۳۱ شهریور ۱۳۹۸، ۱۵:۳۱
کد خبر: 83485793
T T
۰ نفر

برچسب‌ها

تهدیدها، عامل احیای روابط تاجیکستان و ازبکستان

۳۱ شهریور ۱۳۹۸، ۱۵:۳۱
کد خبر: 83485793
تهدیدها، عامل احیای روابط تاجیکستان و ازبکستان

تهران - ایرنا - به نظر می رسد که طی یک سال اخیر، همکاری‌های دوشنبه و تاشکند در زمینه مسائل امنیتی افزایش یافته است و به عقیده کارشناسان تهدیدهای موجود در منطقه، باعث احیای روابط دوجانبه تاجیکستان و ازبکستان شده است.

به گزارش رسانه های آسیای میانه، روز هفدهم سپتامبر، نشست دو جانبه ای میان شورای امنیت تاجیکستان و ازبکستان برگزار شد؛ محور این نشست بهبود بخشیدن به فعالیت های ضد تروریستی و افراط گرایی، تامین امنیت مرزی و حمایت از منافع اقتصادی دو کشور بود و تفاهم نامه ای به منظور همکاری های امنیتی دو کشور به امضا رسید.

«ویکتور محموداف» دبیر شورای امنیت وابسته به ریاست جمهوری ازبکستان و «محمدعلی وطن زاده» دبیر شورای امنیت تاجیکستان در شهر «تاشکند» این رایزنی‌های دوجانبه‌ را بر عهده داشتند.
 

 مبارزات مشترک

پیش‌تر اگر دوشنبه و تاشکند، به دلیل اختلافات سیاسی از داشتن روابط دو جانبه سر باز می زدند، اما حالا طی یک سال اخیر روابط آنها در چهارچوب امنیت دست خوش تغییرات قابل توجهی شده است.  

ماه مارس سال ۲۰۱۸ میلادی، دو کشور برای نخستین بار توافقنامه همکاری نظامی امضا کردند که با وجود محرمانه بودن این مسئله عموم مردم دو کشور تصوری در مورد ارزش عملی این توافقنامه نداشتند.

به عقیده تحلیلگران سیاسی، مشکل مشترک دو کشور در حال حاضر وجود گروه های تروریستی و افراطی در آسیای میانه و افغانستان است و برای این دو کشور مشکلات فراوانی را به بار آورده است.

 باید گفت که تاجیکستان و  ازبکستان هم با یکدیگر  و هم با پکن و مسکو روابط راهبردی دارند، که در هنگام حل و فصل مسائل سیاسی از آنها می خواهند تا منفعت این کشورها را نیز در نظر بگیرند.

پیشتر اعلام شد که واحدهای ازبکستان و تاجیکستان وظایفی را جهت پیشگیری از بی‌ثباتی مرزهای جنوبی کشورهای خود مشترکا انجام می‌دهند. این روزها در میدان تیراندازی «غوروم سرای» ناحیه «بیش آریق» استان فرغانه ازبکستان، رزمایش بین المللی "مرکز- ۲۰۱۹" آغاز می‌شود.

 

 امنیت، دلیل پیشرفت

ماه آگوست سال ۲۰۱۸، وزرای دفاع تاجیکستان و  ازبکستان در تاشکند، طرح همکاری‌های دوجانبه برای سال ۲۰۱۸ میلادی را به امضا رساندند و ماه آگوست همان سال، نخستین رزمایش های مشترک نظامی دو کشور در تاجیکستان برگزار شد.

 همچنین در ماه آوریل سال جاری میلادی نیز، نظامیان ‌دو کشور دوره های عمومی مشترکی را گذراندند که طی آن، گزینش عملکردهای مشترک به منظور یافتن و مهار کردن تهدیدهای تروریستی را فرا گرفتند.

 «شیرعلی رزایان»، کارشناس سیاسی در این باره می گوید: هماهنگی کشورها به منظور مقاومت و پیش‌گیری از تروریسم و  افراط گرایی، توان آن‌ها را برای تامین امنیت خود و منطقه افزایش می دهد.

وی افزود: افزایش همکاری‌های میان تاجیکستان و  ازبکستان، فاصله ای که در طول سالها میان این دو کشور به وجود آمده را پر می کند و از منافع ملی دو کشور حمایت می کند.

به عقیده کارشناسان، تامین امنیت منطقه به طور قابل ملاحظه ای به رشد روابط تجاری و اقتصادی نیز بستگی دارد.

دوشنبه به دنبال پشتیبان

به گفته کارشناسان، علاوه بر وجود خطرات مشترک، دلایل دیگری نیز برای گسترش روابط وجود دارد که سطح دیگری از روابط را نشان می دهد. در واقع دوشنبه در پس چنین تصمیمی به دنبال جلب حمایت منطقه ای ازبکستان است تا فعالیت های مشترکی مرزی با یکدیگر انجام دهند.

تاجیکستان و ازبکستان طی ۲۵ سال پس از استقلال، روابط نه چندان خوبی با یکدیگر داشتند و در ۱۰ سال پایانی عمر ریاست جمهوری پیشین ازبکستان، روابط سیاسی، فرهنگی، اقتصادی میان دو کشور تقربیا به صفر رسیده بود. اما بس از به قدرت رسیدن «شوکت میرضیایف» رئیس جمهوری فعلی ازبکستان، روابط دوجانبه این کشورها در برخی زمینه ها احیا شد.

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha