به گزارش گروه تحلیل، تفسیر و پژوهش های خبری ایرنا، مردم تونس روز یکشنبه ۲۴ شهریور برای دومین بار پس از انقلاب ۲۰۱۱ و سرنگونی «زین العابدین بن علی» رئیس جمهوری برکنار شده این کشور به پای صندوق های رای رفتند تا از میان ۲۶ نامزد، سرنوشت سومین انتخابات ریاست جمهوری این کشور را رقم بزنند. برگزاری این انتخابات در واقع برای ماه نوامبر برنامه ریزی شده بود. اما به دلیل مرگ «باجی قائد سیسی» رئیس جمهوری پیشین تونس در آواخر ماه ژوئیه، تاریخ برگزاری انتخابات به جلو افتاد. انتخابات تونس هر پنج سال یک بار برگزار میشود. ویژگی انتخابات کنونی این بود که برای نخستین بار نامزدهای انتخاباتی در سه دور مناظره تلویزیونی شرکت و از مواضع خود دفاع کردند به گزارش شبکه خبری «روسیا الیوم» نتایج غیر رسمی اولیه از دور نخست انتخابات ریاستجمهوری در تونس نشان از آن دارد که «قیس سعید» نامزد مستقل با کسب ۱۹.۵۰ درصد آرا در جایگاه نخست و «نبیل القروی» رهبر حزب «قلب تونس» با کسب ۱۵.۵ درصد از آرای رایدهندگان به دور دوم راه یافتهاند.
آزمون دموکراسی در تونس
روزنامه «العربی الجدید» چاپ لندن نوشت مردم تونس پس از ۸ سال از انقلاب مردمی این کشور با رفتن به پای صندوق های رای برای انتخابات رئیس جمهوری نخستین آزمون برای تقویت دموکراسی را پشت سرگذاشتند. این انتخابات که با جشن های روز جهانی دموکراسی همزمان شد نشان می دهد که تونس هم به باشگاه کشورهای دموکراتیک وارد شده است. می توان گفت که تونس با وجود همه دخالت های منطقه ای و فرامنطقه ای و اختلاف ها میان جریان های سیاسی نیمه نخست مرحله انتقال سیاسی را با موفقیت پشت سرگذاشت. بزرگترین آرمان این است که تونس وضعیت خطرناک را پشت سرگذارد و در روند بنای میهن دموکرات مسیر درستی را طی کند تا قدرت به طور شفاف در دست مردم این کشور رد و بدل شود. جریان های سیاسی مختلف این کشور هم نشان داده اند که تا حدود بالایی به پختگی سیاسی رسیده اند و می توانند پیشرفت و منافع کشور و تحقق انتقال آرام دموکراسی را در اولویت قرار دهند. برای اینکه مردم تونس خود را از شکست ها دور نگه دارند و کشور را از عقب ماندگی رهایی بخشند باید از طریق گفت و گو و اولویت دادن به منافع کشور و نسل های آینده اولویت های هر مرحله ای را مشخص کنند و مسائل مربوط به آزادی و کرامت را در اولویت قرار دهند.
روزنامه الکترونیکی «رای الیوم» نوشت در روز یکشنبه در مهد بهار عربی مردم تونس آزمون دموکراسی را با موفقیت پس دادند. انتخابات تونس پس از انقلاب مردمی این کشور با اختلاف رویکرد رای دهندگان همراه بود. گروه بحران های بین المللی معتقد است که رقابت انتخاباتی سخت نشان دهنده پویایی دموکراسی در تونس است، اما خطر بحران بی اعتمادی مردم تونس به نهادها می تواند تونس را از مسیر دموکراسی منحرف سازد.
روزنامه «عربی ۲۱ » مصر در گزارشی با عنوان «پیروزی انتقال دموکراتیک» نوشت مردم تونس پیروز این انتخابات هستند. تعدد کاندیداها و پایگاه های انتخابابی ثابت کرد که زمان دولت تک حزبی پایان رسیده است و دولت تک حزبی دیگر نمی تواند در شکل بخشی آینده نقش داشته باشد. این نشان دهنده پیروزی انتقال دموکراتیک است و هرچند که ثروت کشورهایی مانند امارات و عربستان از بازماندگان نظام سابق حمایت به عمل آورند بازهم محال است تونس به عقب برگردد.
روزنامه «الشرق الاوسط» عربستان هم در گزارشی به قلم «آمال موسی» نوشت دستاورد واقعی مناظرات نامزدهای انتخاباتی توننس نشان داد مردم تونس دارای شم سیاسی آشکاری هستند و می توانند سیاست مداران را دیکتاتورها و سلفی های واپسگرا تشخیص دهند.
روزنامه «القدس العربی» چاپ لندن هم نوشت انتخابات ریاست جمهوری تونس چالش دیگری برای نهال نوپای دموکراسی تونس بود که توانست در برابر فشارهای داخلی از جمله حمله های تروریستی، ترورها، اوضاع اقتصادی سخت و فشارهای خارجی از جمله اوضاع ناگوار لیبی و کشورهای افریقا و تلاش برخی کشورها برای سوق دادن کشور به سوی جنگ داخلی مقاومت کند.
روزنامه «العربی الجدید» نوشت آنچه نگرانی تونس و مردم این کشور را به همراه دارد بی ثباتی کشورهای همسایه آن است. در این کشورها هنوز هم شعارهای دموکراسی، عدالت، آزادی در اولویت قرار نگرفته است. بلکه شعارهای مخالفان انقلاب های بهار عربی در اولویت است و از مواضع کشورهای قدرتمند جهانی که در بسیاری از موارد در حمایت از تجربه های تغییر جدی نیستند حمایت می شود و منافع و مصالح این کشورها در اولویت قرار داده می شود.
روزنامه العربی الجدید نوشت در سال ۲۰۱۹ میلادی در تونس اتفاقاتی رخ داد که بیانگر سودمند بودن مرحله و روند انتقالی است که تونس در آن به سر می برد. مسائلی مانند انتقال آرام قدرت در روز وفات الباجی قاید السبسی و پایبندی به قانون در این زمینه، برگزاری مناظره میان نامزدهای انتخابات در فضایی آرام و احترام کاندیداها به آرای یکدیگر نشان دهنده مفید بودن روند انتقالی در تونس است. با در نظر گرفتن چنین مسائلی و با چشم پوشی از نتیجه انتخابات و شخص پیروز در آن می توان گفت که تونس با وجود چالش های اقتصادی، سیاسی، امنیتی و اوضاع ناآرام کشورهای همسایه شرط بندی بر روی تحول دموکراسی را با پیروزی پشت سرگذاشته است و می تواند در میان کشورهای عربی و اسلامی در پیرامون خود الگو باشد.
نظر شما