اگر چه مقامات پاکستانی هدف اصلی سفر آتی عمران خان به عربستان را زیارتی خوانده که در حاشیه آن دیدارهای تشریفاتی با مقامات سعودی انجام خواهد شد اما منابع آگاه گفتند؛ سعودی ها برای سرمایه گذاری در پاکستان ملاحظاتی دارند که باعث شده وعده آنان تا امروز محقق نشود به همین دلیل نخست وزیر پاکستان قرار است با سفر به ریاض این ماجرا را دنبال کند.
اواخر بهمن ماه سال گذشته محمد بن سلمان ولیعهد سعودی با هدف بازآفرینی اعتماد جامعه جهانی به عربستان به چند کشور آسیایی از جمله پاکستان سفر کرد.
رسانه های پاکستانی روز شنبه به نقل از منابع آگاه نوشتند: سعودی ها قول سرمایه گذاری میلیاردی در بخش های نفت، زیرساخت و انرژی را داده بودند که اکثر این طرح ها قرار بود در ایالت بلوچستان اجرا شود، جایی که نمایندگان پارلمان ایالتی نیز پیش تر نسبت به اقدامات مشوک سعودی ها در بلوچستان ملاحظات خود را اعلام کرده بودند، اما تاکنون هیچ قدمی در این مسیر برداشته نشده است.
براساس این گزارش، پاکستانی ها متوجه ملاحظاتی از سوی حکام سعودی شده که به دلیل آن سرمایه گذاری آنان در پاکستان به تاخیر افتاده است به همین دلیل عمران خان قرار است برای پیگیری این موضوع به عربستان سفر کند.
ولیعهد سعودی بیست و نهم بهمن سال گذشته سفر دو روزه رسمی به پاکستان انجام داد و در پایان دو کشور چند قرارداد و یادداشت تفاهم نامه همکاری برای سرمایه گذاری ۲۰ میلیارد دلاری ریاض در پاکستان امضا کردند.
بن سلمان همچنین بنا به درخواست عمران خان نخست وزیر پاکستان مبنی بر ارائه تسهیلات به کارگران و زندانیان پاکستانی موجود در عربستان، دستور آزادی دو هزار و ۱۰۷ زندانی پاکستانی را صادر کرد.
این دستور آزادی در حالی صادر شده است که به رغم گسترش روابط سیاسی و اقتصادی ریاض و اسلام آباد در سال های اخیر، تاکنون تغییری در وضعیت اتباع و کارگران پاکستانی در این کشور ایجاد نشده است.
هر چند عربستان سعودی با برنامه های بلند پروازانه محمد بن سلمان ولیعهد این کشور میلیاردها دلار در بخش ساخت و ساز و زیربنایی سرمایه گذاری کرده ولی تعداد کارگران پاکستانی در این کشور در سالجاری نسبت به سال گذشته با کاهش ۱۱ درصدی روبرو بوده است.
دوگانگی سیاست ریاض در قبال اسلام آباد تنها به همین جا ختم نمی شود، پس از تشدید وضعیت اسفناک کارگران پاکستانی در عربستان و اعتراض های فراوان به بدرفتاری و نقض حقوق این افراد از سوی کارفرمایان عرب، نه تنها این معضل حل نشد بلکه ماه گذشته زمزمه هایی از تکاپوی سعودی ها برای اخراج پزشکان و جراحان متخصص پاکستانی به گوش رسید.
براساس گزارش های منتشر شده در رسانه های پاکستان، دولت سعودی بیش از ۵۰ هزار نفر از کارگران پاکستانی را در سال گذشته بدون پرداخت حقوق و دستمزدشان از این کشور اخراج کرده است.
این قائله به همین جا ختم نمی شود بلکه مسئولان عربستانی آنچه را که ناقص بودن میزان تحصیلات پزشکان و جراحان ارشد پاکستانی می خوانند، در صدد اخراج این افراد از کشور و حذف آنان از فهرست افراد پردرآمد هستند.
منابع خبری نوشتند: نخست وزیر پاکستان قرار است ۲۸ شهریورماه (۱۹ سپتامبر) پیش از سفر به نیویورک برای شرکت در اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل، به ریاض سفر کند تا بتواند بن بست ایجاد شده در مسیر همکاری های دو کشور و عدم تحقق وعده های عربستان برای سرمایه گذاری در پاکستان را حل کند.
این چهارمین سفر عمران خان به عربستان خواهد بود. یکسال از نخست وزیری خان در پاکستان می گذرد و وی تاکنون سه بار به عربستان، سه بار به امارات متحده عربی و یک بار به قطر سفر کرده است.
عمران خان با انجام چند سفر متوالی به عربستان و امارات، توانست اعتماد حاکمان این کشورها برای کمک های اقتصادی به پاکستان را جلب کند که در نتیجه آن، حکومت آل سعود تاکنون ۳ میلیارد دلار و حاکمان امارات نیز یک میلیارد دلار از طرح سه میلیارد دلاری وام خود به پاکستان را به حساب بانک مرکزی این کشور منتقل کردند.
نظر شما