این نشریه افزود: زمانی که ترامپ سال گذشته به صورت یک جانبه از توافق هسته ای با ایران خارج شد و تحریم ها علیه این کشور را به شدت افزایش داد، تصور می کرد که فشار های جدید ایران را بار دیگر به پای میز مذاکره می آورد و وی می تواند یک توافق سختگیرانه تر را با تهران امضا کند.اما برخلاف محاسبات ترامپ ایران حتی از گذشته در مواضع خود مصمم تر شده است.
سیاست های ترامپ در یک سال گذشته تنش را در خاورمیانه افزایش داده است. در تحولات اخیر به چند نفتکش حمله شد، انگلیس یک نفتکش ایرانی را توقیف کرد که ایران نیز یک نفتکش این کشور را توقیف نمود. هفته گذشته به تاسیسات نفتی عربستان سعودی حمله شد و قیمت نفت در بازار های جهانی افزایش یافت. آمریکا در تمام این موارد ایران را مسوول این اقدامات دانسته است اما تهران نقش خود را رد کرده است.
چه ایران در این تحولات نقش داشته باشد و چه نداشته باشد، توانایی و نفوذ این کشور در منطقه ثابت شده است. حمله به تاسیسات عربستان سعودی یکی از پیچیده ترین و دقیق ترین عملیات ها در خلیج فارس در سال های اخیر است و ثابت کرد که سپر دفاعی و موشکی عربستان سعودی برای محافظت از مهمترین تاسیسات این کشور بی تاثیر است. این حمله نشان دهنده افزایش چشمگیر توانایی نیروهای یمنی در هدف قرار دادن اهداف مختلف در عربستان سعودی است.
دونالد ترامپ تحلیل درستی از گستردگی مقاومت ایران در مقابل "فشار های حداکثری" نداشت. ایران دقیقا خلاف تحلیل های ترامپ و مشاورانش عمل کرده است.
دولت آمریکا با وجود تایید سازمان های بین المللی در مورد پیروی ایران از تعهداتش بر اساس برجام، از این توافق خارج شد. ایران حتی یک سال صبر کرد تا شاید سایر امضا کنندگان این توافق به تعهداتشان عمل کنند. اما این کشورها تنها نظاره گر افزایش فشار های آمریکا بر تهران بودند.
آمریکا سعی کرده صادرات نفت ایران را قطع کند و کشور های اروپایی هیچ اقدامی برای تامین منافع ایران انجام ندادند. در مقابل ایران به صورت مرحله ای از تعهدات خود بر اساس برجام کاسته است. ایران نشان داده است که می تواند بدون آغاز یک جنگ تمام عیار در منطقه از منافع خود دفاع کند. این کشور توانست نفتکش توقیف شده خود را با وجود مخالفت آمریکا آزاد کند.
ایران خواهان لغو تحریم ها است. اما برای رسیدن به این هدف تسلیم خواسته های آمریکا نخواهد شد زیرا تهران معتقد است که آمریکا توافق نامه برجام را نقض کرده است.
بر خلاف ترامپ، باراک اوباما رییس جمهوری آمریکا رویکرد متفاوتی در مقابل ایران داشت. وی هیچگاه یکجانبه عمل نکرد. در دوره اوباما، ایران با تمام اختلاف های خود با آمریکا، در میز مذاکره حاضر شد. اوباما می توانست مانند ترامپ ایران را تهدید به حمله نظامی کند. اما او به خوبی از خطرات یک جنگ مستقیم با ایران آگاهی داشت. وی با دقت از پیچیده تر شدن اوضاع جلوگیری کرد. اوباما همچنین معتقد بود که ایران و عربستان سعودی باید تنش میان خود را کاهش دهند.
توافق هسته ای یا برجام یک صلح را میان ایران و آمریکا به همراه آورده بود. ترامپ باید سیاست اوباما را ادامه می داد. اگرچه ترامپ ممکن است علاقه ای به آغاز یک جنگ جدید نداشته باشد اما او دارای استراتژی کارامد نیست. وی در میان افراد جنگ طلب و تندرو قرار گرفته است. وی در تحلیل های خود در مورد ایران اشتباه کرد. اقدامات یک جانبه او توازن شکننده ای که در خاورمیانه وجود داشت را نابود کرد. اگر امروز خاورمیانه در آتش می سوزد، دونالد ترامپ مسوول این آتش افروزی است.
نظر شما