافق با بروکسل است اما پیشنهادهای خروج را رد کرده و می‌گوید خواستار خروج بدون توافق است.
بسیاری از نمایندگان پارلمان انگلیس نگران خروج «بدون توافق» هستند و می‌گویند در این صورت اختلال اقتصادی بزرگی رخ خواهد داد.

برچسب‌ها

اخبار مرتبط

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha