تظاهرات کنندگان در اعتراض به وخامت اوضاع اقتصادی، فساد و بیکاری در نقاط مختلف پایتخت لبنان تجمع کردند و عده ای نیز در تلاش برای ورود به ساختمان پارلمان برآمدند.
گروهی از تظاهرات کنندگان اعتراضات خود را تا سر دادن شعارهایی با مضمون سرنگونی دولت نیز شدت بخشیدند.
مسدود شدن بسیاری از راههای ارتباطی از جمله راههای اطراف فرودگاه بین المللی بیروت و نیز راههای منتهی به خیابان "الحمراء" در مرکز این شهر که یکی از خیابان های اصلی و معروف پایتخت لبنان است، آتش زدن لاستیک ها، پرتاب سنگ و بطری های آب به سمت نیروهای امنیتی، همگی از جمله صحنه هایی بود که در اعتراضات دیروز دیده شد.
یکی از نکات قابل توجه اعتراضات دیروز در بیروت این بود که این اعتراض ها به سرعت به سایر شهرهای لبنان گسترش یافت به این معنی که "صیدا" در جنوب و "طرابلس" در شمال نیز صحنه اعتراضات مشابهی بود.
اکنون محافل سیاسی لبنانی که از این اعتراضات غافلگیر شده اند، به دنبال راه حل هستند، راه حلی که با توجه به مشکلات اقتصادی ، اجتماعی و نیز دسته بندی های سیاسی به نظر سهل الوصول نمی رسد.
در همین ارتباط روزنامه "الاخبار" در مطبی با عنوان " مسئولان در برابر خشم مردم ناتوان مانده اند" نوشت: تا ساعت های پایانی دیشب، مسئولان لبنان و نیز فرماندهان نهادهای امنیتی از مشخص کردن هویت سیاسی کسانی که در اعتراض به وضعیت نابسامان اقتصادی به خیابان ها ی پایتخت و شهرهای بزرگ آمدند، ناتوان ماندند.
اتفاقات دیروز مسئولان را غافلگیر کرد، اما امروز قصر ریاست جمهوری لبنان منتظر بازخواست رئیس بانک مرکزی از سوی رئیس جمهوری است اما این کشور در مرحله ای است که همه مسئولان از ارائه راه حل برای جلوگیری از سقوط اقتصادی، اجتماعی و سیاسی روز افزون ناتوان مانده اند.
الاخبار ادامه داد: با وجود محدود بودن تعداد معترضان دیروز، اما لبنان از شمال تا جنوب صحنه اعتراضات بود و متاسفانه برخی مسئولان به جای توجه به دلایلی که موجب شد مردم به خیابان ها بیایند، به دنبال اتهام زنی به آنان برآمدند.
در این میان سیاستمداران نیز غرق کشمکش و دسته بندی های جناحی هستند ، به این معنی که "سعد حریری" نخست وزیر لبنان با "میشل عون" رئیس جمهوری کشور اختلاف دارد و عون نیز حریری و "نبیه بری" رئیس پارلمان و "ولید جنبلاط " از نمایندگان سابق مجلس و نیز "ریاض سلامه" رئیس بانک مرکزی را به توطئه چینی متهم می کند؛ این وضیت راس قدرت در لبنان است و کشور در حال هرچه غرق تر شدن.
در این میان آمریکا نیز همچون گذشته روند اعمال فشار بر لبنان را در پیش گرفته و در نظر دارد حزب الله را مسئول وخامت اوضاع اقتصادی این کشور نشان دهد، به این ترتیب که حزب الله را به دلیل مواضع خود و پافشاری بر مقاومت تحت فشار قرار دهد و وضعیت کنونی را به آن نسبت دهد؛ عملا نیز انعکاس این نقشه ها و اهداف آمریکا را می توان از زبان بسیاری از لبنانی ها شنید، همانطور که هفته گذشته دهها رسانه لبنانی، سوریه را عامل بحران کمبود دلار در لبنان معرفی کردند.
الاخبار نوشت: مشکل عدم تامین دلار ناشی از عملکرد بانک ها در تامین نیاز بازار است و در این خصوص عون در نظر دارد از رئیس بانک مرکزی در مورد تغییر موضع سابق خود مبنی بر وام به واحدهای صنعتی، کشاورزی و مسکونی سوال کند، اما اکنون زمان مناسبی برای محاکمه نیست.
در این میان "کاردینال بشاره راعی" رهبر مسیحیان مارونی لبنان با دفاع از سلامه بر بازخواست او از سوی رئیس جمهوری پیشدستی کرد تا حمایت طایفه ای از رئیس بانک مرکزی را تامین کرده و از اینکه وی به قربانی بحران کنونی تبدیل شود، جلوگیری کند.
روزنامه "النهار" نیز با اشاره به اینکه یک نفر نمی تواند انقلاب کند، نوشت: اما اوضاع کنونی هشداری به مسئولان است، زیرا نمی توان گفت احتمال تبدیل این اعتراض ها به شورش و خرابکاری وجود ندارد، در هر حال چنانچه دولت بتواند پیش از هر چیز مشکل کمبود دلار در بازار را حل کند و مانع افت قیمت لیره لبنان در برابر آن شود، می توان گفت که اعتراض ها را مهار کرده ، زیرا مردم حقوق خود را به لیره دریافت می کنند و نباید قدرت خرید آنان کاهش یابد.
خودداری تلویزیون از پخش شعارهای دعوت دولت و رئیس جمهوری به استعفا
به نوشته النهار، اعتراض های دیروز که با فراخوان گروههای مدنی آغاز شد، به دلیل حضور برخی گروههای ناشناس و به آتش کشیدن لاستیک ها از کنترل خارج شد؛ این وضعیت به طور خاص در صیدا، طرابلس و روستاهای "بقاع" مشهود بود به این معنی که تلاش شد اعتراضات بعد طایفه ای و حزبی پیدا کند.
این روزنامه افزود که بعد از افزایش پارچه نوشته هایی با مضمون دعوت از رئیس جمهوری و نخست وزیر به استعفا، شبکه تلویزیونی "او تی وی" از پوشش اعتراضها خودداری کرد.
برخی وضعیت دیروز را یادآور "شبح سال 1992 " و سرنگونی دولت "عمر کرامی" دانستند.
در همین ارتباط "ریا حسن" وزیر کشور لبنان در یک توئیت نوشت: نارضایتی مردم از اوضاع اقتصادی و مالی سخت لبنان، قابل درک است اما به آتش کشیدن و شکستن و دشنام دادن خیر.
روزنامه "البناء" نیز نوشت: دولت و مسئولان لبنان دیروز غائب بودند و وضعیت را به نیروهای امنیتی سپردند، گویی آنچه رخ داد به آنان مربوط نمی شد.
روزنامه "اللواء" نیز اعتراضات دیروز را "انقلاب یک قرص نان در برابر فساد و بدهی" دانست.
نظر شما