هفتم مهر روز آتش نشانی و ایمنی بهانهای برای گرامیداشت، آتش نشانان است، فرشتههای نجاتی که در زمان وقوع حوادث و اتفاقات ناگوار خود را به آب و آتش می زنند تا زندگی دیگری را نجات دهند حتی اگر به قیمت از دست دادن جانشان تمام شود.
آتش نشانان علیرغم آگاهی از خطرات و سختی هایی که در ماموریت ها و عملیات هایی که به آنان محول می شود، با جان و دل در این مسیر گام نهاده و در آن لحظه به تنها چیزی که فکر میکنند به موقع رسیدن و سر صحنه و نجات جان همنوعانشان است.
آزاد طهماسبی یکی از آتش نشانان سنندجی است که ۳۸ سال سن دارد و از اوایل سال ۸۲ و پس از شرکت در آزمون به استخدام سازمان آتش نشانی شهرداری سنندج در آمد، در تمام این سالها با حوادث تلخ و ناگوار زیادی روبرو شده و در عملیاتهای زیادی حضور داشته و بارها جان خود را برای نجات همنوعانش به خطر انداخته است.
قبل از استخدام در این سازمان هیچ علاقه یا آشنایی با شغل آتش نشانی و عملیات آن نداشت اما در تمام این سالها با جان و دل خدمت کرده و امروز در تعریف شغلش نمیتواند واژه سخت را به تنهایی به کار ببرد و میگوید: همیشه در تعریف شغلم واژه سختِ شیرین را بکار میبرم چون در کنار سختی هایش، خوشی ها و شیرینی های خاص خود را نیز دارد.
این آتش نشان سنندجی با بیان اینکه حیف است سختی های شغلمان را بگویم از شیرینی ها و خوشی های آن بگذرم، معتقد است: دو واژه سخت و شیرین برای شغل آتش نشانی باید همواره در کنار هم بکار برده شوند.
طهماسبی با اشاره به برخی از سختیهای این حرفه اظهار داشت: در این ۱۷ سالی که در این حرفه مشغول بکارم صحنههایی را دیده ام که اگر فقط یه لحظه به آن فکر کنم، اشک هایم جاری میشود.
وی یادآور شد: یک آتش نشان با صحنه های تلخ و دردناک زیادی روبرو میشود اما آموزش هایی که به ما داده شده موجب می شود به عنوان یک آتش نشان روزنامه وار از حوادث بگذریم و اجازه ندهیم عمق حادثه توانمندی مان را کم کرده و جلوی انجام وظیفه مان را بگیرد.
این آتش نشان سنندجی اضافه کرد: وقتی یک آتش نشان سر یک صحنه تصادف یا اتش سوزی حاضر میشود اگر روزنامه وار به صحنه نگاه نکند و سریع تصمیم نگیرد و وارد جزییات شده و به صحنه های تلخ توجه کند کمک کردن برایش غیرممکن شده و باید مانند سایر مردم فقط نظاره گر صحنه باشد.
وی یادآور شد: عملیات های ما شیرینی ها و خوشی هایی نیز داشته که خنده را بر لبانمان جاری کرده است، نجات فرد یا افرادی در سخت ترین شرایط در یک لحظه شرایطی فراهم کرده که خستگی چند ساعته و حتی چند ساله را از تن و بدنمان خارج کند لذا شغل ما سخت نیست بلکه سختِ شیرین است.
رئیس ایستگاه عملیاتی سازمان آتش نشانی شهرداری سنندج نیز می گوید: علیرغم تمام سختی ها و اینکه خودم هیچگونه آشنایی با کارکرد آتش نشان نداشتم اما الان به این نتیجه رسیدهام که اگر روزی فرزندم بخواهد قطعا کمکش میکنم به سمتی پیش برود که در یکی از ارگان های خدماتی همانند آتش نشانی، اورژانس ۱۱۵ و هلال احمر به مردم خدمت کند.
تلخی ها و شیرینی ها
وی با اشاره به اینکه در حرفه ما خاطرات تلخ و شیرین زیادی وجود دارد، گفت: یکی از خاطرات تلخ دوران خدمتم مربوط به تصادفی در گردنه مروارید است که یک کامیون ۱۰ تن آتش گرفته بود وقتی آتش را خاموش کردیم تازه متوجه عمق فاجعه شدیم.
طهماسبی افزود: عمق فاجعه مشاهده یک خودروی سواری زیر کامیون بود که با تمام سرنشینانش که اعضای یک خانواده بودند سوخته بودند، جدا کردن اجساد این افراد تلخ ترین خاطره ای است که هیچگاه از خاطرم نمیرود.
این آتش نشان سنندجی یادآور شد: یکی دیگر از خاطرات تلخ دوران خدمتم مربوط به حادثه اتوبوس بود که ۲ سال پیش در سنندج روی داد و این حادثه نیز در حوزه استحفاظی ما بود و اول تا آخر حضور داشتم که فوق العاده تلخ و غیرقابل فراموش شدن است.
وی به خاطرات خوش دوران خدمتی خود نیز اشاره کرد و گفت: بارها در عملیات ها صحنههای شیرینی را دیده ایم که برخلاف میل باطنی که از آتش سوزی و حوادثی که پیش میآید ناراحت می شویم اما در نیمه راه که آتش خاموش شده و خانواده ای از خطر نجات می یابند و در اوج گرفتاری و مشکلات قدردان تلاش همکاران ما هستند صحنه های شیرینی است که بارها برایمان پیش آمده است.
طهماسبی افزود: یکی از خاطرات بسیار شیرین و فراموش نشدنی مربوط به نجات یک پیرمرد درون چاهی بود که نفس کشیدن برایش سخت شده و نمی توانست حرف بزند اما پس از بالا آمدن از چاه صدای نفس هایش را که شنیدم و با چشمانش تشکر کرد تمام خستگی از تنم خارج شد.
مردم به نیروهای امدادی اعتماد کنند
وی با بیان اینکه نیروهای عملیاتی و امدادی همواره با تمام توان در راستای نجات جان همنوعان خود و جلوگیری از حوادث تلاش میکنند، گفت: هیچگونه اشتباه و تخلف عمدی در کارمان وجود ندارد هرچند منکراین نیستیم که شاید گاهی پیش بیاید ولی خوشحال میشویم مردم اشتباهاتمان را گوشزد کنند.
این آتش نشان اظهار داشت: از مردم انتظار میرود به تمام نیروهای امدادی اعتماد کنند و در مواقع حواث به نیروهای آتش نشانی اجازه فکر کردن و تصمیم گیری درست را بدهند و انتظار نداشته باشند در همان لحظه اول مطابق میل آنان عمل کنند.
وی افزود: برخی مسائل در حوادث وجود دارد که آتش نشان مجبور میشود مخالف میل مردم عمل کند به عنوان مثال ما در بحث حریق های گاز نباید اول آتش را خاموش کنیم بلکه اول باید منبع حریق را پیدا کرده و آن را حذف کنیم چرا که در غیراینصورت فاجعه دیگری درست شده و محیط ناایمن برای آن منطقه درست میشود لذا انتظار داریم به ما اعتماد کنند.
کاهش مزاحمت های تلفنی
طهماسبی همچنین به مزاحمت تلفنی ۱۲۵ اشاره کرد و گفت: این موضوع در گذشته خیلی زیاد بود و بارها نیروهای ما سر صحنه رفته و بدون وجود هیچ حادثهای بر میگشتند اما امروز این مزاحمت ها به حد قابل توجهی کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه کاهش این مزاحمت ها نشان از فرهنگ بالای مردم دارد از همشهریان خواست در صورت مشاهده چنین مواردی به این افراد تذکر دهند تا به طور کلی حذف شود.
طهماسبی به مشکلات آتش نشانی سنندج نیز اشاره کرد و گفت: یکی از بزرگترین دردهای ما کمبود تجهیزات روز دنیا است، من آتش نشان بدون ابزار و تجهیزات و بدون آموزش و توانمندی استفاده از اموزش ها با فرد عادی هیچ تفاوتی ندارم و اتفاقا با توجه به اینکه با خطرات آشنا هستم و تجهیزاتی برای دفاع در برابر آن ندارم وضعیتم خطرناک تر میشود.
