«رضا پدیدار» روز سهشنبه در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی ایرنا ادامه داد: با این روش، بخشی از نیازهای سازندگان با استفاده از این خط اعتباری تامین میشود و به تدریج با دریافت پول، میتوانند آن را بازپرداخت کنند.
عضو کمیسیون انرژی اتاق ایران، با بیان اینکه تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت در داخل کشور مربوط به دودهه پیش است، افزود: اواخر دهه ۷۰ ، گروههای کالایی مورد نیاز صنعت نفت ایران در بخشهای بالا دست، میاندست و پاییندست و در حوزههای مختلف نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی مشخص شد.
وی تاکید کرد: این گروههای تخصصی در طبقهبندی موضوعی به ۱۰ گروه کالایی تقسیم شدند و تا قبل از تحریمهای اخیر حدود ۷۰ درصد میانگین وزنی تولید تجهیزات صنعت نفت در داخل کشور تولید میشد اما با بازگشت تحریمها و عدم امکان واردات برخی مواد اولیه مانند سوپرآلیاژها، سقف تولید داخلیسازی کاهش پیدا کرد.
پدیدار به دعوت وزارت نفت از سازندگان داخلی برای رونق تولید اشاره کرد و گفت: به اعتقاد بخش خصوصی تولید زمانی رونق میگیرد که پروژههای نفت و گاز فعال شوند اما به دلیل محدودیت مالی و بدهی دولت به سازندگان پروژههای فعال کاهش داشت.
به گفته رئیس انجمن سازندگان تجهیزات صنعت نفت ایران پیشنهاد این بود تا دولت با خودش قرارداد نبندد و شرکتهای خصوصی به کنسرسیومهای تخصصی تبدیل شوند و با آنها قراداد بسته شود.
وی با بیان اینکه امیدوار هستیم در اجرای این مهم حمایتهای لازم انجام شود، ادامه داد: وزیر نفت نیز بر ضرورت حمایت قوای سه گانه در توسعه میدان مشترک تاکید کرده است.
پدیدار به امضای قرارداد توسعه میدان گازی بلال اشاره کرد و افزود: امضای این قرارداد میتواند تحرکی را برای سفارش تجهیزات به بخش خصوصی به وجود آورد اما هنوز مشخص نیست این اراده چه زمانی محقق خواهد شد.
وی گفت: پتروپارس قرار نیست کار پیمانکاری انجام دهد بلکه به عنوان یک پیمانکار عمومی، از طریق برگزاری مناقصات کار را به پیمانکاران و سازندگان بخش خصوصی واگذار خواهد کرد.
عضو کمیسیون انرژی اتاق ایران با اشاره به اینکه ۱۰ گروه کالایی استراتژیک صنعت نفت، سری اول این گروهها است، تاکید کرد: دو سری ۱۰ تایی دیگر نیز تعریف شده است.
وی ادامه داد: ۵۵ قرارداد در خصوص ساخت سری اول ۱۰ گروه کالایی منعقد شده و در این ۵۵ مورد، ۵۰ درصد کار پیشرفت داشته است اما به دلیل بدهی صنعت نفت کار به کندی پیش میرود. از سوی دیگر برخی از مواد اولیه و تجهیزات باید از خارج کشور وارد شود که به دلیل تحریمها به تعویق افتاده و انجام نشده است.
پدیدار به پیشرفت ساخت تجهیزات سرچاهی در کشور اشاره کرد و گفت: برای ساخت تجهیزات درون چاهی و متهها باید از لاینس شرکتهای بینالمللی استفاده کنیم بنابراین اگر چه قراردادها با سازندگان داخلی منعقد شده اما در مبادله ضمانتنامههای ارزی و ریالی متوقف شدهایم.
وی ادامه داد: بخش خصوصی ایران تحریم نشده است و شرکتهای خارجی تمایل دارند با بخش خصوصی ایران وارد مذاکره شوند البته باید به بخش خصوصی اعتماد شود و کاملا آگاهانه وارد مذاکره شد.
نظر شما