وی افزود: علی رغم تلاشهای زیادی که در گذشته انجاو شده و افزایش تجهیزات و امکانات، امروز با کمبود تجهیزات، ماشین آلات و نفرات در سازمان آتش نشانی شهرداری سنندج مواجه هستیم.
وجود هشت ایستگاه آتش نشانی در سنندج
معاون عملیات امداد و نجات سازمان آتش نشانی و ایمنی شهرداری سنندج نیز با بیان اینکه در حال حاضر این سازمان ۱۶۶ نیرو دارد، افزود: ۱۴۲ نفر از این تعداد به صورت مستقیم در عملیات های اطفای حریق و امداد فعال هستند.
صالح زندی افزود: سنندج دارای هشت ایستگاه آتش نشانی است که پنج مورد از این تعداد ایستگاه بوده و در داخل شهر قرار دارد و سه مورد نیز پایگاه است و در نواحی منفصل شهری نایسر، حسن آباد و ننله دایرشده است.
وی به تجهیزات و ماشین آلات موجود در این سازمان نیز اشاره کرد و گفت: این سازمان حدود ۲۰ دستگاه سبک و سنگین عملیاتی است و در طول یکسال گذشته نیز در راستای افزایش کمیت ناوگان خودرویی اقداماتی انجام شده است.
معاون عملیات امداد و نجات سازمان آتش نشانی و ایمنی شهرداری سنندج افزود: در این مدت یک دستگاه تویوتا هایلوکس و یک دستگاه لانکروز از امور اتباع و مهاجرین استان تحویل گرفته شده که خودروی هایلوکس به ماشین نجات تبدیل شده است.
وی یادآور شد: همچنین ۲ دستگاه موتورسیکلت از اموال تملیکی خریداری و وارد واحد عملیات سازمان شده که درهنگام اوج ساعات ترافیک و برای دسترسی آسان تر و سریع تر مورد استفاده قرار میگیرد.
زندی اظهار داشت: یک دستگاه خودروی کامیون ولوو نیز از اتباع و مهاجرین تحویل شده و قرار است در آینده نزدیک به خودروی اطفای حریق تبدیل شود.
کمبود نیرو و تجهیزات
وی با بیان اینکه علیرغم تمام این تلاشهای انجام شده سازمان آتش نشانی شهرداری سنندج از نظر تجهیزات و نفرات از استاندارد کشوری پایین تر است، افزود: در استاندارد کشوری باید به ازای هر ۲ هزار و ۵۰۰ نفر جمعیت یک آتش نشان وجود داشته باشد که با توجه به این آمار بین ۶۰ تا ۷۰ نیرو کمبود داریم.
معاون عملیات و امداد و نجات سازمان آتش نشانی شهرداری سنندج با بیان اینکه امسال با توجه به شرایط موجود مجوز استخدام داده نشد، گفت: در راستای افزایش نیروهای سازمان در ۲ مرحله یک تیم ۹ نفره از نیروهای شهرداری به نیروهای سازمان اضافه شدند.
وی یادآور شد: یکی دیگر از مشکلات موجود وجود ۲ ساختمان نیمه کاره آتش نشانی در نواحی منفصل شهری حسن آباد و نایسر است که در صورت آماده شدن زیرساخت ها، پایگاه های این دو ناحیه به ایستگاه تبدیل و نیروها نیز افزایش می یابند.
هفتم مهر در تقویم جمهوری اسلامی ایران به عنوان روز آتش نشان نامگذاری شده است و علت آن، در روز هفتم مهر ۱۳۵۹ وقتی که دشمن بعثی به پالایشگاه آبادان حمله هوایی کرد، آتش نشانان منطقه و شهر های اطراف برای مهار آتش به پالایشگاه رفتند که در حین عملیات خاموش کردن آتش، مجددا هواپیماهای دشمن اقدام به بمباران پالایشگاه می کنند که منجر به شهادت تعداد زیادی از آتش نشانان میشود.
شماره ۱۲۵ پل ارتباطی مردم با ماموران آتش نشانی است که به صورت ۲۴ ساعته آماده ارائه خدمات به شهروندان است.
۷۳۴۸/۹۱۰۲
نظر شما